Musaca de cartofi cu carne de pui şi ciuperci, o variantă dietetică, dar foarte gustoasă şi sățioasă. Este excelentă cu o salată de murături.
Ei, uite că suntem în prag de noiembrie şi deja a venit vremea să dăm iama ca furnicile în ceea ce am agonisit în cămară astă vară când în piaţă toate legumele erau din abundenţă, bune şi ieftine. De exemplu eu am făcut o musaca de cartofi cu carne de pui şi ciuperci pe care am "colorat-o" cu un pic de pastă de ardei cu usturoi pusă la borcan. O bunătate!
Sunt multe reţete de musaca. Şi eu o fac în fel şi chip, după cum am poftă sau inpiraţie în ziua respectivă. O fac cu cartofii fierţi, cum e reţeta de azi, sau cu rondelele prăjite, sau cu piure de cartofi, cu carne de pui, cu carne de miel sau cu sos bolognese.
Orice variantă e gustoasă, nu ţin minte să fi mâncat vreodată vreo musaca de cartofi şi să nu-mi fi plăcut. E una din mâncărurile cu care nu ai cum să dai greş, mai ales cu niște gogoşari în oţet alături.
Reţeta de azi am vrut-o ceva mai dietetică. Am folosit pulpe de pui dezosate şi tocate de mine la robot şi rondele de cartofi fierţi. Ca să fie mai gustoasă am pus şi câteva ciuperci Champignon tocate mărunt. Dacă vreți o rețetă și mai dietetica, încercați-o pe cea de musaca de roșii și dovlecei. E tot cu carne de pui, dar fără carbohidrați 😉
În general, cam la orice mâncare cu carne tocată mie îmi place să pun şi un morcov ras pe răzătoarea cu găuri mici. Îmi place gustul dulceag pe care îl lasă morcovul ras şi călit împreună cu ceapa.
Ştiu că nu se prea obişnuieşte, dacă vreţi să renunţaţi la morcov e ok. Pastă de ardei am folosit foarte puţină, dar a dat o culoare rumenă şi minunată. Dacă nu aveţi pastă de ardei puteţi înlocui cu puţin bulion sau pulpă de roşii. Hai că v-am ţinut destul de vorbă, trecem la treabă? 🙂
Mod de preparare musaca de cartofi cu carne de pui şi ciuperci
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Musaca de cartofi cu carne de pui şi ciuperci
Ingrediente
- 500 g cartofi
- 500 g carne de pui (piept sau pulpe dezosate)
- 150 g ciuperci Champignon
- 2 cepe
- 1 morcov mic
- 50 ml de ulei
- 1 lingură de pastă de ardei (se poate înlocui cu bulion sau pulpă de roşii)
- ½ linguriţă de nucşoară - opţional
- 50 ml de vin roşu - opţional
- sare (piper - după gust)
pentru turnat deasupra
- 2 ouă
- 200 ml smântână
- 1 linguriţă pastă de ardei (sau boia)
- 20-30 g de caşcaval (poate fi şi altă brânză ucată, parmezan, telemea, etc)
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Fierbem cartofii, îi lăsăm să se răcească foarte bine, apoi îi tăiem rondele de ½ cm grosime.
- Tăiem ceapa cubuleţe mici, la fel şi ciupercile, iar morcovul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mici.
- Într-o tigaie încăpătoare călim legumele de mai sus în uleiul încins, doar cât îşi lasă ceapa aroma, iar morcovul se înmoaie puţin. Ciupercile se vor înmuia şi ele şi vor lăsa puţin sos delicios.
- Adăugăm carnea tocată, pasta de ardei, sare, piper, nucşoară şi la început amestecăm continuu ca să se călească bine carnea pe toate părţile.
- Adăugăm vinul şi lăsăm să fiarbă la foc foarte mic. Dacă e nevoie, mai adăugăm foarte puţină apă. Amestecăm din când în când să nu se lipească de fundul tigăii.
- Ungem o tavă cu ulei şi punem un rând de rondele de cartofi în aşa fel încât fundul tăvii să fie uniform acoperit. Presărăm un praf de sare peste cartofi, apoi turnăm amestecul de carne tocată.
- Deasupra punem din nou un strat de cartofi şi presărăm un praf de sare.
- Batem cele două ouă împreună cu smântâna şi pasta de ardei şi o turnăm peste cartofi.
- Presărăm caşcavalul ras şi dăm tava la cuptorul încins la 180 de grade pentru 35-45 de minute, până când musacaua noastră e bine închegată şi frumos rumenită.
- Înainte de servire, presăraţi cu pătrunjel proaspăt pentru un plus de prospeţime şi un aspect mai plăcut.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la musaca de cartofi cu carne de pui şi ciuperci!
Iuliana
Ce combinatie? M-ai facut curioasa 🙂
Claudia
Gand la gand 🙂 Si eu ieri tot asta am avut in meniu. Tot cu cartofi fierti doar ca in alta combinatie 🙂
Sa va fie de bine!