Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Pâine cu drojdie

Pâine neagră cu bere şi negrilică

Publicat la 23 aprilie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 9 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

64 shares
Mergi la rețetă

Pâine neagră cu bere şi negrilică. Pff...asta o să fie o postare greu de scris! Nu, nu reţeta e grea, dimpotrivă, e foarte uşoară. Greu mi-e mie să scriu o introducere din care să vă fac să înţelegeţi cât de fericită m-a făcut pe mine pâinea asta mică şi brunetă.

Vedeţi voi, pâinea asta e o sumă de mai multe vise frumoase, care au mocnit mult timp în sufletul meu şi care, pentru că viaţa e minune şi e minunată, s-au împlinit toate în aceeaşi zi. Nici nu mai ştiu s-o iau cronologic, care a fost primul vis şi care a venit după el, dar o să vi le povestesc cumva, de-a valma.

Pâine neagră cu bere şi negrilică

Unul din vise, cel mai frumos şi cel mai important, a fost să botez un copilaş. Nu ştiu cum s-a făcut, dar am tot ratat ocazia de a boteza bebeluşii prietenilor sau colegilor de serviciu. Era o tristă resemnare în sufletul meu şi aproape că-mi pierdusem speranţa, când bebe Matei, finuţul nostru, a apărut în viaţa noastră pe neaşteptate, aşa, pur şi simplu de azi pe mâine şi ne-a umplut viaţa de bucurie. S-a întâmplat să fac pâinea asta chiar în dimineaţa zilei în care l-am botezat pe Matei 🙂

Dacă mă urmăriţi de mai mult timp, poate că ştiţi că nu prea sunt eu prietenă cu aluaturile. Nu am timp, nu am răbdare, nu am îndemânare. Sau aşa cred, că nu am nimic din toate astea. Întotdeauna mi-am spus că dacă ar fi să am un robot care să frământe în locul meu, cu totul altfel ar fi situaţia, aş face pâine în fiecare săptămână. În fiecare week-end, altă reţetă. Şi aş face multă, să ne ajungă toată săptămâna.

Şi a venit şi robotul, oarecum tot pe neaşteptate şi el! A fost premiul meu câştigat la concursul bloggerilor culinari "Gătim româneşte şi fără gluten cu Schar", organizat de Celiaci.ro . Nu am cuvinte să le mulţumesc şi încă nu-mi vine să cred că e al meu!

Să vă mai spun că abia am aşteptat să îl pun la treabă? N-a mai contat că orele îmi erau numărate în acea zi. Cu câteva ore înainte să plecăm spre biserică să-l botezăm pe Matei, eu făceam pâine şi nu orice fel de pâine, ci tot una la care am visat ceva vreme!

Pâine neagră cu bere şi negrilică

Una dintre cele mai frumoase vacanţe ale mele a fost petrecută în Irlanda, insula de smarald, ţara spiriduşilor verzi, a norocului şi a berii Guinness. Ţara în care nimic din cele ale gurii nu păreau a fi făcute fără măcar olecuţică de bere. De la miere, ciocolata, cheesecake şi până la pâine, în restaurantele din Dublin, toate erau cu Guinness.

Reclama la bere era atât de omniprezentă încât eu una, ca o pasionată şi ca o curioasă ce sunt, am gustat din toate, am adus şi acasă, numai nu ştiu cum s-a făcut că pâine cu Guinness n-am apucat să mănânc în Irlanda. Aşa că tare îmi doream să o fac acasă. Şi uite că în acea zi, când mă zgândărea nerăbdarea să mă apuc de făcut pâine, pe uşa frigiderului, trona stingheră o cutie de Guinness (ca aici) în toată splendoarea ei brună-amăruie.

Pâine neagră cu bere şi negrilică

Carevasăzică s-a demonstrat practic: botez de bebeluş + robotul dorit + pâinea cu bere Guinness = LOVE! 😀 Acum, după ce v-am împuiat capul cu visele mele, ar cam fi cazul să ne suflecăm mânecile, să ne punem şorţul şi să trecem la treabă, nu-i aşa?

Mod de preparare pâine neagră cu bere şi negrilică

Pâine neagră cu bere şi negrilică

Mare lucru nu am a vă povesti despre reţeta de pâine neagră cu bere şi negrilică, aşa-i de uşor de făcut! E o pâine densă şi gustoasă, la care am folosit făină neagră (aceasta de aici) şi drojdie (uscată). Berea o ajută să fie mai aerată şi îi dă un gust aparte. O simţi nelămurit, puţin aromată, puţin amăruie, dar e foarte prezentă. La fel şi negrilica (sau chimen negru). Tare mi-a plăcut să găsesc seminţele de negrilică ascunse în miezul bogat al pâinii!

Pâine neagră cu bere şi negrilică

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pâine neagră cu bere şi negrilică

Pâine neagră cu bere şi negrilică

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 500 g făină neagră tip 1250 sau 650
  • 340 ml de bere neagră
  • 10 g sare
  • 20 g negrilică (sau alte seminţe: susan, in, mix de seminţe, etc)
  • 7 g drojdie uscată (1 pliculeţ)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
  • Adăugaţi sarea, berea şi seminţele.
  • Frământaţi aluatul la robot la viteza 1 şi 2 sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic care nu se lipeşte de mâini. Frământatul la robot a durat la mine cam 10-12 minute.
  • Acoperiţi bolul cu un prosop curat şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi dublează volumul La mine a durat 1.5 ore, dar poate dura şi mai mult depinde mult şi de temperatura din cameră.
  • Presăraţi blatul de lucru cu puţină făină, răsturnaţi aluatul şi îl frământaţi puţin.
  • Daţi forma dorită pâinii. Eu amfăcut-o rotundă, dar o puteţi face şi franzelă dacă vă place mai mult aşa.
  • Aşezaţi pâinea în tavă, acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 40-60 de minute. Eu am lăsat-o doar 40 de minute.
  • Încingeţi cuptorul la 240 de grade (temperatura maximă la cuptorul meu pe gaz) şi puneţi pe fundul acestuia o tavă goală. Nu contează forma tăvii, o vom folosi pentru a turna apă clocotită în ea ca să facem abur în cuptor.
  • Puneţi la fiert 500 ml de apă.
  • Când cuptorul e bine încins, iar apa a început să clocotească, e momentul să crestaţi pâinea şi să o băgaţi la cuptor. În acelaşi timp, turnaţi apa clocotită în tavă (atenţie la aburi, e bine să folosiţi mănuşi la operaţiunea asta!!!) şi închideţi repede uşa cuptorului. Nu vrem să iasă aburii afară!
  • După 15 minute scoateţi tava cu apă din cuptor (folosiţi din nou mănuşile!), iar pâinea o mai lăsaţi la copt încă 15 minute.
  • După acest timp verificaţi pâinea dacă e bine coaptă. Trebuie să fie rumenă, compactă, uşoară, iar dacă ciocăniţi coaja cu unghia să sune cumva a gol.
  • Eu după ce am verificat-o, am mai lăsat-o încă 5 minute în plus în cuptor, deci în total au fost 35 de minute. Dar depinde foarte mult de cuptor.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Reţeta de pâine cu bere neagră am găsit-o la Andie.ro şi am mers pe mâna ei fără să clipesc, ştiind ce minunăţii face. Doar că aşa cum mi-e obiceiul, nu m-am putut abţine şi am schimbat puţin reţeta. Dehh, trebuia să-mi pun şi eu amprenta asupra produsului final, nu-i aşa? Orice variantă aţi alege, a mea sau a lui Andie, vă asigur că nu veţi regreta. Pâinea asta e minunată. Am zis!

Pâine neagră cu bere şi negrilică

Spor la frământat pâine neagră cu bere şi negrilică!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • patru paini pufoase de casa pe gratar de racire
    Franzelă albă de casă. Cea mai ușoară rețetă, fără zahăr, fără ulei!
  • paine cu lapte si iaurt văzută de sus
    Pâine pufoasă de casă - rețeta de pâine XXL cu lapte și iaurt
  • paine fara framantare cu secara taiata felii
    Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
  • paine alba impletita la tava
    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
64 shares

Comentarii

  1. o femeie a zis

    mai 01, 2017 at 10:03 am

    Arata minunat si inspirational. Paine cu bere nu am facut inca, si cum are sotul un stoc intr-un colt de balcon.... 😀 😀 -urmatoarea paine va fi cu bere 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 01, 2017 at 7:52 pm

      Abia astept sa imi spui daca ti-a placut. Deja au incercat-o Valy si Anca, hai poate facem o galerie frumoasa 🙂

      Răspunde
  2. Vio a zis

    aprilie 25, 2017 at 11:05 am

    Neapărat o s-o încerc . Ceva asemănător am făcut , dar fără bere . Eu sunt un mare fan al aluaturilor , nu mă dau înapoi nici de la frământat şi-l practic de două ori pe săptămână (dacă ar face toţi ca mine , ar da faliment brutăriile ). De fapt , este momentul de mare satisfacţie şi singurul care te solicită fizic . 7 g de drojdie uscată înseamnă 25 g de drojdie proaspătă , așa-i ? Nu aţi pus deloc făină albă ? Este incredibil de blondă , dar vă cred pe cuvânt , doar mă mir . Una peste alta , vă mulțumesc şi vă felicit pentru o reţetă exact pe gustul şi preocupările mele .

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 25, 2017 at 11:53 am

      Buna Vio. Da, e corect 7 g drojdie uscata = 25 g drojdie proaspata.
      Nu am pus deloc faina alba. Am luat faina neagra de la Baneasa, asta: http://www.emag.ro/supermarket/faina-neagra-de-grau-tip-1250-1kg-baneasa-71924/pd/D3H01BBBM/ dar poate ca pozele sunt putin inselatoare, in realitate e putin mai neagra 🙂

      Răspunde
      • Vio a zis

        aprilie 26, 2017 at 7:10 pm

        Mulțumesc , deci tip 1250. Știți cumva cum se alocă numerele pt. tipul de făină , există reguli sau logică? BL 550 , de ex. merge perfect la pâinea cu cartofi și pizza , 000 la cozonac etc. Ce reprezintă , de fapt , aceste numere? Mulțumesc încă o dată.😀

        Răspunde
  3. vavaly a zis

    aprilie 24, 2017 at 12:17 pm

    chiar pare simpla si usor de facut. acum mi am amintit ca eu am un robot de bucatarie mare, cu tot cu accesorii pentru framantat, de nu le am folosit decat de vreo cateva ori. as incerca asa sa framant, sau as incerca chiar la masina de paine partea cu framantatul, cum am facuct la cozonac. dupa ce incerc revin cu pareri despre rezultatul final 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 24, 2017 at 12:54 pm

      Aaaa, pai tu esti ultra-dotata! Daca are cine/ce sa o framante, restul e floare la ureche, nici nu simti ca faci paine 🙂

      Răspunde
  4. mioara a zis

    aprilie 24, 2017 at 9:51 am

    Asta-i painea care-mi place,nu mananc paine alba de cel putin 10 ani.Imi plac in general retetele tale,sunt f.apropiate de ale mele,adica mai sanatoase !

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 24, 2017 at 12:53 pm

      Multumesc, Mioara! Te mai astept pe la mine 🙂

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute

  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x