Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Iahnie de fasole cu afumătură - rețetă tradițională

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 1 feb. 2024 · Publicată: 30 nov. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
166 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citire: 5 minute

Rețeta simplă de iahnie de fasole cu afumătură, mâncare tradițională a românilor, deosebit de gustoasă. Minunată alături de murături și un pahar cu vin.

Iată că mâine e 1 Decembrie , ziua noastră națională și cu toate că e perioadă de post, știu că multe persoane sărbătoresc această zi cu mâncăruri tradiționale. Și ce poate fi mai românesc și mai tradițional decât o sfântă mâncare de fasole cu afumătură? 😀

Iahnie de fasole cu afumatura

Dacă vreți totuși să sărbătoriți ziua României cu o iahnie de fasole de post , găsiți o rețetă rapidă cu un click pe fotografia de mai jos.

Iahnie de fasole
Iahnie de fasole de post

Iar dacă nu vă place, sau nu aveți acum la îndemână afumătură, puteți încerca și rețeta de fasole cu cârnați, de asemenea, extraordinar de gustoasă.

Cea mai bună fasole cu carnaţi
Mâncare de fasole cu cârnați

Mărturisesc că nici eu, care nu-s prea carnivoră, nu rezist în fața unei porții de fasole cu ceva afumătură, mi se pare deliciul suprem!

Pentru fasolea asta am cumpărat 2 bucăți de coaste de porc afumate. Doamne, cât de bine miros și ce gust bun pot să dea!

Fasolea uscată am cumpărat-o din piață, de la țărani. A avut bobul mărunt, dar a fost bună, untoasă și, mai ales, a fiert destul de repede. Am lăsat-o peste noapte la înmuiat, iar dimineața am pus-o la fiert cu o linguriță de bicarbonat. I-am schimbat apa de două ori și a fost gata.

Cât timp a fiert fasolea, eu m-am ocupat de restul legumelor și de coastele afumate.

Costita afumata

Desigur că cea mai bună fasole este cea gătită pe îndelete și în cantitate mare, la ceaun. Dar cum mulți dintre noi locuim la bloc, ne descurcăm fiecare cu ce avem în dotare, nu-i așa?

Știu că v-am înnebunit cu multicookerul meu (vezi aici modelul) pe care îl vedeți în toate pozele, dar pe mine mă ajută tare mult aparatul ăsta. Puține mâncăruri mai fac fără el. Nu-i bai dacă nu aveți multicooker, aceeași treabă o puteți face în orice cratiță pe aragaz.

Preparare iahnie de fasole cu afumatura la multicooker
Preparare iahnie de fasole cu afumatura la multicooker

Așa arăta iahnia mea când a fost gata. Grozav de gustoasă! De bucurie am scos și câteva din murăturile mele speciale de anul ăsta: prune marinate cu usturoi (click pentru rețetă) și preferatele mele vinete împănate cu legume (click pentru rețetă).

Preparare fasole cu afumatura la multicooker
Iahnia de fasole cu afumătură este gata! 🙂

Vă las mai jos rețeta cu cantitățile folosite de mine. Iahnia de fasole nu e chiar farmacie, așa că mai puteți ajusta rețeta pe ici, pe colo, după gusturile voastre sau după ingredientele pe care le aveți la îndemână.

Aici găsiți mai multe rețete cu fasole

Mod de preparare iahnie de fasole cu afumătură

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Iahnie de fasole cu afumatura

Iahnie de fasole cu afumătură

5 from 10 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 2 hours hours
Timp total: 2 hours hours 15 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 500 g fasole boabe uscată
  • 1 linguriță bicarbonat (pentru fiert fasolea)
  • aprox. 700 g coaste afumate (sau ciolan, oase garf, etc)
  • 1 ceapă uscată, mare
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • 250 ml pastă de roșii
  • 50 ml ulei
  • sare și piper după gust
  • alte condimente, după gust: cimbru, dafin, semințe de chimen

Instrucțiuni de preparare
 

  • Alegeți fasolea, spălați-o în mai multe ape și lăsați-o la înmuiat 4-5 ore, sau peste noapte.
  • Puneți fasolea la fiert în apă cât să o depășească bine. Adăugați un praf de sare și o linguriță de bicarbonat în apă. Va ajuta boabele de fasole să se înmoaie mai repede.
  • După ce apa dă în clocot, lăsați fasolea să fiarbă la foc moderat timp de 15-20 de minute, apoi scurgeți apa, adăugați apă proaspătă, caldă, un praf de sare și puneți din nou fasolea la fiert. În acest fel eliminăm "efectele adverse" pe care le are de obicei fasolea.
  • Între timp tăiați legumele și căliți-le în uleiul încins.
  • Tăiați coastele afumate în bucăți potrivit de mari și când ceapa s-a înmuiat și a devenit translucidă, puneți-le peste legume. Adăugați sare (atenție, coastele afumate sunt de obicei sărate), piper și restul condimentelor după gust, puțină apă și lăsați totul să fiarbă pe îndelete, la foc mic.
  • Gustați câteva boabe de fasole. Dacă este fiartă, o scurgeți de apă.
  • Gustați și puțină carne de pe oase ca să vedeți dacă sunt fierte suficient.
  • Puneți fasolea peste legumele fierte împreună cu coastele afumate și adăugați pasta de roșii. Gustați și potriviți gustul de sare și condimente. Mai adăugați apă dacă mai este nevoie, în funcție de cât de zemoasă vreți să fie iahnia.
  • Lăsați iahnia să fiarbă la foc mic încă vreo jumătate de oră, ca să se combine toate aromele. Ideal ar fi să o băgați la cuptor, la 180 de grade, ca să evitați riscul de a se lipi de cratiță.
  • Serviți iahnia de fasole cu afumătură cât e caldă, alături de câteva murături de casă.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Servire mancare de fasole cu afumatura

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Gogoșari copți umpluți, gata de servit, în sos de roșii, cu felii de pâine și smântână
    Gogoșari umpluți cu carne de pui și ciuperci – rețetă gustoasă de toamnă
  • Chifteluțe de pui fragede în sos de smântână, cu mazăre și morcovi, servite cald într-un bol alb, rețetă tradițională rapidă
    Mâncare de mazăre cu smântână și chifteluțe – rețeta ușoară și gustoasă
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer
166 shares
5 from 10 votes (10 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.