Timp estimat pentru citire: 5 minute
Rețeta simplă de iahnie de fasole cu afumătură, mâncare tradițională a românilor, deosebit de gustoasă. Minunată alături de murături și un pahar cu vin.
Iată că mâine e 1 Decembrie, ziua noastră națională și cu toate că e perioadă de post, știu că multe persoane sărbătoresc această zi cu mâncăruri tradiționale. Și ce poate fi mai românesc și mai tradițional decât o sfântă mâncare de fasole cu afumătură? 😀
Dacă vreți totuși să sărbătoriți ziua României cu o iahnie de fasole de post, găsiți o rețetă rapidă cu un click pe fotografia de mai jos.
Iar dacă nu vă place, sau nu aveți acum la îndemână afumătură, puteți încerca și rețeta de fasole cu cârnați, de asemenea, extraordinar de gustoasă.
Mărturisesc că nici eu, care nu-s prea carnivoră, nu rezist în fața unei porții de fasole cu ceva afumătură, mi se pare deliciul suprem!
Pentru fasolea asta am cumpărat 2 bucăți de coaste de porc afumate. Doamne, cât de bine miros și ce gust bun pot să dea!
Fasolea uscată am cumpărat-o din piață, de la țărani. A avut bobul mărunt, dar a fost bună, untoasă și, mai ales, a fiert destul de repede. Am lăsat-o peste noapte la înmuiat, iar dimineața am pus-o la fiert cu o linguriță de bicarbonat. I-am schimbat apa de două ori și a fost gata.
Cât timp a fiert fasolea, eu m-am ocupat de restul legumelor și de coastele afumate.
Desigur că cea mai bună fasole este cea gătită pe îndelete și în cantitate mare, la ceaun. Dar cum mulți dintre noi locuim la bloc, ne descurcăm fiecare cu ce avem în dotare, nu-i așa?
Știu că v-am înnebunit cu multicookerul meu (vezi aici modelul) pe care îl vedeți în toate pozele, dar pe mine mă ajută tare mult aparatul ăsta. Puține mâncăruri mai fac fără el. Nu-i bai dacă nu aveți multicooker, aceeași treabă o puteți face în orice cratiță pe aragaz.
Așa arăta iahnia mea când a fost gata. Grozav de gustoasă! De bucurie am scos și câteva din murăturile mele speciale de anul ăsta: prune marinate cu usturoi (click pentru rețetă) și preferatele mele vinete împănate cu legume (click pentru rețetă).
Vă las mai jos rețeta cu cantitățile folosite de mine. Iahnia de fasole nu e chiar farmacie, așa că mai puteți ajusta rețeta pe ici, pe colo, după gusturile voastre sau după ingredientele pe care le aveți la îndemână.
Aici găsiți mai multe rețete cu fasole
Mod de preparare iahnie de fasole cu afumătură
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 500 g fasole boabe uscată
- 1 linguriță bicarbonat (pentru fiert fasolea)
- aprox. 700 g coaste afumate (sau ciolan, oase garf, etc)
- 1 ceapă uscată, mare
- 2 morcovi
- 1 ardei gras
- 250 ml pastă de roșii
- 50 ml ulei
- sare și piper după gust
- alte condimente, după gust: cimbru, dafin, semințe de chimen
Instrucțiuni de preparare
- Alegeți fasolea, spălați-o în mai multe ape și lăsați-o la înmuiat 4-5 ore, sau peste noapte.
- Puneți fasolea la fiert în apă cât să o depășească bine. Adăugați un praf de sare și o linguriță de bicarbonat în apă. Va ajuta boabele de fasole să se înmoaie mai repede.
- După ce apa dă în clocot, lăsați fasolea să fiarbă la foc moderat timp de 15-20 de minute, apoi scurgeți apa, adăugați apă proaspătă, caldă, un praf de sare și puneți din nou fasolea la fiert. În acest fel eliminăm "efectele adverse" pe care le are de obicei fasolea.
- Între timp tăiați legumele și căliți-le în uleiul încins.
- Tăiați coastele afumate în bucăți potrivit de mari și când ceapa s-a înmuiat și a devenit translucidă, puneți-le peste legume. Adăugați sare (atenție, coastele afumate sunt de obicei sărate), piper și restul condimentelor după gust, puțină apă și lăsați totul să fiarbă pe îndelete, la foc mic.
- Gustați câteva boabe de fasole. Dacă este fiartă, o scurgeți de apă.
- Gustați și puțină carne de pe oase ca să vedeți dacă sunt fierte suficient.
- Puneți fasolea peste legumele fierte împreună cu coastele afumate și adăugați pasta de roșii. Gustați și potriviți gustul de sare și condimente. Mai adăugați apă dacă mai este nevoie, în funcție de cât de zemoasă vreți să fie iahnia.
- Lăsați iahnia să fiarbă la foc mic încă vreo jumătate de oră, ca să se combine toate aromele. Ideal ar fi să o băgați la cuptor, la 180 de grade, ca să evitați riscul de a se lipi de cratiță.
- Serviți iahnia de fasole cu afumătură cât e caldă, alături de câteva murături de casă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu