• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Prăjitură cu pere şi vin roşu

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 11 sept. 2025 · Publicată: 10 oct. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
85 shares
Mergi la rețetă

O rețetă de prăjitură cu pere absolut deosebită și plină de arome. Încearc-o și tu! Va deveni preferata întregii familii!

A venit toamna şi odată cu ea bucuria culorilor şi a aromelor specifice: mere, pere, dovleac, scorţişoară, anason şi parcă deja ar merge şi un vin fiert, nu-i aşa? 😉

Azi avem în meniu o rețetă de prăjitură în care am înglobat mare parte din aceste gusturi de toamnă.

Prăjitură cu pere şi vin roşu

Am îmbătat fără remuşcări vreo 3 pere abate în vin roşu fiert cu cele mai minunate mirodenii: steluțe de anason , scorțișoară și piper roz.

Apoi le-am cufundat în compoziţia unui blat bogat, pe bază de unt şi cacao, aromat cu vanilie. Şi asta nu e tot! În aluat am folosit şi sosul de vin fiert rămas după ce am îmbătat perele 😉

Vă puteţi imagina combinaţia de arome şi parfumul care invadează bucătăria când băgaţi prăjitura asta la cuptor? Nu vă rămâne decât să o încercaţi şi apoi să veniţi să-mi spuneţi cum a fost experienţa!

Alcoolul se evaporă, nu vă faceţi griji că nu puteţi împărţi prăjitura asta cu prichindeii din dotare. Alcoolul pleacă, aromele minunate rămân şi vor bucura întreaga familie. Atâta doar că celor mici o puteţi servi lângă un pahar de lapte cald, iar pentru voi turnaţi un pahar de vin roşu sau o sangria.. Merge de minune, credeţi-mă! 😉

Prăjitură cu pere şi vin roşu

Mod de preparare prăjitură cu pere şi vin roşu

În ciuda denumirii care poate suna ușor pretențios, această rețetă de prăjitură cu pere se face foarte ușor. Prepararea ei nu durează mai mult de o oră și nu presupune tehnici complicate de gătit. Se face la fel de ușor ca un chec, de exemplu! Doar complexitatea aromelor face diferența! Sper din suflet să o încercați pentru că este o prăjitură de toamnă cu adevărat minunată!

Spor la treabă! Să îmi spuneți cum a ieșit! 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitură cu pere şi vin roşu

Prăjitură cu pere şi vin roşu

O rețetă de prăjitură cu pere absolut deosebită și plină de arome. Încearc-o și tu! Va deveni preferata întregii familii!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
formă rotundă cu inel

Ingrediente
 

pere în vin roşu

  • 3 pere
  • 150 ml de vin roşu (eu am avut un pinot noir)
  • 20 g unt
  • 80 g zahăr brun nerafinat
  • 1-2 batoane de scorţişoară
  • 1 steluţă de anason
  • câteva boabe de piper roz (sau măcinat)

blatul - o formă cu diametrul de 26 cm

  • 5 ouă
  • 120 g de unt topit şi răcit
  • 150 g zahăr brun nerafinat
  • 150 g făină
  • 50 g cacao neagră
  • 1 linguriţă de praf de copt
  • 1 linguriţă pudră de vanilie
  • 1 praf de sare

decor

  • fulgi de migdale (sau nuci româneşti mărunţite, nuci caju, fistic, etc.)

Instrucțiuni de preparare
 

pere în vin roşu

  • Curăţăm perele de coajă şi de sâmburi, apoi le tăiem felii cam de ½ cm grosime.
  • Punem într-o tigaie untul, îl lăsăm să se topească uşor, apoi adăugăm vinul, zahărul brun şi mirodeniile.
  • Punem feliile de pere în vin şi le lăsăm să fiarbă până când se înmoaie şi încep să îşi schimbe culoarea.
  • Le scoatem pe o farfurie folosind o spumieră şi le lăsăm la răcit. Sosul rămas în tigaie nu se aruncă! Îl lăsăm să se răcească și îl vom folosi la blat.

blatul - o formă cu diametrul de 26 cm

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade.
  • Într-un bol încăpător, batem ouăle împreună cu zahărul brun şi un praf de sare până se albesc şi îşi dublează volumul.
  • Adăugăm untul topit şi răcit şi sosul de vin rămas de la pere.
  • Adăugăm făina, pudra de cacao, praful de copt şi vanilia şi omogenizăm compoziţia.
  • Turnăm aluatul într-o formă care va merge la cuptor. Fie o ungeţi cu puţin unt, fie folosiţi hârtie de copt. Eu am folosit o formă de tort cu inel detaşabil şi am pus hârtie de copt doar pe fundul tăvii.
  • Aşezăm deasupra feliile de pere fierte în vin. Nu contează cât de artistic le aranjaţi, oricum aluatul vă creşte şi ele vor ajunge în mijlocul blatului, important e să acopere uniform toată prăjitura.
  • Dăm tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea să vă asiguraţi că e bine copt.
  • Lăsaţi prăjitura să se răcorească şi îndepărtaţi cu grijă inelul de tort.
  • Presăraţi prăjitura cu fulgi de migdale, nuci, fistic, etc.
  • Este excelentă şi lângă un ceai sau o cafea, dar mai ales lângă un pahar de vin, acelaşi pe care l-aţi folosit la fieberea perelor.
Nutrition Facts
Prăjitură cu pere şi vin roşu
Amount per Serving
Calorii
427
% Daily Value*
Grăsimi
 
19
g
29
%
Colesterol
 
140
mg
47
%
Carbohidrați
 
58
g
19
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
36
g
40
%
Proteine
 
8
g
16
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Prăjitură cu pere şi vin roşu

Poftă bună la prăjitura cu pere şi vin roşu!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Felie de prăjitură cu iaurt și prune, desert simplu de sezon
    Prăjitură rapidă cu prune – fragedă, aromată și gata în 45 de minute
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
85 shares

Comentarii

  1. Adriana a zis

    septembrie 18, 2021 at 11:48 pm

    Minunată prajitura, plină de arome. Mulțumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 19, 2021 at 10:10 am

      Mulțumesc mult! Ce mă bucur că v-a plăcut! ❤️

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    octombrie 10, 2016 at 9:25 am

    Asa o prajitura nu e de refuzat 🙂 Pere si vin rosu plus blatul ala ciocolatos...o nebunie 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 11, 2016 at 7:46 am

      Sa stii ca asa a fost, nebunie! 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.