Timp estimat pentru citit: 10 minute
Ruladă cu mere rase, o rețeta simplă și foarte rapidă pentru că totul se coace într-o singură tavă: atât umplutura, cât și blatul. Practic, rulada iese din cuptor cam în 30 de minute de când te apuci de treabă. Mai lungă e așteptarea să se răcească ca să o poți tăia.
Aceasta este categoric cea mai ușoară rețetă de ruladă care se poate face! Și una dintre cele mai pufoase și mai bune. Blatul este incredibil de moale și de aerat, e ca un norișor dulce și bun. Umplutura e dulce-acrișoară, fructată, cu aromă de scorțișoară.
Rulada aceasta simplă nici măcar nu are nevoie de decor. Doar ninsă cu puțin zahăr pudră și o urmă fină de scorțișoară măcinată și rulada este perfectă în simplitatea ei.
Dacă vă plac deserturile ușoare și rapide cu fructe, trebuie neapărat să încercați și rețeta mea de plăcintă creață cu foi fine, cumpărate! E cea mai crocantă și cea mai bună plăcintă cu mere!
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai pufoasă ruladă cu mere.
pentru umplutura de mere rase
- mere - eu am folosit mere Idared, dar orice mere aveți în casă sunt la fel de bune. De asemenea, puteți da merele pe răzătoare sau le puteți curăța, după cum doriți. Eu păstrez mereu coaja merelor pentru că e plină de fibre și de vitamine.
- suc de lămâie proaspăt stors - reglează aciditatea și ajută merele să nu oxideze și să păstreze o culoare frumoasă în umplutură.
- zahăr - încerc să folosesc cât mai puțin zahăr în rețetele mele, dar voi puteți doza cantitatea de zahăr după gust sau după cât de acre sunt merele pe care le folosiți.
- arome - eu am folosit scorțișoară măcinată și extract de vanilie, dar și aici fiecare poate adapta după preferințe
pentru blatul pufos de ruladă
- ouă - cu cât mai proaspete, cu atât mai bine. Ideal ar fi ca ouăle să fie la temperatura camerei ca să se spumeze mai bine, dar rulada din fotografii a fost făcută cu ouăle scoase direct din frigider și a ieșit minunat.
- zahăr - am redus deja cantitatea de zahăr din blat, v-aș sfătui să nu încercați să reduceți mai mult pentru că avem nevoie de zahăr pentru a stabiliza spuma de ouă.
- sare - echilibrează gustul și aromele. Nu o omiteți din deserturi!
- coajă rasă de lămâie - pentru aromă. Eu am mereu în frigider un borcan cu coajă rasă de lămâie amestecată cu zahăr. E cel mai ieftin și cel mai bun aromatizant pentru prăjituri de casă!
- lapte - dă elasticitate blatului
- făină - pentru cel mai puos blat, folosiți făină tip 000
- praf de copt - ne ajută să obținem un blat pufos
- opțional - zahăr pudră și scorțișoară pentru servit
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Mod de preparare
Acum vă veți convinge că nu am exagerat deloc când am spus că aceasta este cea mai ușoară rețetă de ruladă! Nici măcar nu călim merele, iar pentru blat, nici măcar nu separăm ouăle.
Vă arăt mai jos rețeta pas cu pas, cu fotografii ca să vă fie ușor să o pregătiți:
1. Curățați merele de cotoare și le dați pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Puneți merele rase într-o sită pentru paste așezată deasupra unui castron. Stoarceți foarte bine merele de sucul pe care îl conțin.
2. Puneți merele stoarse într-un castron, le stropiți cu suc suc de lămâie și peste ele puneți zahărul, vanilia și scorțișoara. Amestecați să se omogenizeze.
3. Puneți umplutura de mere în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt și nivelați cu o spatulă ca să le așezați într-un strat uniform și compact.
4. Pentru blat puneți ouăle într-un castron (fără să le separați). Adăugați sarea, zahărul și coaja rasă de lămâie. Mixați 7-8 minute la viteză mare, până când ouăle se deschid la culoare și își triplează volumul. Turnați apoi laptele și mixați scurt, doar cât să se încorporeze.
5. Cerneți făina și praful de copt direct în castron, peste spuma de ouă și încorporați-le cu o spatulă sau cu un tel de mână și mișcări ușoare. Turnați aluatul în tavă, peste umplutura de mere rase și nivelați cu o spatulă.
6. Dați tava la cuptor, la 180 de grade pentru 20 de minute. La cuptoarele pe gaz folosiți treapta medie. La cuptoarele electrice, căldură sus și jos fără ventilație.
7. Scoateți tava din cuptor, lăsați rulada să se răcorească 5-7 minute, apoi așezați peste blat încă o foaie de hârtie de copt și peste ea un fund mare de lemn sau o tavă. Cu o mișcare rapidă răsturnați rulada pe fundul de lemn.
8. Îndepărtați hârtia de copt care a fost peste mere și rulați aluatul folosindu-vă de hârtia de copt de la bază. Lăsați rulada să se răcească împachetată în hârtia de copt dar cu capetele libere ca să poată respira. Înainte de servire, opțional, pudrați cu zahăr pudră și scorțișoară.
Cum se păstrează
Rulada cu mere se păstrează fragedă și pufoasă chiar și 3-4 zile dacă o ambalați în folie alimentară ca să nu se usuce.
De preferat ar fi să o înfășurați în folie înainte să o presărați cu zahăr pudră.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Sucul rezultat de la stoarcerea merelor rase e plin de vitamine și minerale. Strecurați-l și bucurați-vă de o băutură proaspătă și naturală!
- Dacă nu ați reușit să stoarceți foarte bine merele, le puteți căli în 2 linguri de ulei de floarea soarelui până se evaporă umiditatea în exces.
- O altă soluție pentru merele prea zemoase este să adăugați în umplutură o lingură de amidon sau de pesmet care vor absorbi din umiditate.
- Dacă vreți să folosiți mai multe mere, ar fi bine, totuși să nu exagerați cu cantitatea de umplutură. Merele aduc nu doar gust, ci și umiditate în acest desert și riscați ca rulada să se rupă.
- Lăsați rulada să se răcească complet înainte să o tăiați. Aromele au timp să se așeze iar blatul rece se taie mai ușor și veți obține felii mai frumoase.
Întrebări frecvente
Pentru această ruladă, și în general în deserturile cu mere rase cel mai bine se potrivesc merele Idared, Florina, Ionatan, Granny Smith, etc.
Merele pot fi înlocuite cu alte fructe care au o consistență similară și care pot oferi o aromă plăcută. Iată două opțiuni bune: dovleac sau gutui rase. Atât dovleacul, cât și gutuile ar trebui rase, călite și răcite înainte înainte de a le folosi în ruladă.
Da, pentru a face blatul de ruladă cu cacao, puteți înlocui 25 g de făină cu 20 g de pudră de cacao.
Alte rețete de rulade delicioase
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ruladă cu mere rase - rețeta rapidă, într-o singură tavă
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
dimensiuni tavă: ~ 30x40 cm
umplutura de mere
- 1 kg mere (cântărite necurățate)
- 1 lingură suc de lămâie
- 50 g zahăr tos (sau după gust)
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1 linguriță extract de vanilie
pentru blat
- 5 ouă mărime M (~280 g) (sau 4 ouă mai mari L, XL)
- 70 g zahăr
- ½ linguriță sare
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 50 ml lapte
- 150 g făină tip 000
- 1 linguriță praf de copt
- opțional - zahăr pudră și scorțișoară pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Curățați merele de cotoare și le dați pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Puneți merele rase într-o sită pentru paste așezată deasupra unui castron. Stoarceți foarte bine merele de sucul pe care îl conțin.
- Puneți merele stoarse într-un castron, le stropiți cu suc suc de lămâie și peste ele puneți zahărul, vanilia și scorțișoara. Amestecați să se omogenizeze.
- Puneți umplutura de mere în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt și nivelați cu o spatulă ca să le așezați într-un strat uniform și compact.
- Pentru blat puneți ouăle într-un castron (fără să le separați). Adăugați sarea, zahărul și coaja rasă de lămâie. Mixați 7-8 minute la viteză mare, până când ouăle se deschid la culoare și își triplează volumul. Turnați apoi laptele și mixați scurt, doar cât să se încorporeze.
- Cerneți făina și praful de copt direct în castron, peste spuma de ouă și încorporați-le cu o spatulă sau cu un tel de mână și mișcări ușoare. Turnați aluatul în tavă, peste umplutura de mere rase și nivelați cu o spatulă.
- Dați tava la cuptor, la 180 de grade pentru 20 de minute. La cuptoarele pe gaz folosiți treapta medie. La cuptoarele electrice, căldură sus și jos fără ventilație.
- Scoateți tava din cuptor, lăsați rulada să se răcorrească 5-7 minute, apoi așezați peste blat încă o foaie de hârtie de copt și peste ea un fund mare de lemn sau o tavă. Cu o mișcare rapidă răsturnați rulada pe fundul de lemn.
- Îndepărtați hârtia de copt care a fost peste mere și rulați aluatul folosindu-vă de hârtia de copt de la bază. Lăsați rulada să se răcească împachetată în hârtia de copt dar cu capetele libere ca să poată respira. Înainte de servire, opțional, pudrați cu zahăr pudră și scorțișoară.
Bine de știut:
-
- Sucul rezultat de la stoarcerea merelor rase e plin de vitamine și minerale. Strecurați-l și bucurați-vă de o băutură proaspătă și naturală!
- Dacă nu ați reușit să stoarceți foarte bine merele, le puteți căli în 2 linguri de ulei de floarea soarelui până se evaporă umiditatea în exces.
- O altă soluție pentru merele prea zemoase este să adăugați în umplutură o lingură de amidon sau de pesmet care vor absorbi din umiditate.
- Dacă vreți să folosiți mai multe mere, ar fi bine, totuși să nu exagerați cu cantitatea de umplutură. Merele aduc nu doar gust, ci și umiditate în acest desert și riscați ca rulada să se rupă.
- Lăsați rulada să se răcească complet înainte să o tăiați. Aromele au timp să se așeze iar blatul rece se taie mai ușor și veți obține felii mai frumoase.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu