• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Tăieței cu mac - desertul simplu al copilăriei

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 21 nov. 2024 · Publicată: 1 apr. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
50 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de tăieței cu mac, la fel de simplă, ieftină și delicioasă, ca în copilăria multora dintre noi. Așa cum îi pregătea bunica!

Poate că sunt printre puținele persoane cărora rețeta de tăieței cu mac nu le amintește de copilărie. Am auzit pe mulți având nostalgii cu acest desert simplu și bun, dar la noi în familie, nu știu de ce, nu se făcea.

Taietei cu mac

De fapt la noi nu prea se folosea macul, în general. Nici la prăjituri, nici la cozonaci, la mai nimic dacă stau să mă gândesc mai bine. Primeam din când în când un desert cam din aceeași categorie: paste cu nucă, scorțișoară și miere (vezi rețeta) , excelente și ele, simple și la fel de ușor de făcut.

=>> Vezi aici rețeta mea de chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac <<=

Trecând de anii copilăriei, bucătar matur fiind și stăpână în propria-mi bucătărie, aveam să descopăr singură macul, să îl introduc timid în unele rețete și să mă bucur de el. Adică de exemplu să mănânc tăieței cu mac pe săturate, recuperând astfel un desert grozav de bun, care mi-a lipsit când eram mică 😀

Dacă și vouă vă plac deserturile cu mac , vă recomand să încercați rețeta de brioșe însiropate cu mac și portocală. Sunt absolut deosebite, aromate și parfumate, vă veți îndrăgosti de ele garantat! 😉

Taietei cu mac

Mod de preparare tăieței cu mac

Revenind la rețeta noastră de tăieței cu mac, trebuie să vă spun că atâta-i de simplă, încât nici nu știu ce să scriu despre ea 😀

În principiu fierbeți orice fel de paste vreți voi, apoi, după ce le scurgeți de apă, cât pastele sunt fierbinți încă, dați drumul în cratiță unui cubuleț de unt care se va topi și le va îmbrăca delicios. Apoi le presărați cu mac și zahăr, cât de mult vă place. Amestecați și asta-i tot.

Mâncați pe săturate și bucurați-vă de gustul simplu și crocant al unui desert ca pe vremuri când nimic nu era atât de sofisticat și de complicat ca acum. Veți fi surprinși și voi de savoarea unui desert cu așa de puține ingrediente.

Dacă folosiți paste fără ou și înlocuiți untul clasic cu unt de cocos, puteți face tăieței cu mac și în perioadele de post sau dacă aveți un regim de viață vegan.

Dacă doriți să duceți acest desert la un alt nivel, puteți strecura printre semințele de mac și un vârf de linguriță de pudră de vanilie Bourbon.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Taietei cu mac

Tăieței cu mac - desertul simplu al copilăriei

Rețeta de tăieței cu mac, la fel de simplă, ieftină și delicioasă, ca în copilăria multora dintre noi. Așa cum îi pregătea bunica!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 2 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 200 g tăieței sau orice tip de paste doriți
  • 2 litri de apă pentru fiert pastele
  • un praf de sare
  • 50 g unt sau unt de cocos în varianta de post
  • 20 g semințe de mac
  • 70 g zahăr
  • ½ linguriță pudră de vanilie Bourbon

Instrucțiuni de preparare
 

  • Măcinați macul cu o râșniță de cafea.
  • Fierbeți pastele în apă cu un praf de sare conform instrucțiunilor de pe pachet.
  • După ce scurgeți pastele de apă, cât acestea sunt încă fierbinți, puneți untul în cratiță și amestecați până când acesta se topește și îmbracă uniform pastele. 
  • Dacă doriți, amestecați pudră de vanilie cu semințele de mac și zahărul.
  • Serviți pastele cât sunt calde, presărate din belșug cu semințe de mac și zahăr.
Nutrition Facts
Tăieței cu mac - desertul simplu al copilăriei
Amount per Serving
Calorii
739
% Daily Value*
Grăsimi
 
26
g
40
%
Colesterol
 
54
mg
18
%
Carbohidrați
 
113
g
38
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
38
g
42
%
Proteine
 
15
g
30
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Taietei cu mac

Poftă bună la tăieței cu mac, dragilor! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
50 shares

Comentarii

  1. Cornelia Murgulet a zis

    aprilie 09, 2019 at 1:31 pm

    Buna ziua,
    Cand am vazut reteta de TAITEI CU MAC mi-am adus aminte de locul unde m-am nascut si copilarit din Bucovina. Pentru mine, prajiturile, cozonacul si taiteii de casa cu mac sunt cele mai fine lucruri din copilarie.In satul meu traiau multe familii de nemti si evrei, deci bucataria noastra era mult influientata de retetele lor. Macul la noi se pregatea intru-un mod special (se macina in masina de facut zahar pudra) nu se folosea natur. Mai pastrez acasa masina manuala a mamei mele . Acum vreo 25-28ani am gasit la Altex un robot TEFAL care avea si piesa pentru macinat mac. Daca va intereseaza reteta veche de pregatit macul, va trimit adresa mea de e-mail.
    O zi frumoasa va doresc, Cornelia Murgulet

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 10, 2019 at 7:24 am

      Buna ziua, Cornelia. Am mai citit eu ca macul e mai bun daca e macinat inainte. Am incercat sa il macin la chopperul electric :)) si bineinteles ca nu a mers, asa ca am renuntat. Uite ca nu m-am gandit sa il bag la rasnita de cafea, acolo cred ca obtin rezultate mai bune.
      Sigur ca ma intereseaza orice reteta cu mac. Macul e inca un ingredient relativ necunoscut pentru mine 🙂
      Iti multumesc mult pentru mesaj. O zi frumoasa!

      Răspunde
      • Cornelia Murgulet a zis

        aprilie 17, 2019 at 8:46 am

        Buna dimineata,Iuliana. Multumesc mult pentru raspuns. Voi face o poza a dispozitivului de la robotul TEFAL care este special pentru macinat seminte si facut zahar pudra . Cred ca si la robotul BOSCH am o asemenea piesa. Diseara fac poze si le trimit pe e-mail. Incerc sa-ti trimit si reteta de cozonac cu mac (umplutura cum se face).
        Spor la treaba iti doresc, Cornelia Murgulet

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          aprilie 17, 2019 at 9:12 am

          Draga Cornelia, iti multumesc din suflet! <3

          Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.