Orez cu cârnați și ardei kapia. Rețetă cu cârnați. Cârnați de casă. Cârnați tradiționali. Rețete deosebite cu cârnați. Mâncare de cârnați cu orez. Cum se face orezul cu cârnați de casă.
Dragii mei, bine v-am găsit în 2019! Cum ați petrecut de sărbători? Sper că ați avut bucate aromate pe masă, că i-ați avut pe cei dragi alături, iar în casă a a fost belșug și voie bună.
Cred că în toți cei 5 ani de blog culinar, prima rețetă a fiecărui an a fost un desert, eventual unul pe care l-am avut noi pe masă de Crăciun sau de Revelion. De data aceasta m-am gândit să schimb puțin lucrurile și să încep anul cu o rețetă de fel principal, sau mai bine zis, cu o idee deosebită de gătire a cârnaților de la Crăciun.
M-am urnit destul de greu să mă apuc de gătit după atâtea zile de sărbătoare, dar imediat ce mi-a venit ideea să combin cârnații cu orez, ardei și un pic de vin, m-am mobilizat și am aprins aragazul cu bucurie. Știam deja că va ieși o mâncare deosebită și plină de arome! 😉
Anul trecut, pe lângă rețeta clasică de cârnați din amestec de carne de porc și de vită, am făcut și 2 tranșe de cârnați "experimentali", pe care i-am dorit ceva mai dietetici decât cei obișnuiți. Unii sunt cu carne de capră și puțină carne de porc, ceilalți sunt cu carne de vită și de curcan. Ne place cum au ieșit ambele variante și cred că vom mai repeta combinațiile acestea.
La rețeta de astăzi am folosit cârnații de vită și curcan, pe care i-am gătit la cuptor, așa cum am descris în această rețetă.
Cu siguranță și voi mai aveți câțiva cârnați tradiționali pregătiți înainte de Crăciun și păstrați în congelator. Îi puteți folosi cu succes în această rețetă. La fel de bine puteți folosi și cârnați afumați, cumpărați sau făcuți de voi.
La rețeta de azi aș zice că sincronizarea este totul. Cârnații trebuie să fie gata odată cu orezul. Fie că îi băgați la cuptor - variantă care pentru mine e cea mai simplă - fie că îi prăjiți sau îi faceți la grătar, ideal este ca aceștia să fie proaspăt pregătiți și calzi atunci când îi adăugați în tigaia cu orez și ardei Kapia.
Orezul se gătește în aroma ardeiului gras puțin prăjit în tigaie și a vinului adăugat la fierbere. La final, orezul va fi foarte gustos, cremos, puțin acrișor de la vin și de la sucul de roșii.
Știu că mulți dintre voi evitați să gătiți cu vin și mărturisesc că nu înțeleg de unde această reticență. Chiar dacă motivați că aveți copii mici care vor mânca din preparatul respectiv, trebuie să știți că alcoolul din vin se evaporă la gătit, iar în urma lui rămâne o aromă superbă și deosebită pe care nu o puteți obține altfel. Cu atât mai mult dacă aveți copii, aceștia trebuie și ei învățați de mici cu gusturi bune și arome deosebite în mâncăruri, nu-i așa? 😉
Nu mă pricep eu foarte bine la vinuri, dar după gusturile mele un vin alb sau roze demisec se potrivește de minune la preparatele pe bază de orez.
Mie aceste arome mi-au fost suficiente, nu am mai adăugat alte condimente la gătit. Doar la final am presărat o mână de pătrunjel proaspăt pentru o notă de prospețime. Dacă simțiți nevoia unor arome mai intense, puteți adăuga puțin cimbru uscat sau proaspăt, poate și un vârf de linguriță de boia iute, dacă vă plac mâncărurile picante.
Important este ca la final să lăsați orezul să se odihnească 5-10 minute sub capac, pentru ca toate aromele din tigaie să se împrietenească și să se întrepătrundă minunat.
Mod de preparare orez cu cârnați și ardei Kapia
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 2-3 cârnați de casă (sau cumpărați)
- 100 g orez
- 1-2 ardei kapia sau ardei gras roșu
- 50 ml ulei
- 150 ml supă fierbinte de pui, vită, legume (sau apă dacă nu aveți supă)
- 100 ml vin alb sau roze
- 2-3 linguri suc concentrat de roșii
- sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Luați în calcul că e nevoie să avem cârnații gata cam cu 5 minute înaintea orezului. Dacă îi preparați la cuptor, vor fi gata cam în 25-30 de minute. Dacă îi prăjiți sau îi faceți la grătar, probabil ceva mai repede. Păstrați-i la cald până îi adăugați peste orez.
- Puneți uleiul să se încingă într-o tigaie, apoi adaugați ardeii tăiați fâșii.
- Când fâșiile de ardei s-au înmuiat, adăugați orezul spălat și amestecați. Lăsați orezul să se călească 2-3 minute înainte să turnați supa.
- Adăugați puțin câte puțin din supa (sau apa) caldă apoi sarea și piperul după gust.
- După câteva minute turnați vinul, tot odată, apoi sosul de roșii și lăsați orezul să se gătească acoperit cu un capac, amestecând din când în când.
- Când orezul e aproape gata, puneți cârnații întregi sau tăiați rondele (eu i-am tăiat) și lăsați să mai fiarbă timp de 5 minute. Reglați după gustul vostru cât de uscată sau de umedă doriți să fie mâncarea, adăugând încă puțină supă fierbinte dacă simțiți nevoia.
- Stingeți focul, presărați pătrunjel proaspăt tocat și lăsați mâncarea să se odihnească timp de 5 minute, acoperită cu un capac pentru ca aromele să se întrepătrundă.
- Serviți mâncarea de orez cu cârnați și ardei kapia caldă, alături de un pahar de vin.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sper că v-a făcut poftă rețeta mea de astăzi. Dacă o încercați, mi-ar plăcea să treceți pe aici să-mi spuneți cum v-a ieșit, dar mai ales dacă v-a plăcut! Poftă bună!
Lasă un comentariu