Tort Mimoza - blat pufos umplut cu cremă delicioasă de vanilie, acoperit cu mici cuburi de pandișpan. Un desert ușor și delicat ca un buchet de mimoze 🙂
Mi-a plăcut mult povestea acestui tort și abia așteptam luna martie să îl fac și eu. De ce luna martie? Pentru că acesta este un tort pe care italienii îl fac în mod tradițional de 8 martie, atunci când există obiceiul ca doamnelor să le fie oferite în dar buchețele delicate de mimoze.
De altfel, mimoza, ca plantă, a fost aleasă drept simbol al Asociației Femeilor Italiene, datorită florilor sale delicate și a faptului că înflorește la începutul lui martie în partea centrală a Italiei.
Despre tortul Mimoza am citit aici că ar fi fost conceput de o femeie bucătar undeva prin anii '50, iar aspectul lui a fost adaptat în așa fel încât să semene cu florile galbene și pufoase de mimoză. V-am spus eu că are o poveste drăguță! 🙂
În ceea ce privește rețeta, am găsit multe și diferite. Unele rețete arată un tort cu 2-3 blaturi însiropate cu Limoncello și cremă între ele, altele arătau un blat "scobit" de miez și umplut cu cremă. Unele aveau cremă de lămâie, altele cremă de vanilie.
Până la urmă mi-am zis că la tortul acesta simbolul este cel mai important, așa că l-am făcut după capul meu și nu pot decât să sper că a reușit să semene cu o mimoză 😀
Cred că aș fi putut lucra mai mult la aspect, nu sunt foarte mulțumită, dar gustul fin al acestui tort salvează orice stângăcie.
Soțul meu a zis că este ca un cremșnit doar că nu e crocant. Descrierea corectă cred că este aceasta: multă, multă cremă, învelită în "puf" de pandișpan. E minunat!
Mod de preparare tort Mimoza cu cremă de vanilie
Partea cea mai dificilă a rețetei de tort Mimoza, este în același timp și cea mai amuzantă: scobitul blatului.
Mi s-a părut mai distractiv să scobesc un blat de tort din pandișpan și să îl umplu cu multă cremă de vanilie, decât să fac un tort în straturi.
Am tăiat de jur împrejurul blatului, lăsând pereți de groși cam de 2 cm, apoi am început să scot blatul și am lăsat și la bază tot cam 2 cm. Bucățile de blat îndepărtate le-am tăiat cubulețe cât de mici am reușit.
Am umplut blatul scobit cu crema de vanilie pregătită în prealabil. Am pus puțină cremă și pe laterale, apoi am presărat cuburile de pandișpan. Pe laterale le-am apăsat puțin cu palma ca să le ajut să se lipească. Am obținut un bulgăraș minunat și dulce.
Este un tort foarte simplu de făcut și foarte simpatic. Un simbol frumos al primăverii. Poate vreți să îl pregătiți și voi pentru cineva drag de 8 martie.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort Mimoza cu cremă de vanilie
Echipamente necesare
Ingrediente
blatul de pandișpan - pentru o formă cu diametrul de 20 cm
- 4 ouă
- 4 linguri de zahăr
- 4 linguri făină tip 000
- un praf de sare
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
crema de vanilie cu frișcă
- 350 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 4 gălbenușuri
- 60 g făină
- 100 g zahăr
- 2 lingurițe extract de vanilie (sau pudră, esență, etc)
- 200 ml smântână pentru frișcă (cu 32% grăsime)
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
Crema de vanilie
- Puneți laptele la fiert.
- Între timp mixați gălbenușurile cu zahărul și sarea până când se albesc și devin spumoase.
- Adăugați făina și mixați scurt, doar până se încorporează în gălbenușuri, nu mai mult!
- Turnați laptele fierbinte, puțin câte puțin peste compoziția de ouă, amestecând continuu.
- Mutați amestecul din nou în oala în care ați fiert laptele și puneți-o la fiert la foc mic. Nu plecați de lângă ea pentru că se arde ușor. Amestecați continuu până când crema se îngroașă, semn că făina a fiert.
- Crema trebuie lăsată să se răcească complet, într-un loc răcoros, de exemplu în balcon. Ca să nu prindă pojghiță, așezați deasupra o bucată de folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
- Când crema este complet rece, bateți smântână pentru frișcă până devine fermă și amestecați-o cu crema de vanilie. Gustați și dacă o doriți mai dulce, puteți să mai adăugați putin zahăr pudră (nu tos!)
blatul
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o formă cu diametrul de 20 cm. Fie puneți hârtie de copt, fie o tapetați cu unt și făină.
- Separați albușurile de gălbenușuri.
- Bateți albușurile spumă, cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri.
- Turnați zahărul și mixați din nou, până când albușurile redevin ferme și își păstrează forma.
- Adaugați gălbenușurile și coaja de lămâie, amestecați să se omogenizeze compoziția.
- La final încorporați făina, amestecând cu o spatulă încet, de jos în sus.
- Turnați compoziția în formă și dați blatul la cuptor pentru 30 de minute sau până când trece testul scobitorii.
- Lăsați blatul să se răcească foarte bine înainte să îl scobiți.
- Tăiați un cerc în interiorul blatului, lăsând de jur împrejur "pereți" groși cam de 2 cm.
- Scoateți și miezul blatului, lăsând și la bază tot cam 2 cm grosime.
- Tăiați bucățile de blat îndepărtate, în cuburi foarte micuțe.
- Umpleți blatul cu crema de vanilie, ungeți și lateralele pe exterior.
- Presărați deasupra cuburile de pandișpan. Lipiți și pe exterior, în așa fel încât tortul să fie îmbrăcat în cubulețe de blat.
- Dați tortul la rece cel puțin 4 ore înainte să îl tăiați.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu