Am făcut tocăniţa asta de dovlecei într-o zi de post ca să o iau la pachet la serviciu. Da, noi la birou, în pauza de masă, mâncăm mâncare gătită adusă de acasă pentru că e mai ieftin, mai bun, mai sănătos, mai comod, în fine, ştiţi şi voi! De fapt mâncăm orice, ba chiar şi gătim chestii simple gen salate, ouă ochiuri sau paste cu pesto, de exemplu.
Bun, revenind la tocăniţa noastră, dimineţa, când o puneam în caserolă pentru mine şi pentru soţul meu, mi-a venit aşa o idee să calculez cât costă mâncarea pe care o făcusem cu o seară înainte. Nu mai ştiam eu prea bine preţurile, dar le-am aproximat cum m-am priceput, le-am rotunjit în plus şi tot mi-a rezultat că am dat în total vreo 5 lei pe 4 porţii de tocăniţă de dovlecei. Adică 1.25 lei porţia generoasă, sănătoasă, delicioasă....mai are rost să mai spun ceva despre tocăniţa asta?
Poate doar să fac precizarea că acum, când vă scriu e sfârşitul verii, începutul toamnei. Dacă v-aţi nimerit pe blogul meu şi citiţi cumva reţeta asta în toiul iernii, atunci socotelile se vor schimba şi cred că vor trebui refăcute la preţuri de supermarket 😛
Mod de preparare tocăniță de dovlecei
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
pentru 4 porţii
- 3 dovlecei de mărime medie
- 1 ceapă mare (sau 2 mici)
- 1 ardei gras (eu am pus 1 ardei kapia, pentru culoare)
- 1 morcov
- 3 roșii mari (bine coapte (sau o conservă))
- 100 ml de ulei
- sare (piper boabe (sau măcinat))
- 1 foaie de dafin micuță
- o linguriță de cimbru uscat
- pătrunjel verde sau mărar - pentru presărat deasupra
Instrucțiuni de preparare
- Tăiem ceapa și ardeiul gras cubulețe, iar morcovul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mari.
- Într-o cratiță încăpătoare călim legumele de mai sus în ulei timp de 2-3 minute, doar pană se înmoaie ceapa și devine sticloasă. Amestecam din când în când sa nu se lipească.
- Punem în cratiță dovleceii spălați și curățați de coaja (dacă țineți musai, dar eu nu-i curăț) și tăiați cuburi potrivit de mari.
- Adăugăm roșiile pasate bine la blenderul vertical (ca acesta) și 100 ml de apă. Condimentăm cu sare, piper și cimbru uscat, punem și o frunzuliță de dafin și lăsăm totul să fiarbă acoperit, la foc mic pana când se înmoaie cuburile de dovlecel. Ele trebuie totuși să rămână puțin ferme, să nu se înmoaie de tot.
- Se servește caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt sau mărar.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de tocăniță de dovlecei pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
luminita
si cum ai calculat pretul daca ai pus o ceapa ,un morcov,un ardei, si rosiile?ca ele se vand la kg,ai cantarit fiecare in parte si ai impartit la cat e per kg?
Iuliana
Exact! Ca la farmacie, pentru ca pretul tocanitei de dovlecei suscita un interes crescut din partea cititorilor si trebuie calculat cu mare acuratete 😀
TICUSOR URIEL
MULȚUMIM PENTRU POSTARE!!!!!!!!!!!
Iuliana
Cu placere 🙂
Claudia
Preferata mea! Doar ca o fac putin altfel 🙂
Maine am sa incerc si varianta ta 🙂
CristinaP
Draga mea, tocmai i-am stins focul. Miroase si arata foarte bine si nu mai zic cat e de buna. O adevarata mancarica de sezon si ai dreptate ce mai poti manca atat de ieftin si totodata la fel de bun!!!