Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

Publicat la 31 iulie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 12 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

7314 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Mâncare de dovlecei cu orez, o mâncare de vară, gata imediat, hrănitoare și sățioasă. Cum se face tocana de dovlecei cu orez. Mâncăruri de vară, ieftine și bune.

mancare de dovlecei cu orez

Voi ce mâncăruri de vară, ieftine, bune și rapide mai știți? Eu mi-am amintit de curând de mâncărica asta cu dovlecei, îmbogățită cu orez pe care mi-o făcea bunica mea când eram mică.

Exact la fel, făcea și o mâncare de cartofi cu orez, la fel de bună și aceea. Acum am spune că e cam calorică, că are cam mulți carbohidrați, dar la vremea când eram eu mică, lucrurile astea nu se știau și nici nu contau. Tot ce conta era că toate legumele erau cultivate în curte, că mâncarea era delicioasă și se făcea numaidecât.

La fel de bună și de rapidă este și tocănița de dovlecei (vezi aici rețeta) . Nu are orez, dar este mult mai bogată în legume. Poate veți dori să o încercați și pe aceea.

mancare de dovlecei cu orez

Iar dacă locuiți la casă și aveți o producție mare de dovlecei pe care nu știți cum să îi păstrați pentru iarnă, vă recomand rețeta mea de dovlecei la borcan. A fost deja testată cu succes de foarte mulți cititori. Dovleceii conservați în acest fel se păstrează crocanți și fragezi și sunt excelenți iarna în ciorbe și tocănițe.

Dovlecei pentru iarnă la borcan

La Cristina, de la Divă în bucătărie am văzut o rețetă de dovlecei conservați în suc de roșii pe care vreau să o încerc și eu vara aceasta. Poate vă inspiră și pe voi, o găsiți aici .

Mod de preparare mâncare de dovlecei cu orez

Rețeta de azi e atât de ușoară, încât va fi un succes, chiar dacă sunteți bucătari începători. Este una dintre primele rețete pe care eu însămi le-am făcut când am debutat în bucătărie și am fost tare încântată de cât de bine mi-a ieșit. Așa o să vă iasă și vouă! Vă aștept cu impresii după ce o faceți! 🙂

  • mancare de dovlecei cu orez
  • mancare de dovlecei cu orez
  • mancare de dovlecei cu orez
  • mancare de dovlecei cu orez

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

mancare de dovlecei cu orez

Mâncare de dovlecei cu orez

Mâncare de dovlecei cu orez, o mâncare de vară, gata imediat, hrănitoare și sățioasă. Cum se face tocana de dovlecei cu orez. Mâncăruri de vară, ieftine și bune.
5 from 27 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 6 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 850 g dovlecei (2 dovlecei mijlocii)
  • 1 ceapă
  • ½ ardei gras
  • 80 g orez (alb, cu bob rotund)
  • 30 ml ulei
  • 500 g roșii proaspete (sau 220 ml suc concentrat de roșii, cu pulpa)
  • sare și piper după gust
  • 1 frunză de dafin
  • mărar sau pătrunjel proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați dovleceii de coajă doar dacă aceasta nu este sănătoasă și prezintă pete sau urme de lovire.
    dovlecel curatat de coaja
  • Tăiați dovleceii cuburi nu foarte mici, de aprox 2 cm.
    dovlecel taiat cubulete
  • Dacă folosiți roșii proaspete, de vară, e suficient să le tăiați cuburi. Dease,emea, tăiați mărunt ceapa uscată și ardeiul gras.
  • Într-o tigaie sau cratiță încăpătoare, puneți uleiul să se încingă și căliți la început ceapa și ardeiul gras până când se înmoaie puțin și ceapa devine ușor translucidă.
    ceapa si ardei gras calite in ulei
  • Puneți în tigaie orezul clătit în 2-3 ape și amestecați de câteva ori să ca nu se lipească.
  • Adăugați puțin câte puțină apă și amestecați. În total apa ar trebui să adăugăti aprox. 220-240 ml apă, dar asta depinde și de tipul de orez folosit.
    apa adaugata in cratitia
  • Adăugați dovleceii tăiați cuburi, completați cu apă. Cantitatea de apă trebuie să fie cam de trei ori cantitatea de orez.
    cuburi de dovlecei puse in cratita
  • Condimentați cu sare, piper, și frunze de dafin după gust, completați cu puțină apă, dacă mai este nevoie și amestecați.
    adaugare condimente
  • Lăsați mâncarea să fiarbă pe foc mediu spre mic, acoperită cu capac pentru aprox. 15 minute. Amestecați din când în când.
    gatire mancare de dovlecei cu orez sub capac
  • Când orezul este aproape fiert, iar dovleceii s-au înmuiat, puneți roșiile tăiate cuburi (sau sucul de roșii cu pulpă), amestecați și lăsați mâncarea încă 10 minute la foc mic, cu capac.
    cuburi de rosii puse in mancarea de dovlecei
  • Serviți mâncarea de dovlecei cu orez caldă sau rece, presărată cu pătrunjel sau mărar proaspăt.
    Mâncare de dovlecei cu orez_cu marar
Valori nutriționale
Mâncare de dovlecei cu orez
Valori per porție
Calorii
140
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
5
g
8
%
Carbohidrați
 
21
g
7
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
4
g
8
%
Vitamina A
 
1288
IU
26
%
Calciu
 
40
mg
4
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
mancare de dovlecei cu orez

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
7314 shares

Comentarii

  1. Adrian a zis

    ianuarie 10, 2023 at 7:43 pm

    5 stars
    Foarte usoara si simpla reteta, dar totodata delicioasa.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 10, 2023 at 10:22 pm

      Mulțumesc! Mă bucur că vă place!

      Răspunde
  2. Dana a zis

    septembrie 07, 2022 at 12:56 pm

    5 stars
    Arata foarte bine o sa incerc si eu

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 07, 2022 at 7:45 pm

      Sper să vă placă! 🙂

      Răspunde
  3. Dumitru a zis

    iunie 17, 2022 at 6:46 pm

    5 stars
    Numai ce am facut aceasta mincare,sa primit foarte gustoasa.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 17, 2022 at 7:03 pm

      Minunat! Să vă fie de bine! Mă bucur tare mult ca vă place cum a ieșit!

      Răspunde
    • Simona a zis

      iunie 30, 2022 at 7:24 pm

      5 stars
      E prima mâncare incercata pe acest site, a ieșit foarte gustoasa, voi incerca si alte rețete. Îmi pare rău că nu am descoperit site-ul mai devreme. Felicitări pentru modul de prezentare! Abea astept sa incerc și altceva 🙂 .

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        iulie 01, 2022 at 6:18 am

        Mă bucur că v-a plăcut mâncarea de dovlecei. Sper să nu vă dezamăgesc nici la alte rețete. Vă mai aștept cu drag pe la mine!

        Răspunde
  4. Iuliana a zis

    iunie 14, 2022 at 10:20 am

    5 stars
    Exacta o asemenea rețetă îmi doream. Mulțumesc mult. Și doresc și rețetă de cartofi cu orez

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 14, 2022 at 11:01 am

      Promit să fac cât de curând și mâncarea de cartofi cu orez pe care mamaia mea o aromatiza cu leuștean 🙂

      Răspunde
  5. Madi a zis

    martie 24, 2022 at 5:59 pm

    N-am gatit-o încă, dar văzând imaginile, m-am trezit ca-mi ploua în gura.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 24, 2022 at 6:32 pm

      Promit că e tare gustoasă și se face ușor! 🙂

      Răspunde
5 from 27 votes (22 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x