Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Pâine cu maia naturală

Pâine cu turmeric şi negrilică (cu maia naturală)

Publicat la 26 decembrie 2017 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

364 shares
Mergi la rețetă

Din ciclul "ţara arde şi baba se piaptănă", vă prezint astăzi reţeta mea de pâine cu turmeric şi negrilică. Internetul a luat foc de atâţia cârnaţi, cozonaci şi prăjituri pregătite pentru sărbătorile de iarnă! Eu m-am gândit că poate, pe lângă toate astea, veţi dori ca pâinea noastră cea de toate zilele de pe masa de Revelion să fie absolut specială şi deosebită.

Pâine cu turmeric şi negrilică

Mai că-mi vine să spun iarăşi că asta e cea mai bună pâine pe care am făcut-o eu până acum! Dar mi-e teamă că n-o să mă mai credeţi, pentru că spun asta la fiecare reţetă de pâine pe care o postez 😀 Şi chiar sunt sinceră de fiecare dată. Mi se pare că de la o pâine la asta mai înţeleg câte ceva despre magia aluaturilor cu maia şi capăt curaj să mă avânt pe noi zone....din ce în ce mai colorate 🙂

Mod de preparare pâine cu turmeric şi negrilică

Reţeta de pâine cu turmeric şi negrilică este pur şi simplu aceeaşi ca la majoritatea pâinilor mele. Adică respectă formula 1:2:3 (maia:apă:făină) care mi-e cea mai dragă şi mi-e cea mai simplă, al cărei gust şi textură îmi place cel mai mult şi care iese fără riscuri de fiecare dată. Doar că de data asta i-am "scăpat" nişte turmeric şi negrilică. Cu negrilica nu sunt la prima abatere, am mai folosit-o şi la pâinea de secară cu negrilică , dar şi la pâinea cu bere neagră (cu drojdie).

Nici turmericul nu-mi mai este străin, deși greu l-am adoptat în bucătăria mea. Acum îl folosesc des şi ador gustul lui pământiu şi culoarea pe care o lasă în aluaturi, băuturi sau chiar şi în supe. Am pus turmeric pentru un plus de culoare şi la reţeta de sărăţele cu brânză şi chimen, de exemplu, dar am şi o băutură preferată la care îl folosesc: lapte de aur.

Ei bine, combinaţia celor două ingrediente cheie, turmericul şi negrilica, duce pâinea asta la un alt nivel. Îi adaugă nu doar culoare, ci şi un gust special. Turmericul are o aromă pregnantă, dar destul de fină. Dacă îl folosiţi, ştiţi ce vreau să spun. Dacă nu îl folosiţi (încă) nu vi-l pot descrie decât ca un "gust pământiu" dar foarte plăcut. Negrilica e uşor picantă, foarte puţin iute, iar gustul ei aduce cu cel al cimbrului uscat. Cele două se completează magic şi nu cred că are cum să nu vă placă pâinea asta.

Eu am pus 2 linguriţe de turmeric. Culoarea a fost după cum vedeţi, foarte intensă. Dacă doriţi o culoare mai discretă, puneţi mai puţin, doar 1 linguriţă, să zicem. Dar să ştiţi că şi aroma lăsată în pâine se va diminua, da?

Pentru că am făcut pâinea asta într-o sâmbătă, am avut timp să fac şi câteva poze intermediare, ceea ce nu prea îmi reuşeşte mereu. De obicei frământ pâinea seara târziu şi o las la frigider peste noapte, nu prea e timp şi nici lumină bună pentru poze la orele alea.

Aşa arăta aluatul meu după ultimul Strech&Fold, ca în poza de mai jos. E fin, elastic, dar suficient de tensionat cât să își menţină frumos forma.

Iar aşa arăta după formare, înainte să îl pun la dospit în baneton. Îmi place teribil cum se iţesc seminţele de negrilică prin aluatul galben. În aluat culoarea nu era încă atât de intensă cum a fost după coacere, în pâinea finală.

L-am pus în baneton, cu partea fină în jos şi sigiliul în sus. Am băgat banetonul într-o pungă închisă etanş si am lăsat pâinea la dospit până seara târziu când am copt-o. În poza de la finalul reţetei vedeţi cum arăta pâinea şi în sectiune.

Dacă nu vă place galbenul, atunci vă recomand să încercaţi o pâine roz: pâinea cu sfeclă roşie şi seminţe de chimen. Altă frumuseţe căreia i-ar sta bine pe o masă de sărbătoare. Sau poate aveţi timp să le faceţi pe amândouă, ar fi sublim un coş de pâine cu felii galbene şi roz! Spor la frământat, dragii mei! 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pâine cu turmeric şi negrilică (cu maia naturală)

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA
baneton rotund
baneton rotund

Ingrediente
 

  • 180 g maia 100% hidratare
  • 360 g apă plată sau filtrată
  • 540 g făină albă tip 650
  • 13 g sare neiodată
  • 15 g chimen negru ((negrilică))
  • 2 lingurițe de turmeric

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi făina. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 60 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
  • Presăraţi sarea, negrilica şi turmericul şi frământaţi cam 7-8 minute la robot sau 10-12 minute la mână. Veţi avea un aluat moale, umed dar legat şi elastic.
  • Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei.
  • Lăsaţi aluatul să dospească 3 ore la temperatura camerei.
  • In acest timp, la intervale de 45 de minute aplicaţi de 3 ori tehnica Stretch & Fold de împăturire a aluatului, direct în cutie.
  • Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi cu aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească 20 de minute ca să se relaxeze glutenul.
  • După cele 20 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
  • Bagaţi forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o încă o oră la temperatura camerei.
  • Introduceţi forma (cu tot cu pungă) la frigider pentru 8-10 ore.
  • Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi puneţi pe fundul cuptorului o tavă metalica în care aţi turnat cam 500 ml de apă.
  • Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
  • Răsturnaţi pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau cutter, sau un cuţit foarte bine ascuţit) şi băgaţi-o în cuptorul plin de aburi pentru 15 minute.
  • După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi tava cu apă.
  • Reduceţi temperatura la 220 de grade şi coaceti pâinea în continuare înca 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
  • Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
  • Păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.

Pâine cu turmeric şi negrilică

Vă doresc spor la frământat pâine cu turmeric şi negrilică!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Pâine cu maia coaptă în oală
    Stretch & fold - tehnica pentru pâinea cu maia naturală
  • Paine cu malai
    Pâine cu mălai și făină albă - cu maia naturală
  • Pâine cu cartofi și maia naturală
    Pâine cu cartofi și maia naturală - coaptă în oală
  • Pâine trio de măsline cu lămâie și busuioc
    Pâine trio de măsline cu lămâie și busuioc (cu maia naturală)
364 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x