Cum să faci cel mai gustos papricaș de pui cu găluște de făină. Rețeta ardelenească de tocăniță de pui cu multă ceapă și sos de roșii.
Dacă mă întreba cineva, atunci când eram mică, ce vreau să mănânc la prânz, cel mai des răspundeam cu: "ostropel sau papricaș". Iar dintre astea două, preferatul meu era papricașul pentru că avea și găluște 🙂
Târziu am aflat că denumirea de papricaș vine de la paprika (adică boia de ardei) și ca atare e o mâncare cu influențe ungurești, care se face mai mult în Ardeal decât în celelalte zone ale țării.
În copilăria mea se făcea papricaș și la Giurgiu, acolo unde am crescut, dar baza nu era paprika, adică boiaua de ardei care de altfel era inexistentă în modul de gătit din zonă.
Papricașul se împământenise ca o mâncare cu multă ceapă, cu sos roșu, dat de sucul de roșii sau de bulion. Și cu fantasticele găluște pe care nu le făcea toată lumea, dar din fericire mama mea, bucătăreasă cu școală, știa o mulțime de rețete și le făcea așa cum trebuie. Ce bine de mine! 🙂
În privința găluștelor, papricașul seamănă oarecum cu rețeta de gulaș unguresc, o altă mâncare ardelenească care îmi place foarte mult și pe care o fac de câte ori am la îndemână carnea de vită care îmi trebuie.
Revenind la papricașul nostru, rețeta mea e cumva, una de compromis: folosesc și paprika din belșug, dar și puțin suc de roșii pentru că altfel mâncarea ar fi prea dulce pentru gusturile noastre de moldoveni. Nouă ne place să simțim un pic de aciditate în sosuri.
Ardelenii gătesc și servesc papricașul cu smântână. Noi, muntenii și moldovenii, mai rar punem smântână în mâncare. Nici ciorbele nu prea le dregem cu smântână, așa că eu una nici în papricaș nu pun.
Și totuși, acest papricaș de pui, făcut după rețeta mea e cel mai bun din lume pentru că e adaptat gusturilor noastre și pentru că îmi amintește de o copilărie veselă, liniștită și cu mâncăruri bune de lingeam farfuria! 🙂
Mod de preparare papricaș de pui cu găluște de făină |VIDEO inclus
Ce îmi place la rețeta aceasta, pe lângă gustul ei extraordinar, e faptul că totul se petrece pe aragaz, într-o singură tigaie. Avem foarte puține vase de spălat la final! 🙂
Eu am făcut papricașul cu copănele de pui. Voi, puteți folosi pulpe superioare, sau pulpe întregi. Papricașul se poate face și cu altfel de carne, dacă doriți, de exemplu cu carne de porc.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Papricaș de pui cu găluște de făină
Rețeta Video
Ingrediente
- 4 pulpe de pui (superioare, inferioare sau pulpe întregi)
- 3 cepe
- 1 ardei gras
- 3-4 căței de usturoi
- 40 ml ulei
- 2 lingurițe paprika (dulce, iute, afumată)
- 200 ml apă
- 220 ml suc de roșii
- sare, piper, cimbru uscat, frunze de dafin
pentru găluște
- 2 ouă
- 3 linguri cu vârf de făină
- un praf de sare
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Am rumenit puțin pulpele de pui în tigaia cu ulei încins. Nu le-am lăsat prea mult, doar cât să capete puțină culoare la exterior. Le-am scos pe o farfurie și le-am păstrat acoperite cât timp m-am ocupat de legume.
Am tocat ceapa și ardeiul gras și le-am pus la călit în uleiul în care am prăjit pulpele. Când ceapa a devenit translucidă, am pus paprika și am amestecat ca să nu se ardă.
Eu folosesc un amestec de boia dulce, iute și afumată pe care mi-l fac singură în proporțiile care ne plac nouă. Voi puteți folosi doar una dintre ele, sau le puteți combina după gustul vostru.
După paprika, am adăugat apa, puțin câte puțin, apoi condimente: sare, piper, cimbru uscat, o frunză de dafin.
Am pus și pulpele la loc în tigaie și am lăsat totul să fiarbă la foc mediu, cu capac pentru aproximativ 20 de minute. Încercați pulpele cu furculița și vă dați seama dacă sunt bine pătrunse sau mai trebuiesc lăsate.
Pentru găluște am amestecat ouăle cu făina și un praf de sare. A rezultat o comoziție mai groasă decât cea de clătite, dar mai subțire decât un aluat. Consistența e ca a unei smântâni.
Am adăugat paprika, suc de roșii, condimente și am pus pulpele din nou în tigaie Găluștele de faină fierte 10 minute sub capac, la foc mic
Cu o lingură umezită am turnat aluat din loc în loc în sosul din tigaie. Nu am mai umblat deloc la ele, am pus capacul și am dat focul la minim. În 10 minute erau gata, bine fierte și umflate cu sos aromat și delicios.
Am stins focul, am presărat pătrunjel proaspăt în tigaie, am pus capacul și am lăsat papricașul să se odihnească 10 minute înainte să îl servesc.
Adriana a zis
Lipsește bulionul ????
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu are nevoie de bulion. Papricașul de altfel se face fără roșii. Eu am pus totuși puțin suc de roșii pentru aciditate.