• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Papricaș de pui cu găluște de făină

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 aug. 2025 · Publicată: 27 apr. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
996 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cum să faci cel mai gustos papricaș de pui cu găluște de făină. Rețeta ardelenească de tocăniță de pui cu multă ceapă și sos de roșii.

Dacă mă întreba cineva, atunci când eram mică, ce vreau să mănânc la prânz, cel mai des răspundeam cu: "ostropel sau papricaș". Iar dintre astea două, preferatul meu era papricașul pentru că avea și găluște 🙂

Târziu am aflat că denumirea de papricaș vine de la paprika (adică boia de ardei) și ca atare e o mâncare cu influențe ungurești, care se face mai mult în Ardeal decât în celelalte zone ale țării.

Papricas de pui

În copilăria mea se făcea papricaș și la Giurgiu, acolo unde am crescut, dar baza nu era paprika, adică boiaua de ardei care de altfel era inexistentă în modul de gătit din zonă.

Papricașul se împământenise ca o mâncare cu multă ceapă, cu sos roșu, dat de sucul de roșii sau de bulion . Și cu fantasticele găluște pe care nu le făcea toată lumea, dar din fericire mama mea, bucătăreasă cu școală, știa o mulțime de rețete și le făcea așa cum trebuie. Ce bine de mine! 🙂

În privința găluștelor, papricașul seamănă oarecum cu rețeta de gulaș unguresc, o altă mâncare ardelenească care îmi place foarte mult și pe care o fac de câte ori am la îndemână carnea de vită care îmi trebuie.

Revenind la papricașul nostru, rețeta mea e cumva, una de compromis: folosesc și paprika din belșug, dar și puțin suc de roșii pentru că altfel mâncarea ar fi prea dulce pentru gusturile noastre de moldoveni. Nouă ne place să simțim un pic de aciditate în sosuri.

Papricas cu găluște de făină

Ardelenii gătesc și servesc papricașul cu smântână. Noi, muntenii și moldovenii, mai rar punem smântână în mâncare. Nici ciorbele nu prea le dregem cu smântână, așa că eu una nici în papricaș nu pun.

Și totuși, acest papricaș de pui, făcut după rețeta mea e cel mai bun din lume pentru că e adaptat gusturilor noastre și pentru că îmi amintește de o copilărie veselă, liniștită și cu mâncăruri bune de lingeam farfuria! 🙂

Mod de preparare papricaș de pui cu găluște de făină |VIDEO inclus

Ce îmi place la rețeta aceasta, pe lângă gustul ei extraordinar, e faptul că totul se petrece pe aragaz, într-o singură tigaie. Avem foarte puține vase de spălat la final! 🙂

Eu am făcut papricașul cu copănele de pui. Voi, puteți folosi pulpe superioare, sau pulpe întregi. Papricașul se poate face și cu altfel de carne, dacă doriți, de exemplu cu carne de porc.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Papricas de pui

Papricaș de pui cu găluște de făină

Cum să faci cel mai gustos papricaș de pui cu găluște de făină. Rețeta ardelenească de tocăniță de pui cu multă ceapă și sos de roșii.
5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 4 pulpe de pui (superioare, inferioare sau pulpe întregi)
  • 3 cepe
  • 1 ardei gras
  • 3-4 căței de usturoi
  • 40 ml ulei
  • 2 lingurițe paprika (dulce, iute, afumată)
  • 200 ml apă
  • 220 ml suc de roșii
  • sare, piper, cimbru uscat, frunze de dafin

pentru găluște

  • 2 ouă
  • 3 linguri cu vârf de făină
  • un praf de sare
Nutrition Facts
Papricaș de pui cu găluște de făină
Amount per Serving
Calorii
395
% Daily Value*
Grăsimi
 
29
g
45
%
Colesterol
 
180
mg
60
%
Carbohidrați
 
14
g
5
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
21
g
42
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Am rumenit puțin pulpele de pui în tigaia cu ulei încins. Nu le-am lăsat prea mult, doar cât să capete puțină culoare la exterior. Le-am scos pe o farfurie și le-am păstrat acoperite cât timp m-am ocupat de legume.

Am tocat ceapa și ardeiul gras și le-am pus la călit în uleiul în care am prăjit pulpele. Când ceapa a devenit translucidă, am pus paprika și am amestecat ca să nu se ardă.

Eu folosesc un amestec de boia dulce, iute și afumată pe care mi-l fac singură în proporțiile care ne plac nouă. Voi puteți folosi doar una dintre ele, sau le puteți combina după gustul vostru.

  • Pulpe de pui rumenite în tigaie
    Pulpele doar puțin rumenite în tigaie
  • Ceapa calita si ardei gras
    Ceapa, usturoiul și ardeiul gras călite în uleiul în care am prăjit pulpele

După paprika, am adăugat apa, puțin câte puțin, apoi condimente: sare, piper, cimbru uscat, o frunză de dafin.

Am pus și pulpele la loc în tigaie și am lăsat totul să fiarbă la foc mediu, cu capac pentru aproximativ 20 de minute. Încercați pulpele cu furculița și vă dați seama dacă sunt bine pătrunse sau mai trebuiesc lăsate.

Pentru găluște am amestecat ouăle cu făina și un praf de sare. A rezultat o comoziție mai groasă decât cea de clătite, dar mai subțire decât un aluat. Consistența e ca a unei smântâni.

  • Pulpe de pui cu ceapa la tigaie
    Am adăugat paprika, suc de roșii, condimente și am pus pulpele din nou în tigaie
  • Pulpe de pui cu galuste de faina
    Găluștele de faină fierte 10 minute sub capac, la foc mic

Cu o lingură umezită am turnat aluat din loc în loc în sosul din tigaie. Nu am mai umblat deloc la ele, am pus capacul și am dat focul la minim. În 10 minute erau gata, bine fierte și umflate cu sos aromat și delicios.

Am stins focul, am presărat pătrunjel proaspăt în tigaie, am pus capacul și am lăsat papricașul să se odihnească 10 minute înainte să îl servesc.

Papricas de pui

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Gogoșari copți umpluți, gata de servit, în sos de roșii, cu felii de pâine și smântână
    Gogoșari umpluți cu carne de pui și ciuperci – rețetă gustoasă de toamnă
  • Chifteluțe de pui fragede în sos de smântână, cu mazăre și morcovi, servite cald într-un bol alb, rețetă tradițională rapidă
    Mâncare de mazăre cu smântână și chifteluțe – rețeta ușoară și gustoasă
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
996 shares

Comentarii

  1. Adriana a zis

    octombrie 07, 2023 at 1:13 pm

    Lipsește bulionul ????

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 07, 2023 at 1:43 pm

      Nu are nevoie de bulion. Papricașul de altfel se face fără roșii. Eu am pus totuși puțin suc de roșii pentru aciditate.

      Răspunde
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.