• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Plăcintă cu pește în aluat fraged de casă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 15 iul. 2019 · Publicată: 15 iul. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
988 shares
Mergi la rețetă

Plăcintă cu pește în aluat fraged de casă. Rețeta de plăcintă cu pește. Plăcintă cu file de crap. Cum se face o plăcintă cu pește. Cum se face aluatul pentru plăcinta sărată. Aluat fraged de casă. Aluat cu unt pentru plăcintă.

Placinta cu peste

Plăcinta cu pește este o rețetă de familie pe care o pregătesc de cele mai multe ori atunci când am musafiri care știu că sunt amatori de mâncăruri cu pește.

Este o rețetă pe care am tot testat-o de-a lungul timpului, cu diferite feluri de pește și cu diferite tipuri de aluat, până când am ajuns la varianta pe care v-o prezint astăzi și care a rămas preferata noastră. Umplutura este generoasă și extraordinar de gustoasă. Aluatul care o îmbracă este o variantă foarte rapidă și ușor de făcut a foietajului de casă . E crocant, se desface în foi și are o aromă minunată de unt.

Placinta cu peste

Este exact aluatul pe care îl folosesc la sărățele, pogăcele sau covrigei cu mac. Conține: o parte brânză de vaci, o parte unt și o parte făină. O rețetă pe care aproape că nici nu trebuie să ți-o notezi, atât e de simplă și se potrivește la atât de multe preparate!

Placinta cu peste

Ca la orice rețetă extraordinară, totul începe cu ingrediente extraordinare. Peștele pe care îl folosim la plăcinta aceasta este, firește, cheia întregii rețete. Ne trebuie un pește gustos, nu foarte slab, dar nici prea gras.

Puteți face chiar și o combinație de 2-3 tipuri de pește, dar așa cum vă spuneam, după ce am experimentat mai multe variante, crapul este preferatul meu. Carnea lui întrunește toate calitățile pentru această plăcintă cu pește.

  • Placinta cu peste
  • Placinta cu peste

Am cumpărat un crap întreg de 1,5 kg pe care domnul de la pescărie mi l-a curățat și mi l-a filetat ca să nu mai umplu eu acasă chiuveta de solzi. Au rezultat 770 g de file - din care am folosit 550 g la plăcintă - și 500 g de tacâm (capul și coloana vertebrală) numai bun să dea gust unui borș de pește.

  • Placinta cu peste
  • Placinta cu peste

Am fiert peștele doar câteva minute într-un vin alb foarte diluat, aromatizat cu dafin, cimbru și boabe de piper. L-am lăsat să se răcească, apoi l-am mărunțit cu mâna, cercetând să nu cumva să mai fi rămas vreun oscior ascuns. Am pregătit umplutura tot gustând să-mi placă cât e de sărată și de aromată, în timp ce aluatul mă aștepta deja la frigider. Nu mi-a mai rămas decât să montez plăcinta, așa cum vedeți în fotografiile de mai jos.

  • Placinta cu peste

Îmi place tare mult cum se coace plăcinta mea mea cu pește în tigaia de fontă. Dacă nu aveți una, puteți folosi orice altă formă vă este la îndemână, plăcinta tot fabuloasă va fi 🙂

Placinta cu peste

Mod de preparare plăcintă cu pește în aluat fraged de casă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Placinta cu peste

Plăcintă cu pește în aluat fraged de casă

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 45 minutes minutes
Număr de porții: 8 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

aluatul

  • 200 g unt cu 82% grăsime, rece, de la frigider
  • 200 g brânză de vaci grasă
  • 200 g făină tip 000
  • 1 vârf de cuțit turmeric - opțional, pentru culoare
  • un praf de sare

umplutura

  • 550 g file de pește (eu am avut crap)
  • 200 ml vin alb
  • 600 ml apă
  • cimbru proaspăt sau uscat, frunze de dafin, piper boabe
  • 1 ceapă mijlocie
  • 3 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei
  • 50 g orez
  • 1 roșie cărnoasă, tăiată cubulețe
  • sare și piper măcinat, după gust
  • 1 ou pentru uns plăcinta deasupra
  • semințe de chimen sau susan negru - opțional, pentru decor

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați untul cuburi și amestecați-l cu brânza de vaci bine scursă, făină, turmeric (opţional) şi sare. Nu frământaţi prea mult, ci doar până obțineți o bilă de aluat care își păstrează forma. Este foarte bine dacă în aluat mai rămân și bucățele întregi de unt, acestea vor da frăgezime.
  • Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 3 ore. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât va creşte mai frumos la copt şi se va desface în fâşii, datorită fermenților din brânza de vaci.
  • Într-o crăticioară încăpătoare, puneți la fiert cam 600 ml de apă, vinul alb, o frunză de dafin, cimbru și câteva boabe de piper. Când apa fierbe puneți peștele și lăsați-l să fiarbă doar 5-7 minute, nu mai mult.
  • Scoateți peștele pe o farfurie și lăsați-l să se răcească. Nu aruncați supa în care a fiert, folosiți-o la orez!
  • Între timp căliți ceapa în 2 linguri de ulei și fierbeți orezul în apa în care a fiert peștele.
  • Mărunțiți peștele cu degetele și verificați să nu fi rămas vreun os ascuns în carne.
  • Amestecați peștele mărunțit cu ceapa călită, orezul și cuburile de roșie. Condimentați cu sare, piper măcinat și cimbru după gust. Dacă compoziția vi se pare prea uscată, adăugați 2-3 linguri de supă de pește, sau de vin alb sau chiar apă.
  • Aprindeți cuptorul la 190 de grade și pregătiți o formă cu diametrul de 20 cm. Eu am folosit o tigaie de fontă. Nu este nevoie să ungeți tava deoarece aluatul are mult unt.
  • Scoateți aluatul din frigider și împărțiți-l în două jumătăți.
  • Presărați blatul de lucru cu faină și întindeți cu sucitorul o foaie puțin mai mare în diametru decât forma în care veți coace plăcinta. Așezați foaia în formă, în așa fel încât să îmbrace și marginile.
  • Puneți umplutura peste foaia de aluat, nivelați.
  • Întindeți a doua foaie de aluat și așezați-o peste umplutură. Decupați marginile și împingeți-le de jur împrejurul formei cu lama unui cuțit, în așa fel încât să le întoarceți către interiorul formei.
  • Înțepați foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță, pentru ca umplutura să poată respira la copt.
  • Ungeți plăcinta cu un ou bătut, presărați semințele de chimen sau susan negru și dați plăcinta la cuptor pentru aproximativ 45 de minute sau până când aluatul este frumos rumenit deaupra.
  • Lăsați plăcinta să se răcorească 10-15 minute în tavă, apoi, folosindu-vă de 2 palete mai late, o scoateți cu atenție pe un platou.
  • Plăcinta cu pește este ideală la prânz sau cină, se poate lua la pachet sau în drumeție și se servește atât caldă cât și rece.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Placinta cu peste

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
988 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.