Vă povesteam la rețeta de pește la cuptor cu vin roșu și usturoi cum m-am aprovizionat cu pește fel de fel încă înainte să înceapă postul Crăciunului. Așa că acum tare bine-mi prinde că îl am acolo, în congelator, spălat, curățat și gata de preparat.
De obicei iau doar pește de-al nostru, de Dunăre, dar acum erau la pescărie niște sardine proaspete așa de frumușele încât n-am rezistat tentației și am luat...nici nu mai știu cât, cred că aproape două kilograme.
O parte din ele le-am pus la marinat (vezi rețeta de sardine marinate aici), iar o parte le-am păstrat în congelator pentru făcut la grătar și le visam servite cu un mujdei de usturoi și roșii coapte. Noh, zilele trecute mi-am văzut visul cu ochii și a fost bun-bun, de ne-am lins pe degete și la propriu și la figurat 🙂
Sardinele sunt pești de apa sărată. Cele proaspete care se găsesc la noi cred că provin din apele de coastă ale Marii Negre. Sunt pești care cresc numai în sălbăticie, nu se înmulțesc în captivitate. Așa că dacă găsiți sardine, cumpărați cu încredere, nu sunt de crescătorie și sunt printre cei mai sănătoși pești 😉
Eu le-am cumpărat gata curățate, dar dacă nu aveți în orașul vostru pescării care să ofere și acest serviciu, să știți că operațiunea nu e mare lucru. Sardinele au solzi fini, care sar imediat ce treci cu lama cuțitului pe sub ei. Există o metodă anume pentru eviscerarea sardinelor, fără să se mai spintece burta, mie la pescărie așa mi le-au curățat.
Se taie doar partea din spate a capului, apoi se trage și capul se îndepărtează cu tot cu mațe. Nu știu dacă ați înțeles ceva, dar nici nu e nevoie 😀 Din experiență vă spun că până nu tai peștele pe burtă nu îl poți curăța perfect la interior. Iar dacă mai rămân ceva mațe pe acolo, vor da un gust amar și neplăcut. Așa că eu am preferat să sacrific "aspectul comercial" al sardinelor la grătar, le-am tăiat și le-am spălat cum se cuvine și în interior. Fiind un pește gras, carnea moale de pe burtă se rupe foarte ușor, folosiți așadar un cuțit foarte bine ascuțit.
Vezi aici mai multe rețete cu pește!
Mai departe rețeta e simplă tare. Am condimentat peștele simplu doar cu sare, piper și cimbru uscat și l-am pus pe grătarul de la aragaz, cel din tavanul cuptorului, care face treabă foarte bună pentru orășenii oropsiți de la bloc.
Peștele se face rapid, cam în 15-20 de minute, fără prea mult fum și cu un miros rezonabil. Aveți grijă să puneți sub grătar o tavă în care ați pus o hârtie de copt sau o folie de aluminiu, în care să se scurgă grăsimea.
Mujdeiul făcut cu roșii coapte pe grill a făcut toți banii la rețeta asta. E drept că merg sardinele foarte bine și cu mujdei simplu, dar ăsta cu roșii e și un pic fresh-acrișor, minune, nu alta!
Și tot la cuptor am făcut și rețeta de baby hering cu lămâie, poate vă face cu ochiul și aceea!
Mod de preparare sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 6 sardine cam cât palma de mari (câte 2 de persoană)
- sucul de la o lămâie
- 50 ml de ulei
- sare (piper, cimbru uscat)
mujdei de usturoi cu roșii coapte
- 2-3 roșii
- 3 căței de usturoi
- sare (piper, cimbru uscat)
- semințe de pin
- pătrunjel verde
Instrucțiuni de preparare
- Puneți roșiile la copt pe grătar sau pe grill-ul de teflon. Când s-au înmuiat și coaja s-a colorat și s-a crăpat, le dați deoparte, le curățați de coajă și le pasați puțin cu blenderul vertical. Nu insistați, e plăcut să se mai simtă și pulpa de roșii pe ici, pe colo. Lăsați sosul de roșii să se răcorească.
- Curățați sardinele, spălați-le bine în mai multe ape, apoi uscați-le cu un șervet curat.
- Amestecați uleiul cu sucul de la o lămâie, sare, piper și cimbru uscat. Ungeți sardinele cu acest amestec. Nu se vor mai lipi de grătar și vor fi condimentate uniform.
- Puneți sardinele pe grătar până se rumenesc pe o parte, apoi le întoarceți să se facă și pe partea cealaltă.
- Intre timp vă ocupați de mujdei: curățați usturoiul, îl treceți prin presa și îl puneți peste sosul de roșii coapte. Condimentați cu sare, piper și cimbru uscat după gust.
- Așezați sardinele pe un platou, turnați peste ele mujdeiul și presarăți cu semințe de pin și pătrunjel verde.
- Serviți cât sunt calde, alături de o mămăliguță.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte!
Lasă un comentariu