Pogăcelele sunt chestiuţele alea din aluat ca de foietaj, mici, rotunde, care se desfac în straturi, un pic crocante, sărăţele la gust, după care merg de minune atât vinul roşu cât şi berea. Or merge şi alte alcooluri, nu ştiu, nu mă pricep, eu doar cu astea două le-am testat. V-am dat gata cu definiţia pogăcelelor, nu-i aşa? 😀 M-am străduit, deşi sunt convinsă că absolut toată lumea ştie ce-s pogăcelele că nu se poate să nu fi mâncat măcar o dată-n viaţă. Şi dacă te-ai dedulcit o dată la pogăcele nu le mai uiţi câte zile oi avea!
Pogăcelele se fac de obicei cu jumări sau cu untură, dar cum eu n-aveam nici una, nici alta, ci aveam numai o poftă imensă, am apelat din nou la reţeta mea minune de aluat cu brânză de vaci şi unt, cea pe care am folosit-o şi la reţeta de covrigei cu mac şi la cea de sărăţelele cu chimen. Desigur, şi de data asta am adaptat puţin reţeta de bază la ceea ce visam să-mi iasă, adică am pus în compoziţie şi puţin caşcaval. Nu prea mult, că se topeşte la cuptor şi n-aş fi vrut să-mi iasă aluatul cleios, aşa că am pus numai un pic de caşcaval ras pe răzătoarea cu găuri mici, cât să se încorporeze frumos şi să dea un gust bun. Am presărat pogăcelele-mititelele cu caşcaval şi la exterior, înainte să le bag la cuptor. Ce să vă zic... cum s-a topit şi s-a rumenit caşcavalul ăla ras... oh!
Tot înainte să le bag la cuptor le-am presărat cu sare grunjoasă şi cu puţină boia de ardei dulce. Boiaua e şi pentru gust, dar mai ales pentru aspect. Le dă aşa o culoare rumenie (există culoarea asta? 😀 ), tare frumoasă. Dacă vă place, puteţi folosi boia iute, sau le puteţi presăra şi câteva seminţe de chimen, care merg tare bine în combinaţie cu brânza la aperitive de acest gen.
Mod de preparare pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 150 g unt (82% grăsime)
- 150 g brânză de vaci grasă
- 150 g făină
- un vârf de linguriţă de sare fină
- un vârf de cuţit de turmeric (pentru culoare - opţional)
- 1-2 linguriţe de boia de ardei
- un ou pentru uns deasupra
- aprox. 70 g caşcaval (35 g ras în aluat, 35 g ras deasupra)
- sare grunjoasă
Instrucțiuni de preparare
- Se frământă un aluat din unt, brânză, făină, cam 35 g de cascaval ras pe răzătoarea cu găuri mici şi un praf de sare. Nu frământaţi prea mult, ci doar până obţineti un aluat omogen, elastic, care nu se mai lipeşte de mâini.
- Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 6 ore, poate fi şi mai mult. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât va creşte mai frumos la copt şi se va desface în fâşii.
- Întindeţi o foaie de aluat groasă cam de ½ cm pe care o împăturiți în 4. Repetați operațiunea asta de încă 2 ori pentru ca aluatul să înglobeze cât mai mult aer.
- Ultima foaie întinsă, cea din care veți tăia pogăcelele, trebuie să fie un pic mai groasă, cam de 0,8 - 1 cm.
- Decupaţi pogăcelele cu o formă de decupat rotundă. Forma e bine sa fie metalică cât mai ascuţită ca să taie bine aluatul, dar poate fi şi un pahar la urma urmei dacă nu aveţi forme de tablă.
- Bateţi oul cu o furculiţă şi ungeţi pogăcelele cu ou bătut folosind o pensulă. Presăraţi cu sare grunjoasă, boia de ardei şi caşcaval ras.
- Coaceţi timp de 15 minute în cuptorul preîncălzil la 180 de grade.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
violeta a zis
Buna,am sa te rog sa pui si sectiunea cand mai postezi.Am sa le fac si eu maine.La multi ani si tine-o tot asa.Cu deosebita stima, Violeta
Iuliana a zis
La multi ani si tie, Violeta!
Claudia a zis
Vai ce dragutele sunt! <3 Vreau si eu! Mai ai? 🙂
Iuliana a zis
Vino tu incoace, ca facem impreuna 🙂