Pilaf de găină de țară pregătit la multicooker. Cum se face pilaful de orez cu carne de găină de curte. Ce orez se folosește la pilaf. Ce carne folosim la pilaf. Cât se fierbe orezul pentru pilaf.
În ceea ce privește pilaful cred că e potrivită vorba aceea cu "câte bordeie, atâtea obiceie"
Știu că pilaful se face în multe feluri, cu ceapă prăjită, cu orez cu bob lung…mă rog… dar pilaful pe care îl știu eu din copilărie, cel cu care am crescut, pe care mi l-au făcut bunica și mama este într-un singur fel: orez fiert în supă de la vreo pasăre de curte până se umflă bine-bine și devine cremos și lipicios.
Mamaia mea nu știa de orez basmati și nici că orezul se fierbe al dente sau că trebuie să rămână bob cu bob. Îl fierbea așa cum știa ea, bazându-se de fapt pe gustul extraordinar dat de supa aia grasă, plină de steluțe galbene. La vremea copilăriei mele, nici nu existau atâtea tipuri de orez dintre care să alegi. Singurul care exista, era cel alb, cu bob rotund. Din acela folosesc și eu la pilaf.
Pilaful copilăriei mele și cel cu care-devenită la rândul meu mamă-mi-am crescut băiatul, e alb ca neaua, gras, gros și bine închegat. Eu una nu folosesc alte condimente la rețeta de pilaf, în afară de sare. Gustul nu știu să i-l descriu altfel decât ca pe un "gust de alb" 😀 Savoarea acestui fel de mâncare stă în textura orezului umflat cu supa în care a fiert o găină de țară crescută natural și curat.
La alte tipuri de mâncăruri pe bază de orez pun și eu câte și mai câte: ceapă călită, unt, vin alb, șofran, nucșoară, etc. Pilaful - sau mă rog, ceea ce se numește pilaf în familia noastră - îl fac doar când am o pasăre de la țară și în el nu pun decât supă de carne, orez și sare, atât!
Dar pentru că totuși, nu pot rămâne toate ca pe vremea bunicii, iar tehnica avansează din fericire în favoarea noastră, mi-am zis că ar fi foarte bine să modernizez puțin modul de preparare al pilafului și am pus din nou multicookerul să mă ajute.
Despre multicooker v-am mai povestit. Modelul pe care îl am eu este acesta de aici. Încerc să îl folosesc cât mai mult, la rețete diverse pentru a mă obișnui cu el și pentru a afla tot ce știe să facă și modul în care mă poate ajuta. Nu vreau să fie încă un aparat pe care îl umple praful și care mă încurcă prin bucătărie. Până acum nu m-a dezamăgit.
V-am spus la rețeta de supă de găină cu roșii și fidea - pe care am făcut-o tot la multicooker - că după fierbere, am scos carnea din cuva aparatului, precum și o parte din lichid. Ei bine, din acestea a rezultat pilaful din rețeta de azi.
Am măsurat supa de carne pe care o oprisem, ca să știu cât orez trebuie să pun. Am pus apoi carnea, supa și orezul în cuva aparatului, am potrivit gustul de sare și am ales programul presetat pentru gătit orez (Rice). Atât am avut de făcut, apoi mi-am văzut liniștită de alte treburi.
M-a strigat aparatul când a fost gata pilaful. Am deschis capacul și l-am gustat. Era perfect! Bobul de orez era așa cum îl doream: alb, îmbibat cu supa delicioasă.
Nu am stat cu grijă că scade prea mult lichidul. De fapt la multicooker nu scade deloc, pentru că nu are unde să se evapore. Orezul nu s-a lipit, nu s-a afumat, nu s-a uscat și nu s-a rumenit la suprafață ca să strice aspectul pilafului, așa cum se mai întâmplă la cuptor. Am avut un pilaf excelent, gătit în cel mai simplu și ușor mod cu putință!
Tot la multicooker am facut și mâncarea de linte cu cârnați (click pentru rețetă).
Mod de preparare pilaf de găină de țară (la multicooker)
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1200 ml supa grasă de găină (sau orice pasăre de curte)
- 6 buc carne de pasăre (pulpe, aripi, spinare, piept)
- 350 g orez alb (am folosit Deroni Camolino)
- sare după gust
Instrucțiuni de preparare
- Clătiți orezul cu apă rece pentru a îndepărta praful.
- Puneți în cuva multicookerului orezul, carnea, apoi turnați supa de pasăre.
- Potriviți gustul de sare.
- Folosiți programul presetat pentru gătirea orezului (Rice).
- Pilaful va fi gata cam în 35-45 de minute, depinde de aparatul pe care îl aveți.
- După preferință, puteți servi pilaful presărat cu pătrunjel sau mărar.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lucretia a zis
In sfarsit,o reteta adevarat romaneasca, printre atatea traznai copiate de la altii !
Iuliana a zis
Mulțumesc mult!