După cum știți, dacă obișnuiți să țineți posturile ortodoxe, în Postul Crăciunului avem foarte multe dezlegări la pește, așadar prinde mereu bine ceva inspirație în direcția asta. Rețeta de varză de post cu macrou e una din preferatele noastre și parcă nicicând nu merge mai bine decât acum, în sezonul rece.
Mod de preparare varză de post cu macrou
Macroul fiind un pește gras merge de minune cu varza. Dacă nu aveți macrou, puteți folosi orice alt pește gras, de exemplu hering sau chiar un crap autohton. Macroul nostru a fost destul de mare, așa că l-am împărțit la două persoane. Dacă aveți pește mai mic, puneți doi sau trei, după numărul de persoane pe care îl aveți la masă. De altfel rețeta de azi e mai mult o idee de meniu și nu o rețetă cu cantități bătute în cuie, așa că puteți adapta liniștiți după gusturile și necesitățile voastre.
Eu am pus la fiert și puțin borș, care i-a dat gust bun și a făcut varza mai acrișoară. Dacă nu aveți borș, puteți înlocui cu apă, eventual puneți și un vârf de cuțit de sare de lămâie dizolvat în apă.
De mare nădejde la rețeta asta sunt condimentele, mai ales cimbrul fără de care nu-mi pot imagina varza la cuptor, dar și boiaua de ardei. Dacă vă plac mâncărurile picante, puțină boia iute face treabă foarte bună în rețeta asta 😉
Sper că v-am inspirat cu această rețetă simplă și atât de gustoasă. Varza de post cu macrou, prinde foarte bine într-o zi de post cu dezlegare la pește, iar dacă mai rămâne și pentru a doua zi se încălzește ușor la cuptor sau la microunde.
Dacă sunteți amatori de rețete cu varză, vă recomand să încercați și rețeta de varză cu orez, tot de post simplă, ieftină și bună 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Varză de post cu macrou (pentru dezlegările la pește)
Ingrediente
- 1 varză de aprox. 1 kg
- 1 buc. macrou mare (sau 2 buc. mai mic)
- 3 cepe
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- aprox. 150 ml de borș (sau apă dacă nu aveți)
- 200 ml suc de roșii cu pulpă sau un suc de roșii mai gros.
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 2 lingurițe de cimbru uscat
- ½ de linguriță boia de ardei dulce sau iute (după preferință (eu am pus iute))
- sare (piper după gust)
- pătrunjel sau mărar pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Tocați varza de mână sau la robot, după cum doriți și puneți-o într-un castron mai larg. Presărați sare și frecați puțin varza cu mâinile pentru ca sarea să ajungă peste tot, iar varza să-și lase apa și să se înmoaie.
- Tocați mărunt ceapa, morcovul și ardeiul gras și puneți-le la călit într-o cratiță cu ulei încins.
- Când ceapa a devenit translucidă, adăugați varza și condimentele și amestecați des să nu se lipească de fundul vasului.
- La nevoie, adăugați puțin borș (sau apă călduță). Turnați puțin câte puțin, nu mai mult decât trebuie, pentru că varza frecată cu sare va lăsa și ea apă.
- Lăsați varza să fiarbă acoperită cu capac la foc mic, amestecând din când în când și completând cu borș dacă e prea uscată.
- Când varza e aproape gata (depinde de varză, dar ar trebui să nu dureze mai mult de 40-45 de minute), aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
- Adăugați sucul de roșii, amestecați și răsturnați varza în tavă (sau o puteți păstra în cratița în care ați făcut-o, dacă vă încape și peștele acolo), puneți deasupra peștele condimentat bine pe toate părțile și dați tava la cuptor pentru 20-30 de minute până când peștele este gătit și frumos rumenit.
- Serviți varza de post cu macrou cât e caldă, presărată cu pătrunjel sau mărar proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vă doresc poftă bună la varză de post cu macrou!
Anisia a zis
Mie îmi place rețeta 🍢🍣🍥🎣🐟🐠🐡🐬🦈
Iuliana a zis
Mă bucur! Mulțumesc!
Anisia a zis
Mie îmi place peștele de acea caut rețeta asta casă gătesc și să mănânc