Aceste găluște cu prune sunt un desert tradițional românesc. Prunele delicioase sunt învelite într-un aluat de cartofi și acoperite cu pesmet de pâine dulce.

Găluștile cu prune sunt unul dintre acele deserturi care au îndulcit copilăria multora dintre noi. Pentru mine, cel puțin rivalizează cu grișul cu lapte servit cu sirop de zahăr ars sau cu delicioșii colărezi cu lapte pe care îi primeam dimineața la micul dejun.
Mergi direct la:
Ingrediente
- Prune – alegeți prune cât mai mici, ca să le puteți folosi întregi. Dacă aveți prune mai mari, le puteți tăia în jumătate sau chiar sferturi.
- Zahăr – folosim zahăr tos în amestec cu pesmetul prin care tăvălim la final găluștile
- Cartofi – cartofi albi, făinoși
- Unt – pentru rumenit pesmetul
- Pesmet – folosim pesmet alb, cât mai fin
- Ouă – acționează ca liant pentru aluatul de găluște.
- Făină – orice fel de făină este bună în această rețetă
- Scorțișoară - opțional, dacă vă place, o puteți adăuga în pesmet

Cum să faci găluște cu prune
- Pregătiți prunele: spălați prunele și uscați-le, îndepărtați sâmburii.Dacă este cazul, tăiați-le în jumătate.
- Gătiți cartofii: spălați cartofii și gătiți-i întregi cu coajă, în apă clocotită până când furculița intră ușor în ei. În funcție de mărimea cartofilor, acest lucru poate dura între 40 și 60 de minute.Lăsați-i să se răcească.
- Pregătiți amestecul de pesmet: Topiți untul într-o tigaie. Adăugați pesmetul și rumeniți-l la foc mic până când devine auriu. Lăsați-l să se răcească, apoi adăugați zahăr și opțional, scorțișoară.
- Faceți aluatul: Curățați cartofii de coajă îi zdrobiți bine, ca pentru piure. Adăugați ouăle, sarea, făina și amestecați folosind o lingură de lemn. Aluatul va fi foarte lipicios, dar omogen. În cazul în care aluatul este prea umed, puteți adăuga în plus o lingură de făină, dar nu mai mult.
- Fierbeți apa: adăugați apă într-o oală de mărime medie și aduceți la fierbere la foc mare. Când apa încep să fiarbă adăugați o lingura de ulei vegetal.
- Formați găluștele: Cu mâinile ușor umede, împărțiți aluatul în 12 bucăți egale. Folosind mâinile, aplatizați fiecare bucată, astfel încât să aibă o grosime de aproximativ 1 cm. În centrul fiecărei bucăți, puneți o prună, apoi sigilați-o și modelați-o într-o bilă. Repetați cu ingredientele rămase.
- Gătiți găluștele: Puneți găluștele în oala cu apă clocotită, câte 3-4 și gătiți-le până când se ridică la suprafață. Folosind o spumieră, le scoateți și pe puneți direct in tigaia cu amestecul de pesmet. Rotiți-le pentru a vă asigura că sunt perfect acoperite de jur împrejur. Repetați cu găluștele rămase.

Extra sfaturi pentru reușita rețetei
- Folosiți doar cartofi proaspăt fierți! Nu puteți folosi la această rețetă piure de cartofi rămas de la masa de ieri pentru că de obicei acesta mai conține lapte sau unt.
- Dacă prunele voastre sunt mai acrișoare, puteți pune în mijloc, în locul sâmburelui ½ de linguriță de zahăr tos.
- Dacă nu aveți decât pesmet Panko în casă, mixați-l puțin într-un chopper electric ca să îl aduceți la o granulație cât mai fină.
- Dacă ați făcut mai multe, păstrați găluștile cu prune într-o caserolă cu capac la frigider pentru 2-3 zile.

Alte rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Găluşte cu prune
Ingrediente
Aluat
- 1 kg cartofi (albi)
- 5 ouă
- 300 g făină
- sare
- 1 lingură ulei
Umplutura
- ½ kg prune mici
La exterior
- 250 g pesmet
- 2 linguri zahăr
- 50 g unt
- 1 linguriţă scorţişoară
Instrucțiuni de preparare
- Se pun cartofii la fiert cu tot cu coajă. Când sunt fierţi se zdrobesc bine, ca pentru piure. Eu prefer să folosesc mixerul ca să obţin un aluat cât mai fin.
- După ce se mai răcoresc puţin cartofii, adăugăm ouăle bătute, făina și sarea. Frământăm până când obţinem un aluat lipicios, dar bine închegat.
- Presăram făină pe blatul de lucru şi împărţim aluatul în 12 părţi egale.
- Punem o oală cu apă la fiert, în care am adăugat puţină sare. Oala trebuie să fie suficient de mare încât să putem fierbe 3-4 găluşte odată. Când apa începe să fiarbă, adăugați o lingură de ulei.
- Prunele se curăţă de sâmburi. Dacă sunt mai mari, le tăiați jumătăți.
- Se pune câte o prună în fiecare bucată de aluat şi se răsuceşte în palmele pudrate cu făină până când obținem o bilă bine închisă pe toate părţile.
- Când apa din oală începe să clocotească, adăugăm găluştile şi dăm focul la mic. Nu amestecăm cu lingura în oală pentru că găluştile sunt foarte fragile şi se vor rupe. E suficient să mişcam din când în când oala, să nu rămână vreo găluşcă lipită.
- Într-o tigaie adâncă, punem untul la topit, adăugăm zahărul, scorţişoara şi pesmetul. Lăsăm pe foc amestecând din când în când, până ce zahărul se caramelizează, iar pesmetul se rumeneşte cât ne place de mult.
- Găluştile se ridică singure la suprafaţă după aproximativ 10 minute, când sunt gata fierte. Le scoatem cu o spumieră, le scurgem bine de apă şi le tăvălim prin pesmetul rumen şi aromat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Granpier Rodica
am sa fac si eu cat de curand,am o prietena la tara,sper sa mai aiba prune :),multumim pentru reteta <3
Iuliana
Cu placere. Sa va fie de folos! 🙂