Rețeta simplă de tocăniță de pui cu roșii și gălbiori. Cum se face mâncarea de pui cu gălbiori. Cum se servește tocănița de pui cu roșii.
Cred că e ultima dată vara aceasta când am mai găsit gălbiori în piață. Au cam început să dispară, din ce în ce mai rar îi găsesc și nu mai sunt micuți și fragezi ca acum vreo lună. Au pălăriile mari și cărnoase.
Prin comparație, am văzut într-un supermarket gălbiori micuți, frumoși și curați, probabil erau de cultură, nu sălbatici ca cei din piață. Dar costau 20 Ron/caserola de 400g. Eu din piață i-am cumpărat cu 20 Ron/kg. Cam mare diferența! Mergeți în piață, așadar! Poate aveți norocul să-i mai găsiți! 😉
În ceea ce ne privește, orice mâncare care conține gălbiori este cea mai bună mâncare. Iubesc efectiv aceste ciuperci cu aroma lor specială " de pământ" și le vânez toată vara.
Folosesc gălbiorii chiar și la omleta sau ouăle jumări de la micul dejun. Vă las aici o rețetă de omletă cu gălbiori și mărar numai bună să îți incepi ziua cu ea sau să o iei la pachetul de la serviciu.
La fel de bune sunt și ouăle jumări cu roșii și gălbiori, rețeta aici. Dar de departe mâncarea mea preferată, cea căreia nu-i pot rezista niciodată, este cea de gălbiori cu smântână și usturoi, servită cu mămăliguță. Aș putea mânca așa ceva în fiecare zi a vieții mele!
Aici găsiți toate rețetele cu gălbiori de pe blog. Aveți de unde alege! 🙂
Mod de preparare tocăniță de pui cu roșii și gălbiori
Destul de rar combin gălbiorii cu carne, dar atunci când fac vreo tocăniță de pui cu gălbiori, lingem farfuriile de bună ce este! Nu se face mai greu decât orice altă tocăniță. Gălbiorii lasă multă apă atunci când dau de căldura focului, iar gustul lăsat în tigaie este absolut minunat.
Cel mai greu lucru la rețeta asta este să cureți gălbiorii.
În mod normal ciupercile nu trebuiesc spălate sub jet de apă, ci doar periate foarte bine cu o pensulă de bucătărie, pentru a îndepărta tot praful și nisipul. Eu una, nu reușesc niciodată să curăț gălbiorii în acest fel. De obicei găsesc în piață gălbiori de pădure, plini de pământ și de paie. Trebuie să îi iau la mână unul câte unul să îi curăț și să îi spăl cu atenție.
Dacă luați gălbiorii de la supermarket, vor fi mai curați, iar misiunea voastră ceva mai ușoară 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 600 g carne de pui (am avut pulpe dezosate)
- 700 g gălbiori (cântăriți după ce au fost curățați)
- 1 ceapă uscată, mare
- 1 ardei gras (de preferat roșu)
- 4-5 căței de usturoi
- 50 ml ulei
- 2 linguri unt ( e opțional, dar da un gust foarte bun mâncării)
- 200 ml suc de roșii mai consistent (sau roșii pasate)
- sare și piper, după gust
- cimbru proaspăt sau uscat
Instrucțiuni de preparare
- Puneți uleiul la încins într-o tigaie sau cratiță încăpătoare.
- Căliți 2-3 minute ceapa și ardeiul gras tăiate cubulețe. Tot acum puneți și usturoiul trecut prin presă sau tocat mărunt.
- După ce s-a înmuiat ceapa și a devenit translucidă, adăugați carnea tăiată cuburi, sare, piper, cimbru și cam 150 ml apă și lăsați totul să fiarbă înăbușit timp de 10 minute, amestecând din când în când să nu se lipească.
- Turnați sucul de roșii peste carne și amestecați
- Puneți gălbiorii curățați și spălați în tigaie și lăsați-i să fiarbă înăbușit, acoperiți cu un capac cam 15-20 minute. Amestecați din când în când și gustați gălbiorii să vedeți dacă sunt gătiți suficient.
Gălbiorii vor începe să lase apă imediat ce dau de căldură, deci nu e nevoie să adăugați alt lichid. - Serviți tocănița de pui cu gălbiori caldă sau rece, alături de o pâine bună de casă sau de o mămăliguță.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Violeta a zis
Buna,,ai incercat sa conservi galbiorii sau ghebe pt iarna?Sunt retete cu otet sau zeama lamaie.Am facut dar ii schimba gustul, se intaresc si nu mai sunt buni de gatit. in tocanite sau cu smantana.Cu stima, Violeta
Iuliana a zis
Nu am incercat sa ii conserv la borcan. Normal ca otelul le schimba gustul. Cred ca asa, conservati in otet nu se mai pot folosi decat in salate.
In schimb, i-am congelat, dupa ce i-am curatat, spalat si i-am uscat pe cat de bine am putut.
Congelati se pastreaza destul de bine. Cand ii gatesti lasa cam multa apa (mai ramane apa printre lamele...), dar tot sunt buni si se pot folosi la tot felul de mancarici.