Plăcintă cu pește în aluat fraged de casă. Rețeta de plăcintă cu pește. Plăcintă cu file de crap. Cum se face o plăcintă cu pește. Cum se face aluatul pentru plăcinta sărată. Aluat fraged de casă. Aluat cu unt pentru plăcintă.
Plăcinta cu pește este o rețetă de familie pe care o pregătesc de cele mai multe ori atunci când am musafiri care știu că sunt amatori de mâncăruri cu pește.
Este o rețetă pe care am tot testat-o de-a lungul timpului, cu diferite feluri de pește și cu diferite tipuri de aluat, până când am ajuns la varianta pe care v-o prezint astăzi și care a rămas preferata noastră. Umplutura este generoasă și extraordinar de gustoasă. Aluatul care o îmbracă este o variantă foarte rapidă și ușor de făcut a foietajului de casă. E crocant, se desface în foi și are o aromă minunată de unt.
Este exact aluatul pe care îl folosesc la sărățele, pogăcele sau covrigei cu mac. Conține: o parte brânză de vaci, o parte unt și o parte făină. O rețetă pe care aproape că nici nu trebuie să ți-o notezi, atât e de simplă și se potrivește la atât de multe preparate!
Ca la orice rețetă extraordinară, totul începe cu ingrediente extraordinare. Peștele pe care îl folosim la plăcinta aceasta este, firește, cheia întregii rețete. Ne trebuie un pește gustos, nu foarte slab, dar nici prea gras.
Puteți face chiar și o combinație de 2-3 tipuri de pește, dar așa cum vă spuneam, după ce am experimentat mai multe variante, crapul este preferatul meu. Carnea lui întrunește toate calitățile pentru această plăcintă cu pește.
Am cumpărat un crap întreg de 1,5 kg pe care domnul de la pescărie mi l-a curățat și mi l-a filetat ca să nu mai umplu eu acasă chiuveta de solzi. Au rezultat 770 g de file - din care am folosit 550 g la plăcintă - și 500 g de tacâm (capul și coloana vertebrală) numai bun să dea gust unui borș de pește.
Am fiert peștele doar câteva minute într-un vin alb foarte diluat, aromatizat cu dafin, cimbru și boabe de piper. L-am lăsat să se răcească, apoi l-am mărunțit cu mâna, cercetând să nu cumva să mai fi rămas vreun oscior ascuns. Am pregătit umplutura tot gustând să-mi placă cât e de sărată și de aromată, în timp ce aluatul mă aștepta deja la frigider. Nu mi-a mai rămas decât să montez plăcinta, așa cum vedeți în fotografiile de mai jos.
Îmi place tare mult cum se coace plăcinta mea mea cu pește în tigaia de fontă. Dacă nu aveți una, puteți folosi orice altă formă vă este la îndemână, plăcinta tot fabuloasă va fi 🙂
Mod de preparare plăcintă cu pește în aluat fraged de casă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
aluatul
- 200 g unt cu 82% grăsime, rece, de la frigider
- 200 g brânză de vaci grasă
- 200 g făină tip 000
- 1 vârf de cuțit turmeric - opțional, pentru culoare
- un praf de sare
umplutura
- 550 g file de pește (eu am avut crap)
- 200 ml vin alb
- 600 ml apă
- cimbru proaspăt sau uscat, frunze de dafin, piper boabe
- 1 ceapă mijlocie
- 3 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 50 g orez
- 1 roșie cărnoasă, tăiată cubulețe
- sare și piper măcinat, după gust
- 1 ou pentru uns plăcinta deasupra
- semințe de chimen sau susan negru - opțional, pentru decor
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați untul cuburi și amestecați-l cu brânza de vaci bine scursă, făină, turmeric (opţional) şi sare. Nu frământaţi prea mult, ci doar până obțineți o bilă de aluat care își păstrează forma. Este foarte bine dacă în aluat mai rămân și bucățele întregi de unt, acestea vor da frăgezime.
- Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 3 ore. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât va creşte mai frumos la copt şi se va desface în fâşii, datorită fermenților din brânza de vaci.
- Într-o crăticioară încăpătoare, puneți la fiert cam 600 ml de apă, vinul alb, o frunză de dafin, cimbru și câteva boabe de piper. Când apa fierbe puneți peștele și lăsați-l să fiarbă doar 5-7 minute, nu mai mult.
- Scoateți peștele pe o farfurie și lăsați-l să se răcească. Nu aruncați supa în care a fiert, folosiți-o la orez!
- Între timp căliți ceapa în 2 linguri de ulei și fierbeți orezul în apa în care a fiert peștele.
- Mărunțiți peștele cu degetele și verificați să nu fi rămas vreun os ascuns în carne.
- Amestecați peștele mărunțit cu ceapa călită, orezul și cuburile de roșie. Condimentați cu sare, piper măcinat și cimbru după gust. Dacă compoziția vi se pare prea uscată, adăugați 2-3 linguri de supă de pește, sau de vin alb sau chiar apă.
- Aprindeți cuptorul la 190 de grade și pregătiți o formă cu diametrul de 20 cm. Eu am folosit o tigaie de fontă. Nu este nevoie să ungeți tava deoarece aluatul are mult unt.
- Scoateți aluatul din frigider și împărțiți-l în două jumătăți.
- Presărați blatul de lucru cu faină și întindeți cu sucitorul o foaie puțin mai mare în diametru decât forma în care veți coace plăcinta. Așezați foaia în formă, în așa fel încât să îmbrace și marginile.
- Puneți umplutura peste foaia de aluat, nivelați.
- Întindeți a doua foaie de aluat și așezați-o peste umplutură. Decupați marginile și împingeți-le de jur împrejurul formei cu lama unui cuțit, în așa fel încât să le întoarceți către interiorul formei.
- Înțepați foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță, pentru ca umplutura să poată respira la copt.
- Ungeți plăcinta cu un ou bătut, presărați semințele de chimen sau susan negru și dați plăcinta la cuptor pentru aproximativ 45 de minute sau până când aluatul este frumos rumenit deaupra.
- Lăsați plăcinta să se răcorească 10-15 minute în tavă, apoi, folosindu-vă de 2 palete mai late, o scoateți cu atenție pe un platou.
- Plăcinta cu pește este ideală la prânz sau cină, se poate lua la pachet sau în drumeție și se servește atât caldă cât și rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu