• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete rapide

Mâncare de bame cu bulgur

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 15 mart. 2025 · Publicată: 11 apr. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
200 shares
Mergi la rețetă

Povestea mea de dragoste cu bamele continuă cu această mâncare de bame cu bulgur, o rețetă deosebită, gustoasă și sățioasă care nouă ne-a plăcut foarte mult.

Bamele sunt cam ca ciorba de burtă, ori le iubești, ori...nu le iubești. Nici eu nu le-am iubit de la început. Fire curioasă fiind, am cumpărat o pungă de bame congelate cu care am făcut o mâncare de bame cu ceapă și morcovi (vezi rețeta aici) , care, cu gustul ei acrișor, mi-a plăcut foarte mult.

Mancare de bame cu bulgur

Apoi am mai cumpărat încă o pungă de bame congelate pe care le-am mai "scăpat" prin ciorbe, altădată le-am și prăjit și uite-așa, încet-încet ne-am împrietenit.

Mă bucur că le găsesc cu ușurință în magazine și îmi place să am mereu o pungă de bame în congelator. Bamele sunt pline de vitamine, sunt gustoase, sunt deosebite și când vreau să ies din rutină, inventez o rețetă gustoasă cu bame, cum este mâncarea de bame cu bulgur despre care vă povestesc astăzi.

Mancare de bame cu bulgur

Înainte de gătire, indiferent dacă sunt proaspete sau congelate, bamele trebuiesc opărite în apă clocotită în care se pune puțin oțet și un praf de sare.  Dacă nu le opăriți, la gătit bamele vor lăsa un lichid lipicios, destul de neplăcut.

Bamele fierb foarte ușor, de aceea se adaugă în mâncare atunci când restul legumelor sunt călite, sau pe jumătate fierte. Bamele nu trebuie fierte până se înmoaie. Bamele gătite corect trebuie să rămână "al dente", adică să își păstreze forma și textura, să fie ferme dar să intre ușor furculița în ele.

Mancare de bame cu bulgur

Ideea să combin bamele cu bulgurul mi-a venit după ce am venit dintr-o vacanță în Israel. Eu oricum sunt fan bulgur și îmi place să îl folosesc în rețete în locul orezului, pentru că are mai puține calorii decât acesta 😉 dar acum, după ce am văzut cât de des este folosit în Orient, parcă-mi place și mai mult.

De câte ori am pus pe grupurile de Facebook câte o rețetă cu bulgur, am fost asaltată de întrebări: ce e ăla, de unde îl cumpăr, cât costă, etc. Se pare că bulgurul e un ingredient semi-necunoscut pentru mulți.

Ce este bulgurul?

Bulgurul sunt de fapt boabe de grâu de un anumit tip, pre-gătite la abur, apoi uscate și măcinate grosier. Bulgurul este bogat în fier, magneziu, dar mai ales în fibre insolubile, care știți și voi cât de mult ne ajută 😉

Pentru că a fost deja tratat la abur, bulgurul fierbe foarte repede, cam în 10 minute este gata. Se poate consuma și nefiert, dar în acest caz trebuie lăsat la înmuiat, în apă rece cel puțin o oră și jumătate. Eu prefer să îl fierb.

Nu-i așa că e minunat bulgurul ăsta? După ce că e plin de nutrienți, are mai puține calorii decât orezul și fierbe mult mai repede! Bonus: este și mult mai gustos decât orezul. Dacă nu ați gustat niciodată bulgur, să știți că seamănă la gust și la textură cu arpacașul.

De unde se cumpără bulgurul?

De oriunde: din piață, de la magazinele naturiste, din supermarketuri sau îl puteți comanda online. Îl găsiți în general ambalat la pungi de jumătate de kilogram și n-ar trebui să coste mai mult de 7-8 Ron/punga.

Mancare de bame cu bulgur

Pe blog găsiți un articol detaliat despre bulgur din care puteți afla: beneficiile, valorile nutriționale, de unde se cumpără și cum se gătesc diferitele tipuri de bulgur în funcție de granulație.

Bamele și bulgurul au fost o alăturare fericită în mâncarea asta. Gustoase amandouă, pline de vitamine, fierb la fel de repede și per total am avut un prânz excelent, rapid, sățios și mai ales, foarte gustos.

Vă las mai jos câteva rețete cu bulgur, poate veți dori să le încercați:

  • salată de bulgur cu multe legume
  • pilaf de bulgur cu pulpe de pui
  • salata de ardei copti cu bulgur

Sper să încercați și voi să vă împrieteniți cu bamele și cu bulgurul. Vă promit eu că nu veți regreta!

Mancare de bame cu bulgur

Mod de preparare mâncare de bame cu bulgur

Mancare de bame cu bulgur

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mancare de bame cu bulgur

Mâncare de bame cu bulgur

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 200 g bame (ale mele au fost congelate)
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras (de preferat roșu)
  • 50 ml ulei
  • 3 linguri oțet
  • 100 g bulgur
  • 150 g sos sau suc de roșii (de preferat cu pulpă)
  • ½ linguriță chimion măcinat
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă folosiţi bame proaspete, tăiaţi-le codiţele lemnoase.
  • Opăriţi bamele timp de 5 minute în aproximativ 1 litru de apă în care aţi pus cam 3 linguri de oţet şi un praf de sare.
  • Scurgeți bamele şi clătiţi-le cu apă rece. În acest fel vor păstra o culoare frumoasă.
  • Într-o tigaie, puneți uleiul la încins și căliţi ceapa şi ardeiul gras tăiate cubuleţe. 
  • Turnați o ceşcuţă de apă şi lăsaţi legumele să fiarbă înăbușit cam 10 minute.
  • Adăugaţi sucul de roşii şi lăsaţi să mai fiarbă 5 minute, apoi puneţi şi bamele în tigaie. Bamele le puteți pune întregi, sau tăiate rondele, după cum doriți. Eu le-am tăiat de data aceasta.
  • După 5 minute, adăugați și bulgurul spălat în prealabil în apă rece. 
  • Lăsaţi să fiarbă la foc mic cam 10-15 minute, amestecând din când în când să nu se prindă de tigaie. 
  • Serviţi mâncarea de bame cu bulgur caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mancare de bame cu bulgur

Poftă bună la mâncare de bame cu bulgur!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
200 shares

Comentarii

  1. Vio a zis

    aprilie 13, 2019 at 9:19 am

    Daa... Am pus și eu niște bame în congelator astă-toamnă, dar tot amânam gătitul lor. Ca orice fan al bucătăriei arabe, bulgur am mereu în casă, deci... la treabă! Mai ales că eu recomand site-ul tău ca fiind sigur. O întrebare: am pregătit pt. congelator bamele prin blanșare și oțet. Totuși, repet procedura sau le adaug așa? Mulțumesc anticipat șice să mai spun? Am în gând o fasolică de ceva vreme, după ea vin cu bamele și gata Postul! Trecem la ascuțit cuțitele, vine Paștele! Cu drag, Vio.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 13, 2019 at 9:41 am

      Cred ca daca le-ai trecut prin otet inainte sa le congelezi, acum le poti adauga direct in mancare.
      Fasole avem si noi in meniu, chiar azi si deja facem planuri pentru masa de Florii si pentru Paste 🙂
      Week-end frumos, Vio si numai bine!

      Răspunde
      • Vio a zis

        aprilie 13, 2019 at 10:00 am

        👍Corect! Merităm de Florii o masă festivă.

        Răspunde
  2. Laura a zis

    aprilie 12, 2019 at 10:24 pm

    Mulțumesc 🙂

    Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.