• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 18 iul. 2023 · Publicată: 31 iul. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 12 comentarii
7470 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Mâncare de dovlecei cu orez, o mâncare de vară, gata imediat, hrănitoare și sățioasă. Cum se face tocana de dovlecei cu orez. Mâncăruri de vară, ieftine și bune.

mancare de dovlecei cu orez

Voi ce mâncăruri de vară, ieftine, bune și rapide mai știți? Eu mi-am amintit de curând de mâncărica asta cu dovlecei, îmbogățită cu orez pe care mi-o făcea bunica mea când eram mică.

Exact la fel, făcea și o mâncare de cartofi cu orez, la fel de bună și aceea. Acum am spune că e cam calorică, că are cam mulți carbohidrați, dar la vremea când eram eu mică, lucrurile astea nu se știau și nici nu contau. Tot ce conta era că toate legumele erau cultivate în curte, că mâncarea era delicioasă și se făcea numaidecât.

La fel de bună și de rapidă este și tocănița de dovlecei (vezi aici rețeta) . Nu are orez, dar este mult mai bogată în legume. Poate veți dori să o încercați și pe aceea.

mancare de dovlecei cu orez

Iar dacă locuiți la casă și aveți o producție mare de dovlecei pe care nu știți cum să îi păstrați pentru iarnă, vă recomand rețeta mea de dovlecei la borcan. A fost deja testată cu succes de foarte mulți cititori. Dovleceii conservați în acest fel se păstrează crocanți și fragezi și sunt excelenți iarna în ciorbe și tocănițe.

Dovlecei pentru iarnă la borcan

La Cristina, de la Divă în bucătărie am văzut o rețetă de dovlecei conservați în suc de roșii pe care vreau să o încerc și eu vara aceasta. Poate vă inspiră și pe voi, o găsiți aici .

Mod de preparare mâncare de dovlecei cu orez

Rețeta de azi e atât de ușoară, încât va fi un succes, chiar dacă sunteți bucătari începători. Este una dintre primele rețete pe care eu însămi le-am făcut când am debutat în bucătărie și am fost tare încântată de cât de bine mi-a ieșit. Așa o să vă iasă și vouă! Vă aștept cu impresii după ce o faceți! 🙂

  • mancare de dovlecei cu orez
  • mancare de dovlecei cu orez
  • mancare de dovlecei cu orez
  • mancare de dovlecei cu orez

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

mancare de dovlecei cu orez

Mâncare de dovlecei cu orez

Mâncare de dovlecei cu orez, o mâncare de vară, gata imediat, hrănitoare și sățioasă. Cum se face tocana de dovlecei cu orez. Mâncăruri de vară, ieftine și bune.
5 from 27 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 6 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 850 g dovlecei (2 dovlecei mijlocii)
  • 1 ceapă
  • ½ ardei gras
  • 80 g orez (alb, cu bob rotund)
  • 30 ml ulei
  • 500 g roșii proaspete (sau 220 ml suc concentrat de roșii, cu pulpa)
  • sare și piper după gust
  • 1 frunză de dafin
  • mărar sau pătrunjel proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați dovleceii de coajă doar dacă aceasta nu este sănătoasă și prezintă pete sau urme de lovire.
    dovlecel curatat de coaja
  • Tăiați dovleceii cuburi nu foarte mici, de aprox 2 cm.
    dovlecel taiat cubulete
  • Dacă folosiți roșii proaspete, de vară, e suficient să le tăiați cuburi. Dease,emea, tăiați mărunt ceapa uscată și ardeiul gras.
  • Într-o tigaie sau cratiță încăpătoare, puneți uleiul să se încingă și căliți la început ceapa și ardeiul gras până când se înmoaie puțin și ceapa devine ușor translucidă.
    ceapa si ardei gras calite in ulei
  • Puneți în tigaie orezul clătit în 2-3 ape și amestecați de câteva ori să ca nu se lipească.
  • Adăugați puțin câte puțină apă și amestecați. În total apa ar trebui să adăugăti aprox. 220-240 ml apă, dar asta depinde și de tipul de orez folosit.
    apa adaugata in cratitia
  • Adăugați dovleceii tăiați cuburi, completați cu apă. Cantitatea de apă trebuie să fie cam de trei ori cantitatea de orez.
    cuburi de dovlecei puse in cratita
  • Condimentați cu sare, piper, și frunze de dafin după gust, completați cu puțină apă, dacă mai este nevoie și amestecați.
    adaugare condimente
  • Lăsați mâncarea să fiarbă pe foc mediu spre mic, acoperită cu capac pentru aprox. 15 minute. Amestecați din când în când.
    gatire mancare de dovlecei cu orez sub capac
  • Când orezul este aproape fiert, iar dovleceii s-au înmuiat, puneți roșiile tăiate cuburi (sau sucul de roșii cu pulpă), amestecați și lăsați mâncarea încă 10 minute la foc mic, cu capac.
    cuburi de rosii puse in mancarea de dovlecei
  • Serviți mâncarea de dovlecei cu orez caldă sau rece, presărată cu pătrunjel sau mărar proaspăt.
    Mâncare de dovlecei cu orez_cu marar
Nutrition Facts
Mâncare de dovlecei cu orez
Amount per Serving
Calorii
140
% Daily Value*
Grăsimi
 
5
g
8
%
Carbohidrați
 
21
g
7
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
4
g
8
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
mancare de dovlecei cu orez

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
7470 shares

Comentarii

  1. Adrian a zis

    ianuarie 10, 2023 at 7:43 pm

    5 stars
    Foarte usoara si simpla reteta, dar totodata delicioasa.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 10, 2023 at 10:22 pm

      Mulțumesc! Mă bucur că vă place!

      Răspunde
  2. Dana a zis

    septembrie 07, 2022 at 12:56 pm

    5 stars
    Arata foarte bine o sa incerc si eu

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 07, 2022 at 7:45 pm

      Sper să vă placă! 🙂

      Răspunde
  3. Dumitru a zis

    iunie 17, 2022 at 6:46 pm

    5 stars
    Numai ce am facut aceasta mincare,sa primit foarte gustoasa.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 17, 2022 at 7:03 pm

      Minunat! Să vă fie de bine! Mă bucur tare mult ca vă place cum a ieșit!

      Răspunde
    • Simona a zis

      iunie 30, 2022 at 7:24 pm

      5 stars
      E prima mâncare incercata pe acest site, a ieșit foarte gustoasa, voi incerca si alte rețete. Îmi pare rău că nu am descoperit site-ul mai devreme. Felicitări pentru modul de prezentare! Abea astept sa incerc și altceva 🙂 .

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        iulie 01, 2022 at 6:18 am

        Mă bucur că v-a plăcut mâncarea de dovlecei. Sper să nu vă dezamăgesc nici la alte rețete. Vă mai aștept cu drag pe la mine!

        Răspunde
  4. Iuliana a zis

    iunie 14, 2022 at 10:20 am

    5 stars
    Exacta o asemenea rețetă îmi doream. Mulțumesc mult. Și doresc și rețetă de cartofi cu orez

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 14, 2022 at 11:01 am

      Promit să fac cât de curând și mâncarea de cartofi cu orez pe care mamaia mea o aromatiza cu leuștean 🙂

      Răspunde
  5. Madi a zis

    martie 24, 2022 at 5:59 pm

    N-am gatit-o încă, dar văzând imaginile, m-am trezit ca-mi ploua în gura.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 24, 2022 at 6:32 pm

      Promit că e tare gustoasă și se face ușor! 🙂

      Răspunde
5 from 27 votes (22 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.