Vă spuneam în postarea de ieri despre conservele pe care le pregătesc pentru iarnă că una dintre ele este pasta de ardei cu usturoi la borcan.
Ardeiul este una dintre legumele care nu-mi lipsesc din casă, proaspăt dacă este vară, sau tocat cubuleţe şi pus la congelator dacă este iarnă. Îmi place tare mult gustul pe care ardeiul îl dă mâncărurilor, fie ele ciorbe, ghiveciuri sau tocăniţe de tot felul. Fără dulceaţa ardeiului mâncarea nu are deloc acelaşi gust. De aceea anul ăsta pe lângă ardeiul din congelator, m-am gândit să pregătesc pentru iarnă şi câteva borcane cu pastă concentrată de ardei.
Pentru că am făcut pasta asta cu gândul că o voi folosi la sosurile pentru paste şi la reţetele de mâncăruri cu legume, i-am pus şi puţin usturoi, numai 2 căţei, cât să nu aibă doar gust de ardei, ci şi o foarte uşoară şi plăcută aromă de usturoi. Puteţi micşora sau creşte cantitatea de usturoi după gustul vostru, nu va fi nicio problemă.
După ce am spălat şi curăţat ardeii de cotoare, i-am cântărit şi aveam 1,2 kg. Am folosit nişte ardei kapia micuţi dar extraordinar de gustoşi şi am mai pus în plus câţiva gogoşari. Voi puteţi face pasta dintr-un singur tip de ardei, sau îi puteţi combina aşa cum am făcut eu.
Mi-au ieşit exact 3 borcane de pastă delicioasă, plus încă jumătate de păhărel, cât se vede în poză. Ei bine, după sesiunea foto, pe cea din păhărel am întins-o pe pâine prăjită şi am pus caşcaval deasupra. Au rezultat nişte sandwich-uri de milioane! 😉
Mod de preparare pastă de ardei la borcan pentru iarnă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pastă de ardei cu usturoi la borcan
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- aprox. 1.2 kg de ardei gras roşu (sau gogoşari)
- 1 ceapă mijlocie
- 2 căţei de usturoi
- 100 ml de ulei
- 2 linguriţe de sare grunjoasă
Instrucțiuni de preparare
sterilizarea borcanelor
- Spălaţi borcanele şi capacele cu apă caldă şi detergent de vase.
- Aşezaţi borcanele şi capacele (aşa ude cum sunt) într-o tavă şi băgaţi tava la cuptor.
- Aprindeţi cuptorul la 150 de grade şi lăsaţi borcanele la sterilizat timp de 15-20 de minute, apoi stingeţi focul şi lăsaţi borcanele în cuptor până când veţi avea nevoie de ele.
pasta de ardei la borcan
- Ceapa se curăţă şi se toacă foarte mărunt sau se dă pe răzătoare. Eu am băgat-o la tocătorul electric.
- Ardeii spălaţi şi curăţaţi de cotoare se tocă la robot sau se dau prin maşina de tocat, împreună cu usturoiul.
- Se pune uleiul la încins într-o cratiţă cu fund gros. Se căleşte ceapa 1-2 minute, nu mai mult, apoi se adaugă ardeii şi sarea.
- Se lasă pasta să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute, până se evaporă apa conţinută în ardei iar pasta ajunge la consistenţa dorită. Amestecaţi cât mai des ca să nu se prindă de fundul cratiţei.
- Ca şi zacusca, şi pasta de ardei bolboroseşte ca un vulcan şi sare în toate părţile, deci atenţie să nu vă opăriţi!
- Lăsaţi borcanele aşezate în tavă sau pe alt suport metalic. Umpleţi borcanele cu pasta de ardei fierbinte, înfiletaţi bine capacele şi întoarceţi borcanele cu susul în jos pentru 8-10 minute pentru a se crea vacuum.
- Întoarceţi borcanele în poziţia normală şi foarte bine acoperiţi-le cu o pătură groasă. Lăsaţi-le să se răcească lent, până a doua zi.
- Păstraţi borcanele cu pastă de ardei în cămară sau în alt loc răcoros.
- După ce desfaceţi un borcan, dacă nu îl consumaţi pe tot, turnaţi puţin ulei deasupra, ca să nu se oxideze şi păstraţi borcanul început la frigider.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Cristina Toth a zis
Suna tare bine si cred ca voi pregati si eu macar 2 borcanele.
Iuliana a zis
Multumesc, Cristina! Sigur o sa-ti placa! 🙂
o femeie a zis
o sa o incerc si eu pentru ca nu se fierbe mult. In plus ardeii sunt acum mai ieftini (iarna se dubleaza/tripleaza pretul). Eu o nu o sa calesc ceapa inainte (fug de prajeli 🙂 ) asa ca iti zic cum iese.
Iuliana a zis
Ok, astept feedback-ul tau ca parca as mai face si eu vreo 3 borcane, dar fara usturoi.
o femeie a zis
am facut si sunt super incantata! fata de tine am pus ce am gasit ieftin la piata adica niste ardei grasi rosii, 1 ceapa,ceva usturoi, oregano (fiecare cu ce ii place si ce are 😀 ). Fara ulei, fara calit, am pus in wok (a lasat ceva apa), si foc mediu. O parte am mancat pe paine, asa mult mi-a placut! Restul o sa completez cu pasta de rosii si am sos la paste joi.
O sa mai fac peste 1-2 sapt (functie de cum gasesc la piata). Imi place ca pot valorifica ardeii mici, urati, mai ieftini, nu stiu de ce lumea se fereste de ei ca mie mi se par mai aromati si carnosi.
Multumim pentru reteta! pe cat de simpla dar atat de buna e.
Iuliana a zis
Ma bucur ca ti-a placut.
Eu pe cea cu ulei si usturoi o voi pastra pentru retetele de la felul doi si vreau sa mai fac mai light, cam cum ai facut-o tu sa o am pentru supe si ciorbe.
Claudia a zis
Cu usturoi si ceapa nu am incercat. Dar cred ca iese buna si asa. Am facut cu rosii si ardei si simpla cu gogosari. Foarte bune. Dar cred ca in orice combinatie tot buna iese pasta asta 🙂
Iuliana a zis
As face si eu vreo 2 borcane cu gogosari si rosii, asa ca o sa-ti fac o vizita sa ma inspir de la tine 🙂