O rețetă de prăjitură cu pere absolut deosebită și plină de arome. Încearc-o și tu! Va deveni preferata întregii familii!
A venit toamna şi odată cu ea bucuria culorilor şi a aromelor specifice: mere, pere, dovleac, scorţişoară, anason şi parcă deja ar merge şi un vin fiert, nu-i aşa? 😉
Azi avem în meniu o rețetă de prăjitură în care am înglobat mare parte din aceste gusturi de toamnă.
Am îmbătat fără remuşcări vreo 3 pere abate în vin roşu fiert cu cele mai minunate mirodenii: steluțe de anason, scorțișoară și piper roz.
Apoi le-am cufundat în compoziţia unui blat bogat, pe bază de unt şi cacao, aromat cu vanilie. Şi asta nu e tot! În aluat am folosit şi sosul de vin fiert rămas după ce am îmbătat perele 😉
Vă puteţi imagina combinaţia de arome şi parfumul care invadează bucătăria când băgaţi prăjitura asta la cuptor? Nu vă rămâne decât să o încercaţi şi apoi să veniţi să-mi spuneţi cum a fost experienţa!
Alcoolul se evaporă, nu vă faceţi griji că nu puteţi împărţi prăjitura asta cu prichindeii din dotare. Alcoolul pleacă, aromele minunate rămân şi vor bucura întreaga familie. Atâta doar că celor mici o puteţi servi lângă un pahar de lapte cald, iar pentru voi turnaţi un pahar de vin roşu sau o sangria.. Merge de minune, credeţi-mă! 😉
Mod de preparare prăjitură cu pere şi vin roşu
În ciuda denumirii care poate suna ușor pretențios, această rețetă de prăjitură cu pere se face foarte ușor. Prepararea ei nu durează mai mult de o oră și nu presupune tehnici complicate de gătit. Se face la fel de ușor ca un chec, de exemplu! Doar complexitatea aromelor face diferența! Sper din suflet să o încercați pentru că este o prăjitură de toamnă cu adevărat minunată!
Spor la treabă! Să îmi spuneți cum a ieșit! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură cu pere şi vin roşu
Echipamente necesare
Ingrediente
pere în vin roşu
- 3 pere
- 150 ml de vin roşu (eu am avut un pinot noir)
- 20 g unt
- 80 g zahăr brun nerafinat
- 1-2 batoane de scorţişoară
- 1 steluţă de anason
- câteva boabe de piper roz (sau măcinat)
blatul - o formă cu diametrul de 26 cm
- 5 ouă
- 120 g de unt topit şi răcit
- 150 g zahăr brun nerafinat
- 150 g făină
- 50 g cacao neagră
- 1 linguriţă de praf de copt
- 1 linguriţă pudră de vanilie
- 1 praf de sare
decor
- fulgi de migdale (sau nuci româneşti mărunţite, nuci caju, fistic, etc.)
Instrucțiuni de preparare
pere în vin roşu
- Curăţăm perele de coajă şi de sâmburi, apoi le tăiem felii cam de ½ cm grosime.
- Punem într-o tigaie untul, îl lăsăm să se topească uşor, apoi adăugăm vinul, zahărul brun şi mirodeniile.
- Punem feliile de pere în vin şi le lăsăm să fiarbă până când se înmoaie şi încep să îşi schimbe culoarea.
- Le scoatem pe o farfurie folosind o spumieră şi le lăsăm la răcit. Sosul rămas în tigaie nu se aruncă! Îl lăsăm să se răcească și îl vom folosi la blat.
blatul - o formă cu diametrul de 26 cm
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Într-un bol încăpător, batem ouăle împreună cu zahărul brun şi un praf de sare până se albesc şi îşi dublează volumul.
- Adăugăm untul topit şi răcit şi sosul de vin rămas de la pere.
- Adăugăm făina, pudra de cacao, praful de copt şi vanilia şi omogenizăm compoziţia.
- Turnăm aluatul într-o formă care va merge la cuptor. Fie o ungeţi cu puţin unt, fie folosiţi hârtie de copt. Eu am folosit o formă de tort cu inel detaşabil şi am pus hârtie de copt doar pe fundul tăvii.
- Aşezăm deasupra feliile de pere fierte în vin. Nu contează cât de artistic le aranjaţi, oricum aluatul vă creşte şi ele vor ajunge în mijlocul blatului, important e să acopere uniform toată prăjitura.
- Dăm tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea să vă asiguraţi că e bine copt.
- Lăsaţi prăjitura să se răcorească şi îndepărtaţi cu grijă inelul de tort.
- Presăraţi prăjitura cu fulgi de migdale, nuci, fistic, etc.
- Este excelentă şi lângă un ceai sau o cafea, dar mai ales lângă un pahar de vin, acelaşi pe care l-aţi folosit la fieberea perelor.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la prăjitura cu pere şi vin roşu!
Adriana a zis
Minunată prajitura, plină de arome. Mulțumesc!
Iuliana a zis
Mulțumesc mult! Ce mă bucur că v-a plăcut! ❤️
Claudia a zis
Asa o prajitura nu e de refuzat 🙂 Pere si vin rosu plus blatul ala ciocolatos...o nebunie 🙂
Iuliana a zis
Sa stii ca asa a fost, nebunie! 🙂