Rețeta de ardei umpluți de post, cu orez și ciuperci. O mâncare tradițională, simplă și bună, cu ingrediente la îndemâna oricui.
Eu fac parte din clubul ciudaților ălora cărora le plac mai mult sarmalele și ardeii umpluți de post, decât cele cu carne. Nah, ce să facem, trăim și noi, ciudații, cum putem, aici în patria sarmalelor! 😀
Am profitat că e perioadă de post ca să-i servesc ardei umpluți cu orez și ciuperci și soțului meu, care e carnivor convins. Cică au fost buni. Foarte buni! Iar el e zgârcit cu complimentele culinare, deci asta e chiar o victorie pentru mine. V-am adus și vouă rețeta câștigătoare, ca să vă mai inspir în alcătuirea meniului de post 🙂
Am o perioadă foarte aglomerată și pentru că nu am avut timp să merg la cumpărături, am folosit o pungă de ardei gras pus la congelator special pentru astfel de cazuri. Uite de-aia e bine să fim toamna ca furnicuțele, ca să ne putem lenevi iarna precum greierii 😀
Din aceeași umplutură, obișnuiesc să mai fac și roșii umplute. Dacă mai găsiți pe undeva roșii suficient de mari, puteți încerca rețeta. Roșiile umplute sunt minunate, capătă acel gust și miros de roșie coaptă și sunt dulci-acrișoare. Pentru rețetă, dați click pe fotografia de mai jos.
Revenind la ardeii noștri de azi, rețeta e pe cât de ușoară, pe atât de gustoasă. Ingredientele sunt simple și la îndemâna oricui, poate că deja le aveți în casă și vă puteți apuca de treabă.
Dacă nu țineți post, să știți că merg de minune serviți cu un iaurt mai gras sau cu smântână. Nu uitați să-i presărați cu puțin pătrunjel proaspăt, atât pentru aspect, cât și pentru o aromă de prospețime! 🙂
Mod de preparare ardei umpluți de post, cu orez și ciuperci
Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.
Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am făcut eu umplutura pentru ardei, cum i-am așezat în oală și cum arătau când i-am scos din cuptor.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ardei umpluți de post, cu orez și ciuperci
Rețeta Video
Ingrediente
- 10 ardei grași ((proaspeți sau congelați))
- 50 ml ulei
- 2 cepe uscate, mari
- 1 morcov
- 1 ardei gras/kapia
- 250 g ciuperci proaspete ( (sau 200 g congelate/din conservă))
- 200 g orez cu bob rotund
- 700 ml suc de roșii
- 500 ml apă
- 2 linguri de făină
- sare și piper după gust
- cimbru, frunze de dafin
- 1 legătură pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Tocați ceapa mărunt, ardeiul kapia cubulețe, dați morcovul pe răzătoare și căliți-le pe toate în puțin ulei încins.
- Când ceapa devine sticloasă, adăugați ciupercile tăiate mărunt și lăsați-le să se călească, amestecând din când în când până se înmoaie și își lasă puțină zeamă.
- Puneți în tigaie orezul spălat în câteva ape, amestecați și lăsați-l 1-2 minute să absoarbă aromele legumelor. Dacă zeama lăsată de ciuperci nu e suficientă, adăugați puțină apă (70-100 ml).
- Puneți 2 linguri de suc de roșii, puțin pătrunjel proaspăt tocat, sare, piper și restul de mirodenii după gust.
- Dați tigaia deoparte și lăsați umplutura să se răcorească puțin, apoi umpleți ardeii. Dacă folosiți ardei congelați, nu este nevoie să îi dezghețați înainte.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Treceți capătul ardeilor prin făină, că să se creeze o peliculă ce nu va lăsa umplutura să iasă afară în timp ce fierb ardeii.
- Într-o cratiță potrivită ca mărime, puneți ardeii în așa fel încât să stea unul lângă altul, vertical, nu culcat.
- Pregătiți sosul amestecând sucul de roșii, apa și condimente după gust. Turnați sosul peste ardei.
- Acoperiți cratița cu un capac sau cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru 30 de minute.
- După 30 de minute îndepărtați capacul sau folia, stropiți ardeii cu sosul din tavă și lăsați-i să mai fiarbă în cuptor încă vreo 15 minute până sunt frumos rumeniți.
- Serviți ardeii umpluți de post cât sunt calzi, cu pătrunjel proaspăt tocat. Dacă nu țineți post, puteți adăuga iaurt sau smântână.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
ana a zis
da' cu kapia ce-ati facut?
Iuliana Sbîrnea a zis
L-am călit odată cu ceapa și morcovul.
Adriana a zis
Salutari, am incercat reteta foarte buna a iesit. Un pic prea mult orez mi s-a parut. In plus de specificat in instructiuni ca oala se da in clocot si apoi se pune la cuptor. Ca in 30 min nici nu apuca sa clocoteasca la cuptor.
Am incercat multe retete de pe site si sunt foarte incantata. Sunt simple si rapide, exact ce caut.
Multumiri!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc și eu pentru mesaj, mă bucur că vă plac rețetele mele.
Eu nu dau oala în clocot înainte să o bag în cuptor, dar așa cum am specificat în rețetă, cuptorul trebuie să fie încins dinainte, îl aprind în timp ce umplu ardeii.
Anton Nicolae a zis
Am făcut rețeta,a fost apreciată iar pentru mine a fost o surpriză,nu credeam că poate fi așa de bună!
Mulțumesc
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur foarte mult că v-au plăcut ardeii umpluți. Și mie îmi plac foarte mult gătiți astfel.
Magda a zis
Am facut vestitii ardei umputi,sotul meu a fost foarte incantat,ms de reteta f buna 😉😉😉
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că ați încercat rețeta și că v-a plăcut! 🙂