Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Fără carne

Paste cu dovlecei, smântână și parmezan - rețeta simplă și rapida

Publicat la 16 august 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

102 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Dacă ești în căutarea unei rețete rapide și delicioase pentru prânz sau cină, atunci această rețetă de paste cu dovlecei, sos de smântână și parmezan este alegerea perfectă! Este o mâncare ușor de preparat, ușor de personalizat după preferințe și poate fi servită ca fel principal sau garnitură.

paste cu dovlecei, smantana si parmezan

Această rețetă este perfectă pentru cei care doresc să mănânce sănătos și să economisească timp în bucătărie. Dovleceii sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, iar sosul de smântână și parmezan adaugă multă savoare și un gust delicios pastelor.

Dacă sunteți amatori de paste gustoase și rapide, vă recomand să încercați și rețeta mea de paste cu pui și ciuperci în sos cremos.

paste cu dovlecei, smantana si parmezan
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum să faceți paste cu dovlecei, smântână și parmezan
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
  • Alte rețete simple și bune cu dovlecei
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei de paste cu dovlecei, smântână și parmezan.

Dar iată câteva cuvinte despre ingredientele necesare:

  • paste - puteți folosi orice fel de paste aveți în casă, dar cel mai bine se potrivesc pastele scurte gen: penne, fussilli, farfale, etc.
  • dovlecei - alegeți dovlecei tineri și proaspeți, cu coaja fragedă și puține semințe
  • ulei de măsline
  • smântână - folosiți smântână lichidă, pentru gătit, cu minim 20-25% grăsime
  • parmezan ras
  • pentru aromă - usturoi, coajă rasă de lămâie, busuioc și mentă proaspătă
  • sare și piper

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum să faceți paste cu dovlecei, smântână și parmezan

Ca la cele mai multe rețete de paste, modul de preparare nu este deloc complicat. Iată mai jos rețeta pas cu pas, în imagini:

dovlecei taiati bastonase

Feliați dovleceii, apoi îi tăiați bastonașe. Puteți curăța dovleceii de coajă sau o puteți lăsa, după cum doriți.

usturoi calit in ulei de masline

Puneți uleiul să se încălzească împreună cu usturoiul zdrobit. Când usturoiul începe să se coloreze, îl scoateți din tigaie și îl aruncați.

dovlecei caliti in tigaie

Puneți dovleceii tăiați în tigaie, presărați un praf de sare și îi gătiți 3 minute la foc mare, amestecând din când în când.

Dați focul la mic, puneți capacul și gătiți dovleceii 10 minute. Dacă nu lasă suficient, lichid, adăugați în tigaie o lingură de apă.

paste la fiert in apa cu sare

Între timp fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe pachet.

smantana turnata in tigaie peste dovlecei

Turnați smântână în tigaie peste dovlecei și un polonic din apa în care au fiert pastele. Presărați piper, verdețurile tăiate fin, coaja de lămâie și parmezan ras.

paste fusilli fierte

Scurgeți pastele de apa în care au fiert și puneți-le în tigaie. Amestecați, stingeți focul și lăsați-le 5 minute să absoarbă sosul.

paste cu dovlecei, smantana si parmezan

Serviți pastele cu dovlecei și sos de smântână cu piper râșnit proaspăt și parmezan ras deasupra.

Ce puteți înlocui în rețetă

Această rețetă simplă de paste cu dovlecei și smântână se poate adapta ușor în funcție de preferințe sau de ingredientele pe care le aveți la îndemână. Iată ce modificări putem aduce rețetei, astfel încât rezultatul final să fie delicios:

  • parmezan - poate fi înlocuit cu orice alt tip de brânză rasă, cum ar fi pecorino sau grana padano. Puteți folosi, de asemenea și un caș foarte uscat.
  • smântâna lichidă - puteți folosi și smântână pentru frișcă. Nu vă recomand să folosiți smântână mai slabă de 20% grăsime și nici smântână fermentată (acră) pentru că se vor brânzi.
  • verdețuri - în loc de mentă și busuioc, puteți folosi pătrunjel sau mărar
  • coaja rasă de lămâie - aduce o aromă superbă în sosul pentru paste, dar puteți renunța la ea dacă nu vă place
  • usturoi - dacă nu vă place, îl puteți elimina din rețetă sau puteți folosi usturoi pudră, care are o aromă mai blândă
  • picant - dacă mâncați picant, puteți adăuga în sos rondele de ardei iute proaspăt sau fulgi de chilli (ardei iute).
  • legume - puteți adăuga și alte legume în sos, de exemplu ciuperci sau ardei gras.
paste cu dovlecei, smantana si parmezan

Cum se păstrează

Pastele cu dovlecei, sos de smântână și parmezan pot fi păstrate în frigider timp de 2-3 zile, într-un recipient etanș pentru a evita uscarea pastelor.

Când doriți să le serviți, încălziți pastele în cuptorul cu microunde.

Extra-sfaturi pentru reușita rețetei

  • fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe pachet
  • puneți o lingură generoasă de sare în apa în care fierbeți pastele. Vor avea gust mai bun!
  • nu clătiți pastele cu apă rece după fierbere!

Alte rețete simple și bune cu dovlecei

Vreți să încercați și alte rețete cu dovlecei? Iată câteva sugestii:

  • cinci felii de plăcintă cu dovlecei și telemea pe farfurie albă
    Plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor - rețeta pas cu pas
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • legume curcubeu la air fryer
    Legume la air fryer sau cuptor - Rețetă sănătoasă și rapidă
  • reteta traditionala de ciulama de dovlecei cu smantana si marar
    Rețeta de ciulama de dovlecei cu smântână și mărar - rapidă și gustoasă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

paste cu dovlecei, smantana si parmezan

Paste cu dovlecei, smântână și parmezan

Cauți o rețetă rapidă și delicioasă pentru prânz sau cină? Această rețetă de paste cu dovlecei, smântână și parmezan este alegerea perfectă!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 200 g paste scurte (penne, fussilli, farfale, etc.)
  • 1 dovlecel (aprox. 400 g)
  • 30 ml ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • 200 ml smântână pentru gătit (20-25% grăsime)
  • 30 g parmezan ras
  • câteva frunze mentă proaspătă
  • câteva frunze busuioc verde
  • ½ linguriță coajă rasă de lămâie
  • sare și piper

Instrucțiuni de preparare
 

  • Feliați dovleceii, apoi îi tăiați bastonașe. Puteți curăța dovleceii de coajă sau o puteți lăsa, după cum doriți.
    dovlecei taiati bastonase
  • Puneți uleiul să se încălzească împreună cu usturoiul zdrobit. Când usturoiul începe să se coloreze, îl scoateți din tigaie și îl aruncați.
    usturoi calit in ulei de masline
  • Puneți dovleceii tăiați în tigaie, presărați un praf de sare și îi gătiți 3 minute la foc mare, amestecând din când în când.
    dovlecei caliti in tigaie
  • Dați focul la mic, puneți capacul și gătiți dovleceii 10 minute. Dacă nu lasă suficient, lichid, adăugați în tigaie o lingură de apă.
  • Între timp fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe pachet.
    paste la fiert in apa cu sare
  • Turnați smântână în tigaie peste dovlecei și un polonic din apa în care au fiert pastele. Presărați piper, verdețurile tăiate fin, coaja de lămâie și parmezan ras.
    smantana turnata in tigaie peste dovlecei
  • Scurgeți pastele de apa în care au fiert și puneți-le în tigaie. Amestecați, stingeți focul și lăsați-le 5 minute să absoarbă sosul.
    paste fusilli fierte
  • Serviți pastele cu dovlecei și sos de smântână cu piper râșnit proaspăt și parmezan ras deasupra.
    paste cu dovlecei, smantana si parmezan
Valori nutriționale
Paste cu dovlecei, smântână și parmezan
Valori per porție
Calorii
466
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
28
g
43
%
Colesterol
 
63
mg
21
%
Carbohidrați
 
43
g
14
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
11
g
22
%
Vitamina A
 
1004
IU
20
%
Calciu
 
127
mg
13
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
102 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x