• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete rapide

Guacamole Autentic - Sos Mexican de Avocado

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 13 aug. 2025 · Publicată: 10 apr. 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
6466 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cum se face guacamole, sosul mexican de avocado? Guacamole - rețeta originală, simplă și rapidă. Cum se servește, cum se păstrează.

Guacamole este un sos mexican tradițional, iubit pentru savoarea sa și textura cremoasă. Este ideal pentru petreceri, gustări rapide sau ca acompaniament pentru diverse preparate. Avocado, ingredientul principal, este cunoscut pentru beneficiile sale nutritive, iar combinația de arome îl face absolut irezistibil.

Guacamole

Dacă voi l-aţi descoperit deja, ştiţi despre ce vorbesc. Dacă nu l-aţi descoperit încă, acum e momentul! Încercaţi să întingeţi cu o turtă crocantă făcută la tigaie într-un bol cu guacamole şi-mi veţi mulţumi după! 😉

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru guacamole
  • Cum să alegi cel mai bun avocado pentru guacamole
  • Mod de preparare guacamole - sos mexican de avocado
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete ușoare cu avocado
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Guacamole

Ingrediente pentru guacamole

Ingrediente pentru salata de avocado
  • 2 bucăți avocado (ready to eat)
  • ½ ceapă roşie
  • 1 roşie medie (nu prea zemoasă)
  • 3-4 rondele de ardei iute
  • 2 căţei de usturoi
  • câteva fire de coriandru sau pătrunjel proaspăt
  • sucul de la ½ de lămâie (sau un lime mic)
  • sare şi piper - după gust

Cum să alegi cel mai bun avocado pentru guacamole

Primul pas pentru un guacamole reușit este alegerea fructelor de avocado. Cel mai bun soi de avocado pentru guacamole este avocado Hass, deoarece are o pulpă moale, cremoasă și bogată în aromă.

Dacă vă grăbiți, căutați în magazine avocado "ready-to-eat", adică copt numai bine, cât să poată fi consumat imediat.

Avocado perfect copt trebuie să fie moale la atingere, totuși nu foarte moale. Dacă rămâne o adâncitură mică la apăsarea cu degetul, înseamnă că e perfect!

Pentru mai multe trucuri despre cum să alegi și cum să cureți un avocado, găsești pe blog un ghid complet pentru avocado cu toate informațiile de care ai nevoie.

Mod de preparare guacamole - sos mexican de avocado

  1. Taie avocado-urile pe jumătate, scoate sâmburii și extrage pulpa cu o lingură. Pune pulpa într-un bol mare.
  2. Folosește o furculiță pentru a zdrobi pulpa de avocado. Textura poate varia de la mai fină la mai grosieră, în funcție de preferințele tale.
  3. Adaugă roșia tăiată cubulețe, ceapa mărunțită, usturoiul zdrobit și ardeiul iute tocat, dacă folosești.
  4. Adaugă sucul de lime, coriandrul tocat, sarea și piperul. Amestecă bine toate ingredientele. Gustă și ajustează condimentele după preferință.
  5. Guacamole-ul se servește imediat, de preferat cu chipsuri de tortilla, nachos sau ca garnitură pentru diferite feluri de mâncare mexicane.

    Ca să vă conving cât de ușor se face această rețetă, o avem și în format video pe canalul de YouTube al blogului. O găsiți mai jos.

    Guacamole

    Ce puteți înlocui în rețetă

    • Puteți înlocui lămâia cu lime dacă preferați o aromă mai puțin intensă.
    • Dacă nu aveți ardei iute, puteți folosi fulgi de chilli uscați.
    • Pentru o variantă mai puțin picantă, omiteți ardeiul iute.
    • În loc de ceapă roșie puteți folosi ceapă albă sau chiar ceapă verde pentru un gust mai subtil.
    • Puteți adăuga coriandru în loc de pătrunjel pentru un gust autentic mexican.
    • Puteți adăuga și alte ingrediente după preferință, cum ar fi o lingură de smântână sau iaurt grecesc pentru o textură mai cremoasă sau puțină paprika afumată pentru un plus de aromă.

    Cum se servește

    Guacamole se servește de obicei cu chipsuri de tortilla, dar merge de minune și cu legume proaspete, pâine prăjită sau ca topping pentru tacos și burritos.

    Este cel mai bun atunci când este proaspăt preparat, dar se poate păstra la frigider pentru câteva ore, acoperit cu folie alimentară direct pe suprafața guacamole-ului pentru a preveni oxidarea.

    Cum se păstrează

    Guacamole-ul se păstrează în frigider, acoperit cu folie alimentară direct pe suprafața sa, pentru a preveni oxidarea și înnegrirea. Se recomandă consumul în termen de 24 de ore pentru a păstra prospețimea și aroma.

    Sfaturi pentru reușita rețetei

    • Alegeți avocado bine copt pentru a obține textura cremoasă specifică.
    • Zdrobiți avocado cu o furculiță pentru a păstra o textură mai rustică, cu mici bucăți.
    • Adăugați sucul de lămâie imediat după ce ați zdrobit avocado pentru a preveni oxidarea și pentru a păstra culoarea verde vibrantă.
    • Ajustați cantitatea de ardei iute în funcție de toleranța la picant a celor care vor consuma guacamole.
    • Atenție, avocado oxidează foarte ușor, de aceea e bine sa consumați guacamole imediat după preparare. 
    • Dacă totuși trebuie să îl păstrezi pentru câteva ore, acoperă-l bine cu folie de plastic, direct pe suprafață și dă-l la frigider pentru a preveni oxidarea.

    Întrebări frecvente

    Pot folosi avocado necopt?

    Este recomandat să folosiți avocado bine copt pentru a obține consistența cremoasă specifică guacamole-ului.

    A mai rămas guacamole. Cum previn oxidarea?

    Stropiți-l cu puțin suc de lămâie și acoperiți guacamole cu folie alimentară direct pe suprafață.

    Pot adăuga alte legume?

    Da, puteți adăuga legume cum ar fi ardei gras, castraveți sau chiar porumb pentru a varia textura și gustul.

    Pot face guacamole în avans?

    Guacamole este cel mai bun atunci când este proaspăt preparat, dar se poate păstra la frigider pentru câteva ore.

    Alte rețete ușoare cu avocado

    Vreți să încercați și alte rețete în care avocado este o adevărătă vedetă? Iată câteva sugestii de pe blog:

    • castron alb cu salata de patrunjel cu avocado pe fund de lemn
      Salată de pătrunjel cu avocado și legume
    • bruschete cu avocado si ciuperci
      Bruschete cu avocado și ciuperci rumenite
    • bol cu salata mexicana și lime
      Salată mexicană cu quinoa - rețeta de salată cu fasole roșie, porumb și avocado
    • Hummus cu avocado si lime
      Hummus cu avocado şi lime

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Guacamole

    Guacamole Autentic - Sos Mexican de Avocado

    Sos mexican de avocado, Guacamole delicios și sănătos, perfect pentru gustări rapide și petreceri. Descoperă rețeta simplă și autentică!
    5 from 5 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Timp total: 10 minutes minutes
    Număr de porții: 2
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Rețeta Video

    Ingrediente
     

    • 2 bucăți avocado (ready to eat)
    • ½ ceapă roşie
    • 1 roşie medie (nu prea zemoasă)
    • 3-4 rondele de ardei iute
    • 2 căţei de usturoi
    • câteva fire de coriandru sau pătrunjel proaspăt
    • sucul de la ½ de lămâie (sau un lime mic)
    • sare şi piper - după gust

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Taie avocado-urile pe jumătate, scoate sâmburii și extrage pulpa cu o lingură. Pune pulpa într-un bol mare.
    • Folosește o furculiță pentru a zdrobi pulpa de avocado. Textura poate varia de la mai fină la mai grosieră, în funcție de preferințele tale.
    • Adaugă roșia tăiată cubulețe, ceapa mărunțită, usturoiul zdrobit și ardeiul iute tocat, dacă folosești.
    • Adaugă sucul de lime, coriandrul tocat, sarea și piperul. Amestecă bine toate ingredientele. Gustă și ajustează condimentele după preferință.
    • Guacamole-ul se servește imediat, de preferat cu chipsuri de tortilla, nachos sau ca garnitură pentru diferite feluri de mâncare mexicane.

    Bine de știut:

    Atenție, avocado oxidează foarte ușor, de aceea e bine sa consumați guacamole imediat după preparare. 
    Dacă totuși trebuie să îl păstrezi pentru câteva ore, acoperă-l bine cu folie de plastic, direct pe suprafață și dă-l la frigider pentru a preveni oxidarea.
    Nutrition Facts
    Guacamole Autentic - Sos Mexican de Avocado
    Amount per Serving
    Calorii
    171
    % Daily Value*
    Grăsimi
     
    13
    g
    20
    %
    Carbohidrați
     
    14
    g
    5
    %
    Fibre
     
    7
    g
    29
    %
    Zahăr
     
    3
    g
    3
    %
    Proteine
     
    3
    g
    6
    %
    * Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
    Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

    Poate aţi auzit prin filme vreun personaj exclamând uimit: "Holy guacamole!" Pentru americani e un argou folosit pentru a-şi exprima uluirea sau şocul. Cred că la origine expresia asta vine din neîncrederea că din combinaţia câtorva ingrediente banale, poate ieşi o gustare absolut fabuloasă!

    Guacamole

    👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

    Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

    🍪 Abonează-te aici

    Din aceeași categorie

    • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
      Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
    • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
      Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
    • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
      Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
    • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
      Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
    6466 shares

    Comentarii

    1. Eli a zis

      aprilie 16, 2017 at 9:19 am

      "Zdrobim avocado", nu guacamole. La inceput nu ma omoram dupa avocado, dar acum a ajuns sa-mi placa la nebunie, fie guacamole, fie felii subtiri pe tartine.

      Răspunde
      • Iuliana a zis

        aprilie 16, 2017 at 12:04 pm

        :))) desigur ca zdrobim avocado! Multumesc pentru observatie, Eli, am corectat. Se vede treaba ca inca imi era pofta de guacamole cand am scris reteta.
        Eu la tartine inca nu am ajuns, dar perseverez. Cum le faci? Paine prajita? Ce mai pui in afara de avocado?

        Răspunde
    5 from 5 votes (5 ratings without comment)

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    iuliana sbirnea

    Bună, eu sunt Iuliana!

    Mă bucur că ești aici!

    Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

    Despre mine și povestea blogului

    📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

    Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

    Abonează-te aici 🍪

    Rețete noi

    • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
      Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
    • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
      Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
    • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
      Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
    • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
      Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

    Populare acum

    • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
      Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
    • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
      Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
      Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
    • doi pesti intregi gatiti la air fryer
      Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

    • Rețete dietetice
    • Rețete cu pui
    • Rețete la tigaie
    • Rețete la air fryer
    • Torturi

    • Rețete fără carne
    • Rețete cu carne
    • Rețete de post
    • Salate

    VEZI TOATE CATEGORIILE

    Deserturi de post

    • Placinta cu dovleac
      Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
    • Clătite de post cu apă minerală
      Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
    • Prăjitură turnată cu mere
      Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
    • Cornulețe de post cu borș
      Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
    VEZI ȘI ALTE REȚETE

    Prăjiturile copilăriei

    • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
      Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
    • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
      Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
    • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
      Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
    • Prajitura cu gem si aluat razuit
      Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
    ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

    Cei mai pufoși cozonaci

    • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
      Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
    • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
      Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
    • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
      Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
    • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
      Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

    Rețete actualizate

    • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
      Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
    • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
      Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
    • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
      Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
    • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
      Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

    Articole utile

    • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
      Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
    • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
      20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
      Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
    VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Despre
    • Colaborări
    • Contact
    • FAQ
    • Rețete
    • Articole
    • Blog
    • Newsletter

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

    Politica cookies

    Politica de confidențialitate

    Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.