Ciuperci cu maioneză şi usturoi, un aperitiv gustos, și atât de ușor de făcut! Sunt irezistibile cu pâine prăjită sau pe felii de ardei.
Salata de ciuperci cu maioneză şi usturoi era nelipsită cândva dintre aperitivele de Crăciun la noi în familie. Apoi, nu ştiu de ce, am cam uitat de ele, le-am făcut din ce în ce mai rar şi au intrat într-un con de umbră.
Zilele trecute mi-am amintit cât e de bună reţeta asta şi am zis că ar fi bine să o scot din nou la lumină. Se face uşor şi merge la orice masă a zilei.
Noi am luat şi la pachet la serviciu, pentru că nu i-am pus prea mult usturoi cât să deranjăm colegii, ci doar un pic acolo, pentru gust şi aromă 😉
Cum servim salata de ciuperci cu maioneză
Se zice că asta e o mâncare grea...în orice caz, dacă o facem cu maioneză clasică, nici prea dietetică nu este. Ca să fie mai ușoară și cu mai puține calorii, putem face o maioneză dietetică care nu conține ulei și nici ouă crude. Găsiți rețeta video pentru această maioneză cu un click pe fotografia de mai jos.
Ciupercile cu maioneză se servesc de obicei pe felii de pâine prăjită. Dar dacă vrem să fim atenți la calorii și la siluetă, pentru a evita carbohidraţii putem aplica o metodă pe care eu am descoperit-o atunci când am făcut salata de vinete cu maioneză: în loc de pâine, am mâncat ciupercile cu maioneză şi usturoi întinse bine-merci pe felii de ardei gras roşu, dulce şi cărnos. Au mers de minune, ceea ce vă sugerez şi vouă! 🙂
Și dacă vă pregătiți pentru vreo masă de sărbătoare și încă mai aveți nevoie de idei simple și bune, vă sugerez să încercați și pasta de macrou afumat! E gata în 10 minute și alături de ciupercile cu maioneză, va fi vedeta mesei, vă asigur! 🙂
Cum facem ciuperci cu maioneză și usturoi, simplu și ușor
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciuperci cu maioneză şi usturoi
Echipamente necesare
Ingrediente
- 200 g ciuperci Champignon
- 1 lingură ulei
- 2 căţei de usturoi
- mărar sau pătrunjel proaspăt
pentru maioneză
- 1 gălbenuș de ou fiert
- 1 gălbenuş crud
- 1 linguriță muștar
- 70-80 ml ulei
- suc de lămâie -după gust
- sare și piper - după gust
Instrucțiuni de preparare
- Ciupercile se taie cubuleţe mici şi se pun la călit împreună cu 1 lingură de ulei şi un praf de sare.
- Amestecaţi să nu se lipească. Când se vor încălzi, ciupercile vor lăsa puţină apă, aşa că de obicei nu e nevoie să adăugaţi suplimentar.
- Căliţi ciupercile doar până se înmoaie puţin şi îşi dezvoltă aroma specifică, delicioasă, apoi le scurgeţi dacă este cazul şi le lăsaţi să se răcească foarte bine.
- Faceţi o maioneză din 1 gălbenuş fiert şi 1 gălbenuş crud, muștar, ulei și puţin suc de lămâie. Albuşul de la cele oul fiert, nu îl aruncaţi! Tăiaţi-l cubuleţe şi amestecaţi-l cu ciupercile.
- Puneţi ciupercile călite şi răcite peste maioneză, adăugaţi usturoiul zdrobit foarte bine, sare şi piper după gust.
- Lăsaţi amestecul deoparte măcar 15 minute să se întrepătrundă aromele, apoi presăraţi cu mărar sau pătrunjel proaspăt tocat şi serviţi cu pâine neagră prăjită sau pe felii de ardei gras.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la ciuperci cu maioneză şi usturoi!
Loredana a zis
Recunosc ca nu le-am facut niciodata, dar am o prietena care le face, precum zici, la orice masa aniversara si sunt, intr-adevar foarte bune.
E buna si ideea ta de a ale servi, pe felii de ardei. asa mai consumam si eu salata de vinete si pe cea de conopida.
Iuliana a zis
Da, pai noroc ca am descoperit feliile de ardei, altfel multe bunatati mi-ar fi interzise :))
Cati a zis
Imi palce maioneza la nebunie, si ciupercile trase la tigaie cu ulei de masline si putina zeama de lamaie, dar nu m-am gandit niciodata sa le combin.Notez reteta.
Imi aduce aminte de maioneza cu ridiche neagra data la razatoare si chiftele de pui, mm ce poftaa!
Iuliana a zis
Eu ridichea neagra o stiu numai ca remediu pentru tuse, in rest nu stiu ce sa fac cu ea. Cu maioneza, zici? Hm...
Cati a zis
Da! o dai prin razatoare apoi o amesteci cu maioneza (poti adauga si usturoi) si eu pun si chiftelele direct in maioneza, altii servesc cand dintr-una cand dintr-alta.E reteta unei matuse, apoi a facut-o mama, acum o fac si eu:D
Si eu o folosesc pentru sirop de tuse, sau ca salata simpla, data la razatoare, cu putin ulei, otet si sare.
Iuliana a zis
Interesanta idee. Multumesc, Cati! 🙂
doina a zis
Daa , bune bune ! Si noua ne placeau mult. In afara de ciupercutele cu maioneza la mare trecere erau si chiftellutele mici ca niste bilute cu maioneza si ceapa marinata in vin rosu. O saptamana frumoasa iti doresc.
Iuliana a zis
Wow, ceapa marinata in vin rosu, cred ca e o nebunie!!!
Claudia a zis
Da! Confirm! E un aperitiv yammy! Il facem si noi mai ales de sarbatori 🙂
Iuliana a zis
Deci ne potrivim la meniuri, asa-i? 🙂