Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte

Publicat la 1 decembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

154 shares
Mergi la rețetă

Vă povesteam la rețeta de pește la cuptor cu vin roșu și usturoi cum m-am aprovizionat cu pește fel de fel încă înainte să înceapă postul Crăciunului. Așa că acum tare bine-mi prinde că îl am acolo, în congelator, spălat, curățat și gata de preparat.

Sardine la gratar cu mujdei de usturoi cu rosii coapte

De obicei iau doar pește de-al nostru, de Dunăre, dar acum erau la pescărie niște sardine proaspete așa de frumușele încât n-am rezistat tentației și am luat...nici nu mai știu cât, cred că aproape două kilograme.

O parte din ele le-am pus la marinat (vezi rețeta de sardine marinate aici), iar o parte le-am păstrat în congelator pentru făcut la grătar și le visam servite cu un mujdei de usturoi și roșii coapte. Noh, zilele trecute mi-am văzut visul cu ochii și a fost bun-bun, de ne-am lins pe degete și la propriu și la figurat 🙂

Sardinele sunt pești de apa sărată. Cele proaspete care se găsesc la noi cred că provin din apele de coastă ale Marii Negre. Sunt pești care cresc numai în sălbăticie, nu se înmulțesc în captivitate. Așa că dacă găsiți sardine, cumpărați cu încredere, nu sunt de crescătorie și sunt printre cei mai sănătoși pești 😉

Eu le-am cumpărat gata curățate, dar dacă nu aveți în orașul vostru pescării care să ofere și acest serviciu, să știți că operațiunea nu e mare lucru. Sardinele au solzi fini, care sar imediat ce treci cu lama cuțitului pe sub ei. Există o metodă anume pentru eviscerarea sardinelor, fără să se mai spintece burta, mie la pescărie așa mi le-au curățat.

Se taie doar partea din spate a capului, apoi se trage și capul se îndepărtează cu tot cu mațe. Nu știu dacă ați înțeles ceva, dar nici nu e nevoie 😀 Din experiență vă spun că până nu tai peștele pe burtă nu îl poți curăța perfect la interior. Iar dacă mai rămân ceva mațe pe acolo, vor da un gust amar și neplăcut. Așa că eu am preferat să sacrific "aspectul comercial" al sardinelor la grătar, le-am tăiat și le-am spălat cum se cuvine și în interior. Fiind un pește gras, carnea moale de pe burtă se rupe foarte ușor, folosiți așadar un cuțit foarte bine ascuțit.

Sardine la gratar cu mujdei de usturoi cu rosii coapte

Vezi aici mai multe rețete cu pește!

Mai departe rețeta e simplă tare. Am condimentat peștele simplu doar cu sare, piper și cimbru uscat și l-am pus pe grătarul de la aragaz, cel din tavanul cuptorului, care face treabă foarte bună pentru orășenii oropsiți de la bloc.

Peștele se face rapid, cam în 15-20 de minute, fără prea mult fum și cu un miros rezonabil. Aveți grijă să puneți sub grătar o tavă în care ați pus o hârtie de copt sau o folie de aluminiu, în care să se scurgă grăsimea.

Mujdeiul făcut cu roșii coapte pe grill a făcut toți banii la rețeta asta. E drept că merg sardinele foarte bine și cu mujdei simplu, dar ăsta cu roșii e și un pic fresh-acrișor, minune, nu alta!

Și tot la cuptor am făcut și rețeta de baby hering cu lămâie, poate vă face cu ochiul și aceea!

Mod de preparare sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Sardine la gratar cu mujdei de usturoi cu rosii coapte

Sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 6 sardine cam cât palma de mari (câte 2 de persoană)
  • sucul de la o lămâie
  • 50 ml de ulei
  • sare (piper, cimbru uscat)

mujdei de usturoi cu roșii coapte

  • 2-3 roșii
  • 3 căței de usturoi
  • sare (piper, cimbru uscat)
  • semințe de pin
  • pătrunjel verde

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți roșiile la copt pe grătar sau pe grill-ul de teflon. Când s-au înmuiat și coaja s-a colorat și s-a crăpat, le dați deoparte, le curățați de coajă și le pasați puțin cu blenderul vertical. Nu insistați, e plăcut să se mai simtă și pulpa de roșii pe ici, pe colo. Lăsați sosul de roșii să se răcorească.
  • Curățați sardinele, spălați-le bine în mai multe ape, apoi uscați-le cu un șervet curat.
  • Amestecați uleiul cu sucul de la o lămâie, sare, piper și cimbru uscat. Ungeți sardinele cu acest amestec. Nu se vor mai lipi de grătar și vor fi condimentate uniform.
  • Puneți sardinele pe grătar până se rumenesc pe o parte, apoi le întoarceți să se facă și pe partea cealaltă.
  • Intre timp vă ocupați de mujdei: curățați usturoiul, îl treceți prin presa și îl puneți peste sosul de roșii coapte. Condimentați cu sare, piper și cimbru uscat după gust.
  • Așezați sardinele pe un platou, turnați peste ele mujdeiul și presarăți cu semințe de pin și pătrunjel verde.
  • Serviți cât sunt calde, alături de o mămăliguță.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Sardine la gratar cu mujdei de usturoi cu rosii coapte

Poftă bună la sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
154 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute

  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x