Dacă sunteți în căutarea unui sos de paste cu adevărat delicios, nu există nimic mai bun pe lume decât un sos bolognese din carne tocată!
Cu cât ai mai puțin timp liber, cu atât ai mai mare nevoie de idei și rețete rapide și de mai multe semipreparate - desigur, sănătoase, de preferat făcute acasă - de care să profiți în zilele cu adevărat aglomerate. Un sos blognese este exact genul de semipreparat despre care vă spun.
E drept că poate necesită un timp cam lung de preparare, dar e un timp în care doar îl supraveghem să nu scadă prea mult și amestecăm în tigaie din când în când. În rest, ne putem ocupa de orice altceva în cele 2-3 ore cât timp fierbe sosul la foc molcom. La final, avem un sos delicios pentru paste, lasagna, chiar și pentru musaca. Putem face o cantitate mai mare și îl putem păstra la frigider chiar și o săptămână, îl putem congela sau îl putem pune în borcane sterilizate pe care apoi le păstrăm în cămară ca pe orice conservă de casă.
Sosul bolognese, după cum îi spune și numele, are origini italiene, că doar de acolo ne vin nouă mâncărurile cele mai bune și mai rapide. Mă refer, firește, la paste și pizza. Mai exact, sosul bolognese vine din orașul Bologna, iar rețeta, atestată documentar, are o vechime de peste 120 de ani.
Mod de preparare sos bolognese
În rețeta originală, acest sos se face din carne de vițel și un fel de bacon italian care se numește pancetta și care este de fapt un piept de porc sărat și condimentat. Dar așa cum știm, rețetele nu țin cont de granițe, ci ele circulă liber și fiecare popor ajunge să își dezvolte câte o variantă proprie a unor rețete consacrate în alte țări.
Mi-am permis să "românizez" rețeta blogneză folosind un amestec pur autohton de carne de porc și vită. Și cu toate că așa cum spun fetele de la Savori Urbane, acest tip de sos nu se condimentează decât cu sare și piper, eu am folosit totuși usturoi, cimbru și frunze de dafin, că doar suntem pe Bucate Aromate 🙂
Modul de preparare al sosului bolognese nu e deloc dificil. La rețeta asta nu tehnica, ci mai degrabă răbdarea, e cheia succesului. Cu toate că la urma urmei, carnea tocată fierbe destul de repede, într-o oră poate fi gata, sosul bolognese se recomandă să fie lăsat să fiarbă îndelung, la foc mic pentru a scoate toată savoarea din cărnurile fierte în adaos de vin și roșii.
Din cantitățile de mai jos am obținut 4 porții. Două porții le-am folosit în aceeași zi făcând spaghete cu sos bolognese pentru prânz. Celelalte 2 porții le-am pus într-un borcan pe care l-am ținut la frigider timp de 4 zile până când m-am aflat din nou în criză de timp. L-am folosit la o altă rețetă rapidă și extrem de simplă: l-am pus pur și simplu peste niște rondele de cartofi rumenite la cuptor, un fel de musaca de cartofi făcută în două etape. A fost un prânz excelent, gata în 30 de minute datorită sosului bolognese pe care îl aveam deja făcut 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Sos bolognese pentru paste și lasagna (ragu bolognese)
Ingrediente
- 350 g de carne tocată de vițel
- 150 g carne tocată de porc
- 2 cepe micuțe
- 1 morcov
- 1 felie de țelină
- 2 căței de usturoi
- 50 ml ulei
- 150 ml de vin
- 400 ml de suc de roșii mai gros
- aprox. 1 litru supă de carne sau de legume (sau apă)
- 2 lingurițe cimbru uscat
- 1-2 frunze de dafin
- sare și piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Se curăță legumele, se spală și se toacă cât mai mărunt. Eu am dat morcovul și țelina pe răzătoare. Usturoiul l-am trecut prin presă.
- Alegeți de la început o tigaie antiaderentă, încăpătoare și cu capac în care să aibă loc sosul să fiarbă acoperit.
- Se călesc legumele în uleiul încins până când ceapa devie translucidă.
- Se adaugă carnea tocată, sare și piper și se lasă la prăjit împreună cu legumele, amestecând continuu și zdrobind bulgărașii de carne care se formează.
- Pe măsură ce se gătește, carnea se albește, își schimbă culoarea.
- Stingem totul cu vin alb și lăsăm alcoolul să se evapore, apoi turnăm sucul de roșii. Amestecăm.
- Turnăm jumătate din cantitatea de supă (sau apă), cimbrul și frunzele de dafin, punem capacul și lăsăm sosul să fiarbă la foc mic, verificând din când în când să nu scadă prea mult lichidul și sa lipească carnea de tigaie.
- Pe măsură ce scade lichidul, mai adăugăm supă. În total ar trebui ca fierberea să dureze în jur de 2,5 ore și să avem nevoie de aproape 1 litru de supă.
- Când considerăm că sosul este gata, stingem focul și îl folosim la o rețetă de paste, lasagna sau pur și simplu pe felii de pâine prăjită.
- Dacă nu folosim sosul pe loc, după răcire îl punem în caserole și îl congelăm, sau îl depozităm în borcane de sticlă cu capac la frigider timp de maxim 4 zile (eu nu am încercat mai mult).
- Borcanele se pot steriliza, așa cum procedăm cu orice conservă pentru iarnă și în acest caz sosul bolognese poate fi depozitat 2-3 luni într-o cămară răcoroasă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
stela a zis
Frumos explicat .Asa il fac si eu si uneori in loc de cimbru pun oregano . Nu m-am gandit niciodata sa-l conserv ,buna idee
Iuliana a zis
Multumesc Stela!
Eu nu stiu de ce, dar nu reusesc deloc sa ma imprietenesc cu oregano...cred ca ar trebui sa ma straduiesc mai tare 🙂