• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 29 aug. 2023 · Publicată: 1 dec. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
154 shares
Mergi la rețetă

Vă povesteam la rețeta de pește la cuptor cu vin roșu și usturoi cum m-am aprovizionat cu pește fel de fel încă înainte să înceapă postul Crăciunului. Așa că acum tare bine-mi prinde că îl am acolo, în congelator, spălat, curățat și gata de preparat.

Sardine la gratar cu mujdei de usturoi cu rosii coapte

De obicei iau doar pește de-al nostru, de Dunăre, dar acum erau la pescărie niște sardine proaspete așa de frumușele încât n-am rezistat tentației și am luat...nici nu mai știu cât, cred că aproape două kilograme.

O parte din ele le-am pus la marinat (vezi rețeta de sardine marinate aici), iar o parte le-am păstrat în congelator pentru făcut la grătar și le visam servite cu un mujdei de usturoi și roșii coapte. Noh, zilele trecute mi-am văzut visul cu ochii și a fost bun-bun, de ne-am lins pe degete și la propriu și la figurat 🙂

Sardinele sunt pești de apa sărată. Cele proaspete care se găsesc la noi cred că provin din apele de coastă ale Marii Negre. Sunt pești care cresc numai în sălbăticie, nu se înmulțesc în captivitate. Așa că dacă găsiți sardine, cumpărați cu încredere, nu sunt de crescătorie și sunt printre cei mai sănătoși pești 😉

Eu le-am cumpărat gata curățate, dar dacă nu aveți în orașul vostru pescării care să ofere și acest serviciu, să știți că operațiunea nu e mare lucru. Sardinele au solzi fini, care sar imediat ce treci cu lama cuțitului pe sub ei. Există o metodă anume pentru eviscerarea sardinelor, fără să se mai spintece burta, mie la pescărie așa mi le-au curățat.

Se taie doar partea din spate a capului, apoi se trage și capul se îndepărtează cu tot cu mațe. Nu știu dacă ați înțeles ceva, dar nici nu e nevoie 😀 Din experiență vă spun că până nu tai peștele pe burtă nu îl poți curăța perfect la interior. Iar dacă mai rămân ceva mațe pe acolo, vor da un gust amar și neplăcut. Așa că eu am preferat să sacrific "aspectul comercial" al sardinelor la grătar, le-am tăiat și le-am spălat cum se cuvine și în interior. Fiind un pește gras, carnea moale de pe burtă se rupe foarte ușor, folosiți așadar un cuțit foarte bine ascuțit.

Sardine la gratar cu mujdei de usturoi cu rosii coapte

Vezi aici mai multe rețete cu pește!

Mai departe rețeta e simplă tare. Am condimentat peștele simplu doar cu sare, piper și cimbru uscat și l-am pus pe grătarul de la aragaz, cel din tavanul cuptorului, care face treabă foarte bună pentru orășenii oropsiți de la bloc.

Peștele se face rapid, cam în 15-20 de minute, fără prea mult fum și cu un miros rezonabil. Aveți grijă să puneți sub grătar o tavă în care ați pus o hârtie de copt sau o folie de aluminiu, în care să se scurgă grăsimea.

Mujdeiul făcut cu roșii coapte pe grill a făcut toți banii la rețeta asta. E drept că merg sardinele foarte bine și cu mujdei simplu, dar ăsta cu roșii e și un pic fresh-acrișor, minune, nu alta!

Și tot la cuptor am făcut și rețeta de baby hering cu lămâie, poate vă face cu ochiul și aceea!

Mod de preparare sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Sardine la gratar cu mujdei de usturoi cu rosii coapte

Sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 6 sardine cam cât palma de mari (câte 2 de persoană)
  • sucul de la o lămâie
  • 50 ml de ulei
  • sare (piper, cimbru uscat)

mujdei de usturoi cu roșii coapte

  • 2-3 roșii
  • 3 căței de usturoi
  • sare (piper, cimbru uscat)
  • semințe de pin
  • pătrunjel verde

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți roșiile la copt pe grătar sau pe grill-ul de teflon. Când s-au înmuiat și coaja s-a colorat și s-a crăpat, le dați deoparte, le curățați de coajă și le pasați puțin cu blenderul vertical. Nu insistați, e plăcut să se mai simtă și pulpa de roșii pe ici, pe colo. Lăsați sosul de roșii să se răcorească.
  • Curățați sardinele, spălați-le bine în mai multe ape, apoi uscați-le cu un șervet curat.
  • Amestecați uleiul cu sucul de la o lămâie, sare, piper și cimbru uscat. Ungeți sardinele cu acest amestec. Nu se vor mai lipi de grătar și vor fi condimentate uniform.
  • Puneți sardinele pe grătar până se rumenesc pe o parte, apoi le întoarceți să se facă și pe partea cealaltă.
  • Intre timp vă ocupați de mujdei: curățați usturoiul, îl treceți prin presa și îl puneți peste sosul de roșii coapte. Condimentați cu sare, piper și cimbru uscat după gust.
  • Așezați sardinele pe un platou, turnați peste ele mujdeiul și presarăți cu semințe de pin și pătrunjel verde.
  • Serviți cât sunt calde, alături de o mămăliguță.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Sardine la gratar cu mujdei de usturoi cu rosii coapte

Poftă bună la sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
154 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.