• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Fără carne

    Paste cu dovlecei, smântână și parmezan - rețeta simplă și rapida

    Publicat la 16 august 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 7 minute

    Dacă ești în căutarea unei rețete rapide și delicioase pentru prânz sau cină, atunci această rețetă de paste cu dovlecei, sos de smântână și parmezan este alegerea perfectă! Este o mâncare ușor de preparat, ușor de personalizat după preferințe și poate fi servită ca fel principal sau garnitură.

    paste cu dovlecei, smantana si parmezan

    Această rețetă este perfectă pentru cei care doresc să mănânce sănătos și să economisească timp în bucătărie. Dovleceii sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, iar sosul de smântână și parmezan adaugă multă savoare și un gust delicios pastelor.

    Dacă sunteți amatori de paste gustoase și rapide, vă recomand să încercați și rețeta mea de paste cu pui și ciuperci în sos cremos.

    paste cu dovlecei, smantana si parmezan
    Mergi direct la:
    • Ce ne trebuie
    • Cum să faceți paste cu dovlecei, smântână și parmezan
    • Ce puteți înlocui în rețetă
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
    • Alte rețete simple și bune cu dovlecei
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce ne trebuie

    Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei de paste cu dovlecei, smântână și parmezan.

    Dar iată câteva cuvinte despre ingredientele necesare:

    • paste - puteți folosi orice fel de paste aveți în casă, dar cel mai bine se potrivesc pastele scurte gen: penne, fussilli, farfale, etc.
    • dovlecei - alegeți dovlecei tineri și proaspeți, cu coaja fragedă și puține semințe
    • ulei de măsline
    • smântână - folosiți smântână lichidă, pentru gătit, cu minim 20-25% grăsime
    • parmezan ras
    • pentru aromă - usturoi, coajă rasă de lămâie, busuioc și mentă proaspătă
    • sare și piper

    Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

    Cum să faceți paste cu dovlecei, smântână și parmezan

    Ca la cele mai multe rețete de paste, modul de preparare nu este deloc complicat. Iată mai jos rețeta pas cu pas, în imagini:

    dovlecei taiati bastonase

    Feliați dovleceii, apoi îi tăiați bastonașe. Puteți curăța dovleceii de coajă sau o puteți lăsa, după cum doriți.

    usturoi calit in ulei de masline

    Puneți uleiul să se încălzească împreună cu usturoiul zdrobit. Când usturoiul începe să se coloreze, îl scoateți din tigaie și îl aruncați.

    dovlecei caliti in tigaie

    Puneți dovleceii tăiați în tigaie, presărați un praf de sare și îi gătiți 3 minute la foc mare, amestecând din când în când.

    Dați focul la mic, puneți capacul și gătiți dovleceii 10 minute. Dacă nu lasă suficient, lichid, adăugați în tigaie o lingură de apă.

    paste la fiert in apa cu sare

    Între timp fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe pachet.

    smantana turnata in tigaie peste dovlecei

    Turnați smântână în tigaie peste dovlecei și un polonic din apa în care au fiert pastele. Presărați piper, verdețurile tăiate fin, coaja de lămâie și parmezan ras.

    paste fusilli fierte

    Scurgeți pastele de apa în care au fiert și puneți-le în tigaie. Amestecați, stingeți focul și lăsați-le 5 minute să absoarbă sosul.

    paste cu dovlecei, smantana si parmezan

    Serviți pastele cu dovlecei și sos de smântână cu piper râșnit proaspăt și parmezan ras deasupra.

    Ce puteți înlocui în rețetă

    Această rețetă simplă de paste cu dovlecei și smântână se poate adapta ușor în funcție de preferințe sau de ingredientele pe care le aveți la îndemână. Iată ce modificări putem aduce rețetei, astfel încât rezultatul final să fie delicios:

    • parmezan - poate fi înlocuit cu orice alt tip de brânză rasă, cum ar fi pecorino sau grana padano. Puteți folosi, de asemenea și un caș foarte uscat.
    • smântâna lichidă - puteți folosi și smântână pentru frișcă. Nu vă recomand să folosiți smântână mai slabă de 20% grăsime și nici smântână fermentată (acră) pentru că se vor brânzi.
    • verdețuri - în loc de mentă și busuioc, puteți folosi pătrunjel sau mărar
    • coaja rasă de lămâie - aduce o aromă superbă în sosul pentru paste, dar puteți renunța la ea dacă nu vă place
    • usturoi - dacă nu vă place, îl puteți elimina din rețetă sau puteți folosi usturoi pudră, care are o aromă mai blândă
    • picant - dacă mâncați picant, puteți adăuga în sos rondele de ardei iute proaspăt sau fulgi de chilli (ardei iute).
    • legume - puteți adăuga și alte legume în sos, de exemplu ciuperci sau ardei gras.
    paste cu dovlecei, smantana si parmezan

    Cum se păstrează

    Pastele cu dovlecei, sos de smântână și parmezan pot fi păstrate în frigider timp de 2-3 zile, într-un recipient etanș pentru a evita uscarea pastelor.

    Când doriți să le serviți, încălziți pastele în cuptorul cu microunde.

    Extra-sfaturi pentru reușita rețetei

    • fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe pachet
    • puneți o lingură generoasă de sare în apa în care fierbeți pastele. Vor avea gust mai bun!
    • nu clătiți pastele cu apă rece după fierbere!

    Alte rețete simple și bune cu dovlecei

    Vreți să încercați și alte rețete cu dovlecei? Iată câteva sugestii:

    • Reteta pizza pe blat de dovlecei
      Pizza cu blat de dovlecei și mozzarella, rețeta simplă și delicioasă
    • supa de dovlecei a la grec
      Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi
    • salata de dovlecei cruzi
      Salată de dovlecei cruzi în 5 minute! Cea mai simplă rețetă.
    • Salata de dovlecei cu iaurt_reteta
      Salată de dovlecei cu iaurt. Rețetă ușoară și răcoritoare.

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    paste cu dovlecei, smantana si parmezan

    Paste cu dovlecei, smântână și parmezan

    Cauți o rețetă rapidă și delicioasă pentru prânz sau cină? Această rețetă de paste cu dovlecei, smântână și parmezan este alegerea perfectă!
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 15 minutes minutes
    Timp total: 25 minutes minutes
    Număr de porții: 4
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 200 g paste scurte (penne, fussilli, farfale, etc.)
    • 1 dovlecel (aprox. 400 g)
    • 30 ml ulei de măsline
    • 2 căței de usturoi
    • 200 ml smântână pentru gătit (20-25% grăsime)
    • 30 g parmezan ras
    • câteva frunze mentă proaspătă
    • câteva frunze busuioc verde
    • ½ linguriță coajă rasă de lămâie
    • sare și piper

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Feliați dovleceii, apoi îi tăiați bastonașe. Puteți curăța dovleceii de coajă sau o puteți lăsa, după cum doriți.
      dovlecei taiati bastonase
    • Puneți uleiul să se încălzească împreună cu usturoiul zdrobit. Când usturoiul începe să se coloreze, îl scoateți din tigaie și îl aruncați.
      usturoi calit in ulei de masline
    • Puneți dovleceii tăiați în tigaie, presărați un praf de sare și îi gătiți 3 minute la foc mare, amestecând din când în când.
      dovlecei caliti in tigaie
    • Dați focul la mic, puneți capacul și gătiți dovleceii 10 minute. Dacă nu lasă suficient, lichid, adăugați în tigaie o lingură de apă.
    • Între timp fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe pachet.
      paste la fiert in apa cu sare
    • Turnați smântână în tigaie peste dovlecei și un polonic din apa în care au fiert pastele. Presărați piper, verdețurile tăiate fin, coaja de lămâie și parmezan ras.
      smantana turnata in tigaie peste dovlecei
    • Scurgeți pastele de apa în care au fiert și puneți-le în tigaie. Amestecați, stingeți focul și lăsați-le 5 minute să absoarbă sosul.
      paste fusilli fierte
    • Serviți pastele cu dovlecei și sos de smântână cu piper râșnit proaspăt și parmezan ras deasupra.
      paste cu dovlecei, smantana si parmezan

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Paste cu dovlecei, smântână și parmezan
    Valori per porție
    Calorii
    466
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    28
    g
    43
    %
    Colesterol
     
    63
    mg
    21
    %
    Carbohidrați
     
    43
    g
    14
    %
    Fibre
     
    3
    g
    13
    %
    Zahăr
     
    5
    g
    6
    %
    Proteine
     
    11
    g
    22
    %
    Vitamina A
     
    1004
    IU
    20
    %
    Calciu
     
    127
    mg
    13
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • vinete umplute cu legume si mozzarella
      Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor
    • ardei kapia umpluti cu branza si ceapa caramelizata
      Ardei kapia umpluți cu brânză și ceapă caramelizată, rețetă în stil grecesc
    • ciuperci rumanite in omleta
      Omletă cu ciuperci și cașcaval -rețetă rapidă pentru micul dejun sau prânz
    • 2 retete simple de cartofi natur
      Cartofi natur - 2 rețete simple, cu unt și de post

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.