Oricând ți-e poftă de ceva dulce și bun, încearcă această prăjitură pufoasă cu vișine sau cireșe. Spornică, ieftină și cu ingrediente puține.
Întotdeauna e bine venită o rețetă simplă și bună de prăjitură cu fructe, nu-i așa? Mai ales dacă este ieftină, se face ușor și dacă e incredibil de pufoasă! Și cum în perioada asta avem mare belșug de vișine și cireșe, acestea sunt vedetele rețetei de astăzi 🙂
De ce este atât de pufoasă această prăjitură cu vișine?
Cred că se vede foarte bine în fotografii cât de frumos a crescut aluatul acestei prăjituri. Ce o face atât de incredibil de pufoasă? Ei bine, în procesul de preparare am folosit cele 2 arme pe care le avem la îndemână atunci când vine vorba de aluaturi: praful de copt și aerul înglobat prin mixare, atât în albușuri, cât și în gălbenușuri.
Cu toate că e atât de pufos, acest aluat nu este deloc uscat, fad sau înecăcios. Laptele și uleiul din compoziție îl fac să fie fraged și ușor umed. În plus, am aromatizat compoziția cu coajă rasă de lămâie și vanilie naturală și amândouă se simt minunat în prăjitură.
Cum se păstrează prăjitura pufoasă cu vișine
Ce îmi mai place mie la această prăjitură pufoasă cu vișine e faptul că nu are nevoie de condiții speciale de păstrare. Nu trebuie îmbrăcată in folie alimentară, nici ținută la frigider, ci se simte foarte bine pe blatul din bucătărie, la temperatura camerei.
Fiind atât de aerată, dar și datorită laptelui și uleiului din aluat, nu se usucă, ci se păstrează proaspătă și delicioasă timp de 3-4 zile. Bine, asta dacă rezistă nemâncată atât de mult.
Rezistă perfect și la congelator, ambalată într-o caserola cu capac etanș care să o ferească de mirosuri. O puteți congela pentru 2-3 luni, iar când doriți să o serviți e suficient să o lăsați pe blatul din bucătărie până când ajunge la temperatura camerei. De exemplu de seara până dimineața.
Cu ce alte fructe putem face această prăjitură? Se pot folosi fructe congelate?
Puteți folosi orice alte fructe vă plac sau aveți la îndemână: caise, piersici, mere, boabe de struguri, zmeură, afine, etc. Firește, dacă folosiți fructe mai mari, va trebui să le tăiați felii sau cuburi potrivite ca mărime.
Da, se pot folosi și fructe congelate. Nu este nevoie să le congelați înainte de a le pune în aluat, dar neapărat să le îmbrăcați în făină, așa cum am explicat în rețeta de mai jos, ca să rămână frumos în aluat și să nu se ducă la fund.
Alte rețete de prăjituri cu fructe, simple și delicioase
Nu știu voi ce părere aveți, dar pentru mine prăjiturile cu fructe sunt cele mai bune. Și cu cât au mai multe fructe, cu atât mai bine! Așa că am strâns pe blog o întreagă colecție de astfel de rețete. Vă las mai jos câteva sugestii pe care sper să le încercați:
- Brioșe pufoase cu fructe de pădure
- Prăjitură cu iaurt și fructe
- Prăjitură rapidă cu cremă de brânză și căpșuni (sau alte fructe)
- Tartă rapidă cu caise și afine
- Clafoutis cu cireșe
Mod de preparare prăjitură pufoasă cu vișine sau cireșe (VIDEO inclus)
Prăjitura de azi se face foarte ușor, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi 😉 Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură pufoasă cu vișine sau cireșe
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g vișine sau cireșe, cântărite fără sâmburi
- 1 lingură făină pentru pudrat vișinele
aluatul - pentru o tavă de aprox. 22x22 cm
- 5 ouă
- 150 g zahăr
- un praf de sare
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 10 g zahăr Bourbon ((sau 1 linguriță extract de vanilie))
- 120 ml lapte 3,5% grăsime
- 100 ml ulei
- 320 g făină
- 10 g praf de copt
pentru servit
- opțional - zahăr pudră
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Spălați vișinele, îndepărtați sâmburii și codițele.
- Presărați vișinele cu o lingură de făină și amestecați, apoi le lăsați deoparte cât timp vă ocupați de aluat.
- Separați ouăle: albușurile într-un castron mai mic, gălbenușurile într-un castron mai mare.
- Puneți un praf de sare peste albușuri și le mixați până devin spumă fermă ca la bezea.
- Separat, mixați gălbenușurile împreună cu zahărul și zahărul Bourbon până când se deschid la culoare și își măresc volumul.
- Adăugați uleiul, puțin câte puțin, mixând continuu, apoi laptele și coaja rasă de lămâie.
- Cerneți făina și praful de copt peste spuma de gălbenușuri și o încorporați cu un tel de mână.
- La final, tot cu un tel de mână, încorporați spuma de albușuri.
- Turnați aluatul în tavă, peste hârtia de copt, nivelați și deasupra așezați vișinele trecute prin făină.
- Dați tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau până când prăjitura este ușor rumenită și trece testul cu scobitoarea.
- Scoateți prăjitura din tavă ajutându-vă de hârtia de copt și lăsați-o să se răcească pe un grătar.
- Tăiați prăjitura cuburi și opțional, o puteți presăra cu zahăr pudră.
- Prăjitura se păstrează la temperatura camerei și se menține proaspătă timp de 3-4 zile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Veronica
Am facut aceasta prajitura dar am drublat cantitatile , si am pus deasupra amestecat cu patina cacao si am adaugat in aluatul alb visine si deasupra nectarine!, o bunatate!!! Aerata si delicata ,nu ma asteptam sa iasa atata de buna, deoarece mai mereu mi se lasau prajiturile si ieseau crude la.mijloc:(. Voi mai incerca si alte retete . Va multumesc!
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur mult să aud că v-a ieșit prăjitura atât de bine și că ați experimentat cu succes! Sună absolut delicios! Sper să încercați și alte rețete de pe blog și să vă bucurați de fiecare dintre ele. Vă mulțumesc pentru feedback. Mult succes în continuare!
Alina Sandulescu
Nu pot sa cred, aceste recenzii vi le-ati pus dumneavoastra? La cantitatea de faina de 320 g!! 320g?? Are consistenta unui aluat de paine! Apoi trebuie adaugat albusul spuma? Pai si cum se amesteca aluatul de paine cu albusurile spuma? Iar 10 g de praf de copt se simt rau la gust! Imi pare rau ca am muncit atat impreuna cu copilul si a iesit o dezamageala de tarta.
Iuliana Sbîrnea
Îmi pare rău pentru eșecul dumneavoastră. Poate ați cântărit ceva greșit sau nu știu... Aveți și varianta video unde vedeți exact cum se face și cum iese. Când prăjitura iese atâtor cititori și abonați de pe YouTube, nu are cum să fie vina rețetei.
Ancadina
Cred ca este foarte buna. Eu traiesc in Canada si nu am gasit visine proaspete doar congelate.As vrea sa stiu daca fructele congelate trebuiesc decongelate inainte de a le folosi. Multumesc pentru raspuns.
Iuliana Sbîrnea
Fructele mai mici, de exemplu coacăze sau afine se pot folosi și congelate. Dar vișinele sunt mari și grele, conțin mai multă apă care ar umezi excesiv aluatul. Eu le las să se dezghețe într-o sită ca să se scurgă bine de lichid și apoi le tăvălesc prin făină. Succes!
Cristian
Puteti gasi visine si in Canada.Nu stiu in ce zona stati insa in Montreal sunt:
https://www.marchespublics-mtl.com/produits/cerise-griotte/
Gligor
Foarte bună!Mulțumesc mult pentru rețetă!
Iuliana Sbîrnea
Cu drag! Mă bucur că v-a plăcut!
Liana
Niciodată nu mi-a ieșit o prăjitură cu fructe așa pufoasa și totuși aerata . Mulțumesc mult pt rețetă.
Iuliana Sbîrnea
Cu mult drag! Mă bucur mult că a ieșit bine prăjitura și că vă place! Vă aștept cu drag să încercați și alte rețete 🙂
Lorena Drăgoi
Aveam poftă de ceva bunuț și aseară m-am apucat de prăjitura asta, pentru prima dată. A ieșit suuuuuper, ca toate prăjiturile de la tine, Iuliana! Mulțumesc!
Iuliana Sbîrnea
Ce mă bucur, Lori! Te pup cu drag!
Lucia
O mizerie!
Am zis sa schimb reteta pe care o fac de ani de zile.Am stricat o groaza de ingrediente.Nu înțeleg cum puteți sa mâncați asa ceva.
Iuliana Sbîrnea
O mizerie este doar comentariul dumneavoastră în care nu spuneți de fapt nimic. Ar fi ajutat să scrieți cum e prăjitura: prea dulce, prea acră, n-a crescut, s-a ars, a explodat, ce anume nu v-a ieșit?
Corina
Mulțumesc pentru recetä
Iuliana Sbîrnea
Cu mult drag!
Diana
Super reteta.
Iuliana Sbîrnea
Tare mult mă bucur că ați încercat rețeta și că v-a plăcut! Mulțumesc mult pentru feed-back!
Simona Guja
Minunata! Nu m-am straduit prea tare in privinta gramelor caci ouale pot avea calibre diferite si faina se comporta usor diferit, am folosit unt moale in loc de ulei, are aroma mai fina. Am redus putin din zahar, dupa obisnuinta papilelor noastre, e mai sanatos. In rest am respectat totul si a fost grozava.
Iuliana Sbîrnea
Dragă Simona, mă bucur foarte mult că ai adaptat rețeta după preferințe și că a ieșit grozavă! Untul moale adaugă într-adevăr o aromă delicată, iar reducerea zahărului este întotdeauna o alegere sănătoasă. Mulțumesc pentru feedback și te aștept cu drag să încerci și alte rețete de pe blog!
Corina
Múltiples pt receta, este pentru prima data cind i mi inse asa crescuta si pufoasa dar cred ca ceva nu am facut bine pt ca visinele mi au ramas deasupra
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur că a ieșit bine. Faptul că vișinele au rămas deasupra arată că ați bătut foarte bine ouăle. Era mai rău dacă se duceau la fund.
Sanda B.
Excelenta prajitura!! A iesit exact ca in fotografie!De mult timp nu mai facusem o prajitura cu cirese, asa ça am décongélat si m'am pus pe treaba:am respectat gramajul si ingrédient ele. A iesit o bunatate si FF aspectoasa, pufoasa. Merge f bine cu cirese congélate.Multumesc pt reteta!
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur foarte mult că a ieșit bine! Să o mâncați sănătoși!
STANCU MIRELA
BUNA ZIUA !
Imi plac foarte mult retetele dumneavoastra, as dori sa intreb pentru prajitura cu visine ce tava a-ti folosit , ce dimensiune are se vede ca este patrata, oare eu daca am tava de 23x33 este bun gramajul pentru prajitura?
Va doresc o zi frumoasa.
Iuliana
Mulțumesc mult pentru aprecieri!
Tava mea a avut 22x22 cm. Puteți face prăjitura și în tava pe care o aveți dar nu va ieși la fel de înaltă ca a mea.
Dacă o doriți la fel de înaltă, ar trebui să adaptați cantitățile cam o dată și jumătate față de cât am folosit eu.
Succes!