• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Rețete de post

    Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Publicat la 31 iulie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 12 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Mâncare de dovlecei cu orez, o mâncare de vară, gata imediat, hrănitoare și sățioasă. Cum se face tocana de dovlecei cu orez. Mâncăruri de vară, ieftine și bune.

    mancare de dovlecei cu orez

    Voi ce mâncăruri de vară, ieftine, bune și rapide mai știți? Eu mi-am amintit de curând de mâncărica asta cu dovlecei, îmbogățită cu orez pe care mi-o făcea bunica mea când eram mică.

    Exact la fel, făcea și o mâncare de cartofi cu orez, la fel de bună și aceea. Acum am spune că e cam calorică, că are cam mulți carbohidrați, dar la vremea când eram eu mică, lucrurile astea nu se știau și nici nu contau. Tot ce conta era că toate legumele erau cultivate în curte, că mâncarea era delicioasă și se făcea numaidecât.

    La fel de bună și de rapidă este și tocănița de dovlecei (vezi aici rețeta). Nu are orez, dar este mult mai bogată în legume. Poate veți dori să o încercați și pe aceea.

    mancare de dovlecei cu orez

    Iar dacă locuiți la casă și aveți o producție mare de dovlecei pe care nu știți cum să îi păstrați pentru iarnă, vă recomand rețeta mea de dovlecei la borcan. A fost deja testată cu succes de foarte mulți cititori. Dovleceii conservați în acest fel se păstrează crocanți și fragezi și sunt excelenți iarna în ciorbe și tocănițe.

    Dovlecei pentru iarnă la borcan

    La Cristina, de la Divă în bucătărie am văzut o rețetă de dovlecei conservați în suc de roșii pe care vreau să o încerc și eu vara aceasta. Poate vă inspiră și pe voi, o găsiți aici.

    Mod de preparare mâncare de dovlecei cu orez

    Rețeta de azi e atât de ușoară, încât va fi un succes, chiar dacă sunteți bucătari începători. Este una dintre primele rețete pe care eu însămi le-am făcut când am debutat în bucătărie și am fost tare încântată de cât de bine mi-a ieșit. Așa o să vă iasă și vouă! Vă aștept cu impresii după ce o faceți! 🙂

    • mancare de dovlecei cu orez
    • mancare de dovlecei cu orez
    • mancare de dovlecei cu orez
    • mancare de dovlecei cu orez
    mancare de dovlecei cu orez

    Mâncare de dovlecei cu orez

    Mâncare de dovlecei cu orez, o mâncare de vară, gata imediat, hrănitoare și sățioasă. Cum se face tocana de dovlecei cu orez. Mâncăruri de vară, ieftine și bune.
    4.92 from 23 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes
    Gătire: 30 minutes
    Timp total: 40 minutes
    Număr de porții: 6 porții
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 850 g dovlecei (2 dovlecei mijlocii)
    • 1 ceapă
    • ½ ardei gras
    • 80 g orez (alb, cu bob rotund)
    • 30 ml ulei
    • 500 g roșii proaspete (sau 220 ml suc concentrat de roșii, cu pulpa)
    • sare și piper după gust
    • 1 frunză de dafin
    • mărar sau pătrunjel proaspăt

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Curățați dovleceii de coajă doar dacă aceasta nu este sănătoasă și prezintă pete sau urme de lovire.
      dovlecel curatat de coaja
    • Tăiați dovleceii cuburi nu foarte mici, de aprox 2 cm.
      dovlecel taiat cubulete
    • Dacă folosiți roșii proaspete, de vară, e suficient să le tăiați cuburi. Dease,emea, tăiați mărunt ceapa uscată și ardeiul gras.
    • Într-o tigaie sau cratiță încăpătoare, puneți uleiul să se încingă și căliți la început ceapa și ardeiul gras până când se înmoaie puțin și ceapa devine ușor translucidă.
      ceapa si ardei gras calite in ulei
    • Puneți în tigaie orezul clătit în 2-3 ape și amestecați de câteva ori să ca nu se lipească.
    • Adăugați puțin câte puțină apă și amestecați. În total apa ar trebui să adăugăti aprox. 220-240 ml apă, dar asta depinde și de tipul de orez folosit.
      apa adaugata in cratitia
    • Adăugați dovleceii tăiați cuburi, completați cu apă. Cantitatea de apă trebuie să fie cam de trei ori cantitatea de orez.
      cuburi de dovlecei puse in cratita
    • Condimentați cu sare, piper, și frunze de dafin după gust, completați cu puțină apă, dacă mai este nevoie și amestecați.
      adaugare condimente
    • Lăsați mâncarea să fiarbă pe foc mediu spre mic, acoperită cu capac pentru aprox. 15 minute. Amestecați din când în când.
      gatire mancare de dovlecei cu orez sub capac
    • Când orezul este aproape fiert, iar dovleceii s-au înmuiat, puneți roșiile tăiate cuburi (sau sucul de roșii cu pulpă), amestecați și lăsați mâncarea încă 10 minute la foc mic, cu capac.
      cuburi de rosii puse in mancarea de dovlecei
    • Serviți mâncarea de dovlecei cu orez caldă sau rece, presărată cu pătrunjel sau mărar proaspăt.
      Mâncare de dovlecei cu orez_cu marar

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Mâncare de dovlecei cu orez
    Valori per porție
    Calorii
    140
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    5
    g
    8
    %
    Carbohidrați
     
    21
    g
    7
    %
    Fibre
     
    3
    g
    13
    %
    Zahăr
     
    7
    g
    8
    %
    Proteine
     
    4
    g
    8
    %
    Vitamina A
     
    1288
    IU
    26
    %
    Calciu
     
    40
    mg
    4
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    mancare de dovlecei cu orez

    Din aceeași categorie

    • Salată mexicană cu quinoa - rețeta de salată cu fasole roșie, porumb și avocado
    • Mâncare bulgărească de cartofi cu orez - rețeta ieftină de post
    • Bruschete italiene cu roșii și busuioc
    • Musaca de post cu ciuperci

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Adrian

      ianuarie 10, 2023 at 7:43 pm

      5 stars
      Foarte usoara si simpla reteta, dar totodata delicioasa.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        ianuarie 10, 2023 at 10:22 pm

        Mulțumesc! Mă bucur că vă place!

        Răspunde
    2. Dana

      septembrie 07, 2022 at 12:56 pm

      3 stars
      Arata foarte bine o sa incerc si eu

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        septembrie 07, 2022 at 7:45 pm

        Sper să vă placă! 🙂

        Răspunde
    3. Dumitru

      iunie 17, 2022 at 6:46 pm

      5 stars
      Numai ce am facut aceasta mincare,sa primit foarte gustoasa.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        iunie 17, 2022 at 7:03 pm

        Minunat! Să vă fie de bine! Mă bucur tare mult ca vă place cum a ieșit!

        Răspunde
      • Simona

        iunie 30, 2022 at 7:24 pm

        5 stars
        E prima mâncare incercata pe acest site, a ieșit foarte gustoasa, voi incerca si alte rețete. Îmi pare rău că nu am descoperit site-ul mai devreme. Felicitări pentru modul de prezentare! Abea astept sa incerc și altceva 🙂 .

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea

          iulie 01, 2022 at 6:18 am

          Mă bucur că v-a plăcut mâncarea de dovlecei. Sper să nu vă dezamăgesc nici la alte rețete. Vă mai aștept cu drag pe la mine!

          Răspunde
    4. Iuliana

      iunie 14, 2022 at 10:20 am

      5 stars
      Exacta o asemenea rețetă îmi doream. Mulțumesc mult. Și doresc și rețetă de cartofi cu orez

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        iunie 14, 2022 at 11:01 am

        Promit să fac cât de curând și mâncarea de cartofi cu orez pe care mamaia mea o aromatiza cu leuștean 🙂

        Răspunde
    5. Madi

      martie 24, 2022 at 5:59 pm

      N-am gatit-o încă, dar văzând imaginile, m-am trezit ca-mi ploua în gura.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        martie 24, 2022 at 6:32 pm

        Promit că e tare gustoasă și se face ușor! 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Chec simplu cu cacao şi nuci
    • Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
    • Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • Spaghete cu creveţi, sos de roşii şi usturoi

    Categorii recomandate

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide
    Rețete fără carne

    Nou pe blog

    • Aripioare de pui la cuptor cu cartofi - rețeta de aripioare picante
    • Brânzoaice moldovenești cu brânză de vaci și stafide - rețeta de poale-n brâu
    • Șnițel de pui cu pesmet - rețeta simplă de șnițel pane
    • Cornuri pufoase cu ciocolată (Nutella sau Finetti) - rețeta de cornuri cu unt

    Aperitive rapide

    • Sărăţele cu brânză şi chimen
    • Ruladă aperitiv în 2 variante - cu brânză şi pate de ficat
    • Covrigei de casă cu telemea - cea mai rapidă rețetă
    • Aperitive cu pește - platou festiv gata în 30 de minute
    ALTE REȚETE DE APERITIVE

    Cele mai bune prăjituri

    • Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
    • Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut
    • Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem. Gustul copilăriei cu câteva ingrediente!
    • Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

    Torturi festive

    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tort spirală cu cremă de mascarpone şi vişine
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Rețete de post

    mancaruri de post
    Mâncăruri de post
    deserturi de post
    Deserturi de post

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de navigare pe siteul nostru.

    Poți afla mai multe despre cookie-uri sau să le dezactivezi în pagina de setări.

    Powered by  GDPR Cookie Compliance
    Privacy Overview

    Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dumneavoastră și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dumneavoastră atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsiți cele mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesare trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să vă putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest sit va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.