Rețeta de melci cu nucă din aluat de cozonac. Melci pufoși din aluat dospit care se desface în fâșii, cu multă umplutură delicioasă.
Melci din aluat parfumat, care se desface în zeci de fâșii și cu multă umplutură de nucă, cacao și rom. Ce poate fi mai minunat și mai aducător de bucurie într-o zi de iarnă decât un fotoliu în care să te cuibărești cu un pled călduros, un dolofan din ăsta într-o mână și o cană cu lapte cald în cealaltă mână? 🙂
Uite-așa am visat eu să-mi petrec o zi de week-end, dar pentru asta mai întâi a fost necesar să-mi suflec mânecile și să mă apuc de treabă, că doar melcii ăștia minunați nu se fac singuri, iar romantismul știți și voi, ca să avem parte de el, trebuie să ni-l construim cu mâinile noastre! 😀
Acum, ca să fim sinceri, să faci melcii ăștia e chiar o plăcere. Nu mai e așa muncă de speriat să faci un aluat de cozonac pe care să îl umpli cu orice. Îmi amintesc cât muncea mama mea ca să facă același lucru și cu câte riscuri să nu-i iasă că era făina proastă sau să nu crească aluatul că nu era drojdia proaspătă. Sau să se întrerupă gazele fix atunci când vroia să bage cozonacii în cuptor.
Acum făina e bună mereu, drojdia te așteaptă într-un pliculeț și nu există să nu crească, robotul frământă, mixerul bate ouăle, iar chopperul mărunțește nuca. Noi mai mult asistăm. Păi așa să tot facem bunătăți! 🙂
Dacă doriți, totuși, varianta simplificată a unor melcișori, puteți încerca să îi faceți din aluat de foietaj. Nu e chiar același lucru, dar sunt foarte buni și în varianta aceasta. De exemplu eu am făcut melcișori cu brânză și stafide, îi găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.
Iar dacă țineți post sau aveți un stil de viață vegan, puteți încerca rețeta de melcișori cu nucă și scorțișoară. Îi fac în perioadele de post, însiropați sau doar pudrați cu zahăr și ambele variante îmi plac la fel de mult. Click pe fotografie pentru rețetă
Pe canalul de YouTube al blogului veți găsi o rețetă asemănătoare: rulouri cu dovleac și ciocolată albă. Sunt pufoase și delicioase, poate vă inspiră și pe voi! Click pe fotografia de mai jos pentru rețeta video.
Mod de preparare melci cu nucă
Aluatul e unul clasic, de cozonac. Se face ușor, crește frumos, e fin și mătăsos. Umplutura este delicioasă și aerată. Are multă nucă, cacao bună, zahăr și rom, toate încorporate în albușuri bătute spumă.
Farmecul melcilor cu nucă este, desigur umplutura. Dacă e după mine, cu cât e mai multă și mai aromată, cu atât e mai bine. N-o să ne zgârcim taman la umplutură, nu-i așa? Gata cu vorbăria, să trecem la treabă! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
aluat
- 350 g făină tip 000
- 5 g drojdie uscată (am avut Dr. Oetker)
- 3 gălbenușuri
- 150 ml lapte călduț
- 60 g unt topit și răcit
- 60 g zahăr tos
- 2 lingurițe coajă de lămâie
- un praf de sare
umplutura
- 150 g miez de nucă
- 1 lingură de cacao
- 3 albușuri
- 150 g zahăr
- 2 linguri de rom (sau o esență de rom)
în plus
- 1 ou pentru uns deasupra
- puțin ulei pentru uns blatul de lucru
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți făina direct în vasul în care urmează să frământați aluatul. Adăugați drojdia, așa cum scrie pe pachet (vezi și nota de subsolul rețetei), coaja rasă de lămâie și un praf de sare.
- Bateți gălbenușurile împreună cu zahărul, apoi subțiați amestecul cu laptele puțin călduț. Turnați amestecul de lapte și ouă peste faină și începeți să frământați ușor cu mâna sau la robot.
- Treptat începeți să încorporați și untul topit și răcit în aluat, adăugând puțin câte puțin în timp ce continuați să frământați. Aluatul trebuie frmântat cam 12 minute la robot sau 20 de minute la mână.
- Când aluatul devine moale, elastic, neted, acoperiți vasul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să crească pânâ când își dublează volumul. Asta depinde de temperatura din bucătărie. Eu bag vasul în cuptorul stins ca să fie ferit de curent și să aibă temperatură constantă și dospirea durează cam o oră.
- Cât timp aluatul dospește, pregătiți umplutura: măcinați nucile, cântâriți zahărul și cacaoa.
- Bateți spumă albușurile, apoi amestecați-le cu nuca măcinată, zahărul, pudra de cacao și romul.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o tavă. Eu am făcut 8 melci pe care i-am pus într-o tavă dreptunghiulară de 35x25 cm. Tava poate fi și pătrată sau rotundă.
- Când aluatul și-a dublat volumul, răsturnați-l pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. Aplatizați aluatul cu palmele unse și ele cu ulei. Aluatul trebuie să aibă o formă dreptunghiulară. Eu am avut un dreptunghi cam de 40x30 cm.
- Întindeți umplutura de nucă peste foaia de aluat, apoi rulați aluatul sul și tăiați-l în 8 felii egale cu lățimea cam de 4 cm.
- Așezați feliile de aluat în tavă cu spirala în sus, la vedere. Lăsați cam 3 cm între feliile de aluat pentru că vor mai crește destul de mult.
- Acoperiți tava cu o folie alimentară sau cu un prosop curat și lăsați melcii să mai crească încă 20 de minute.
- Înainte de a-i băga la copt, ungeți melcii cu ou bătut folosind o pensulă de patiserie.
- Dați tava la cuptor pentru aprox. 30-40 de minute, în funcție de cuptor. Când sunt rumeniți frumos, înseamnă că sunt gata.
- Melcii cu nucă sunt buni și cât sunt calzi, sunt buni și după ce se răcesc. Se păstrează proaspeți și pufoși mai multe zile dacă îi păstrați într-o pungă de hârtie.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihaela a zis
Buna ziua!
Azi am incercat reteta: aluatul a iesit foarte bine, dar umplutura este foarte lichida (cred ca ar trebui folosit doar 1 - maxim 2 albusuri); nu am reusit sa tai melcii, am rulat aluatul cu umplutura (care curgea peste tot) si l-am pus la dospit intr-o tava de cozonac. Sper, in final, la un desert… vom vedea ce va iesi…
Emanuela P a zis
Buna! La fel si mie, totul bine pana la umplutura.. prea multa si lichida, iar asa ca nu s-au putut rula nici taia cum trebuie feliile de melc.