Povestea mea de dragoste cu bamele continuă cu această mâncare de bame cu bulgur, o rețetă deosebită, gustoasă și sățioasă care nouă ne-a plăcut foarte mult.
Bamele sunt cam ca ciorba de burtă, ori le iubești, ori...nu le iubești. Nici eu nu le-am iubit de la început. Fire curioasă fiind, am cumpărat o pungă de bame congelate cu care am făcut o mâncare de bame cu ceapă și morcovi (vezi rețeta aici), care, cu gustul ei acrișor, mi-a plăcut foarte mult.

Apoi am mai cumpărat încă o pungă de bame congelate pe care le-am mai "scăpat" prin ciorbe, altădată le-am și prăjit și uite-așa, încet-încet ne-am împrietenit.
Mă bucur că le găsesc cu ușurință în magazine și îmi place să am mereu o pungă de bame în congelator. Bamele sunt pline de vitamine, sunt gustoase, sunt deosebite și când vreau să ies din rutină, inventez o rețetă gustoasă cu bame, cum este mâncarea de bame cu bulgur despre care vă povestesc astăzi.

Înainte de gătire, indiferent dacă sunt proaspete sau congelate, bamele trebuiesc opărite în apă clocotită în care se pune puțin oțet și un praf de sare. Dacă nu le opăriți, la gătit bamele vor lăsa un lichid lipicios, destul de neplăcut.
Bamele fierb foarte ușor, de aceea se adaugă în mâncare atunci când restul legumelor sunt călite, sau pe jumătate fierte. Bamele nu trebuie fierte până se înmoaie. Bamele gătite corect trebuie să rămână "al dente", adică să își păstreze forma și textura, să fie ferme dar să intre ușor furculița în ele.

Ideea să combin bamele cu bulgurul mi-a venit după ce am venit dintr-o vacanță în Israel. Eu oricum sunt fan bulgur și îmi place să îl folosesc în rețete în locul orezului, pentru că are mai puține calorii decât acesta 😉 dar acum, după ce am văzut cât de des este folosit în Orient, parcă-mi place și mai mult.
De câte ori am pus pe grupurile de Facebook câte o rețetă cu bulgur, am fost asaltată de întrebări: ce e ăla, de unde îl cumpăr, cât costă, etc. Se pare că bulgurul e un ingredient semi-necunoscut pentru mulți.
Ce este bulgurul?
Bulgurul sunt de fapt boabe de grâu de un anumit tip, pre-gătite la abur, apoi uscate și măcinate grosier. Bulgurul este bogat în fier, magneziu, dar mai ales în fibre insolubile, care știți și voi cât de mult ne ajută 😉
Pentru că a fost deja tratat la abur, bulgurul fierbe foarte repede, cam în 10 minute este gata. Se poate consuma și nefiert, dar în acest caz trebuie lăsat la înmuiat, în apă rece cel puțin o oră și jumătate. Eu prefer să îl fierb.
Nu-i așa că e minunat bulgurul ăsta? După ce că e plin de nutrienți, are mai puține calorii decât orezul și fierbe mult mai repede! Bonus: este și mult mai gustos decât orezul. Dacă nu ați gustat niciodată bulgur, să știți că seamănă la gust și la textură cu arpacașul.
De unde se cumpără bulgurul?
De oriunde: din piață, de la magazinele naturiste, din supermarketuri sau îl puteți comanda online. Îl găsiți în general ambalat la pungi de jumătate de kilogram și n-ar trebui să coste mai mult de 7-8 Ron/punga.

Pe blog găsiți un articol detaliat despre bulgur din care puteți afla: beneficiile, valorile nutriționale, de unde se cumpără și cum se gătesc diferitele tipuri de bulgur în funcție de granulație.
Bamele și bulgurul au fost o alăturare fericită în mâncarea asta. Gustoase amandouă, pline de vitamine, fierb la fel de repede și per total am avut un prânz excelent, rapid, sățios și mai ales, foarte gustos.
Vă las mai jos câteva rețete cu bulgur, poate veți dori să le încercați:
Sper să încercați și voi să vă împrieteniți cu bamele și cu bulgurul. Vă promit eu că nu veți regreta!

Mod de preparare mâncare de bame cu bulgur

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 200 g bame (ale mele au fost congelate)
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras (de preferat roșu)
- 50 ml ulei
- 3 linguri oțet
- 100 g bulgur
- 150 g sos sau suc de roșii (de preferat cu pulpă)
- ½ linguriță chimion măcinat
- sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiţi bame proaspete, tăiaţi-le codiţele lemnoase.
- Opăriţi bamele timp de 5 minute în aproximativ 1 litru de apă în care aţi pus cam 3 linguri de oţet şi un praf de sare.
- Scurgeți bamele şi clătiţi-le cu apă rece. În acest fel vor păstra o culoare frumoasă.
- Într-o tigaie, puneți uleiul la încins și căliţi ceapa şi ardeiul gras tăiate cubuleţe.
- Turnați o ceşcuţă de apă şi lăsaţi legumele să fiarbă înăbușit cam 10 minute.
- Adăugaţi sucul de roşii şi lăsaţi să mai fiarbă 5 minute, apoi puneţi şi bamele în tigaie. Bamele le puteți pune întregi, sau tăiate rondele, după cum doriți. Eu le-am tăiat de data aceasta.
- După 5 minute, adăugați și bulgurul spălat în prealabil în apă rece.
- Lăsaţi să fiarbă la foc mic cam 10-15 minute, amestecând din când în când să nu se prindă de tigaie.
- Serviţi mâncarea de bame cu bulgur caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Vio a zis
Daa... Am pus și eu niște bame în congelator astă-toamnă, dar tot amânam gătitul lor. Ca orice fan al bucătăriei arabe, bulgur am mereu în casă, deci... la treabă! Mai ales că eu recomand site-ul tău ca fiind sigur. O întrebare: am pregătit pt. congelator bamele prin blanșare și oțet. Totuși, repet procedura sau le adaug așa? Mulțumesc anticipat șice să mai spun? Am în gând o fasolică de ceva vreme, după ea vin cu bamele și gata Postul! Trecem la ascuțit cuțitele, vine Paștele! Cu drag, Vio.
Iuliana a zis
Cred ca daca le-ai trecut prin otet inainte sa le congelezi, acum le poti adauga direct in mancare.
Fasole avem si noi in meniu, chiar azi si deja facem planuri pentru masa de Florii si pentru Paste 🙂
Week-end frumos, Vio si numai bine!
Vio a zis
👍Corect! Merităm de Florii o masă festivă.
Laura a zis
Mulțumesc 🙂