Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Iahnie de fasole cu afumătură - rețetă tradițională

Publicat la 30 noiembrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

152 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citire: 5 minute

Rețeta simplă de iahnie de fasole cu afumătură, mâncare tradițională a românilor, deosebit de gustoasă. Minunată alături de murături și un pahar cu vin.

Iată că mâine e 1 Decembrie , ziua noastră națională și cu toate că e perioadă de post, știu că multe persoane sărbătoresc această zi cu mâncăruri tradiționale. Și ce poate fi mai românesc și mai tradițional decât o sfântă mâncare de fasole cu afumătură? 😀

Iahnie de fasole cu afumatura

Dacă vreți totuși să sărbătoriți ziua României cu o iahnie de fasole de post , găsiți o rețetă rapidă cu un click pe fotografia de mai jos.

Iahnie de fasole
Iahnie de fasole de post

Iar dacă nu vă place, sau nu aveți acum la îndemână afumătură, puteți încerca și rețeta de fasole cu cârnați, de asemenea, extraordinar de gustoasă.

Cea mai bună fasole cu carnaţi
Mâncare de fasole cu cârnați

Mărturisesc că nici eu, care nu-s prea carnivoră, nu rezist în fața unei porții de fasole cu ceva afumătură, mi se pare deliciul suprem!

Pentru fasolea asta am cumpărat 2 bucăți de coaste de porc afumate. Doamne, cât de bine miros și ce gust bun pot să dea!

Fasolea uscată am cumpărat-o din piață, de la țărani. A avut bobul mărunt, dar a fost bună, untoasă și, mai ales, a fiert destul de repede. Am lăsat-o peste noapte la înmuiat, iar dimineața am pus-o la fiert cu o linguriță de bicarbonat. I-am schimbat apa de două ori și a fost gata.

Cât timp a fiert fasolea, eu m-am ocupat de restul legumelor și de coastele afumate.

Costita afumata

Desigur că cea mai bună fasole este cea gătită pe îndelete și în cantitate mare, la ceaun. Dar cum mulți dintre noi locuim la bloc, ne descurcăm fiecare cu ce avem în dotare, nu-i așa?

Știu că v-am înnebunit cu multicookerul meu (vezi aici modelul) pe care îl vedeți în toate pozele, dar pe mine mă ajută tare mult aparatul ăsta. Puține mâncăruri mai fac fără el. Nu-i bai dacă nu aveți multicooker, aceeași treabă o puteți face în orice cratiță pe aragaz.

Preparare iahnie de fasole cu afumatura la multicooker
Preparare iahnie de fasole cu afumatura la multicooker

Așa arăta iahnia mea când a fost gata. Grozav de gustoasă! De bucurie am scos și câteva din murăturile mele speciale de anul ăsta: prune marinate cu usturoi (click pentru rețetă) și preferatele mele vinete împănate cu legume (click pentru rețetă).

Preparare fasole cu afumatura la multicooker
Iahnia de fasole cu afumătură este gata! 🙂

Vă las mai jos rețeta cu cantitățile folosite de mine. Iahnia de fasole nu e chiar farmacie, așa că mai puteți ajusta rețeta pe ici, pe colo, după gusturile voastre sau după ingredientele pe care le aveți la îndemână.

Aici găsiți mai multe rețete cu fasole

Mod de preparare iahnie de fasole cu afumătură

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Iahnie de fasole cu afumatura

Iahnie de fasole cu afumătură

5 from 10 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 2 hours hours
Timp total: 2 hours hours 15 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 500 g fasole boabe uscată
  • 1 linguriță bicarbonat (pentru fiert fasolea)
  • aprox. 700 g coaste afumate (sau ciolan, oase garf, etc)
  • 1 ceapă uscată, mare
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • 250 ml pastă de roșii
  • 50 ml ulei
  • sare și piper după gust
  • alte condimente, după gust: cimbru, dafin, semințe de chimen

Instrucțiuni de preparare
 

  • Alegeți fasolea, spălați-o în mai multe ape și lăsați-o la înmuiat 4-5 ore, sau peste noapte.
  • Puneți fasolea la fiert în apă cât să o depășească bine. Adăugați un praf de sare și o linguriță de bicarbonat în apă. Va ajuta boabele de fasole să se înmoaie mai repede.
  • După ce apa dă în clocot, lăsați fasolea să fiarbă la foc moderat timp de 15-20 de minute, apoi scurgeți apa, adăugați apă proaspătă, caldă, un praf de sare și puneți din nou fasolea la fiert. În acest fel eliminăm "efectele adverse" pe care le are de obicei fasolea.
  • Între timp tăiați legumele și căliți-le în uleiul încins.
  • Tăiați coastele afumate în bucăți potrivit de mari și când ceapa s-a înmuiat și a devenit translucidă, puneți-le peste legume. Adăugați sare (atenție, coastele afumate sunt de obicei sărate), piper și restul condimentelor după gust, puțină apă și lăsați totul să fiarbă pe îndelete, la foc mic.
  • Gustați câteva boabe de fasole. Dacă este fiartă, o scurgeți de apă.
  • Gustați și puțină carne de pe oase ca să vedeți dacă sunt fierte suficient.
  • Puneți fasolea peste legumele fierte împreună cu coastele afumate și adăugați pasta de roșii. Gustați și potriviți gustul de sare și condimente. Mai adăugați apă dacă mai este nevoie, în funcție de cât de zemoasă vreți să fie iahnia.
  • Lăsați iahnia să fiarbă la foc mic încă vreo jumătate de oră, ca să se combine toate aromele. Ideal ar fi să o băgați la cuptor, la 180 de grade, ca să evitați riscul de a se lipi de cratiță.
  • Serviți iahnia de fasole cu afumătură cât e caldă, alături de câteva murături de casă.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Servire mancare de fasole cu afumatura

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • osso bucco fraged cu mamaliguta si sos cu multe legume presarat cu gremolata
    Cum să faci Osso Buco cu gremolata – rețeta clasică italiană (video)
  • ceafa de porc cu cartofi prajiti la air fryer
    Cum faci ceafă de porc fragedă și cartofi crocanți la air fryer, în același timp!
152 shares
5 from 10 votes (10 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.