• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Varză de post cu macrou (pentru dezlegările la pește)

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 iun. 2025 · Publicată: 5 dec. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 3 comentarii
235 shares
Mergi la rețetă

După cum știți, dacă obișnuiți să țineți posturile ortodoxe, în Postul Crăciunului avem foarte multe dezlegări la pește, așadar prinde mereu bine ceva inspirație în direcția asta. Rețeta de varză de post cu macrou e una din preferatele noastre și parcă nicicând nu merge mai bine decât acum, în sezonul rece.

Varză de post cu macrou

Mod de preparare varză de post cu macrou

Macroul fiind un pește gras merge de minune cu varza. Dacă nu aveți macrou, puteți folosi orice alt pește gras, de exemplu hering sau chiar un crap autohton. Macroul nostru a fost destul de mare, așa că l-am împărțit la două persoane. Dacă aveți pește mai mic, puneți doi sau trei, după numărul de persoane pe care îl aveți la masă. De altfel rețeta de azi e mai mult o idee de meniu și nu o rețetă cu cantități bătute în cuie, așa că puteți adapta liniștiți după gusturile și necesitățile voastre.

Varză de post cu macrou

Eu am pus la fiert și puțin borș, care i-a dat gust bun și a făcut varza mai acrișoară. Dacă nu aveți borș, puteți înlocui cu apă, eventual puneți și un vârf de cuțit de sare de lămâie dizolvat în apă.

De mare nădejde la rețeta asta sunt condimentele, mai ales cimbrul fără de care nu-mi pot imagina varza la cuptor, dar și boiaua de ardei. Dacă vă plac mâncărurile picante, puțină boia iute face treabă foarte bună în rețeta asta 😉

Varza de post cu macrou

Sper că v-am inspirat cu această rețetă simplă și atât de gustoasă. Varza de post cu macrou, prinde foarte bine într-o zi de post cu dezlegare la pește, iar dacă mai rămâne și pentru a doua zi se încălzește ușor la cuptor sau la microunde.

Dacă sunteți amatori de rețete cu varză, vă recomand să încercați și rețeta de varză cu orez, tot de post simplă, ieftină și bună 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Varză de post cu macrou

Varză de post cu macrou (pentru dezlegările la pește)

Varza de post cu macrou, o mâncare gustoasă și sățioasă potrivită pentru dezlegările la pește din posturile ortodoxe.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour 10 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 25 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 varză de aprox. 1 kg
  • 1 buc. macrou mare (sau 2 buc. mai mic)
  • 3 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • aprox. 150 ml de borș (sau apă dacă nu aveți)
  • 200 ml suc de roșii cu pulpă sau un suc de roșii mai gros.
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurițe de cimbru uscat
  • ½ de linguriță boia de ardei dulce sau iute (după preferință (eu am pus iute))
  • sare (piper după gust)
  • pătrunjel sau mărar pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tocați varza de mână sau la robot, după cum doriți și puneți-o într-un castron mai larg. Presărați sare și frecați puțin varza cu mâinile pentru ca sarea să ajungă peste tot, iar varza să-și lase apa și să se înmoaie.
  • Tocați mărunt ceapa, morcovul și ardeiul gras și puneți-le la călit într-o cratiță cu ulei încins.
  • Când ceapa a devenit translucidă, adăugați varza și condimentele și amestecați des să nu se lipească de fundul vasului.
  • La nevoie, adăugați puțin borș (sau apă călduță). Turnați puțin câte puțin, nu mai mult decât trebuie, pentru că varza frecată cu sare va lăsa și ea apă.
  • Lăsați varza să fiarbă acoperită cu capac la foc mic, amestecând din când în când și completând cu borș dacă e prea uscată.
  • Când varza e aproape gata (depinde de varză, dar ar trebui să nu dureze mai mult de 40-45 de minute), aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
  • Adăugați sucul de roșii, amestecați și răsturnați varza în tavă (sau o puteți păstra în cratița în care ați făcut-o, dacă vă încape și peștele acolo), puneți deasupra peștele condimentat bine pe toate părțile și dați tava la cuptor pentru 20-30 de minute până când peștele este gătit și frumos rumenit.
  • Serviți varza de post cu macrou cât e caldă, presărată cu pătrunjel sau mărar proaspăt.
Nutrition Facts
Varză de post cu macrou (pentru dezlegările la pește)
Amount per Serving
Calorii
800
% Daily Value*
Grăsimi
 
43
g
66
%
Colesterol
 
106
mg
35
%
Carbohidrați
 
55
g
18
%
Fibre
 
18
g
75
%
Zahăr
 
29
g
32
%
Proteine
 
55
g
110
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Varză de post cu macrou

Vă doresc poftă bună la varză de post cu macrou!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
235 shares

Comentarii

  1. Anisia a zis

    octombrie 21, 2021 at 12:38 pm

    5 stars
    Mie îmi place rețeta 🍢🍣🍥🎣🐟🐠🐡🐬🦈

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 24, 2021 at 9:09 am

      Mă bucur! Mulțumesc!

      Răspunde
  2. Anisia a zis

    octombrie 21, 2021 at 12:35 pm

    5 stars
    Mie îmi place peștele de acea caut rețeta asta casă gătesc și să mănânc

    Răspunde
5 from 3 votes (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.