Rețeta simplă de ardei iuți în oțet, fără fierbere. Cum se păstrează ardeii iuți la borcan pentru iarnă. Ardei iuți murați întregi, care rămân crocanți.
Mărturisesc că la noi în familie, eu sunt singura care mănâncă iute și dacă e pe alese, prefer ardeii iuți tocați, puși la borcan cu oțet și miere de albine.
Asta pentru că de regulă mănânc ardei iuți la ciorbă și atunci îmi e mai comod să dau drumul câtorva rondele direct în farfurie, decât să mușc dintr-un ardei întreg și să rămână început, de parcă e ros de șoricei. Nah, fiecare are gărgăunii lui. Mie nu-mi plac ardeii începuți 😀
Rețeta ardeilor tocați, este foarte simplă și o găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.
Totuși, am constatat că sunt multe situații, mai ales când avem musafiri, când e mai elegant să servești lângă o ciorbă sau lângă o saramură de pește (vezi aici rețeta), ardei iuți întregi, decât rondele. Așa că am grijă să pun mereu și un borcan, sau două cu ardei întregi.
De data asta am pus două borcane pentru că am găsit două soiuri de ardei iuți mici și simpatici în piață. Deși sunt colorați diferit, mie mi s-au părut la fel de iuți atât cei verzi, cât și cei roșii, așa încât problema rămâne mai mult estetică 🙂
Mod de preparare ardei iuți în oțet pentru iarnă
Modul de preparare este similar cu cel al ardeilor tăiați rondele, iar proporția apă/oțet este de 1:1. Adică jumătate apă, jumătate oțet în care am adăugat sare neiodată și zahăr.
Am încălzit puțin oțetul, doar cât să se dizolve sarea și zahărul, ca să fiu sigură că am o compoziție omogenă. Am turnat lichidul în borcane și am înfiletat capacele. Simplu de tot!
Poate că partea cea mai grea a rețetei este să estimezi din ochi cât lichid va intra în borcane. Nici mie nu-mi reușește perfect, întotdeauna îmi mai rămâne puțin nefolosit, dar asta nu e chiar o tragedie.
Dacă doriți să fiți foarte riguroși puteți proceda în felul următor: după ce așezați ardeii, umpleți borcanele cu apă, apoi vărsați apa într-un vas și aruncați jumătate din ea. Completați nivelul cu oțet - adică câtă apă ați aruncat, atâta oțet puneți - apoi adăugați sare și zahăr.
Vă las mai jos, orientativ, cantitățile folosite de mine. Ardeii mei au fost mici și subțiri, s-au așezat tare bine în borcane. Doar celor roșii a trebuit să le tai codițele ca să pot pune capacul.
În funcție de soiul de ardei folosit și de cât de bine reușiți să îi așezați în borcane, e posibil să vă intre mai mult sau mai puțin oțet.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- aprox. 300 g ardei iuți
- 300 ml apă
- 300 ml oțet de 9 grade
- 3 lingurițe de sare neiodată
- 3 linguri de zahăr (sau miere de albine)
Instrucțiuni de preparare
- Borcanele și capacele trebuiesc în prealabil sterilizate. Spălați-le bine cu apă și detergent și introduceți-le în cuptor la 150 degrade pentru 20 de minute.
- Ardeii trebuie să fie proaspeți, sănătoși și crocanți. Spălați-i bine de praf și așezați-i cât mai eficient în borcane.
- Puneți apa și oțetul într-un vas, adăugați sarea și zahărul.
- Încălziți lichidul doar până se dizolvă complet sarea și zahărul, apoi turnați-l în borcane în așa fel încât să acopere complet ardeii.
- Înfiletați capacele și păstrați borcanele într-un loc răcoros. Ardeii vor fi gata de consum după 2-3 săptămâni.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nicolae a zis
Mulțimesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu drag! Mă bucur că vă e de folos!