Rețeta de melcişori cu nucă şi scorţişoară, în două variante: însiropați sau pudrați cu zahăr. Un desert de casă absolut delicios!
Când eram mică, mama făcea un desert din aluat de cozonac umplut cu nucă şi rulat. Un fel de prăjiturele însiropate pe care le aveam şi a doua zi la micul dejun sau mi le dădea la pachet la şcoală. Se numeau buşeuri cu nucă.
Eu am adaptat reţeta ei şi am transformat-o într-un desert de post. Ca să nu existe vreo confuzie cu reţeta originală de buşeuri, am numit desertul de azi: melcişori cu nucă şi scorţişoară 🙂
Nu prea sunt eu prietenă cu aluaturile. Mereu am impresia că durează prea mult şi că nu am timp să frământ, să aştept să crească, să se coacă, etc.
Totuşi melcişorii ăştia i-am făcut într-o sâmbătă dimineaţă, printre un milion de alte treburi care mă aşteptau. Am constatat la final că până la urmă nu e chiar aşa de complicată treaba cu aluaturile.
După ce am scos melcişorii din cuptor, am procedat cu ei în două moduri: jumătate i-am pudrat cu zahăr, iar jumătate i-am însiropat, aşa cum făcea mama mea cu buşeurile. Ambele variante sunt bune, dar preferaţii mei au fost, desigur, cei însiropaţi.
A doua zi am constatat că melcişorii însiropaţi s-au păstrat mai bine, erau mai fragezi. Cei pudraţi cu zahăr erau puţin mai uscaţi, mai crocanţi. Oricum, ambele variante sunt excelente lângă o ceaşcă de cafea sau de ceai. Sau lângă un pahar de lapte cald, dacă nu ţineţi post.
Pe canalul de YouTube al blogului veți găsi o rețetă asemănătoare, dar nu de post: rulouri cu dovleac și ciocolată albă. Sunt pufoase și delicioase, poate vă inspiră și pe voi! Click pe fotografia de mai jos pentru rețeta video.
Mod de preparare melcişori cu nucă şi scorţişoară
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 500 g făină (am folosit Mix Patisserie de la Schar)
- 10 g drojdie drojdie uscată fără gluten de la Schar (sau15 g de drojdie proaspătă)
- 120 g zahăr
- 200 ml de apă
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 vârf de cuţit de şofran (opţional)
- 50 ml de ulei
- un praf de sare
umplutura
- 200 g miez de nucă
- 60 g zahăr (am folosit zahăr brut muscovado)
- 1 linguriţă de scorţişoară
- ½ sticluţă esenţă de rom
siropul
- 200 ml de apă
- 70 g zahăr
- 1 linguriţă de scorţişoară
- ½ sticluţă esenţă de rom
în plus
- 2-3 linguri de făină pentru presărat blatul de lucru
- zahăr pudră pentru decor
Instrucțiuni de preparare
- Cerneţi făina cu un praf de sare într-un bol încăpător. Puneţi peste făină coaja rasă de la o lămâie.
- Puneţi un vârf de cuţit de şofran într-o cană cu 200 ml de apă caldă şi lăsaţi 2-3 minute cana acoperită pentru ca apa să se coloreze în galben frumos şi natural. Acest pas este opţional, dar asigură melcişorilor o culoare frumoasă. Fiind un aluat fără ouă, dacă nu folosim şofran va rămâne alb.
- Puneţi zahărul şi drojdia într-un bol mai mic. Strecuraţi apa cu şofran şi turnaţi-o peste zahăr. Apa trebuie sa fie uşor călduţă.
- Amestecaţi 2-3 minute până când se dizolvă şi zahărul, şi drojdia.
- Turnaţi amestecul de mai sus peste făina din bolul mare. Amestecaţi la început cu o lingură, apoi începeţi să frământaţi.
- După ce aluatul s-a legat, încorporaţi uleiul turnând puţin câte puţin până obţineţi un aluat compact şi elastic care nu se mai lipeşte de mâini.
- Acoperiţi bolul cu un prosop curat şi lăsaţi aluatul să crească într-un loc călduţ timp de 30-40 de minute, până când îşi dublează volumul.
- Între timp măcinati miezul de nucă şi îl amestecaţi cu zahărul, scorţişoara şi romul.
- Presăraţi făină pe blatul de lucru. Întindeţi o foaie de aluat cam de ½ cm grosime.
- Presăraţi umplutura cât mai uniform. Nu neglijaţi capetele! Pe acelea de obicei le mănâncă bucătarul :))
- Rulaţi cât mai strâns. Cu un cuţit ascuţit tăiaţi rulouri cât doriţi de groase. Ale mele au avut cam 2 cm grosime şi au rezultat 20 de melcişori.
- Aşezaţi melcişorii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând spaţiu între ei deoarece cresc foarte mult la copt.
- Acoperiţi tava cu un prosop şi lăsaţi melcişorii să mai crească încă 30 de minute.
- Între timp aprindeţi cuptorul la 180 de grade.
- Coaceţi melcişorii 30-35 de minute până devin uşor rumeni.
- Dacă doriţi să îi însiropaţi, acum este momentul să faceţi siropul punând apa la fiert împreună cu zahărul.
- Când siropul începe să se lege, stingeţi focul, lăsaţi-l să se răcorească puţin, apoi puneţi scorţişoara şi esenţa de rom.
- Scoateţi melcişorii din cuptor, lăsăţi-i să îşi revină câteva minute, apoi îi insiropaţi sau îi pudraţi cu zahăr, după cum doriţi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Reţeta face parte din campania “Gătim românește și fără gluten cu Schar”, prin care câţiva bloggeri culinari readuc în actualitate reţete tradiţionale folosind produse fără gluten puse la dispoziţie de Schar România.
Alte reţete fără gluten, preparate cu produse Schar, participante la aceeaşi campanie:
Reţete sărate:
Deserturi:
- Biluţe din biscuiţi cu vişine
- Prăjitura semiluna cu nucă (de post)
- Eclere şi choux a la creme cu căpsuni
Lasă un comentariu