V-am mai povestit eu că am crescut pe malul gârlei, la propriu. Când eram eu mică, pe malurile Dunării era o întreagă rețea de bălți. Pe la sfârșitul anilor '80 cele mai multe bălți au fost secate și "redate" agriculturii. Dar până atunci, au hrănit sate întregi din sudul țării. Printre ele, din fericire a fost și satul bunicilor mei.
Așa se face că am crescut cu multe mâncăruri din pește, scoici sau raci care astăzi fie nu se mai fac, fie sunt considerate delicatese. V-am povestit deja pe blog despre supa de scoici cu roșii coapte a bunicii mele. Și tot bunica făcea un super-mega delicios pilaf de raci.
Toată vara am așteptat să găsesc raci la pescărie, așa cum am găsit mereu în anii trecuți. Anul ăsta, nu știu de ce, n-a fost chip să găsesc raci, așa că într-o bună zi, m-am gândit să reinventez și să modernizez rețeta bunicii mele folosind ce se găsește acum cu ușurință și anume...creveți. Asta e, ne adaptăm vremurilor! Nu că m-aș plânge, pilaful meu cu creveți a fost absolut delicios, de aceea a și ajuns pe blog să vi-l arăt și vouă.
Rețeta începe desigur, cu niște creveți, dar și cu câteva fire de șofran care vor aroma și care vor colora atât de frumos orezul. Dacă nu obișnuiți să folosiți șofran, să știți că arată ca niște "scame" 😀 Dă o aromă subtilă preparatelor în care este adăugat și mai ales o culoare galbenă minunată.
Îl găsiți în magazinele mari ambalat în pliculețe lucioase și colorate, ca orice condiment. Unele firme îl pun într-un pliculeț mai mic pe care îl veți găsi în interiorul plicului mare. Altele îl pun într-o cutiuță minusculă cum vedeți în fotografia de mai jos. Ambele variante sunt la fel de bune și fac aceeași treabă. Eu v-am spus amănuntele astea doar ca să știți la ce vă așteptați dacă pipăiți plicul cu șofran.
Poate că vi se pare destul de scump pliculețul cu șofran. De altfel se spune despre el că este cel mai scump condiment din lume. Dar are și avantaje: are termen de valabilitate foarte lung, nu trebuie să îți faci griji că expiră curând și se folosește în cantități extrem de mici. La o rețetă de orez, de exemplu, 2-4 firicele sunt suficiente. Șofranul pe care îl vedeți în cutiuța de mai sus îmi ajunge pentru 6-7 rețete, poate chiar mai mult.
Din câte am citit, fiind atât de scump, șofranul este și printre cele mai contrafăcute condimente. Așa că atenție de la ce magazine și de la ce firme îl cumpărați. Cred/sper că în cazul șofranului, un magazin cunoscut și un brand de condimente cunoscut, sunt o garanție a calității. E bine să cumpărați filamente de șofran (firicele) și nu șofran măcinat sau pudră.
Cu șofran, mai puteți aromatiza și cușcuș-ul, pâinea, supele, peștele sau preparatele din carne. E bun la casa omului și atunci când vrei să colorezi în mod natural o băutură sau un aluat de post, de exemplu. De altfel acum există și praf de copt cu șofran care colorează frumos preparatele în care este folosit.
Despre creveți...mare lucru nu mai e de zis. Se găsesc literalmente pe toate cărările și sub toate formele: proaspeți, prefierți sau congelați. Luați de care doriți. Firește că cei proaspeți sunt incomparabil mai buni, dar eu am mereu creveți în congelator pentru că se gătesc foarte repede și mă salvează de multe ori, așa că i-am folosit și de data aceasta.
Mod de preparare pilaf de creveți cu șofran și vin alb
Modul de preparare este foarte simplu. Pilaful va fi cremos datorită untului și foarte aromat datorită creveților, șofranului și vinului alb pe care vă sfătuiesc să nu cumva să îl omiteți din rețetă. Are rostul lui și fără el pilaful ăsta nu va fi la fel de savuros 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 450 g creveți
- 200 g orez
- 100 ml vin alb
- 1 ceapă mare
- 2 căței de usturoi
- 50 g unt
- 3-4 fire de șofran (sau 4-5 dacă vreți o aromă sau o culoare mai intensă)
- 600 g stock (supă de legume (sau apă plată) fierbinte)
- sare și piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Dacă aveți deja un stock (supă) de legume la frigider, puneți-o la încălzit împreună cu 3-4 fire mici de șofran. Supa trebuie să fie fierbinte când începem să o adăugăm în orez. Dacă nu aveți stock de legume, faceți același lucru cu apa plată.
- Puneți untul într-o tigaie încăpătoare și îl încălziți până se topește, cu grijă să nu se ardă.
- Adăugați creveții, sare și piper și lăsați-i să se gătească scurt, câte 2 minute pe fiecare parte.
- Scoateți creveții cu o paletă și păstrați-i într-un castron acoperiți cu capac. În untul aromat căliți ceapa și usturoiul tocate mărunt.
- Când ceapa începe să devină sticloasă, adăugați vinul alb și amestecați de câteva ori. Alcoolul se va evapora, dar aroma vinului va rămâne în tigaie.
- Adăugați orezul spălat și amestecați de câteva ori să se rumenească puțin dar fără să se lipească de tigaie.
- Începeți să turnați puțin câte puțin supa fierbinte peste orez. Pe măsură ce orezul începe să se umfle, mai adăugați supă, amestecați și tot așa.
- Orezul va fi gata în aproximativ 20 de minute.
- Cu 5 minute înainte să fie gata orezul, adăugați creveții păstrați deoparte.
- Serviți pilaful de creveți cald, decorat cu pătrunjel proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mirela Sandica a zis
Ca să vezi cât de mică e lumea. În general, dar și cea a bucatelor. Eu gătesc de mulți ani acest tip de pilaf, cu mici diferențe. Sunt de mulți ani în Italia și pot să-ți spun că aici se face un fel de 'rizoto con gamberi' foarte asemănător și foarte, foarte bun. Singurele diferențe sunt că imediat după ce se stinge focul, italienii pun o 'nucă' de unt și amestecă repede ca să se facă cremos. Termenul se numește 'mantecare'. Si, de-asemenea, unii pun și puțin pareggiano (parmezan), care ii da un gust deosebit. Felicitări! E un pilaf deosebit și foarte bun. 👏
Mirela Sandica a zis
Vroiam să scriu 'parmigiano'. 🙏 😇
Iuliana a zis
Da, sunt multe retete asemenatoare sau inrudite in bucatariile noastre 🙂 M-am gandit si eu sa pun parmezan la final, dar m-am gandit ca acopera gustul fin de sofran si am renuntat.
Suzana a zis
Sa stii ca vazusem plicuri cu sofran prin marketuri si nu stiam la ce se foloseste. Vorba ceea: ce stie taranul ce este sofranul! :))
Acum stiu. Multumesc!
Crevetii ii urasc desi imi place sa-i mananc, dar exact cum spui tu pentru ca au invadat pietele. Racii romanesti unde-or fi? pe alte plaiuri...
Iuliana a zis
Dragoste si ura, intr-adevar, asa e si la mine cu crevetii 😀