Somon în crustă de pesmet, o rețetă simplă, dar elegantă. Somonul se gătește la cuptor, într-o manta de muștar și pesmet Panko crocant.
Știam despre pesmetul Panko, dar nu știu cum se face că eu rar gătesc ceva care să ceară pesmet. Când am mai avut nevoie, am uscat câteva felii de pâine în cuptor și le-am măcinat la robot.
Ei bine, dar Panko este puțin altceva decât pâinea mea măcinată și are farmecul lui. Originea lui e japoneză și spre deosebire de alte tipuri de pesmet, acesta este făcut doar din miez de pâine albă, fără coajă. Pâinea nu este măcinată fin, ci are o granulație mai mare, ceea ce face ca pesmetul acesta să fie aerat și crocant, cu o textură foarte plăcută. Cam cum sunt fulgii de porumb.
Pesmetul Panko se folosește ca și pesmetul obișnuit, la orice preparat din carne sau legume și are avantajul că absoarbe mai puțină grăsime. Totuși, eu una parcă nu îl văd îmbrăcând și găluștile cu prune, deși s-ar putea să fie interesant și acolo.
Dacă sunteți amatori de somon, cred că o să vă placă foarte mult și rețeta de somon în foietaj. O găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.
Pentru gustul meu, somonului îi mai trebuie mereu ceva care să îi completeze gustul, așa că în rețeta de astăzi l-am îmbrăcat mai întâi într-o manta de muștar, apoi l-am tăvălit prin pesmet Panko și l-am trimis la cuptor pentru doar 15 minute. S-a copt acolo numai bine. A rămas suculent în interior și chiar a fost delicios în contrast cu exteriorul crocant.
Nu i-am făcut nici o garnitură, o salată a fost suficientă pentru noi, dar cred că ar fi mers bine cu câteva rondele de cartofi natur cu un cub de unt peste ei.
>>> Aici găsiți mai multe rețete cu pește și fructe de mare <<<
Mod de preparare somon în crustă de pesmet la cuptor
Un preparat la cuptor are nevoie de o culoare mai rumenă ca să aibă un aspect apetisant în farfurie. Somonul, de fapt peștele, în general, se gătește foarte repede, iar Panko nu are timp să se rumenească. De aceea, înainte să mă apuc de treabă, am pus pesmetul într-o tigaie și l-am rumenit amestecând continuu până când a căpătat o culoare frumoasă.
Cât s-a rumenit pesmetul am pregătit și sosul de muștar.
Mantaua de muștar se face foarte simplu: se amestecă muștarul preferat, cu puțin ulei, vin alb, piper și pătrunjel. Eu nu am mai pus sare, am considerat că nu este nevoie. Muștarul poate fi și iute dacă vă place.
Peștele trebuie să fie uscat, altfel nu se va lipi muștarul de el. L-am tamponat pe toate părțile cu un șervet de hârtie.
Am îmbrăcat fileurile de somon în acest sos și le-am tăvălit prin Panko. Le-am pus în tavă și le-am băgat în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Sunt suficiente 15 minute. Nu depășiți acest timp pentru că peștele gătit prea mult devine uscat și fad!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 300 g file de somon
- 50 g pesmet Panko
- 3 lingurițe de muștar
- 1 lingură de ulei
- 1 lingură vin alb
- sare și piper după gust
- câteva frunze de pătrunjel
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o tavă de mărime potrivită.
- Rumeniți pesmetul pentru 2-3 minute într-o tigaie, amestecând continuu, până capătă o culoare frumoasă.
- Amestecați muștarul, cu uleiul, vinul alb, piper și puțin pătrunjel tocat mărunt. Dacă este necesar puneți și sare după gustul vostru. Eu nu am mai pus.
- Tamponați fileurile cu un prosop de hârtie. Dacă peștele este umed, nu se va lipi sosul de el.
- Îmbrăcați fileurile de somon în sosul de muștar, apoi tăvăliți-le prin pesmetul rumenit.
- Așezați fileurile în tavă și dați-le la cuptor pentru 15 minute. Peștele se va găti numai bine și va rămâne suculent în interior.
- Serviți somonul în crustă de pesmet imediat, alături de o salată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu