Rețeta de tăieței cu mac, la fel de simplă, ieftină și delicioasă, ca în copilăria multora dintre noi. Așa cum îi pregătea bunica!
Poate că sunt printre puținele persoane cărora rețeta de tăieței cu mac nu le amintește de copilărie. Am auzit pe mulți având nostalgii cu acest desert simplu și bun, dar la noi în familie, nu știu de ce, nu se făcea.
De fapt la noi nu prea se folosea macul, în general. Nici la prăjituri, nici la cozonaci, la mai nimic dacă stau să mă gândesc mai bine. Primeam din când în când un desert cam din aceeași categorie: paste cu nucă, scorțișoară și miere (vezi rețeta), excelente și ele, simple și la fel de ușor de făcut.
=>> Vezi aici rețeta mea de chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac <<=
Trecând de anii copilăriei, bucătar matur fiind și stăpână în propria-mi bucătărie, aveam să descopăr singură macul, să îl introduc timid în unele rețete și să mă bucur de el. Adică de exemplu să mănânc tăieței cu mac pe săturate, recuperând astfel un desert grozav de bun, care mi-a lipsit când eram mică 😀
Dacă și vouă vă plac deserturile cu mac, vă recomand să încercați rețeta de brioșe însiropate cu mac și portocală. Sunt absolut deosebite, aromate și parfumate, vă veți îndrăgosti de ele garantat! 😉
Mod de preparare tăieței cu mac
Revenind la rețeta noastră de tăieței cu mac, trebuie să vă spun că atâta-i de simplă, încât nici nu știu ce să scriu despre ea 😀
În principiu fierbeți orice fel de paste vreți voi, apoi, după ce le scurgeți de apă, cât pastele sunt fierbinți încă, dați drumul în cratiță unui cubuleț de unt care se va topi și le va îmbrăca delicios. Apoi le presărați cu mac și zahăr, cât de mult vă place. Amestecați și asta-i tot.
Mâncați pe săturate și bucurați-vă de gustul simplu și crocant al unui desert ca pe vremuri când nimic nu era atât de sofisticat și de complicat ca acum. Veți fi surprinși și voi de savoarea unui desert cu așa de puține ingrediente.
Dacă folosiți paste fără ou și înlocuiți untul clasic cu unt de cocos, puteți face tăieței cu mac și în perioadele de post sau dacă aveți un regim de viață vegan.
Dacă doriți să duceți acest desert la un alt nivel, puteți strecura printre semințele de mac și un vârf de linguriță de pudră de vanilie Bourbon.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tăieței cu mac - desertul simplu al copilăriei
Ingrediente
- 200 g tăieței sau orice tip de paste doriți
- 2 litri de apă pentru fiert pastele
- un praf de sare
- 50 g unt sau unt de cocos în varianta de post
- 20 g semințe de mac
- 70 g zahăr
- ½ linguriță pudră de vanilie Bourbon
Instrucțiuni de preparare
- Măcinați macul cu o râșniță de cafea.
- Fierbeți pastele în apă cu un praf de sare conform instrucțiunilor de pe pachet.
- După ce scurgeți pastele de apă, cât acestea sunt încă fierbinți, puneți untul în cratiță și amestecați până când acesta se topește și îmbracă uniform pastele.
- Dacă doriți, amestecați pudră de vanilie cu semințele de mac și zahărul.
- Serviți pastele cât sunt calde, presărate din belșug cu semințe de mac și zahăr.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la tăieței cu mac, dragilor! 🙂
Cornelia Murgulet a zis
Buna ziua,
Cand am vazut reteta de TAITEI CU MAC mi-am adus aminte de locul unde m-am nascut si copilarit din Bucovina. Pentru mine, prajiturile, cozonacul si taiteii de casa cu mac sunt cele mai fine lucruri din copilarie.In satul meu traiau multe familii de nemti si evrei, deci bucataria noastra era mult influientata de retetele lor. Macul la noi se pregatea intru-un mod special (se macina in masina de facut zahar pudra) nu se folosea natur. Mai pastrez acasa masina manuala a mamei mele . Acum vreo 25-28ani am gasit la Altex un robot TEFAL care avea si piesa pentru macinat mac. Daca va intereseaza reteta veche de pregatit macul, va trimit adresa mea de e-mail.
O zi frumoasa va doresc, Cornelia Murgulet
Iuliana a zis
Buna ziua, Cornelia. Am mai citit eu ca macul e mai bun daca e macinat inainte. Am incercat sa il macin la chopperul electric :)) si bineinteles ca nu a mers, asa ca am renuntat. Uite ca nu m-am gandit sa il bag la rasnita de cafea, acolo cred ca obtin rezultate mai bune.
Sigur ca ma intereseaza orice reteta cu mac. Macul e inca un ingredient relativ necunoscut pentru mine 🙂
Iti multumesc mult pentru mesaj. O zi frumoasa!
Cornelia Murgulet a zis
Buna dimineata,Iuliana. Multumesc mult pentru raspuns. Voi face o poza a dispozitivului de la robotul TEFAL care este special pentru macinat seminte si facut zahar pudra . Cred ca si la robotul BOSCH am o asemenea piesa. Diseara fac poze si le trimit pe e-mail. Incerc sa-ti trimit si reteta de cozonac cu mac (umplutura cum se face).
Spor la treaba iti doresc, Cornelia Murgulet
Iuliana a zis
Draga Cornelia, iti multumesc din suflet! <3