Rețeta de vinete împănate cu usturoi și legume, marinate apoi în oțet cu zahăr și mirodenii. Sunt o garnitură deosebită și nemaipomenit de gustoasă pentru orice friptură sau tocăniță.

Prima dată am mâncat vinete împănate acum vreo 15 ani și erau făcute de mama prietenei mele. La vremea aceea, experiența mea cu vinetele se reducea la salata de vinete și cam atât. Nici nu știam că vinete se pot mura în oțet, precum castraveții sau gogoșarii (vezi aici rețeta mea de gogoșari în oțet).
Îmi amintesc că atunci când am gustat vinetele împănate cu usturoi și legume, mi-am zis în gând că n-am mâncat ceva mai bun toată viața mea 🙂

Vinetele împănate și marinate sunt dulci-acrișoare și foarte gustoase. Pot fi o garnitură deosebită și surprinzătoare lângă o friptură mai grasă, dar merg și la tocănițele simple de legume, chiar și la cele fără carne.
Mod de preparare vinete împănate
Modul de preparare pentru această rețetă de vinete marinate este un pic mai laborios decât la alte rețete de murături sau conserve pentru iarnă, dar vă promit că merită tot efortul.
În primul rând trebuie să alegeți vinete micuțe și subțiri, care să vă încapă ușor în borcan. Se îndepărtează cozile, apoi vinetele se taie pe lung, în 4, dar nu total, ci lăsându-le unite la un capăt, așa cum se vede în fotografiile de mai sus.
Cât timp ne ocupăm de legume, păstrăm vinetele într-un vas adânc în care am pus apă și sare.
Umplem apoi vinetele cu amestecul de legume călit în prealabil în puțin ulei, le legăm cu ață să nu se desfacă și le așezăm în borcan. Peste ele turnăm o marinadă făcută din apă, oțet, zahăr, sare și mirodenii. Sterilizăm borcanul cu vinete la bain marie și cam asta e tot, în linii mari. Peste câteva zile ne putem bucura deja de minunatele vinete împănate 🙂
Dacă vă plac vinetele și doriți să le conservați pentru iarnă, vă recomand să încercați și rețeta de vinete la borcan în sos de roșii, usturoi și busuioc. O găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.
Feliile de vinete absorb ca un burete toate aromele din legumele cu care sunt împănate și din marinada turnată în borcan și devin absolut delicioase 🙂


Vă las mai jos cantitățile și rețeta în format printabil, cu precizarea că la prepararea acestei rețete va trebui să porniți de fapt de la alegerea borcanului. Gândiți-vă mai întâi în ce borcan cu capac vă încap mai multe vinete, așezate fie în picioare, cum le-am pus eu, fie culcate. În funcție de borcan, decideți câte vinete cumpărați și eventual mai adaptați cantitățile de legume și condimente folosite.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Echipamente necesare
Ingrediente
- 4-5 vinete micuțe și subțiri (aprox. 1 kg)
- 2 morcovi (cam 150 g)
- ½ țelină mică
- 2 cepe albe, potrivite
- 1 ardei kapia
- 3-4 căței de usturoi
- 50 ml ulei pentru călit legumele
marinada
- 300 ml oțet de 9 grade
- 1200 ml apă
- 100 ml ulei
- 1 lingură de sare neiodată (35 g)
- 3 linguri zahăr (90 g)
- foi de dafin, boabe de piper, ienibahar, boabe de muștar, crengțe de cimbru
- 3-4 căței de usturoi
Instrucțiuni de preparare
- Spălați vinetele și îndepărtați codițele. Tăiați vinetele pe lung, în 4 felii, dar fără să le desfaceți de tot, ci lăsând la bază cam 2 cm netăiați.
- Cât timp vă ocupați de legume, păstrați vinetele într-un vas cu apă în care ați dizolvat sare neiodată. Proporția trebuie să fie cam de ½ lingură la 1 litru de apă.
- Dați legumele - mai puțin usturoiul! - pe răzătoarea mică, sau le tăiați foarte mărunt, după caz.
- Căliți legumele în ulei, până se înmoaie puțin și își dezvoltă aromele. Lăsați-le să se răcească, apoi adăugați usturoiul trecut prin presă și amestecați.
- Stoarceți bine vinetele. Veți vedea că s-au îmbibat cu saramură ca niște bureți.
- Umpleți vinetele cu amestecul de legume călite și legați-le cu o ață ca să nu se desfacă.
- Așezați vinetele în borcan în așa fel încât să vă încapă cât mai multe și să poată sta acoperite de marinadă. Așezați borcanul într-o tavă metalică.
- Puneți la fiert toate ingredientele din lista pentru marinadă. Când marinada este fierbinte, iar zahărul și sarea sunt dizolvate complet, turnați-o în borcan peste vinete. Puneți în borcan și usturoiul tăiat bucăți mai mari. Eu am pus și câteva crenguțe proaspete de cimbrișor lămâios. Poate fi și cimbru sau mărar uscat.
- Puneți capacul și lăsați borcanul deoparte pentru 1-2 ore, timp în care îl mai mișcați din când în când ca să intre marinada printre vinete.
- Vinetele vor absorbi lichidul și nivelul marinadei va scădea, așa încât va trebui completat. Dacă nu v-a mai rămas marinadă gata făcută, va trebui să mai faceți, respectând proporțiile ingredientelor și să completați nivelul în borcan.
- Înfășurați borcanul în ziare și puneti-l la sterilizat la bain marie pentru 30 de minute, cronometrate de când începe apa să fiarbă.
- Lăsați borcanul să se răcească în apa în care a fiert, apoi îl puteți depozita în cămară.
- Vinetele marinate sunt gata de consum în 4-5 zile.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Dorina a zis
Am incercat deja e ffff buna, doar ca sa le pun in picioare si legate cum sunt uleioase de la umplutura e cam complicat. Miine le fac taiate in felii mai grosute sa vedem cum ies. In orice caz gustul e f. bun, o finete de muratura
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că vă place rețeta! Încercați să culcați borcanul pe orizontală, așezați vinetele și pe urmă îl ridicați și turnați marinada. Merge mai ușor.