Timp estimat pentru citit: 8 minute
Locuiești la bloc și vrei să coci ardei simplu și rapid? Iată cât de ușor se pot face ardei copți la airfryer! Ardei copți perfect, fără ulei și fără fum în toată casa!
Când vine toamna, începe și coșmarul locatarilor de la bloc. Murim de poftă de ardei copți, dar e atât de complicat să-i faci pe săturate pentru că efectiv bucătăria se umple de fum iar mirosul persistă apoi zile întregi!
Din fericire, aparatele moderne de gătit ne-au dat și rezolvarea acestei probleme în cel mai comod mod cu putință. Să coci ardei gras la un airfryer (friteuză, fără ulei, cu aer cald) devine joacă de copii. Nu mi-am imaginat că poate fi atât de simplu și cu rezultate atât de bune!
Am obținut ardei rumeniți perfect, care s-au curățat foarte ușor și care au fost extraordinar de gustoși! Și pentru că se fac atât de repede, mă pot încumeta acum să pun și câteva punguțe la congelator pentru la iarnă! Haideți să vă arăt cât de simplu e totul!
Mergi direct la:
Ardei copți la airfyer - avantaje
- se coc repede - 5-6 ardei sunt gata cam în 23-25 de minute, depinde cât de rumeniți îi doriți și cât de încins este aparatul.
- mai comod - nu este nevoie să stați lângă ei pentru că nu e nevoie să fie întorși decât o singură dată și puteți seta timerul să vă anunțe când au trecut minutele.
- se coc uniform - datorită aerului fierbinte care circulă în interiorul friteuzei, ardeii se coc la fel de bine pe toate părțile.
- fără fum și miros persistent - chiar dacă preferați ardeii bine rumeniți, nu se va face fum și nu va rămâne miros persistent în bucătărie. Iar dacă puneți un prelungitor și scoateți aparatul pe un balcon sau pe terasă, problema mirosului nici nu mai contează!
- se curăță mai repede - fiind copți uniform, coaja ardeilor copți la airfyer se îndepărtează mai ușor decât a celor copți clasic, practic iese aproape întreagă.
- fără riscuri - chiar dacă vă luați cu alte treburi, semnalul sonor al aparatului vă anunță când a expirat timpul, iar friteuza se oprește la sfârșitul programului.
Ingrediente
Practic, ardeii sunt unicul ingredient al acestei metode copt, dar un pic de sare presărată peste ardeii rumeniți, ajută coaja arsă să se desprindă mai ușor.
- ardei - puteți coace la airfryer orice fel de ardei grași, de orice culoare sau ardei kapia.
- sare - un praf de sare presărat peste ardeii copți fierbinți, ajută coaja să se desprindă mai ușor.
Preparare
Iată mai jos rețeta pas cu pas, în imagini, pentru ardei copți în cel mai simplu mod cu putință!
Spălați ardeii, apoi îi uscați cu șervete de hârtie și îi așezați in coșul friteuzei astfel încât să stea pe un singur strat, fără să se atingă, ca să poată circula aerul cald printre ei.
Introduceți coșul în aparat și porniți airfryerul la 200 de grade pentru 15 minute.
Deschideți sertarul și, cu un clește, întoarceți ardeii pe partea cealaltă. Apoi coaceți tot la 200 de grade pentru încă 10 minute.
Când sunt gata, ardeii trebuie să fie foarte bine copți și intens rumeniți, chiar cu câteva pete de arsură care dau o aromă specifică.
Pe măsură ce se coc, puneți ardeii într-un castron și presărați peste ei sare grunjoasă. Acoperiți castronul cu un capac și lăsați-i așa minim 15 minute sau până când se răcesc.
Luați aproape un vas cu apă sau mergeți lângă chiuvetă și curățați ardeii de coajă, umezindu-vă degetele de câte ori este nevoie. Colectați în castron tot lichidul pe care îl lasă ardeii. Este delicios!
Tot cu mâna umedă îndepărtați cotoarele și semințele. Nu spălați ardeii copți sub jet de apă pentru că astfel se va pierde mare parte din aromă.
Folosiți ardeii copți la salată sau în rețeta dorită. Îi puteți pune în pungi și păstra la congelator până la 6 luni.
Echipamente necesare
Pentru această rețetă aveți, firește nevoie de un airfryer. Indiferent de model, sunt convinsă că toate fac treabă bună. Desigur, la aparatele mai mari avantajul este că puteți coace cantități mai mari de ardei gras sau că vă încap în coș și ardeii kapia mai lungi.
Mici diferențe pot apărea și la timpul de gătit, în funcție de puterea fiecărui aparat, de aceea e bine să stați cu ochii pe ei mai ales în a doua parte a coacerii și să scurtați sau să lungiți timpul după cum considerați necesar.
Foarte util este și un clește de bucătărie cu care să întoarceți ardeii. Nu îi întoarceți înțepându-i cu furculița, pentru ca va curge din ei tot lichidul delicios și aromat care se adună înăuntru!
Cum se păstrează
Puteți consuma ardeii copți sub formă de salată, imediat după gătire sau îi puteți include în alte preparate.
Îi puteți păstra la frigider pentru 4-5 zile sau la congelator pentru 6 luni.
Alte sfaturi pentru cei mai buni ardei copți
- Dacă este posibil, alegeți ardei cât mai drepți și cam de aceeași mărime, ca să îi puteți așeza eficient în coșul aparatului și să se coacă în același timp.
- Puteți pune în coșul aparatului mai multe tipuri de ardei copți, dar e posibil ca cei verzi, care au coaja mai subțire să se gătească mai repede. Stați cu ochii pe ei!
- Dacă coaceți mai multe tranșe de ardei, aveți în vedere că de la a doua tranșă, aparatul este deja foarte bine încins și ardeii se or coace mai repede. Ajustați timpul de gătire!
Întrebări frecvente
Nu, nu este nevoie deloc de ulei. Ardeii se coc uscați.
Da, puteți să adăugați alte legume cum ar fi vinete, dovlecei sau ceapă, dar trebuie să aveți în vedere că fiecare legumă are timp de coacere diferit.
Da, îi puteți coace și curățați dacă doriți, dar pierdeți lichidul delicios care se adună în interior în timpul coacerii. Oricum, aveți în vedere că ardeii curățați se vor coace puțin mai repede, ajustați timpul de gătire!
Rețete delicioase cu ardei copți
Iată câteva rețete delicioase cu ardei copți pe care să le încercați:
Cu ce poți servi o salată de ardei copți
Salata cu ulei, suc de lămâie și puțin usturoi este poate cea mai cunoscută rețetă cu ardei copți. Iată câteva idei de preparate la care să servești această salată:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ardei copți la airfryer
Echipamente necesare
Ingrediente
- ardei gras
- sare grunjoasă
Instrucțiuni de preparare
- Spălați ardeii, apoi îi uscați cu șervete de hârtie și îi așezați in coșul friteuzei astfel încât să stea pe un singur strat, fără să se atingă, ca să poată circula aerul cald printre ei.
- Introduceți coșul în aparat și porniți airfryerul la 200 de grade pentru 15 minute.
- Deschideți sertarul și întoarceți ardeii pe partea cealaltă. Apoi coaceți tot la 200 de grade pentru încă 10 minute.
- Când sunt gata, ardeii trebuie să fie foarte bine copți și intens rumeniți, chiar cu pete de arsură care dau o aromă specifică.
- Pe măsură ce se coc, puneți ardeii într-un castron și presărați peste ei sare grunjoasă. Acoperiți castronul cu un capac și lăsați-i așa minim 15 minute sau până când se răcesc.
- Luați aproape un vas cu apă sau mergeți lângă chiuvetă și curățați ardeii de coajă, umezindu-vă degetele de câte ori este nevoie. Colectați în castron tot lichidul pe care îl lasă ardeii. Este delicios!
- Tot cu mâna umedă îndepărtați cotoarele și semințele. Nu spălați ardeii copți sub jet de apă pentru că astfel se va pierde mare parte din aromă.
- Folosiți ardeii copți la salată sau în rețeta dorită. Îi puteți pune în pungi și păstra la congelator până la 6 luni.
Bine de știut:
- Dacă este posibil, alegeți ardei cât mai drepți și cam de aceeași mărime, ca să îi puteți așeza eficient în coșul aparatului și să se coacă în același timp.
- Puteți pune în coșul aparatului mai multe tipuri de ardei copți, dar e posibil ca cei verzi, care au coaja mai subțire să se gătească mai repede. Stați cu ochii pe ei!
- Dacă coaceți mai multe tranșe de ardei, aveți în vedere că de la a doua tranșă, aparatul este deja foarte bine încins și ardeii se or coace mai repede. Ajustați timpul de gătire!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Gabi
Au iesit foarte buni, dar am ajustat timpul de coacere. La aparatul meu, la 200 de grade, au fost suficiente 18 minute (noroc ca am deschis si m-am uitat 🙂 )
Iuliana Sbîrnea
Super! Ați scăpat și mai repede! 🙂
Emi
Am facut si eu si au iesit foarte buni. La fel fac peste, ficat, tot ce in mod normal
miroase in casa. Ma felicit ca m-am hotarit sa iau aparatul asta.
Iuliana Sbîrnea
Și eu am amânat mult până să îl cumpăr, dar este unul dintre cele mai utile aparate din bucătărie!