Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Paste cu gălbiori și sos de roșii (şi un ingredient secret)

Publicat la 10 august 2016 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

57 shares
Mergi la rețetă

Reţeta de azi, deşi ar putea părea o reţetă de post simplă şi banală, e totuşi una deosebită, plină de arome şi o să vedeţi mai jos de ce spun asta 😉

Mai întâi şi mai întâi, spre imensa mea bucurie am găsit gălbiori proaspeţi la Lidl. Îmi plac gălbiorii mult, mult de tot şi îi vânez peste tot în orice formă îi găsesc: proaspeţi, uscaţi sau marinaţi. Pe lângă culoarea minunată care le dă şi numele, gălbiorii au o aromă bogată şi inconfundabilă, uşor fructată, uşor piperată.

Aroma lor se eliberează foarte bine în contact cu o grăsime, fie ulei vegetal, ca în reţeta mea de azi, fie în unt sau smântână grasă. Gălbiorii îşi păstrează aroma minunată şi prin uscare, deşi în felul ăsta pierd din textură. Pe de altă parte, prin marinare, au oarece textură, dar pierd din aromă. Carevasăzică nu ne putem bucura de toate calităţile lor decât gătindu-i vara, atunci când îi găsim în stare proaspătă.

Dar cu privire la aromele reţetei de azi, asta nu e tot! Pe lângă gălbiori am făcut şi un minunat sos de roşii proaspete, de-ale noastre, româneşti, dulci şi cărnoase. Iar cireaşa de pe tort e adaosul de fulgi de drojdie inactivă presărat înainte de servire, un ingredient "secret" care mie îmi place foarte mult pentru că are aşa, un gust de brânză uscată, de parmezan.

Paste cu gălbiori și sos de roșii

Despre drojdia inactiva am aflat de la Andie . La ea am citit prima dată că nu-i lipsesc din cămară fulgii ăştia, ceea ce m-a făcut curioasă şi m-am pus pe cercetat ce-s ăia şi de ce ar consuma cineva aşa ceva. Am aflat că drojdia asta n-are nicio legătură cu cea pe care o punem în aluaturi, ci e o ciupercă care creşte pe culturi dulci cum ar fi trestia de zahăr, de exemplu. Se colectează, se usucă, se ambalează şi asta-i tot.

Teoria am înţeles-o repede, pentru că sunt multe articole pe internet care îi laudă calităţile: drojdia inactivă este foarte bogată în amino-acizi, vitaminele B şi minerale. Practic însă, chiar nu mă aşteptam să aibă un gust atât de bun de să-i mănânc cu drag. Mai ales când suntem în post, îmi place să presar fulgi de drojdie peste paste, peste salate, peste cartofi sau ciuperci, chiar şi peste supele-cremă. Merg de minune la orice mâncare v-aţi gândi să puneţi parmezan sau caşcaval ras. Numai să nu exageraţi! Cantitatea de consum recomandată este de 1-2 linguri pe zi (maxim 10 grame)!

Nu sunt scumpi, costă în jur de 7 Ron pachetul de 100 de grame şi îi găsiţi la magazinele naturiste sau îi puteţi comanda online la Vegis.ro. Eu cumpăr de obicei 2 pachete şi le răstorn într-un borcan cu capac etanş. Se păstrează mai bine şi sunt mai uşor de dozat. Arată ca în poza de mai jos.

fulgi de drojdie inactiva

Mod de preparare paste cu gălbiori și sos de roșii

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Paste cu gălbiori și sos de roșii

Paste cu gălbiori și sos de roșii

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 300 g paste
  • 300 g gălbiori proaspeţi
  • 50 ml ulei de măsline
  • 2 roşii potrivite (sau o conservă de roşii)
  • 1 căţel de usturoi
  • 1 linguriţă de busuioc uscat
  • sare şi piper după gust
  • pătrunjel proaspăt - pentru presărat deasupra
  • 2-3 linguri de fulgi de drojdie inactivă -opţional

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneţi pastele la fiert în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet.
  • Spălaţi bine gălbiorii sub jet de apă şi curățați-i cu atenţie. Printre lamelele din dosul pălăriilor se întâmplă să mai rămână impurităţi. Pe cei mai mari îi puteţi tăia în 2-3 bucăţi. Lăsaţi gălbiorii să se scurgă de apă într-o strecurătoare.
  • Într-o tigaie încapătoare încingeţi uleiul de măsline şi căliţi usturoiul zdrobit.
  • Puneţi gălbiorii peste uleiul aromat şi lăsaţi-i să se călească cam 10 minute, până când încep să îşi lase apă şi să se înmoaie. Amestecaţi din când în când să se prăjească uniform.
  • Adăugaţi roşiile tocate cuburi, sare, piper şi busuioc uscat şi lăsaţi sosul ăsta să dea 2-3 clocote.
  • Între timp au fiert şi pastele, le scurgeţi de apă şi le adăugaţi în tigaie peste sosul de roşii cu gălbiori.
  • Stingeţi focul, amestecaţi şi lăsaţi 3-5 minute să intre aromele şi în pastele fierte.
  • Serviţi pastele calde, presărate cu pătrunjel verde tocat mărunt şi cu fulgi de drojdie inactivă.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Paste cu gălbiori și sos de roșii

Poftă bună la paste cu gălbiori și sos de roșii!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
57 shares

Comentarii

  1. Nedelcu Cosmin a zis

    august 08, 2017 at 12:06 am

    Geniale . Mi-au iesit supper

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 08, 2017 at 11:43 am

      Ma bucur! Te mai astept si altadata 🙂

      Răspunde
  2. Roxana D a zis

    august 17, 2016 at 9:19 pm

    Foarte bun pontul cu drojdia. Mulțumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 17, 2016 at 9:23 pm

      Cu drag! Sper sa iti placa si tie 🙂

      Răspunde
  3. adnana a zis

    august 10, 2016 at 10:05 am

    Arata foarte bine, cred ca e si foarte gustoasa.

    PS: Sper sa nu te superi, nici nu stiu cum sa zic, dar o sa incerc.
    Ingredientul secret este de post (la propriu), dar in acelasi timp nu-i de post (la figurat) pentru ca-l adaugam peste paste deoarece gustul lui aminteste de parmezan. Deci, practic, incercam sa obtinem o mancare de post, vegetala, cu gandul la cea de frupt (in care pastele ar fi fost acoperite cu parmezan si-ar fi fost perfecte).
    Si astfel postul nu-si mai atinge menirea lui, cumva incercam sa ne pacalim singuri. Te rog sa ma ierti, in niciun caz nu dau lectii cuiva, poti sa ceri parerea parintelui tau duhovnic cu privire la acest aspect.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 10, 2016 at 1:51 pm

      Am inteles exact ce vrei sa spui si ai dreptate, observatia ta e foarte corecta. Lucrurile sunt nuantate, intr-adevar, depinde cu ce scop folosesti fulgii de drojdie, sau orice alt ingredient. Eu i-am cumparat si ii folosesc in primul rand pentru ca am fost convinsa de beneficiile lor pentru sanatate si nu ca substitut al parmezanului in post. Dar e foarte posibil sa fie si o ispita la mijloc. O sa ma gandesc mai bine la asta. Multumesc.

      Răspunde
  4. Laura C. a zis

    august 10, 2016 at 8:45 am

    O reteta delicioasa! Multumim!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 10, 2016 at 1:47 pm

      Cu drag! Ma bucur ca iti place 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x