Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Supe

Supă din oase de vită cu tăieţei

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 23 iul. 2024 · Publicată: 7 nov. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 19 comentarii
110 shares
Mergi la rețetă

Supă din oase de vită. Supă clară de vită. Cum se face supa din oase de vită. Cum se face stock-ul de vită. Cât timp se fierb oasele de vită pentru stock. Cum se păstrează stock-ul de vită la congelator sau frigider.

Dacă v-aş spune că cei mai bine cheltuiţi 5 lei ai mei au fost pe nişte oase de vită la care nu se uita absolut nimeni în supermarket, ce-aţi zice?  Că-s zgârcită, nu-i aşa? Nu, nu-s zgârcită, sunt şmecheră! 🙂 Cu cei 5 Ron (haha, au fost chiar vreo 4.8 Ron, dar ca să pară suma mai mare îi rotunjesc) am obţinut cea mai bună supă de vită din univers! Cea mai gustoasă, cea mai clară, cea mai concentrată. Şi cea mai sănătoasă, o să vă explic mai jos de ce zic asta.

Ei bine, din oasele astea pe care am dat aproape 5 lei, a rezultat o supă bogată de vită din care au mâncat 2 persoane adulte timp de 3 zile, plus încă pe atât un stoc de zeamă de oase păstrată la congelator pentru o supă viitoare. Sau pentru un risotto , sau pentru vreun sos, sau ca bază pentru o altă mâncare.

Supă din oase de vită cu tăieţei

De ce ziceam că supa din oase (de vită în reţeta de azi) e cea mai sănătoasă? Păi dintr-o mie de motive ştiute din bunici. Supa concentrată de oase conţine multe minerale care sunt uşor absorbite de organism. Este de asemenea o sursă naturală de colagen. Colagenul fiind responsabil în corpul nostru cu încetinirea îmbătrânirii, cu împiedicarea deteriorării articulaţiilor, oaselor şi a pielii.

Un articol foarte complet şi bine documentat despre supa sau zeama de oase şi beneficiile ei, găsiţi la Claudia, pe Lecturi de mămică. Poate vă faceţi timp să îl citiţi, e pe cât de interesant, pe atât de util pentru oricine.

Bunica mea avea o vorbă după ce făcea câte o supă din asta de oase. Zicea în graiul ei de femeie de la ţară că "supa asta te scoală după boală". O expresie pe care n-o înțelegeam eu pe atunci copil fiind, nu ştiam cât adevăr ascunde, dar mi-a rămas în minte şi aveam s-o înţeleg mai târziu.

Toată treaba cu supa asta de oase, e că trebuie să alegi oase cu măduvă, cu cartilaje, cu zgârciuri. Le vedeţi pe ale mele, alea de 5 lei în poza de mai jos.  Oasele se pun la fiert în apă rece cât să le cuprindă bine, cu sare şi 2-3 linguri de oţet, la foc mic, mic de tot. Oţetul are rolul de a ajuta la extragerea calciului şi a mineralelor din oase. Desigur, ca să obţii o supă clară, va trebui să îndepărtezi spuma care se formează. Apoi poţi să uiţi de supa pe foc cât mai mult timp, câteva ore bune, vreo 4, 5 chiar şi 6 ore dacă ai timp. Important e să fiarbă la foc molcom, cu capacul lăsat puţin pe o parte, în aşa fel încât să poată ieşi aburul şi să respire supa, dar să nu scadă prea mult prin evaporare. Nu trebuie nici să clocotească prea tare, ca să nu se tulbure.

Un alt pas important e strecurarea supei printr-un tifon pus în mai multe straturi, care să reţină foarte bine toate impurităţile pe care le mai lasă carnea şi oasele la fiert. Pentru că ne plac supele limpezi în farfurie, nu-i aşa? 😉

Supă din oase de vită cu tăieţei

Eu am pus oasele la fiert pe la ora 18 când am venit de la serviciu şi le-am lăsat până la ora 23 când m-am culcat, deci au fiert cam 5 ore. Am strecurat-o, apoi am lăsat supa peste noapte să se răcească în balcon. Dimineaţă am găsit-o cu o pojghiţă de grăsime formată deasupra. Dacă aveţi o problemă cu grăsimea asta, acum e momentul să o îndepărtaţi. Eu am lăsat-o, am "spart-o" în bucăţele mai mici şi am distribuit-o odată cu zeama de oase.

O parte din zeamă am pus-o într-o oală mai mică, am mai adăugat cam 400 ml de apă, apoi legume şi tăieţei şi a devenit supa din oase de vită cu tăieţei pe care o vedeţi în poze. Restul de zeamă am pus-o  la congelator în 2 caserole plus o pungă pentru cuburi de gheaţă. Am împărţit-o aşa ca să o am la îndemână data viitoare, indiferent ce idee mi-ar veni. La supă vor merge ambele caserole plus vreo 400 ml de apă, la un risotto doar una dintre caserole, iar la un sos voi pune doar câteva cuburi. Porţionate în acest fel, pot face orice combinaţie doresc. Cum ziceam la începutul postării, au fost cel mai bine cheltuiţi 5 lei ai mei 🙂

Vă las mai jos modul de preparare şi cantităţile folosite de mine, cu precizarea că nu e nimic bătut în cuie. Trebuie totuşi să păstraţi nişte proporţii. Dacă alegeţi, de exemplu, să nu congelaţi jumătate din zeama de oase, ci să faceţi supă cu tăieţei din toată cantitatea, atunci fireşte că va trebui să puneţi mai multe legume decât am pus eu în lista de ingrediente.

Mod de preparare supă din oase de vită cu tăieţei

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Supă din oase de vită cu tăieţei

5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru zeama de oase

  • aprox. 2 kg oase de vită cu măduvă şi cartilaje
  • aprox. 4 litri de apă
  • 3 linguri de oţet
  • sare

pentru supa de vită cu tăieței (folosim jumătate din zeama de oase obţinută)

  • 400 ml de apă
  • 2 morcovi mari
  • 1 ceapă întreagă
  • ½ de ţelină medie
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • tăieţei
  • sare (piper după gust)
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

zeama de oase

  • Oasele se spală sub jet de apă, apoi se pun la fiert în apă rece, în care am adăugat sare şi oţet.
  • Se lasă să fiarbă la foc mic, cu capacul puţin tras într-o parte, timp de cel puţin 4 ore, de preferat 5-6 ore sau chiar mai mult.
  • Se strecoară zeama de oase printr-un tifon pus în mai multe straturi, apoi se lasă la răcit.
  • Se va forma deasupra un strat de grăsime solidă. Dacă doriţi o supă mai slabă, o puteţi îndepărta.
  • Împărţiţi zeama de oase în două părţi, una pentru supă, iar cealaltă care va merge la congelator.

supă de vită cu tăieţei

  • Punem supa la fiert. Pentru că este foarte concentrată, mai adăugăm după gust, un pahar sau două de apă (eu am pus două, adică 400 ml)
  • Curăţăm, spălăm şi tăiem legumele şi le punem în supă. Ceapa o lăsăm întreagă.
  • Când legumele sunt fierte, potrivim gustul de sare şi adăugăm tăieţeii.
  • Lăsăm să mai dea 2-3 clocote, să se fiarbă şi tăieţeii, apoi stingem focul.
  • Se serveşte presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Supă din oase de vită cu tăieţei

Poftă bună la supa din oase de vită cu tăieţei!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 3 supe reci de vara- tarator, gazpacho, avocado
    BlendyGo 3 - ideal pentru supe reci de vară - 3 rețete gata în câteva minute!
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • supa crema de telina
    Supă cremă de țelină - rețeta ieftină, de post
  • supa de dovlecei a la grec
    Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi
110 shares

Comentarii

  1. Gabriela a zis

    ianuarie 27, 2018 at 1:21 am

    Draga Iuliana!
    Imi face mare placere ca adaugi informatii personale!
    Mi-au dat lacrimile .... Sint atit de departe de Romania si detaliile tale personale ma aduc inapoi acolo...acasa!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 27, 2018 at 7:42 pm

      A venit randul meu sa ma emotionez. Pot doar sa intuiesc ce inseamna dorul de "acasa" si cat de mult doare uneori. Multumesc mult pentru mesaj. Te imbratisez cu drag si trimit toate gandurile mele bune la tine, acolo departe!

      Răspunde
  2. Emilia a zis

    decembrie 30, 2017 at 10:13 am

    Nu ești haioasa cu atâtea detalii personale inutile: nu fac reteta mai gustoasa. Pe mine, personal, mă agasează.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 30, 2017 at 10:17 am

      Draga Emilia, te afli pe un blog personal nascut din pasiune, nu pe un tonomat de retete. Poate altii reusesc sa scrie pe scurt despre pasiunile lor, eu una nici nu-mi propun 🙂
      Daca te simti agasata, internetul e liber si plin de site-uri pentru toate gusturile. Ce rost are sa ne agasam una pe alta taman acum de sarbatori?
      Un 2018 plin de bucurii iti doresc!

      Răspunde
  3. Carm a zis

    noiembrie 08, 2016 at 12:38 pm

    Bun si sanatos"♥♥♥

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 08, 2016 at 12:59 pm

      Asa este 🙂

      Răspunde
  4. doina a zis

    noiembrie 07, 2016 at 2:49 pm

    Asa este , foarte gustoasa si sanatoasa . Pe vremea copilariei mele se consuma de cand dadea frigul cand organismul avea nevoie de mai multa rezistenta. La fel de buna este si supa de pui pentru ca in carnea de pui exista o proteina care stimuleaza imunitatea si grabeste vindecarea in caz de gripa sau raceala.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 07, 2016 at 2:59 pm

      Oh, da, supa de pui e inegalabila cand esti racit. Multa vreme am crezut ca e un mit, pana am simtit pe pielea mea cum te pune pe picioare o supa de pui. Te scoala dupa boala, cum zicea bunica mea...

      Răspunde
  5. o femeie a zis

    noiembrie 07, 2016 at 2:20 pm

    si eu fierb oasele, mai ales iarna. De obicei adun din ce consumam saptamal (de la dezosat, de la o friptura etc), si o data pe luna le scot la fiert. Imi iese un mix de oase (porc, vita, curcan, labele si varfurile de la o gaina etc), unii zic ca si cele de peste ar fi faine dar eu nu am folosit, mai adaug si o coada de vita pt cartilagii, pun cu lamaie (nu ne place otetul) si las pe foc mic cateva ore. De aceea nu cred ca s-ar potrivi la oala minune, ca ea le fierbe la temp. mare, pe cand eu las la foc molcom, abia vad clocotele.
    Prin fierbere se distrug toate vitaminele ( las si 4-6 ore...) dar raman in zeama minerale, colagen etc.
    Zama o fac fie piftie, fie baza la supe, fie la alte mancaruri. Excesul congelez (de ex. la noi supa de galusti e la mare apreciere, asa ca pun la foc morcov, albitura, intre timp dezget borcanul cu zeama, si rastorn in oala si adaug galustile - efort minim si costuri mici si am 2 cine calde aranjate) .

    Pe vremuri luam de la un magazin de langa mine penes curcanul, spate de curcan si varfuri de aripi, erau perfecte pt astea (iar pretul minuscul, lumea lua pt caini...) dar m-am mutat.... Mai am o amica ce ia cate un os de la o macelarie araba, omul i-l vinde cu 1-2 lei (fara bon 😀 ).

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 07, 2016 at 2:57 pm

      Uite ca nu m-am gandit pana acum sa adun oasele si sa le fierb. Buna idee!
      Exact de asta radeam si eu in sinea mea, ca erau oasele astea intr-un colt de galantar, nu se uita nimeni la ele, cred ca pentru proprietarii de caini erau puse acolo :)))

      Răspunde
      • Iulia a zis

        noiembrie 17, 2019 at 11:43 am

        Bună,
        Încerc și eu rețeta, sper să iasă bună. 😀
        Pentru acel risotto și pentru sos ai cumva rețetă, trimitere către un link?
        Toate cele bune!

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          noiembrie 17, 2019 at 3:02 pm

          O să fie bună ai să vezi! 🙂
          Nu am rețeta de risotto pe blog.
          Oricum, ideea este să folosești supa concentrată de vită la orice mâncare la care se pune apă. Adică un sos pentru friptură sau pentru chifteluțe marinate, sau pentru paste, etc, unde ar trebui să adaugi o ceșcuță de apă, va fi mult mai gustos dacă pui în loc 100 ml de supă.

          Răspunde
    • o femeie a zis

      noiembrie 07, 2016 at 3:33 pm

      tot de pe bloguri am invatat ca nu doar resturile de oase sa le adun pt fiert zama intr-o punga in congelator, ci si alte resturi vegetale, gen: tulpina si frunzele de la brocolli, o juma de telina nefolosita, etc. Le folosesc doar la fiert si leguma o arunc, dar apa da gust bun mancarii viitoare. Periodic (cam o data pe luna) scot si fierb dupa caz, si zeama o pun la urmatorul fel.

      Răspunde
  6. Ellena a zis

    noiembrie 07, 2016 at 1:21 pm

    Bune sfaturi si detaliate chiar, dar tot am o intrebare...se pot fierbe oasele in oala minune? Multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 07, 2016 at 1:30 pm

      Eu nu am incercat, dar cu siguranta se pot fierbe si la oala minune. Supa va fi la fel de gustoasa, singura "problema" la care ma gandesc e ca nu poti controla cat de tare clocoteste si nu va mai fi la fel de clara.
      Ar fi bine sa oparesti oasele inainte, ca sa elimini impuritatile si apoi sa le pui la fiert la foc cat mai mic. In felul asta cred ca vei obtine o supa limpede. Succes! 🙂

      Răspunde
      • Ellena a zis

        noiembrie 08, 2016 at 9:19 pm

        Multumesc, o sa incerc in ambele variante...sa vad cum iese!

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          noiembrie 09, 2016 at 11:38 am

          Succes, Ellena! Va fi buna, ai sa vezi 🙂

          Răspunde
  7. Claudia a zis

    noiembrie 07, 2016 at 10:51 am

    Nu as zice ca ai fost zgarcita. Oasele sunt bune doar ca noi am uitat de ele si acum strambam din nas. Deh... daca s-ar putea semipreparate mai multe.. asa ca pentru oameni comozi, bine ar fi 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 07, 2016 at 1:31 pm

      Hehe, as putea fi asa zgarcita in fiecare saptamana :))

      Răspunde
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.