Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de post

Tăieței cu mac - desertul simplu al copilăriei

Publicat la 1 aprilie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

50 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de tăieței cu mac, la fel de simplă, ieftină și delicioasă, ca în copilăria multora dintre noi. Așa cum îi pregătea bunica!

Poate că sunt printre puținele persoane cărora rețeta de tăieței cu mac nu le amintește de copilărie. Am auzit pe mulți având nostalgii cu acest desert simplu și bun, dar la noi în familie, nu știu de ce, nu se făcea.

Taietei cu mac

De fapt la noi nu prea se folosea macul, în general. Nici la prăjituri, nici la cozonaci, la mai nimic dacă stau să mă gândesc mai bine. Primeam din când în când un desert cam din aceeași categorie: paste cu nucă, scorțișoară și miere (vezi rețeta) , excelente și ele, simple și la fel de ușor de făcut.

=>> Vezi aici rețeta mea de chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac <<=

Trecând de anii copilăriei, bucătar matur fiind și stăpână în propria-mi bucătărie, aveam să descopăr singură macul, să îl introduc timid în unele rețete și să mă bucur de el. Adică de exemplu să mănânc tăieței cu mac pe săturate, recuperând astfel un desert grozav de bun, care mi-a lipsit când eram mică 😀

Dacă și vouă vă plac deserturile cu mac , vă recomand să încercați rețeta de brioșe însiropate cu mac și portocală. Sunt absolut deosebite, aromate și parfumate, vă veți îndrăgosti de ele garantat! 😉

Taietei cu mac

Mod de preparare tăieței cu mac

Revenind la rețeta noastră de tăieței cu mac, trebuie să vă spun că atâta-i de simplă, încât nici nu știu ce să scriu despre ea 😀

În principiu fierbeți orice fel de paste vreți voi, apoi, după ce le scurgeți de apă, cât pastele sunt fierbinți încă, dați drumul în cratiță unui cubuleț de unt care se va topi și le va îmbrăca delicios. Apoi le presărați cu mac și zahăr, cât de mult vă place. Amestecați și asta-i tot.

Mâncați pe săturate și bucurați-vă de gustul simplu și crocant al unui desert ca pe vremuri când nimic nu era atât de sofisticat și de complicat ca acum. Veți fi surprinși și voi de savoarea unui desert cu așa de puține ingrediente.

Dacă folosiți paste fără ou și înlocuiți untul clasic cu unt de cocos, puteți face tăieței cu mac și în perioadele de post sau dacă aveți un regim de viață vegan.

Dacă doriți să duceți acest desert la un alt nivel, puteți strecura printre semințele de mac și un vârf de linguriță de pudră de vanilie Bourbon.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Taietei cu mac

Tăieței cu mac - desertul simplu al copilăriei

Rețeta de tăieței cu mac, la fel de simplă, ieftină și delicioasă, ca în copilăria multora dintre noi. Așa cum îi pregătea bunica!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 2 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 200 g tăieței sau orice tip de paste doriți
  • 2 litri de apă pentru fiert pastele
  • un praf de sare
  • 50 g unt sau unt de cocos în varianta de post
  • 20 g semințe de mac
  • 70 g zahăr
  • ½ linguriță pudră de vanilie Bourbon

Instrucțiuni de preparare
 

  • Măcinați macul cu o râșniță de cafea.
  • Fierbeți pastele în apă cu un praf de sare conform instrucțiunilor de pe pachet.
  • După ce scurgeți pastele de apă, cât acestea sunt încă fierbinți, puneți untul în cratiță și amestecați până când acesta se topește și îmbracă uniform pastele. 
  • Dacă doriți, amestecați pudră de vanilie cu semințele de mac și zahărul.
  • Serviți pastele cât sunt calde, presărate din belșug cu semințe de mac și zahăr.
Valori nutriționale
Tăieței cu mac - desertul simplu al copilăriei
Valori per porție
Calorii
739
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
26
g
40
%
Colesterol
 
54
mg
18
%
Carbohidrați
 
113
g
38
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
38
g
42
%
Proteine
 
15
g
30
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Taietei cu mac

Poftă bună la tăieței cu mac, dragilor! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
50 shares

Comentarii

  1. Cornelia Murgulet a zis

    aprilie 09, 2019 at 1:31 pm

    Buna ziua,
    Cand am vazut reteta de TAITEI CU MAC mi-am adus aminte de locul unde m-am nascut si copilarit din Bucovina. Pentru mine, prajiturile, cozonacul si taiteii de casa cu mac sunt cele mai fine lucruri din copilarie.In satul meu traiau multe familii de nemti si evrei, deci bucataria noastra era mult influientata de retetele lor. Macul la noi se pregatea intru-un mod special (se macina in masina de facut zahar pudra) nu se folosea natur. Mai pastrez acasa masina manuala a mamei mele . Acum vreo 25-28ani am gasit la Altex un robot TEFAL care avea si piesa pentru macinat mac. Daca va intereseaza reteta veche de pregatit macul, va trimit adresa mea de e-mail.
    O zi frumoasa va doresc, Cornelia Murgulet

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 10, 2019 at 7:24 am

      Buna ziua, Cornelia. Am mai citit eu ca macul e mai bun daca e macinat inainte. Am incercat sa il macin la chopperul electric :)) si bineinteles ca nu a mers, asa ca am renuntat. Uite ca nu m-am gandit sa il bag la rasnita de cafea, acolo cred ca obtin rezultate mai bune.
      Sigur ca ma intereseaza orice reteta cu mac. Macul e inca un ingredient relativ necunoscut pentru mine 🙂
      Iti multumesc mult pentru mesaj. O zi frumoasa!

      Răspunde
      • Cornelia Murgulet a zis

        aprilie 17, 2019 at 8:46 am

        Buna dimineata,Iuliana. Multumesc mult pentru raspuns. Voi face o poza a dispozitivului de la robotul TEFAL care este special pentru macinat seminte si facut zahar pudra . Cred ca si la robotul BOSCH am o asemenea piesa. Diseara fac poze si le trimit pe e-mail. Incerc sa-ti trimit si reteta de cozonac cu mac (umplutura cum se face).
        Spor la treaba iti doresc, Cornelia Murgulet

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          aprilie 17, 2019 at 9:12 am

          Draga Cornelia, iti multumesc din suflet! <3

          Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.