Veste bună! S-au acrit pepenii pe care i-am pus la murat acum vreo lună! Așa că recunosc spășită dar fericită, că am făcut acești ficăţei la tigaie cu ceapă şi ardei gras în primul rând pentru că-mi plac și în al doilea rând ca să am motiv să umblu la borcanul cu murături. Am avut alături un vin roșu și o mămăliguță...ce prânz bun a fost!
Ficățeii cu ceapă la tigaie se fac tare repede și ușor. Singurul secret ar fi să tăiați ceapa rondele nu prea delicate. Se va înăbuși și va fi delicioasa în sosul format de ficățeii prăjiți în ulei și aromați cu puțin vin roșu și crenguțe de cimbru uscat.
Eu încerc să dau o pată de culoare oricărui fel de mâncare. Ficățeii nu-s prea ofertanți la capitolul imagine, de aceea am folosit ardei gras roșu, ca să se vadă frumos, iar la final am înveselit tigaia cu câteva frunzulițe proaspete de pătrunjel creț. Pătrunjelul creț e ultima achiziție din balconul cu plante aromatice. Nu îl aveam la data când am scris articolul, dar l-am cumpărat din supermarket de ceva vreme, l-am mutat într-un ghiveci mai mare și vad ca ii priește la noi, e mare și frumos. Deci pare a fi o achiziție bună și uite ca ne înveselește masa din când în când.
Să nu uit să vă spun că la ficăței (vezi aici mai multe rețete cu ficăței) condimentele se adaugă la final pentru că altfel se întăresc. Dar probabil că știați asta deja. Spor la treabă vă doresc!
Mod de preparare ficăţei la tigaie cu ceapă şi ardei gras
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 500 g ficăţei de pui
- 3 cepe medii
- 2 caței de usturoi
- 1 ardei gras (de preferat rosu)
- 1 linguriță de pastă de ardei gras
- 50 ml de ulei
- 50 ml vin roșu
- sare și piper după gust
- cimbru uscat
Instrucțiuni de preparare
- Se taie ceapa rondele, la fel și ardeiul gras și se pun la călit în uleiul încins împreună cu usturoiul tocat mărunt.
- Când ceapa a devenit translucidă, se adaugă ficățeii spălați și curățați de pielite. Acoperiți tigaia cu un capac și amestecați din când în când să nu se lipească. Ficățeii își mai lasă și ei apă, dar dacă e nevoie, adăugați foarte putină suplimentar, doar atât cât să aibă în ce se înăbuși.
- Când ficățeii sunt gata, îndepărtați capacul, adăugați vinul, 2 crenguțe de cimbru uscat și lăsați să mai dea câteva clocote.
- Potriviți gustul de sare și piper și serviți cu murături și mămăliguță sau piure de cartofi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
o femeie a zis
de ficatei ok, am mai mancat (si asa fac si eu) dar eu sunt cu gandul la pepeneii tai murati 🙂
Eu nu am borcane mari asa ca am pus cateva dwe 2l cu gogonele rozalinde ... de aia aspir pepeneii tai.
Iuliana a zis
Ia zi, pe ce adresa sa-ti trimit vreo 2 pepeni? :))
Claudia a zis
:))) Mai, e culmea! Si eu azi tot ficatei am avut la cina. In varianta simpla si rapida. Le-am pus alaturi si o salata de varza si cam atat 🙂
Iuliana a zis
"Great minds think alike" cum ar zice englezul :)) Nu e prima data cand avem acelasi meniu!
Victor a zis
Deja mă simt rănit, asta ca să nu mai spun că mă visez întingând cu mămăligă în ficăţeii ăia şi muşcând cu sete din pepenii muraţi. 😀 Bun de tot!
Iuliana a zis
Ma simt profund vinovata! :))