Rețeta simplă de prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară. O prăjitură de post cu blat pufos, foarte ieftină și rapidă.
Când o prăjitură de post crește așa de frumos și iese atât de pufoasă și de bună, aproape că te întrebi de ce te-ai mai complica să o faci cu ouă, unt și lapte 🙂
Aceasta este genul de prăjitură pe care cred că toată lumea știe să o facă și fiecare are varianta lui. Varianta mea cred că e cea mai simplă și mai rapidă cu putință. Dacă mi-ați ascultat sfatul astă toamnă și ați pus câteva mere rase la borcan, acum jumătate din treabă e deja făcută 😉
Eu am folosit pentru acestă prăjitură 2 dintre borcanele cu mere rase puse la păstrare în cămară precum o furnicuță ce sunt.
Nu e târziu nici acum să le puneți! Dacă se întâmplă să aveți mai multe mere și nici un plan pentru ele, conservați-le special pentru zilele în care nu aveți timp de gătit sau pentru zilele friguroase în care nu veți dori să plecați în piață după mere. O conservă pusă la păstrare la vremea ei, te salvează exact când ai mai mare nevoie.
Avem această rețetă pe canalul de YouTube al blogului. Poate vă este de folos!
Iar dacă doriți să vă abonați la canalul de YouTube, o puteți face accesând acest link. Avem rețete noi, în fiecare marți și joi!
Prăjitura mea cu mere s-a păstrat proaspătă și pufoasă timp de vreo 3 zile. Tare bine ne-a fost să avem în fiecare dimineață ceva dulce la cafea!
Sper din suflet să o încercați și să vă placă și vouă. Vă aștept cu impresii! Rețeta cu cantități și explicații e mai jos. Nu uitați că o puteți tipări sau o puteți salva în contul vostru de Pinterest, de exemplu 🙂
Mod de preparare prăjitură turnată cu mere rase
Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când preparați tortul sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.
Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum se toarnă aluatul pentru această prăjitură, în așa fel încât să fie ușor de întins.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură turnată cu mere rase
Rețeta Video
Ingrediente
blatul - pentru o tavă 35x20 cm
- 450 g făină tip 000
- 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu șofran pentru o culoare mai frumoasă)
- 150 g zahăr
- 10 g zahăr vanilat Bourbon
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 320 ml apă minerală
- 150 ml ulei
umplutura
- 1.5 kg mere
- 100-150 g zahăr (după gust sau depinde cât de dulci sunt merele)
- scorțișoară după gust
- opțional - 50 ml de ulei, dacă doriți să căliți merele
în plus
- zahăr vanilat pentru pudrat înainte de servire
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Dați merele pe răzătoare și amestecați-le cu zahărul și scorțișoara. Dacă considerați că sunt prea zemoase, e bine să le căliți câteva minute în ulei.
- Pentru aluat amestecați pur și simplu toate ingredientele într-un bol încăpător.
- Turnați jumătate din aluat în tavă și nivelați. Aluatul este foarte dens, și lipicios, se întinde mai greu, dar nu e o treabă imposibilă.
- Ca să fie mai ușor de întins, nu puneți întreaga cantitate într-un sigur loc, ci puneți cu lingura grămăjoare de aluat distribuite în toată tava, umeziți dosul unei linguri cu puțină apă și apoi uniți grămăjoarele de aluat.
- Puneți merele rase peste stratul de aluat, nivelați din nou.
- Peste mere puneți restul de aluat, procedați ca mai sus ca să îl întindeți și nivelați. Băgați tava la cuptor pentru 40-45 de minute, până când prăjitura e ușor rumenită deasupra.
- Scoateți prăjitura din tavă și lăsați-o să se răcească pe un grătar.
- Dacă aveți atâta răbdare (eu nu am avut) lăsați prăjitura să se răcească înainte să o feliați.
- Înainte de servire, pudrați prăjitura cu zahăr vanilat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
GB a zis
Rețeta mea preferata: ușor de făcut și foarte gustoasa ! Am pus făina self raising și doar 100g de zahăr și mere Bramley (acrișoare rău !) Delicios!!!
Multumesc pt inspirație x
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună Gabi! Mă bucur foarte mult că îți place prăjitura! E și preferata mea. O fac și cu alte umpluturi: dovleac brânză și stafide (ca la plăcintă). Iese perfect de fiecare dată!
O zi frumoasă îți doresc!
Dorina a zis
Praful de copt,poate fi inlocuit cu bicarbonat sau drojdie ?
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu drojdie nu! Dar îl puteți înlocui cu bicarbonat + un acid (sare de lămâie, suc de lămâie, oțet).
Uitați aici https://bucate-aromate.ro/2022/08/praf-de-copt/
Rodica a zis
O reteta foarte buna. Eu am adaugat in merele rase stafide stropite cu esenta de rom. Trucul cu aluatul explicat pe video e de mare pret. Multumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Foarte bună ideea cu stafidele! Mă bucur mult că v-a plăcut prăjitura 🙂
Magda a zis
Super rețetă, preferata mea de acum înainte pentru prăjitura cu mere, de post sau nu. E atât de ușor de făcut încât cred că am să o repet foarte curând încercând alte umpluturi, brânza spre exemplu.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur tare mult că vă place. Este foarte bună cu orice umplutură!
Roxana a zis
E o rețetă excelentă de post! Eu am făcut-o cu umplutură de dovleac. Are un aspect frumos și un gust delicios.
Mulțumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Tare mult mă bucur că ți-a plăcut, Roxana dragă! Adevărul este că e bună cu orice umplutură 🙂
Chițoi Iuliana a zis
Foarte buuuuna. Am facut ieri și o voi repeta în următoru week. Zi cu bucurii
Iuliana Sbîrnea a zis
Super! Mă bucur mult că v-a plăcut!
Popovici a zis
Mi a ieșit delicioasa prajitura cu mar de post, într-adevăr se întinde greu dar după cum spune în detaliile rețetei asa este foarte delicioasa . Va multumim !
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur tare mult că v-a plăcut prăjitura! Dacă vă uitați în rețeta video veți vedea că se întinde foarte ușor 😉
Alexandrina a zis
Buna ziua! Ideea acestei retete este excelenta! Si iese foarte bine. Am facut prajitura cu mere de mai multe ori. Din motive personale am modificat-o putin asa cum am scris la prezentarea video. Acum am transformat-o in placinta rasturnata cu prune. Va rog sa definitivati dumneavoastra cantitatile intrucat este pacat sa nu publicati si o placinta de post, rasturnata, cu fructe. Eu am aproximat cantitatile si a iesit exceptionala. Am folosit ulei de cocos solid si zahar brun pe fundul tavii. Aluat am facut cantitate mai mica intrucat nu voiam coca multa pe fructe. Dar poate fi adusa intr-o forma definitiva si frumos prezentata de catre persoana care a avut ideea. Multumesc anticipat! Sanatate si numai bine!
Iuliana a zis
Mă bucur mult că v-a plăcut rețeta. Ideea cu plăcinta răsturnată e foarte bună, chiar o să o încerc și eu cu mere sau gutui.
Mulțumesc mult, numai bine!
Viviana a zis
Prajitura extraordinara. Multumesc
Iuliana a zis
Mă bucur mult că v-a plăcut! Numai bine!
Gabriela a zis
Mi-a iesit cea mai gustoasa si pufoasa prajitura de mere (si mai este si de post) !
Multumesc pentru reteta !
Iuliana a zis
Cu mult drag! Mă bucur că v-a plăcut și vă mai aștept pe la mine! 🙂
Preda Clementina a zis
Foarte bună! Mulțumesc pentru rețetă
Iuliana a zis
Cu mult drag! Mă bucur că v-a plăcut!
lina a zis
Retetele tale nu sunt verificate in practica Ameninti ca fac puscarie daca le copii si le fac publice Ce sa ti povestesc!!Tu de unde le ai copiat ?Faci reclama mascata la produse Zahar burbon Dar zaharul vanilinat obisnuit ce are ,pute Hai siktir !
Iuliana a zis
Ce-ar fi să te mai interesezi tu puțin înainte să scrii prostii pe internet, ce zici?
1. Rețetele mele sunt foarte verificate în practică, dovadă stau fotografiile și video atașat.
2. Există o lege a dreptului de autor care se aplică, chiar dacă tu nu pari genul care să înțeleagă aceste lucruri.
3. Eu nu copiez rețete, eu le fac, ăsta e job-ul meu aici. Când mă inspir de undeva, precizez sursa, așa cum e corect, moral și legal.
4. Reclama nu e deloc mascată, iată, ai remarcat-o până și tu! Reclama e transparentă și perfect legală. Plătesc taxe pentru ea.
5. Zahărul vanilinat obișnuit e chimicală curată, cu o aromă sintetică. Nu îmi place, nu îl folosesc, nu îl recomand.
6. În limba română sictir se scrie cu C, nu cu K.
Nu știu ce probleme ai, dar îți sper să le depășești. Multă sănătate fizică și psihică îți doresc. Numai bine!
Oana Juncanariu a zis
O prostie! M-am chinuit mult sa întind aluatul, mai ales pe cel de deasupra și plus de asta nu mi-a crescut deloc.
Cum sa iasă aluat din 300 ml apa și 150 ml ulei și doar 450 g făină?
In plus aluatul este suficient pentru tava de la cuptor? Căci poate trebuia să-l pun intr-o tava mai mică.
Alta data fac prăjituri strict după site-uri consacrate...ceva nu a fost bine explicat in rețeta asta.
Iuliana a zis
Dimensiunile tăvii sunt scrise în rețetă: 35x20 cm. De obicei tăvile cuptoarelor sunt duble sau în orice caz, mai mari de atât.
Plecând de la acest lucru simplu, nu știu dacă are rost să ne mai întrebăm de ce nu iese prăjitura.
Gabi a zis
Mulțumesc pentru rețetă!A iesit grozavă!Una dintre cele mai bune prajituri de post,chiar nu îți dai seama că nu are ou în compoziție. Am făcut prăjitură turnată cu mere cu ouă și pot spune cu sinceritate că nu e nici o diferență de gust!
Urmând pașii din videoclip nu ai cum să dai greș!
Iuliana Sbîrnea a zis
Așa zic și eu, că nici nu zici că e de post și parcă nici nu merită să o faci altfel.
Tare mult mă bucur că vă place cum a ieșit. Vă mai aștept cu drag și la alte rețete.
Numai bine!
Maria a zis
Foarte bine mia esit exact cum ati precizat as si crescut si a fost foarte gustoasa si repede de facut mai ales daca ai pofta de ceva dulce de post multumesc mult pentru reteta mai astept si altele
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur foarte mult că vă place cum a ieșit prăjitura, doamna Maria!
Vă mulțumesc și eu pentru comentariu. Pregătesc și alte rețete!
Cora a zis
Am facut placinta pentru prima oara, fara mari asteptari si fara mare experienta in copturi. Iese exact ca in poze, us or pufoasa si foarte buna. Ingredientele aunt exacte. Multumesc pentru reteta!
Iuliana a zis
Mă bucur mult că ți-a plăcut, Cora!
Mulțumesc și eu că ai încercat-o!:)
Corina a zis
Am facut aceasta prajitura, mi-a iesit foarte bine, dupa cum a scris cineva, compozitia este putin mai densa dar se poate intinde cu o lingura sau o spatula, ce aveti la indemana.
Este un blat usor de facut si rapid, fraged, a crescut exact ca in poze, am avut o tava mai mica, apropiata de dimensiunile specificate.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că vă place cum a ieșit prăjitura!
Larisa a zis
A făcut-o si cu mere si cu dovleac. Excelenta in ambele variante. Recomand.
Iuliana a zis
Mă bucur că v-a plăcut și vă mai aștept și cu alte rețete!
Corina a zis
Nu iese un aluat care se poate intinde cu lingura! 450 g de faina e mult pentru 300 g apa minerala si 150g de ulei.
Iuliana a zis
Am refăcut prăjitura chiar astăzi ca să verific cantitățile. A ieșit foarte bine, cantitățile sunt corecte. Dar dacă v-ați așteptat să fie un aluat moale, care curge și e ușor de întins, într-adevăr nu este așa. Aluatul este dens, nu se întinde foarte ușor, trebuie puțină răbdare și iese. Dacă era mai moale, nu ar fi putut susține stratul de mere la mijloc.
Madalina a zis
Este greu de intins aluatul. Mai ales partea de sus. Nu prea are nicio legatura cu prajitura turnata, ci mai degraba seamana dpdv al consistentei aluatului cu o prajitura cu aluat fraged. La prajitura turnata aluatul ar trebui sa fie putin mai gros decat cel de clatite.
Iuliana a zis
Într-adevăr, este un aluat dens, care nu curge singur. Se întinde ceva mai greu, dar dacă umeziți puțin dosul unei linguri, nu e o misiune imposibilă. Dacă aluatul ar fi mai gros decât cel de clătite, stratul de mere nu ar sta la locul lui între cele 2 foi de aluat, ci s-ar duce la fund.
Moni a zis
Zic sa intinzi foaia de deasupra separat, pe o hartie de copt, si apoi rasturnata peste mere. Simplu!
Iuliana a zis
Zic ca înainte să dați sfaturi, să întindeți dumneavoastră așa un aluat ca o smântână lipicioasă și apoi să reveniți să ne povestiți ce a ieșit 😀
Vio a zis
Simplu ca „bună ziua“. Țac-pac!Și eu o fac. O zi frumoasă!
Iuliana a zis
Bună idee! Era bine dacă o botezam chiar așa: "Prăjitura Țac-pac", că tot adoră gospodinele din România prăjiturile care au un nume 😀
Mulțumesc pentru mesaj. O zi frumoasă și la dumneavoastră! 🙂
Vio a zis
Dacă-i schimbați numele, devin naș de prăjituri și se supără ciorbele pe mine.😂😂😂.
Iuliana a zis
😂😂😂