• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Pâine cu maia naturală

    Pâine cu sfeclă roşie şi seminţe de chimen

    Publicat la 17 noiembrie 2017 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Pâinea săptămânii e cu sfeclă roşie şi seminţe de chimen şi e foarte rooozzzzz! Ai putea zice că e o pâine de fete, dar au mâncat cu poftă şi bărbaţii familiei şi chiar le-a plăcut, aşa că în ciuda culorii ei de bomboană fondantă, să ştiţi că e o pâine unisex 😀

    Pâine cu sfeclă roşie şi seminţe de chimen

    Inspiraţia mi-a venit de la Mihaela-Prăjiturela. După ce am văzut pâinile ei rozalii şi frumoase, dospite cu drojdie, n-am mai avut linişte până când nu am adaptat reţeta şi pentru aluatul meu cu maia naturală. Mi-am pus puţin mintea la contribuție, am mai căutat exemple pe internet și am ajuns până la urmă la o formulă care să mă convingă.

    Nu pot niciodată, la nici un preparat sa merg 100% pe o rețetă găsită undeva, pe un alt blog sau pe vastul internet. Trebuie să o calculez eu, să o înțeleg, mai adaug, mai scot ingrediente până încep să simt că devine a mea și abia apoi găsesc curajul să mă apuc efectiv de treabă. Deși nu mă mai consider chiar începătoare într-ale aluaturilor cum eram până nu demult, încă mai am nevoie de curaj să mă apuc de o rețetă nouă și deosebită, așa cum e cea de azi.

    Vezi aici cum poți face maia naturală acasă (click pe poză pentru detalii)

    Maia naturală pentru pâine de casă

    Mod de preparare pâine cu sfeclă roşie şi seminţe de chimen

    Până la urmă rețeta de pâine cu sfeclă roșie nu e deloc mai dificilă decât alte rețete. Am păstrat o hidratare mai scăzută a aluatului, de doar 58% pentru că m-am gândit că piureul de sfeclă adăugat în aluat va aduce și el un plus de hidratare. A fost un aluat foarte cooperant, ușor de lucrat dar foarte roz, exagerat de roz! 😀 Din fericire, știam de la Prăjiturela că rozul se va duce doar în coajă, iar miezul va avea o culoare suportabilă, așa că nu m-am panicat. La final chiar mi-a plăcut foarte mult aspectul ei. Pâinea nu va avea vreun gust specific de sfeclă, iar miezul rămâne puţin umed, ceea ce mie îmi place foarte mult. Este exact ceea ce caut să obțin la pâinile mele cu maia naturală: multe găurele și miez umed 🙂

    Cu gândul la salata de sfecla roșie, nu m-am putut abține și am "scăpat" și în pâine cam 2 linguri de semințe de chimen. Pentru mine a fost minunată așa, dar dacă nu vă place chimenul, îl puteți înlocui cu alte semințe sau nu mai puneți deloc.

    Pâine cu sfeclă roşie şi seminţe de chimen

    Pâine cu sfeclă roşie şi seminţe de chimen

    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest

    Echipamente necesare

    robot de bucatarie KA
    baneton oval
    baneton oval

    Ingrediente
     

    • 325 g făină tip 650
    • 100 g făină integrală
    • 220 g piure de sfeclă fiartă
    • 170 g maia naturală 100% hidratare
    • 210 g apă plată sau filtrată (ușor încălzită)
    • 10 g sare neiodată
    • 3 g seminţe de chimen

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Coaceți o sfeclă mare sau două mai mici, le curățați de coajă, cântăriţi 220 g demiez și îl pasați la blender sau chopper.
    • Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi cele două tipuri de făină. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 60 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
    • Presăraţi sarea şi semințele de chimen, adăugați piureul de sfeclă roșie și frământaţi cam 5 minute la robot sau 8-10 minute la mână. Veţi avea un aluat foarte roz, moale, umed dar legat şi elastic.
    • Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei.
    • Lăsaţi aluatul să dospească 3 ore la temperatura camerei.
    • În acest timp, la intervale de 45 de minute aplicaţi de 3 ori tehnica Stretch & Fold (detalii aici) de împăturire a aluatului, direct în cutie.
    • Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească 30 de minute ca să se relaxeze glutenul.
    • După cele 30 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
    • Bagaţi forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o încă o oră la temperatura camerei.
    • Introduceţi forma (cu tot cu pungă) la frigider pentru 8-10 ore.
    • Tot atunci, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi puneţi pe fundul cuptorului o tavă metalica în care aţi turnat cam 500 ml de apă.
    • Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
    • Răsturnaţi pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau cutter, sau un cuţit foarte bine ascuţit) şi băgaţi-o în cuptorul plin de aburi pentru 15 minute.
    • După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi tava cu apă.
    • Reduceţi temperatura la 220 de grade și coaceti pâinea în continuare încă 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
    • Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
    • Păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    Pâine cu sfeclă roşie şi seminţe de chimen

    Sper să vă placă și vouă pâinea cu sfeclă roşie şi seminţe de chimen. Poftă bună!

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Pâine de secară cu chimen negru (cu maia naturală)
    • Cea mai simplă reţetă de pâine cu maia naturală. Cu făină neagră şi seminţe.
    • Pâine cu măsline Kalamata şi busuioc (cu maia naturală)
    • Pâine cu mix de făinuri şi susan (cu maia naturală)

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.