Când vine vorba de mâncăruri de vară, salata de vinete cu maioneză şi puţin usturoi e de departe preferata noastră.
De cele mai multe ori fac această salată cu maioneză dietetică, iar dacă totuși fac maioneza clasică, încerc să folosesc cât mai puţin ulei, astfel încât maioneza să nu fie prea grasă şi să lase să se simtă gustul de ou.
La această reţetă eu nu mai folosesc alt ulei decât cel din maioneză, însă am văzut şi altfel de reţete. Preparată în acest fel, cu mai puţin ulei, salata de vinete nu va fi deloc grea, ci va fi cremoasă şi foarte gustoasă. Usturoiul pune foarte bine în evidenţă aroma vinetelor coapte, dar dacă nu vă place, îl puteţi înlocui cu puţină ceapă roşie tocată foarte mărunt.
Dacă indiferent din ce motiv nu vă place sau nu puteți consuma maioneza făcută cu ulei, după rețeta clasică, vă propun să încercați vinetele cu maioneză dietetică, pe bază de iaurt, fară ulei și fără ouă crude. Se face ușor și este delicioasă. Puteți urmări rețeta acestei maioneze în format video cu un click pe fotografia de mai jos.
Nouă ne mai place şi salata de vinete cu usturoi şi parmezan. Puteţi încerca şi această variantă sau, dacă sunteţi mai îndrăzneţi în bucătărie şi mai deschişi la noutăţi, puteţi face o combinaţie între cele două reţete 😉
Mod de preparare salată de vinete cu maioneză
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 3 vinete
- 1 gălbenuș de ou fiert
- 1 gălbenuș crud
- 70-100 ml ulei
- 2 caței de usturoi
- 2 lingurițe de suc de lămâie
- sare după gust
Instrucțiuni de preparare
- Coaceţi vinetele aşa cum o faceţi de obicei. Cele mai bune sunt cele coapte pe grătar, la jar de lemne. Dar dacă locuiţi la bloc şi nu se poate, atunci sunt bune oricum, fie coapte pe aragaz, sau în cuptor, după cum poate fiecare.
- Curăţaţi vinetele de coajă şi lăsaţi-le să se scurgă pe un fund de lemn înclinat. După ce s-au scurs şi s-au răcorit, le tocaţi mărunt.
- Faceți o maioneză dintr-un gălbenuș de ou fiert și un gălbenuș crud. Turnați uleiul putin câte putin până când maioneza începe să se lege.
- Adăugați sucul de lămâie, usturoiul trecut prin presă și potriviți gustul de sare, apoi mixați din nou să se omogenizeze.
- Amestecați vinetele tocate cu maioneza, gustați să vedeți dacă mai trebuie sare și lăsați salata la rece până în momentul servirii.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la salată de vinete cu maioneză!
Iuliana a zis
Buna Adriana! Eu pun usturoi si la vinetele normale, cele fara maioneza. Nu pun mult, ci doar cat sa le dea o aroma subtila. Sa-mi spui daca v-a placut!
adrianastildeviata a zis
Când mai fac salata de vinete incerc si varianta ta. Eu pun de obicei ceapă (puțină, ca altfel nu mănâncă pitica mea). Cred ca usturoiu ii da o aroma tare buna 🍆.