Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Sărmăluţe de post cu varză dulce

Publicat la 11 decembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 7 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

186 shares
Mergi la rețetă

Că doar nu era să las postul Crăciunului să treacă fără să fac câteva sărmăluţe de post cu varză dulce! Fierte cu puţin borş şi bine condimentate cu de toate: mărar, cimbru , foi de dafin, boabe de coriandru...ce să vă mai zic...oricât de carnivor ai fi, pur şi simplu nu se poate să nu-ţi placă sărmăluţele de post. N-are cum! Mai ales dacă le faci şi o mămăliguţă caldă alături!

Vezi aici cum se face mămăliga!

Sărmăluţe de post cu varză dulce

De fapt dacă e pe alese, mie îmi place să fie ori sarmalele calde şi mămăliga rece, ori invers, mămăliga caldă şi sarmalele reci. Nah. fiecare cu gărgăunii lui 😀  Ciuperci nu prea pun la sarmale, dar dacă voi doriţi, strecuraţi-le şi pe ele în reţetă, sigur vor da un gust bun de tot.

Vezi şi reţeta de ardei umpluţi cu orez şi legume!

Mod de preparare sărmăluţe de post cu varză dulce

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Sărmăluţe de post cu varză dulce

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 2 hours hours
Timp total: 2 hours hours 20 minutes minutes
Număr de porții: 12
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 varză proaspătă
  • 2 cepe
  • 1 morcov mare
  • 2 buc ardei gras
  • 70 ml ulei
  • 200 g orez
  • 2 linguri de bulion
  • 150 ml pulpă de roşii
  • mărar proaspăt (sau congelat)
  • 2-3 frunze de dafin
  • boabe de piper
  • boabe de coriandru
  • cimbru uscat
  • 200 ml de borş (sau apă caldă)
  • sare şi piper după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se îndepărtează frunzele de varză de la exterior. De obicei acestea sunt pătate şi ofilite. Se aleg frunze cât mai subţiri, potrivite ca mărime care se opăresc 1-2 minute în apă clocotită în care am pus puţină sare. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se înmoaie şi să devină maleabile, să le putem răsuci uşor.
  • Frunzele care rămân, se toacă şi le vom aşeza pe fundul cratiţei, ca pat pentru sărmăluţe.
  • Ceapa se taie cubuleţe, la fel şi ardeiul gras, iar morcovul se dă pe răzătoarea cu găuri mari.
  • Se călesc legumele în uleiul încins timp de 4-5 minute, apoi se adaugă bulionul, orezul ales şi spălat şi puţină apă. Se lasă compoziţia să dea câteva clocote până când orezul începe să se umfle.
  • Se dă compozitia deoparte, se lasă să se răcorească puţin, cât să putem lucra cu ea, apoi se pune mărarul, puţin cimbru uscat, sare şi piper după gust.
  • Se pune umplu foile de varză cu compoziţia de mai sus şi se rulează cu capete înăuntru ca să nu se desfacă. Nu le rulaţi prea strâns, pentru că orezul se va mai umfla la fiert şi trebuie să îi lăsăm un pic de loc.
  • Se alege o cratiţă cu capac şi pereţi mai groşi pe fundul căreia se pune un strat de varză tocată, apoi se aşează sarmalele în cercuri concentrice dinspre margine către centru.
  • Deasupra presărăm din nou varză tocată.
  • Turnăm borşul încălzit cât să acopere bine sarmalele (sau apă caldă dacă nu aveţi borş), şi condimentăm cu boabe de piper şi coriandru, 2-3 frunze de dafin şi crenguţe de cimbru uscat. Deasupra punem pulpa de roşii.
  • Punem capacul peste oală şi le lăsăm să fiarbă cam o oră la foc mic. Dacă scade prea mult lichidul se mai adaugă puţină apă caldă sau puţin borş.
  • După o oră, aprindem cuptorul la 180 de grade şi dăm cratiţa la cuptor pentru încă o oră. Umplutura fierbe mai repede, dar depinde foarte mult de soiul de varză cât de repede va fierbe. Sărmăluţele sunt gata când varza s-a înmuiat şi se rupe uşor cu furculiţa.
  • Sunt bune şi calde, şi reci, de preferat alături de o mămăliguţă.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Sărmăluţe de post cu varză dulce

Poftă bună la sărmăluţe de post cu varză dulce!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
186 shares

Comentarii

  1. Alexandra - Bucuresti a zis

    ianuarie 08, 2018 at 10:17 am

    Buna ziua si La multi ani!
    Sunt in concediu si rasfoiam netul asa ca am descoperit blogul dvs. Doresc sa va felicit pentru retetele pe care le-ati postat, desigur ca voi incerca si eu unele, cele cu peste mai ales dar si salvia pane pe care eu o am din abundenta in gradina.
    Pentru ca m-am uitat la reteta de sarmale de post cu varza cruda as dori sa va vand un pont. Spalati varza si puneti-o intr-o punga la congelator de pe o zi pe alta, apoi o scoateti si o lasati sa se decongeleze lent, o sa fiti surprinsa ce frunze minunate de impachetat sarmalele o sa aveti.
    o zi buna , Alexandra.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 08, 2018 at 10:53 am

      Buna Alexandra,
      Multumesc pentru vizita si pentru pont! Cu siguranta il voi aplica, mai ales ca nu am reusit sa pun varza la murat anul asta, deci voi face sarmalele tot cu varza dulce 🙂

      Răspunde
  2. Viorica palermitani a zis

    februarie 10, 2017 at 12:23 pm

    Multumesc pt raspuns. Vreau sa le fac azi. De obicei eu pun apa sa le acopere. Azi o sa le incerc asa. O zi buna.

    Răspunde
  3. Viorica palermitani a zis

    februarie 10, 2017 at 9:21 am

    Cu 200 ml apa se acopera sarmalele? Nu e cam putina?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 10, 2017 at 9:41 am

      Depinde de cantitatile celorlalte ingrediente. 200 ml inseamna un pahar cu apa. Vrem sa le inabusim, nu sa le fierbem.
      Oricum, asa cum scrie si in reteta, daca lichidul scade prea mult, sau in functie de forma vasului tau ti se pare prea putin, mai poti adauga.

      Răspunde
    • Viorica palermitani a zis

      februarie 10, 2017 at 2:54 pm

      Multumesc pt raspuns. Voi incerca asa. Eu am varza murata, sper ca o sa iasa bune si asa.

      Răspunde
      • Iuliana a zis

        februarie 10, 2017 at 2:59 pm

        Si mai bune ies cu varza murata!
        Succes! Te astept cu vesti delicioase 🙂

        Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.