• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Bucate Aromate

reţete simple pentru familie şi prieteni




  • Prima pagină
  • Reţete
  • Despre
    • Autoarea blogului
    • Colaboratori
    • Politica Cookies
    • Politica de confidenţialitate
  • Resurse
    • eBooks gratuite
    • Articole utile
    • Reportaje, călătorii
  • Întreabă-mă
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
  • Aperitive
  • Supe şi ciorbe
  • Feluri de bază
    • Mâncăruri cu carne
    • Gata în 30 de minute
    • Rețete de post
    • Reţete cu peşte şi fructe de mare
    • Rețete vegetariene
    • Salate
    • Paste şi pizza
    • Tarte sărate
  • Deserturi
    • Checuri, cozonac, brioşe
    • Deserturi de casă
    • Deserturi de post
    • Fursecuri, biscuiţi, cornuleţe
    • Îngheţată şi deserturi la pahar
    • Prăjituri şi tarte
    • Torturi
  • Băuturi
  • Pâine de casă
  • Conserve
  • Cum se face?

Mâncare de bame cu ceapă şi morcovi

28 martie 2018 by Iuliana 2 Comments

Mergi direct la rețetă

Nu pot spune că bamele se numără printre legumele mele preferate pentru că le gătesc destul de rar. Când eram mică, deşi nu am fost un copil mofturos, refuzam categoric să mănânc mâncare de bame. Acum nu prea îmi mai dau seama ce anume nu-mi plăcea la ele: gustul sau aspectul? Cu siguranţă găsisem eu vreun motiv pe care îl consideram întemeiat. Cu timpul am revenit la sentimente mai bune în ceea ce le priveşte. Din când în când le fac loc în meniu, mai ales în perioadele de post.

Mâncare de bame

Zilele trecute, mergând la cumpărături, spre surprinderea mea, am găsit bame congelate. Am făcut cu ele o mâncare cu multă ceapă, usturoi şi câţiva morcovi baby pe care tot aşa, i-am găsit la raionul de legume congelate. Ar fi mers, la fel de bine, şi morcovi proaspeţi, doar că morcovii baby fiind mai fragezi, au timpul de gătire mai apropiat de cel al bamelor.

Deşi nu sunt ele prea arătoase, am făcut o poză bamelor congelate ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi în cazul în care doriţi să cumpăraţi şi voi. Au codiţele deja tăiate şi arată ca în poza de mai jos. Au fost toate sănătoase, fragede şi bune.

Mâncare de bame

Dacă folosiţi bame proaspete, trebuie să le alegeţi pe cele mai micuţe, tinere şi fără pete. Codiţa este lemnoasă, de aceea trebuie tăiată.

Indiferent dacă sunt proaspete sau congelate, înainte de gătire, bamele se opăresc pentru 5 minute în apă clocotită în care se pune puţin oţet şi puţină sare. După ce le opăriţi, le clătiţi cu apă rece şi sunt gata de gătit. Dacă nu faceţi această operaţiune, la gătit bamele vor lăsa un lichid lipicios, destul de neplăcut.

Bamele fierb destul de repede, aşa încât restul legumelor trebuie să fie pe jumătate gătite în momentul când le adăugaţi în mâncare. Dacă le fierbeţi mai mult decât trebuie, se vor înmuia. Bamele trebuie să rămână întregi, să îşi păstreze forma intactă şi să fie puţin ferme când le înţepi cu furculiţa.

Mâncare de bame

Bamele sunt bune într-un mod pe care mi-e greu să îl descriu. Nu au un gust sau o aromă pregnantă. Savoarea lor stă mai degrabă în formă şi textură decât în gust. De aceea eu am pus la mâncarea mea de bame multă ceapă, usturoi şi condimente pentru a-i da gust bun. Iar sucul de roşii puţin acrişor este tocmai ceea ce-i trebuie acestei reţete ca pună în valoare legumele.

Mod de preparare mâncare de bame cu ceapă şi morcovi

Mâncare de bame
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Mâncare de bame cu ceapă şi morcovi

Preparare10 mins
Gătire30 mins
Timp total40 mins
Categorie: Feluri de baza
Porții: 2
Autor: Bucate Aromate

Ingrediente

  • 400 g bame proaspete sau congelate
  • 3 linguri de oţet de 9 grade
  • 2 cepe medii
  • 1 ardei gras
  • 4 căţei de usturoi
  • 150 g morcov baby sau 2 morcovi mari
  • 120 ml de suc de roşii sau roşii pasate eu am folosit bulion de roşii cu ardei kapia
  • 50 ml de ulei
  • 1 frunza de dafin
  • 1 linguriţă de cimbru uscat
  • 1/2 linguriţă de boia de ardei eu am pus dulce, dar poate fi şi iute
  • sare şi piper după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Mod de preparare

  • Dacă folosiţi bame proaspete, tăiaţi-le codiţele lemnoase.
  • Opăriţi bamele timp de 5 minute în aproximativ 1 litru de apă în care aţi pus cam 3 linguri de oţet şi un praf de sare.
  • Scurgeti bamele şi clătiţi-le cu apă rece. În acest fel vor păstra o culoare frumoasă.
  • Într-o tigaie sau crăti cioară căliţi ceapa şi ardeiul gras tăiate cubuleţe şi usturoiul trecut prin presă.
  • Adăugaţi morcovul, condimentele şi o ceşcuţă de apă şi lăsaţi legumele să fiarbă la foc mic cam 10-15 de minute.
  • Adăugaţi sucul de roşii şi lăsaţi să mai fiarbă 5 minute, apoi puneţi şi bamele în tigaie.
  • Lăsaţi să fiarbă la foc mic cam 15 minute, amestecând din când în când să nu se prindă de tigaie.
  • Serviţi mâncarea de bame caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.
  • Poate fi şi o garnitură excelentă lângă o friptură făcută la grătar sau la cuptor.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Mâncare de bame

Dacă vă plac bamele, sper că v-am făcut poftă cu reţeta mea de azi. Dacă nu aţi mâncat bame niciodată, sper că măcar v-am făcut curioşi să le încercaţi 🙂

Vă doresc poftă bună la mâncare de bame cu ceapă şi morcovi!

Filed Under: Feluri de bază, Rețete de post, Rețete dietetice, Rețete preferate Tagged With: bame, bame congelate, ceapa, morcovi

Previous Post: « Salată de paste cu spanac şi porumb
Next Post: Şalău cu maioneză »

Reader Interactions



grup FB Bucate Aromate

Vrei să afli când apare o rețetă nouă?

Introdu adresa de email în caseta de mai jos și abonează-te




Comments

  1. stela

    15 noiembrie 2019 at 16:06

    Bine ca ati specificat ca si daca sunt congelate se oparesc.Am si eu un pachet congelat si am crezut ca sunt deja oparite Nici eu nu le suportam cand eram copil ,dar acum am zis sa mai incerc Ele sunt considerate o delicatesa ,plus ca sunt bune in anumite afectiuni

    Răspunde
    • Iuliana

      15 noiembrie 2019 at 17:33

      Am făcut și eu greșeala să nu le opăresc și nu mi-a plăcut ce a ieșit. Din greșeli învățăm, sau unii de la alții 🙂
      După ce le incluzi de 2-3 ori în meniu, descoperi că bamele sunt chiar bune. Soțul meu le-a acceptat mai greu, acum nu mai protestează, s-a obișnuit și el cu bamele.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primary Sidebar

Bună,
Sunt Iuliana, gazda ta pe Bucate Aromate.
Îți multumesc pentru vizită. Sper să găsești în colecția mea de rețete inspirație pentru meniul familiei tale.
Dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici.






Descarcă de aici ebook-urile gratuite

eBooks gratuite pentru cititori

Footer

Colecții de rețete

aperitive uscate

10 rețete de aperitive uscate – sărățele, covrigei, pogăcele,etc.

checuri de post

5 checuri de post – mai bune decât cele cu ouă și lapte

retete cu gutui

Rețete cu gutui – 10 rețete deosebite, dulci și sărate

retete cu dovleac

10 rețete cu dovleac pe care să le faci toamna aceasta

10 retete cu prune

10 rețete cu prune – deserturi delicioase și ușor de făcut

10 retete pentru iarna

10 conserve pentru iarnă care nu trebuie să lipsească din cămară

Vezi mai multe articole →

Etichete

afine ardei ardei gras bauturi racoritoare branza branza de vaci busuioc cacao caise capsuni carne de pasare carne tocata cartofi ciocolata cirese ciuperci desert cu iaurt dieta Dukan dovlecei frisca iaurt lamaie lapte legume maia naturala malai mascarpone mere miere nuci orez oua paste peste prajituri pentru Craciun rosii scortisoara Selgros smantana solaris supa-crema unt usturoi vanilie zmeura

Hai pe Instagram!

iuliana_bucate_aromate

🍝 Food blogger 📷 Photographer 📚 Historical books reader ✈️ Enthuziastic traveler.
🌺 Find me, my recipes and my photos at #bucatearomate

Iuliana Sbîrnea.
Instagram post 17847072841826749 Rețeta asta de rulouri cu cremă de vanilie își așteaptă rândul la publicare de astă vară, când se găseau margarete 🌼 pe câmpii și soarele 🌞 îmi bătea cald și strălucitor în geam. ⁠
⁠
Soarta ei a fost să vadă luminile monitorului aproape de Crăciun și mă gândesc că nimic nu-i întâmplător și că sunt numai bune de pus pe o masă de sărbătoare 🎄⁠
⁠
Voi ce ziceți?⁠ Rețeta e la profil 😊⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #deliciousdessert #thebakefeed #f52gram #onmytabletoday #countrystyle #eatlocal #winter #foodstyle #beautifulfood #hautecuisines #moodiegrams #foodfluffer #feedfeed #thehub_food #foodaddict #foodblogfeed  #bloguriromanesti #vanillacream #foodiegram #foodiefeed #beautifulcuisines #homemadefood #hautecuisines #foodblogfeed #foodaddict #onmytabletoday
Instagram post 17932562455327568 Știți cum e să scotocești pe blogul propriu și să ți se facă brusc poftă de o rețetă de demult? ❤️⁠
--------***--------⁠
Aici aveam o felie mare din cel mai bun cheesecake pe care l-am făcut. E cu caramel și nuci pecan. Nebunie! ⁠
--------***--------⁠
Cred că îl fac din nou de sărbători. E fără coacere, efort minim, gust maxim! 😋⁠
--------***--------⁠
Am lăsat rețeta la profil în caz că... 😉⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #retete #prajituridecasa #retetesimple #deserturi #cheesecake #retetedecraciun #ce gatim #onmytable #caramel #saltedcaramel #bloguriromanesti #homemade #homebaked #reteteromanesti #inmykitchen  #dessertlover #ig_romania #fooddiary #easytocook #thecookfeed #hautescuisines #thekitchn #tv_stilllife #mancareromaneasca #saveurmag #f52grams #storyofmytable #mycommontable
Instagram post 17846333407808054 🦈🦈🦈 Un deliciu de prin părțile noastre: crap pe varză la cuptor. Pe la noi, pe aici, tot ce e cu pește e bun. Dar dacă e și cu pește, și cu varză, e suprem! 😋⁠
---------***---------⁠
Nu știu de ce unora li se pare ciudată alăturarea de pește cu varză. Probabil că mâncarea asta nu se face prin alte zone ale țării. Eu o știu de când eram mică, pe la noi e un fel de delicatesă locală. Se face îndeosebi în Postul Crăciunului, cu rondele de crap. Dar dacă mă întrebați pe mine, orice alt pește gras merge la fel de bine 😉⁠
---------***---------⁠
E o mâncare cu ingrediente puține, care se face tare ușor și e extraordinar de gustoasă. ⁠
Sper să o încercați și voi. Să-mi spuneți dacă v-a plăcut! 🙂⁠
---------***---------⁠
Rețeta e la profil ⏩⏩⏩⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #retetazilei #retetecupeste #retetesanatoase #retete #ceavemlapranz #mancareromaneasca #mancaresanatoasa #fotografieculinara #foodstyling #mancaruriromanesti #foodstagram #fish #ig_romania #fooddiary #foodblogfeed #easytocook #mancarebuna #instafood #infinity_foodlover #fishrecipe#still_life_gallery #storyofmytable #mycommontable #tv_stillife #goodfood #food52gram #foodphotography #recipeoftheday #letseat
Instagram post 17869406755548380 Lingurițele de ciocolată le fac de câțiva ani în preajma sărbătorilor și mereu au succes maxim.⁠
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🎄🎄🎄▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️⁠
Sunt minunate să amesteci cu ele în cana cu lapte fierbinte sau în cafea ❤️⁠
Sunt potrivite ca decoruri pentru masa de Crăciun sau le puteți face cadou ambalate frumos în celofan cu fundiță ❤️⁠
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🎄🎄🎄▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️⁠
Am lăsat link cu modul de preparare. Îl găsiți la profil ⏫⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #retetedecraciun #retetesimple #vinecraciunul #craciun #moscraciun #christmasiscoming #begood #winter #chocolatespoon #gift #ig_romania #mancarebuna #ciocolata #foodphotography #hautescuisines #inmykitchen #onmyplate #storyofmytable #mycommontable #easytocook #infinity_foodlover #fooddiary #eeeats #bon_app #chocolatelovers #easytocook #infinity_foodlover #only_beautiful_food #foodstyling
Instagram post 17855300245668235 Încă o variantă de turtă dulce nu poate fi decât binevenită în această perioadă, nu-i așa? 🙂 ⁠
---------***---------⁠
Peste tot au început să apară deja zeci de rețete de fursecuri cu care ești îndemnat să îl aștepți pe Moș Crăciun. ⁠
Bine, bine, dar Moș Crăciun vine în seara de Ajun, pe 24 decembrie, când încă mai suntem în post. Dacă Moșul ține post? La asta nu s-a gândit nimeni! Nimeni, în afară de mine! 😀⁠
---------***---------⁠
Tocmai de aceea am venit cu această variantă de turtă dulce de post, dichisită cu o glazură de ciocolată, căci totuși, e sărbătoare, nu-i așa? ⁠
---------***---------⁠
Rețeta o găsiți la profil și filmată pas cu pas în stories.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #turtadulce #depost #gingerbread #deserturi  #retetesimple #micdejun #micdejunsanatos #cegatimazi #vegan #diaryfree #veganz #veganworld #veganslife #instalife #delicious #eat #govegan #healthyfood #healthyrecipes #veggiesmost #homemade #foodgasm #veganmeal #veganfoodideas #veganrecipeshare #healthyvegan #plantbasedlifestyle #healthyfoodideas
Instagram post 17845153573831374 🦈🦈🦈 Pește mic prăjit în mălai până se face crocant (hamsii, obleți, chitici, baboi, jai, plevușcă, etc.). Se mănâncă cu totul, stropit cu mujdei și cu o mămăliguță alături.⁠
Cea mai minunată mâncare! 🥰⁠
-------***-------⁠
La rețeta asta cel mai greu e să faci rost de peștele potrivit. Dacă te descurci cu partea asta, o să te descurci și să-l tăvălești prin mălai și să-l arunci în tigaie 😉⁠
-------***-------⁠
Rețeta ca rețeta, dar pentru mai multe poze apetisante, am lăsat link în profil. Scuzați mirosul puternic de usturoi, da? Fără el, degeaba mai prăjim peștele 😂⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
#bucatearomate #retetazilei #retetecupeste #retetetraditionale #retete #ceavemlapranz #mancareromaneasca #mancaresanatoasa #fotografieculinara #foodstyling #mancaruriromanesti #foodstagram #potatoesrecipe #ig_romania #fooddiary #foodblogfeed #easytocook #mancarebuna #instafood #infinity_foodlover #bon_app #still_life_gallery #storyofmytable #mycommontable #tv_stillife #goodfood #fish #foodphotography #recipeoftheday #letseat
Instagram post 18083103061191190 Prăjitură cu glazură de ciocolată neagră și cremă de cocos. O rețetă de post numai bună pentru sărbătoriții zilei sau dacă vreți să îl ademeniți pe Moș Nicolae cu ceva bun ❤️⁠
-------***-------⁠
Am lăsat rețeta la profil. Abia aștept să văd cum v-a ieșit 🙂⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #desertcuciocolata #mosnicolae #desertdepost  #deserturi  #retetesimple #cegatimazi #vegan #diaryfree #veganz #veganworld #veganslife #instalife #coconut #delicious #eat #govegan #healthyfood #healthyrecipes #chocolate #coconutcream #veggiesmost #homemade #foodgasm #veganmeal #veganfoodideas #veganrecipeshare #healthyvegan #plantbasedlifestyle #healthyfoodideas
Instagram post 18083507632093064 După atâtea dulcegării, să mai facem, totuși, și ceva de mâncare, nu-i așa? 😁⁠
---------***---------⁠
Mâncare de mazăre cu morcovi pentru prânzul de azi. Foarte gustoasă, ușor dulceagă și cu sos bogat în care să întingi cu niște pâine proaspătă, de preferat făcută în casă 🙂⁠
---------***---------⁠
Găsesc că îi stă foarte bine în farfuriile delicate de la @pepco_ro ❤️⁠
---------***---------⁠
Și vouă vi se pare mâncarea mai apetisantă dacă e servită în farfurii frumoase sau numai eu sunt defectă? 😛⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #PEPCO #inspiratiePEPCO #retetazilei #retetevegane #retetesanatoase #retete #ceavemlapranz #mancareromaneasca #mancaresanatoasa #fotografieculinara #foodstyling #mancaruriromanesti #foodstagram #potatoesrecipe #ig_romania #fooddiary #easytocook #mancarebuna #instafood #infinity_foodlover #bon_app #still_life_gallery #storyofmytable #mycommontable #tv_stillife #goodfood #food52gram #foodphotography #recipeoftheday
Instagram post 18116802259016588 Cornulețe de post cu gem de prune și nuci. ⁠
Bune lângă o cafea, bune la desert, bune la pachet, bune oricând. Cu cât mai multe, cu atât mai bune 😋⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #cornulete #desert #deserturi  #retetesimple #micdejun #micdejunsanatos #cegatimazi #vegan #diaryfree #veganz #veganworld #veganslife #instalife #cookies #delicious #eat #govegan #healthyfood #healthyrecipes #strawberry #veggiesmost #homemade #foodgasm #veganmeal #veganfoodideas #veganrecipeshare #healthyvegan #plantbasedlifestyle #healthyfoodideas
Instagram post 17928251926330230 Trigoane crocante cu mere și nuci. ⁠
Ce repede se fac și ce repede dispar! ⁠
În plus, au beneficii 2 în 1: potolesc și pofta de dulce și pe cea de ronțăit 😁⁠
-------------***-------------⁠
Rețeta e pe blog și în link-ul de la profil. Poftă bună! ⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #desertcufructe #desertcumere #placintacumere #deserturi  #retetesimple #cevabun #dessert #cegatimazi #vegan #diaryfree #veganz #veganworld #veganslife #instalife #ig_romania #delicious #eat #govegan #healthyfood #healthyrecipes #apple #homemade #foodgasm #veganmeal #bloguriromanesti #blogculinar #blogcuretete #reteteromanesti #mancareromaneasca
Vezi mai multe fotografii Urmărește-mă pe Instagram

Categorii pe site

Arhivă

Cum se face?

Cum se face iaurtul de casă

Cum se face iaurtul de casă, simplu, cremos, 100% natural

sos bolognese

Sos bolognese pentru paste și lasagna (ragu bolognese)

Maia naturală pentru pâine de casă

Maia naturală pentru pâine de casă. Cum se cultivă de la zero, cum se păstrează.

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Mai multe colecții aici →

Toate articolele(text, reţetă)  și fotografiile care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului Bucate Aromate. Copierea și diseminarea acestora pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți, etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs. pentru această folosință. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor, vedeți: Politica de utillizare cookie-uri

Copyright Bucate Aromate © 2019 · Website realizat de Artisan Web