Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Paste

Sos bolognese pentru paste și lasagna (ragu bolognese)

5585 shares
Mergi la rețetă

Dacă sunteți în căutarea unui sos de paste cu adevărat delicios, nu există nimic mai bun pe lume decât un sos bolognese din carne tocată!

Cu cât ai mai puțin timp liber, cu atât ai mai mare nevoie de idei și rețete rapide și de mai multe semipreparate - desigur, sănătoase, de preferat făcute acasă - de care să profiți în zilele cu adevărat aglomerate. Un sos blognese este exact genul de semipreparat despre care vă spun.

E drept că poate necesită un timp cam lung de preparare, dar e un timp în care doar îl supraveghem să nu scadă prea mult și amestecăm în tigaie din când în când. În rest, ne putem ocupa de orice altceva în cele 2-3 ore cât timp fierbe sosul la foc molcom. La final, avem un sos delicios pentru paste, lasagna, chiar și pentru musaca. Putem face o cantitate mai mare și îl putem păstra la frigider chiar și o săptămână, îl putem congela sau îl putem pune în borcane sterilizate pe care apoi le păstrăm în cămară ca pe orice conservă de casă.

sos bolognese

Sosul bolognese, după cum îi spune și numele, are origini italiene, că doar de acolo ne vin nouă mâncărurile cele mai bune și mai rapide. Mă refer, firește, la paste și pizza. Mai exact, sosul bolognese vine din orașul Bologna, iar rețeta, atestată documentar, are o vechime de peste 120 de ani.

Mod de preparare sos bolognese

În rețeta originală, acest sos se face din carne de vițel și un fel de bacon italian care se numește pancetta și care este de fapt un piept de porc sărat și condimentat. Dar așa cum știm, rețetele nu țin cont de granițe, ci ele circulă liber și fiecare popor ajunge să își dezvolte câte o variantă proprie a unor rețete consacrate în alte țări.

Mi-am permis să "românizez" rețeta blogneză folosind un amestec pur autohton de carne de porc și vită. Și cu toate că așa cum spun fetele de la Savori Urbane , acest tip de sos nu se condimentează decât cu sare și piper, eu am folosit totuși usturoi, cimbru și frunze de dafin, că doar suntem pe Bucate Aromate 🙂

Modul de preparare al sosului bolognese nu e deloc dificil. La rețeta asta nu tehnica, ci mai degrabă răbdarea, e cheia succesului. Cu toate că la urma urmei, carnea tocată fierbe destul de repede, într-o oră poate fi gata, sosul bolognese se recomandă să fie lăsat să fiarbă îndelung, la foc mic pentru a scoate toată savoarea din cărnurile fierte în adaos de vin și roșii.

Din cantitățile de mai jos am obținut 4 porții. Două porții le-am folosit în aceeași zi făcând spaghete cu sos bolognese pentru prânz. Celelalte 2 porții le-am pus într-un borcan pe care l-am ținut la frigider timp de 4 zile până când m-am aflat din nou în criză de timp. L-am folosit la o altă rețetă rapidă și extrem de simplă: l-am pus pur și simplu peste niște rondele de cartofi rumenite la cuptor, un fel de musaca de cartofi făcută în două etape. A fost un prânz excelent, gata în 30 de minute datorită sosului bolognese pe care îl aveam deja făcut 😉

sos bolognese

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

sos bolognese

Sos bolognese pentru paste și lasagna (ragu bolognese)

Dacă sunteți în căutarea unui sos de paste cu adevărat delicios, nu există nimic mai bun pe lume decât un sos bolognese din carne tocată!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 2 hours hours 30 minutes minutes
Timp total: 2 hours hours 40 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 350 g de carne tocată de vițel
  • 150 g carne tocată de porc
  • 2 cepe micuțe
  • 1 morcov
  • 1 felie de țelină
  • 2 căței de usturoi
  • 50 ml ulei
  • 150 ml de vin
  • 400 ml de suc de roșii mai gros
  • aprox. 1 litru supă de carne sau de legume (sau apă)
  • 2 lingurițe cimbru uscat
  • 1-2 frunze de dafin
  • sare și piper după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se curăță legumele, se spală și se toacă cât mai mărunt. Eu am dat morcovul și țelina pe răzătoare. Usturoiul l-am trecut prin presă.
  • Alegeți de la început o tigaie antiaderentă, încăpătoare și cu capac în care să aibă loc sosul să fiarbă acoperit.
  • Se călesc legumele în uleiul încins până când ceapa devie translucidă.
  • Se adaugă carnea tocată, sare și piper și se lasă la prăjit împreună cu legumele, amestecând continuu și zdrobind bulgărașii de carne care se formează.
  • Pe măsură ce se gătește, carnea se albește, își schimbă culoarea.
  • Stingem totul cu vin alb și lăsăm alcoolul să se evapore, apoi turnăm sucul de roșii. Amestecăm.
  • Turnăm jumătate din cantitatea de supă (sau apă), cimbrul și frunzele de dafin, punem capacul și lăsăm sosul să fiarbă la foc mic, verificând din când în când să nu scadă prea mult lichidul și sa lipească carnea de tigaie.
  • Pe măsură ce scade lichidul, mai adăugăm supă. În total ar trebui ca fierberea să dureze în jur de 2,5 ore și să avem nevoie de aproape 1 litru de supă.
  • Când considerăm că sosul este gata, stingem focul și îl folosim la o rețetă de paste, lasagna sau pur și simplu pe felii de pâine prăjită.
  • Dacă nu folosim sosul pe loc, după răcire îl punem în caserole și îl congelăm, sau îl depozităm în borcane de sticlă cu capac la frigider timp de maxim 4 zile (eu nu am încercat mai mult).
  • Borcanele se pot steriliza, așa cum procedăm cu orice conservă pentru iarnă și în acest caz sosul bolognese poate fi depozitat 2-3 luni într-o cămară răcoroasă.
Valori nutriționale
Sos bolognese pentru paste și lasagna (ragu bolognese)
Valori per porție
Calorii
494
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
32
g
49
%
Colesterol
 
85
mg
28
%
Carbohidrați
 
20
g
7
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
10
g
11
%
Proteine
 
25
g
50
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
sos bolognese

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • o felie de lasagna bolognese servita pe farfurie alba
    Lasagna bolognese cu carne tocată și Bechamel – rețeta italiană clasică
  • reteta penne quattro formaggi
    Penne quattro formaggi super cremoase - rețeta gata în 10 minute
5585 shares

Comentarii

  1. stela a zis

    noiembrie 10, 2018 at 1:26 pm

    5 stars
    Frumos explicat .Asa il fac si eu si uneori in loc de cimbru pun oregano . Nu m-am gandit niciodata sa-l conserv ,buna idee

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 10, 2018 at 3:30 pm

      Multumesc Stela!
      Eu nu stiu de ce, dar nu reusesc deloc sa ma imprietenesc cu oregano...cred ca ar trebui sa ma straduiesc mai tare 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.