Cauți o idee savuroasă și gustoasă pentru prânz? Încearcă această rețetă de paste cu carne tocată la cuptor! Sunt delicioase, se fac ușor și nu au nevoie de nimic mai mult lângă ele. Sunt pur și simplu perfecte!
Reţeta aceasta e o mâncare pe care o primeam des în copilărie, doar că pe atunci se numea "macaronadă". Denumirea venea, firește, de la macaroanele cu care se făcea pe vremea aceea când nu se găseau altfel de paste.
Cam în aceeași idee cu rețeta de astăzi este și cea de spaghete cu sos bolognese cu deosebirea că nu se bagă la cuptor și nu are mozzarella care să se topească atât de delicios deasupra.
În schimb, dacă cumva aveți deja făcut un sos bolognese pe care poate l-ați păstrat la frigider sau la congelator, îl puteți folosi cu succes în rețeta de mai jos.
Mergi direct la:
Ingrediente
Ingredientele pentru rețeta de paste cu carne tocată la cuptor sunt destul de puține și de simple. Poate doar mirodeniile sunt mai multe pentru că ele dau gustul și savoarea sosului de carne.
- carne tocată - recomand să folosiți amestec de porc și vită, dar dacă nu aveți va fi foarte bine și cu un singur fel de carne
- paste - la alegere, dar eu aș opta pentru paste scurte și groase gen fussilli sau penne. Desigur, ar fi minunat dacă ați găsi macaroane din acelea groase ca pe vremuri!
- legume - pentru gust și textură folosim ceapă, usturoi și morcov
- puțin ulei - pentru călit legumele
- brânzeturi - recomand parmezan și mozzarella, dar dacă nu aveți puteți înlocui cu cașcaval.
- suc de roșii - pentru gust, culoare și un pic de aciditate
- vin roșu - chiar dacă aveți copii, vă recomand să nu renunțați la el. Alcoolul se evaporă imediat, dar aroma aceea deosebită rămâne și face diferența.
- condimente - dafin, cimbru, chimen, sare și piper, firește, toate după gustul fiecăruia
Extra-sfaturi
- Fierbeți pastele doar pe trei sferturi, nu de tot. Ele se vor mai găti și în cuptor și se vor îmbiba cu sosul delicios de carne tocată.
- Nu țineți pastele cu carne în cuptor mai mult decât este nevoie pentru că se vor usca și nu ne dorim asta. Sunt mult mai bune dacă rămân ușor suculente. Timp de gătire: maxim 20-25 de minute la 180 de grade.
- Pastele cu carne tocată și sos de roșii gătite la cuptor sunt delicioase imediat, cât sunt încă calde, chiar dacă nu veți reuși să tăiați porții care să arate frumos. După ce se răcesc se porționează mai bine, dar nu mai sunt la fel de bune.
- Dacă mai rămân pentru a doua zi, le puteți încălzi pentru câteva minute în cuptor sau la microunde.
- Puteți congela pastele cu carne tocată în caserole cu capac pentru 2-3 luni.
Alte rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Paste cu carne tocată la cuptor
Ingrediente
- 250 g carne tocată de vită
- 250 g carne tocată de porc
- 250 g paste (de preferat penne, fusilli, macaroane)
- 1 ceapă uscată
- 1 morcov mic
- 50 ml ulei
- 2 căței usturoi
- 200 ml suc de roșii
- 120 ml vin roșu
- 50 g parmezan
- 50 g mozzarella rasă (sau cașcaval)
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță cimbru uscat
- ½ linguriță seminţe de chimen (opțional)
- sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați ceapa mărunt, zdrobiți usturoiul, iar morcovul dați-l pe răzătoare. Puneți-le pe toate la călit în 50 ml de ulei pentru 4-5 minute cât să se înmoaie ceapa și să se dezvolte aromele.
- Adăugați carnea şi amestecați ca să se desfacă bulgării care se formează. Puneți condimentele, sucul de roșii și vinul și lăsați sosul să fiarbă timp de 30 de minute. Amestecați din când în când să nu se lipească de cratiță
- Dați cratița deoparte și adăugați parmezanul ras. Amestecați.
- Între timp puneţi pastele la fiert în apă cu sare. Când sunt fierte cam pe trei sferturi, le scurgeţi de apă și le puneți peste sosul de carne. Amestecați.
- Turnați compoziţia într-o formă unsă cu ulei, care va merge la cuptor. Presăraţi deasupra mozzarella şi băgaţi tava în cuptorul pre-încins la 180 de grade.
- Pastele cu carne tocată sunt gata în aproximativ 20 de minute, după ce s-a topit mozzarella şi au început să se rumenească ușor pe margini.
- Serviți pastele imediat, presărate cu pătrunjel proaspăt.
- Dacă mai rămân pentru a doua zi le puteți lua la pachet într-o caserolă de sticlă și se încălzesc uşor în cuptor sau la microunde.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună!
Lasă un comentariu