• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Tăieței cu mac - desertul simplu al copilăriei

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 21 nov. 2024 · Publicată: 1 apr. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
50 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de tăieței cu mac, la fel de simplă, ieftină și delicioasă, ca în copilăria multora dintre noi. Așa cum îi pregătea bunica!

Poate că sunt printre puținele persoane cărora rețeta de tăieței cu mac nu le amintește de copilărie. Am auzit pe mulți având nostalgii cu acest desert simplu și bun, dar la noi în familie, nu știu de ce, nu se făcea.

Taietei cu mac

De fapt la noi nu prea se folosea macul, în general. Nici la prăjituri, nici la cozonaci, la mai nimic dacă stau să mă gândesc mai bine. Primeam din când în când un desert cam din aceeași categorie: paste cu nucă, scorțișoară și miere (vezi rețeta) , excelente și ele, simple și la fel de ușor de făcut.

=>> Vezi aici rețeta mea de chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac <<=

Trecând de anii copilăriei, bucătar matur fiind și stăpână în propria-mi bucătărie, aveam să descopăr singură macul, să îl introduc timid în unele rețete și să mă bucur de el. Adică de exemplu să mănânc tăieței cu mac pe săturate, recuperând astfel un desert grozav de bun, care mi-a lipsit când eram mică 😀

Dacă și vouă vă plac deserturile cu mac , vă recomand să încercați rețeta de brioșe însiropate cu mac și portocală. Sunt absolut deosebite, aromate și parfumate, vă veți îndrăgosti de ele garantat! 😉

Taietei cu mac

Mod de preparare tăieței cu mac

Revenind la rețeta noastră de tăieței cu mac, trebuie să vă spun că atâta-i de simplă, încât nici nu știu ce să scriu despre ea 😀

În principiu fierbeți orice fel de paste vreți voi, apoi, după ce le scurgeți de apă, cât pastele sunt fierbinți încă, dați drumul în cratiță unui cubuleț de unt care se va topi și le va îmbrăca delicios. Apoi le presărați cu mac și zahăr, cât de mult vă place. Amestecați și asta-i tot.

Mâncați pe săturate și bucurați-vă de gustul simplu și crocant al unui desert ca pe vremuri când nimic nu era atât de sofisticat și de complicat ca acum. Veți fi surprinși și voi de savoarea unui desert cu așa de puține ingrediente.

Dacă folosiți paste fără ou și înlocuiți untul clasic cu unt de cocos, puteți face tăieței cu mac și în perioadele de post sau dacă aveți un regim de viață vegan.

Dacă doriți să duceți acest desert la un alt nivel, puteți strecura printre semințele de mac și un vârf de linguriță de pudră de vanilie Bourbon.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Taietei cu mac

Tăieței cu mac - desertul simplu al copilăriei

Rețeta de tăieței cu mac, la fel de simplă, ieftină și delicioasă, ca în copilăria multora dintre noi. Așa cum îi pregătea bunica!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 2 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 200 g tăieței sau orice tip de paste doriți
  • 2 litri de apă pentru fiert pastele
  • un praf de sare
  • 50 g unt sau unt de cocos în varianta de post
  • 20 g semințe de mac
  • 70 g zahăr
  • ½ linguriță pudră de vanilie Bourbon

Instrucțiuni de preparare
 

  • Măcinați macul cu o râșniță de cafea.
  • Fierbeți pastele în apă cu un praf de sare conform instrucțiunilor de pe pachet.
  • După ce scurgeți pastele de apă, cât acestea sunt încă fierbinți, puneți untul în cratiță și amestecați până când acesta se topește și îmbracă uniform pastele. 
  • Dacă doriți, amestecați pudră de vanilie cu semințele de mac și zahărul.
  • Serviți pastele cât sunt calde, presărate din belșug cu semințe de mac și zahăr.
Nutrition Facts
Tăieței cu mac - desertul simplu al copilăriei
Amount per Serving
Calorii
739
% Daily Value*
Grăsimi
 
26
g
40
%
Colesterol
 
54
mg
18
%
Carbohidrați
 
113
g
38
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
38
g
42
%
Proteine
 
15
g
30
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Taietei cu mac

Poftă bună la tăieței cu mac, dragilor! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
50 shares

Comentarii

  1. Cornelia Murgulet a zis

    aprilie 09, 2019 at 1:31 pm

    Buna ziua,
    Cand am vazut reteta de TAITEI CU MAC mi-am adus aminte de locul unde m-am nascut si copilarit din Bucovina. Pentru mine, prajiturile, cozonacul si taiteii de casa cu mac sunt cele mai fine lucruri din copilarie.In satul meu traiau multe familii de nemti si evrei, deci bucataria noastra era mult influientata de retetele lor. Macul la noi se pregatea intru-un mod special (se macina in masina de facut zahar pudra) nu se folosea natur. Mai pastrez acasa masina manuala a mamei mele . Acum vreo 25-28ani am gasit la Altex un robot TEFAL care avea si piesa pentru macinat mac. Daca va intereseaza reteta veche de pregatit macul, va trimit adresa mea de e-mail.
    O zi frumoasa va doresc, Cornelia Murgulet

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 10, 2019 at 7:24 am

      Buna ziua, Cornelia. Am mai citit eu ca macul e mai bun daca e macinat inainte. Am incercat sa il macin la chopperul electric :)) si bineinteles ca nu a mers, asa ca am renuntat. Uite ca nu m-am gandit sa il bag la rasnita de cafea, acolo cred ca obtin rezultate mai bune.
      Sigur ca ma intereseaza orice reteta cu mac. Macul e inca un ingredient relativ necunoscut pentru mine 🙂
      Iti multumesc mult pentru mesaj. O zi frumoasa!

      Răspunde
      • Cornelia Murgulet a zis

        aprilie 17, 2019 at 8:46 am

        Buna dimineata,Iuliana. Multumesc mult pentru raspuns. Voi face o poza a dispozitivului de la robotul TEFAL care este special pentru macinat seminte si facut zahar pudra . Cred ca si la robotul BOSCH am o asemenea piesa. Diseara fac poze si le trimit pe e-mail. Incerc sa-ti trimit si reteta de cozonac cu mac (umplutura cum se face).
        Spor la treaba iti doresc, Cornelia Murgulet

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          aprilie 17, 2019 at 9:12 am

          Draga Cornelia, iti multumesc din suflet! <3

          Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.