Citește rețeta în 10 minute
Rețeta acestui Tort Mimoza este inspirată de tradiția italiană de a oferi mimoze doamnelor în ziua de 8 Martie, care marchează Ziua Internațională a Femeii. Este un desert delicat, cu blat pufos de pandișpan umplut cu o cremă fină de vanilie și decorat cu bucățele aurii de pandișpan, care imită aspectul florilor de mimoză.

Mergi direct la:
Istoria tortului Mimoza
Tortul Mimoza (Torta mimosa) a fost creat în 1950 de către Adelmo Renzi, un cofetar italian din Rieti, oraș situat în centrul Italiei. Tortul a devenit celebru în 1962, când Renzi a participat la un concurs de patiserie la San Remo, în cadrul căruia Mimoza a câștigat premiul al doilea în ciuda simplitătii lui, în fața altor deserturi mai elaborate.
Rețeta originală de tort Mimoza folosită de Renzi, nu a fost niciodată dezvăluită, astfel că în prezent există mai multe rețete, unele au cremă de lămâie, altele cremă de vanilie, dar cel mai important rămâne aspectul-simbol al acestui desert deosebit.

Ingrediente

Pentru crema de vanilie cu frișcă
- 500 ml lapte (3.5% grăsime) – baza cremei, pentru o textură fină
- 6 gălbenușuri – oferă cremozitate și culoare
- 60 g amidon de porumb – pentru a îngroșa crema fără făină
- 150 g zahăr – îndulcește crema
- un praf de sare – echilibrează gustul dulce
- 2 lingurițe extract de vanilie – esențial pentru o aromă plăcută
- 200 ml smântână pentru frișcă (32% grăsime) – adaugă lejeritate cremei

Pentru blatul de pandișpan (diametru 21 cm)
- 6 ouă – pentru un blat aerat și pufos
- 100 g zahăr – adaugă dulceață și ajută la textura pufoasă
- 16 g zahăr vanilat Bourbon – pentru o aromă mai intensă
- 150 g făină tip 000 – nu folosiți făină integrală, afectează textura
- 30 ml ulei de floarea-soarelui – ajută la menținerea umidității
- un praf de sare – potențează aromele
Cum se face Tortul Mimoza - rețeta video detaliată
💡 Vedeți în videoclipul de mai jos cum se scobește blatul și cum se decorează tortul pentru un aspect perfect! Nu uitați să vă abonați la canal pentru mai multe rețete delicioase! 👉 Abonează-te aici!
Mod de preparare - rețeta pas cu pas
1. Prepararea cremei de vanilie

1. Într-un vas amestecați gălbenușurile cu zahărul, sarea, amidonul și 150 ml de lapte (din cel cântărit pentru cremă).

2. Turnați restul de lapte într-o cratiță, adaugați amestecul de gălbenușuri, apoi puneți cratița pe foc mediu-mic și amestecați continuu. După ce crema s-a îngroșat, mai lăsați-o pe foc mic încă un minut și amestecați pentru a stabiliza amidonul.

3. Luați vasul de pe foc, adăugați extractul de vanilie și amestecați să se încorporeze. Lăsați crema să se răcească, acoperită cu folie alimentară.

4. Când crema este complet rece, bateți smântână pentru frișcă până devine fermă, apoi adăugați cremă de vanilie puțin câte puțin mixând continuu până o încorporați pe toată.
2. Prepararea blatului de pandișpan - tavă de 21 cm

5. Bateți albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Apoi adăugați tot zahărul și sucul de lămâie şi mixați din nou la putere mare, până când albuşurile se întăresc și devin lucioase.

6. Adăugați gălbenuşurile și uleiul în spuma de albuşuri şi mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziţia.

7. Încorporați făina în compoziţia de mai sus, amestecând uşor, de jos în sus, cu o spatulă, nu cu mixerul!

8. Turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și coaceți la 180 de grade pentru aprox. 30 de de minute sau până trece testul cu scobitoarea.
3. Cum se decorează tortul Mimoza

9. Blatul trebuie să fie răcit complet când îl taiați! Tăiați un cerc în interiorul blatului, lăsând de jur împrejur "pereți" groși cam de 2 cm. Scoateți și miezul blatului, lăsând și la bază tot 2 cm grosime.

10. Tăiați bucățile de blat îndepărtate, în cuburi mici de 1 cm.

11. Umpleți blatul cu crema de vanilie cu frișcă. Ungeți și lateralele blatului, pe exterior.

12. Deasupra presărați cuburile de pandișpan. Lipiți și pe exterior, în așa fel încât tortul să fie îmbrăcat complet în cubulețe de blat. Dați tortul la rece cel puțin 4 ore înainte să îl tăiați.
Cum se păstrează
- Păstrați tortul Mimoza la frigider, timp de 2-3 zile, acoperit ca să nu împrumute mirosuri de la alte alimente.
- Nu vă recomand să îl congelați deoarece frișca și crema își schimbă textura.
Sfaturi pentru reușita rețetei
- Lăsați blatul să se răcească foarte bine, eventual îl puteți face cu o zi înainte. Va fi mai ușor de scobit și de tăiat miezul cubulețe frumoase.
- La cremă, folosiți un extract sau o pastă de vanilie naturală, pentru cea mai fină aromă.
- Adăugați vanilia la final, după ce fierbeți crema și o dați jos de pe foc, nu înainte.
- Ca să se răcească mai repede, mutați crema într-un vas rece, cât mai larg.
- Ca să se bată bine, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece, la fel și castronul și telurile de la mixer.

Întrebări frecvente
Da, e chiar mai bun după ce stă la rece peste noapte.
Sigur! Puteți folosi: frișcă simplă sau frișcă combinată cu mascarpone, cremă de ciocolată albă sau o cremă de lămâie. Acestea ar merge foarte bine și ar păstra aspectul specific.
Nu este nevoie, blatul de pandișpan se va înmuia suficient în contact cu crema, dar pentru un gust mai intens puteți folosi un sirop de vanilie sau Limoncello.
Cel mai probabil ați deschis cuptorul prea devreme sau nu ați bătut suficient albușurile. Dar chiar dacă s-a lăsat, îl puteți folosi la acest tort.
Încearcă și alte rețete de tort
Dacă ți-a plăcut rețeta mea de Tort Mimoza, îți recomand să încerci și alte rețete ușoare de tort. Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort Mimoza cu cremă de vanilie - desert delicat pentru 8 Martie
Echipamente necesare
Ingrediente
crema de vanilie cu frișcă
- 500 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 6 gălbenușuri
- 60 g amidon de porumb
- 150 g zahăr
- un praf de sare
- 2 lingurițe extract de vanilie (sau pudră, esență, etc)
- 200 ml smântână pentru frișcă (cu 32% grăsime)
blatul de pandișpan - pentru o formă cu diametrul de 21 cm
- 6 ouă
- 100 g zahăr
- 16 g zahăr vanilat Bourbon
- 150 g făină tip 000
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
crema de vanilie cu frișcă
- Într-un vas amestecați gălbenușurile cu zahărul, sarea, amidonul și 150 ml de lapte (din cel cântărit pentru cremă).
- Turnați restul de lapte într-o cratiță, adaugați amestecul de gălbenușuri, apoi puneți cratița pe foc mediu-mic și amestecați continuu. După ce crema s-a îngroșat, mai lăsați-o pe foc mic încă un minut și amestecați pentru a stabiliza amidonul.
- Luați vasul de pe foc, adăugați extractul de vanilie și amestecați să se încorporeze. Lăsați crema să se răcească, acoperită cu folie alimentară.
- Când crema este complet rece, bateți smântână pentru frișcă până devine fermă, apoi adăugați cremă de vanilie puțin câte puțin mixând continuu până o încorporați pe toată.
blat pufos de pandișpan
- Bateți albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Apoi adăugați tot zahărul și sucul de lămâie şi mixați din nou la putere mare, până când albuşurile se întăresc și devin lucioase.
- Adăugați gălbenuşurile și uleiul în spuma de albuşuri şi mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziţia.
- Încorporați făina în compoziţia de mai sus, amestecând uşor, de jos în sus, cu o spatulă, nu cu mixerul!
- Turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și coaceți la 180 de grade pentru aprox. 30 de de minute sau până trece testul cu scobitoarea.
cum se decorează tortul Mimoza
- Blatul trebuie să fie răcit complet când îl taiați! Tăiați un cerc în interiorul blatului, lăsând de jur împrejur "pereți" groși cam de 2 cm. Scoateți și miezul blatului, lăsând și la bază tot 2 cm grosime.
- Tăiați bucățile de blat îndepărtate, în cuburi mici de 1 cm.
- Umpleți blatul cu crema de vanilie cu frișcă. Ungeți și lateralele blatului, pe exterior.
- Deasupra presărați cuburile de pandișpan. Lipiți și pe exterior, în așa fel încât tortul să fie îmbrăcat complet în cubulețe de blat. Dați tortul la rece cel puțin 4 ore înainte să îl tăiați.
Bine de știut:
- Lăsați blatul să se răcească foarte bine, eventual îl puteți face cu o zi înainte. Va fi mai ușor de scobit și de tăiat miezul cubulețe frumoase.
- La cremă, folosiți un extract sau o pastă de vanilie naturală, pentru cea mai fină aromă.
- Adăugați vanilia la final, după ce fierbeți crema și o dați jos de pe foc, nu înainte.
- Ca să se răcească mai repede, mutați crema într-un vas rece, cât mai larg.
- Ca să se bată bine, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece, la fel și castronul și telurile de la mixer.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailAcest tort Mimoza este un desert foarte simplu de făcut și foarte simpatic. Un simbol frumos al primăverii. Sper să îl pregătiți și voi pentru cineva drag de 8 martie și vă aștept în comentarii să îmi spuneți cum a ieșit.
Lasă un comentariu