Rețeta de limbă cu măsline, explicată pas cu pas. Cum să faci o mâncare delicioasă de limbă cu multă ceapă, sos de roșii delicios și măsline.
Rețeta de azi combină două mâncăruri deosebit de savuroase pe care eu le iubesc dintotdeauna: limbă cu măsline și tocăniță de ceapă.
Când eram mică tocănița de ceapă era mâncarea mea preferată și țin minte și acum că în mintea mea de copil mă întrebam de ce oare nu o face mama în fiecare zi 😀
Nici limbă cu măsline nu făcea decât la sărbători. Nu știu de ce, probabil că nu prea se găsea. De fapt nici măsline nu erau pe toate cărările, ca acum.
Bun, deci am combinat cele două mâncăruri, iar ceea ce a ieșit a fost un prânz nemaipomenit de gustos: felii fragede de limbă de porc, multă ceapă dulceagă scăldată în sos de roșii cu aromă de vin și cimbru, o nebunie!
Am servit mâncarea acesta cu rondele de cartofi natur și cu salată verde. A fost un prânz de familie minunat și pe gustul tuturor.
În cazul în care nu sunteți familiarizați cu preparatele din limbă de porc sau de vită, trebuie să vă spun că le găsiți pe amândouă în măcelării. Eu una la supermarket nu am căutat niciodată - probabil că se găsește și acolo - întotdeauna merg la măcelăriile din piață pentru ea. Nu sunt un produs scump și se pregătesc destul de ușor.
În general cumpăr limbă de porc, dar și pentru cea de vită modul de preparare este identic.
Limba este o carne extrem de gustoasă, fină și fragedă. Are foarte puține grăsimi așa că se poate consuma la fel de bine și caldă, dar și rece.
Cum se curăță și cum se fierbe limba de porc sau vită
Limba trebuie spălată foarte bine înainte să o gătim. Eu o frec pe toate părțile cu o perie abrazivă pe care o folosesc doar în bucătărie.
Apoi las limba într-un vas cu apă rece la frigider ca să se elimine orice urmă de salivă. Schimb apa cel puțin o dată. De obicei o pregătesc de seara și o las peste noapte în frigider.
A doua zi, pun limba la fiert în apă cu sare, la foc mediu spre mic. Îndepărtez spuma care se formează, așa cum se procedează la orice supă.
Limba de porc fierbe cam într-o oră și jumătate, poate puțin mai mult, depinde de vârsta animalului. Limba de vită este mai mare și va fierbe mai greu, vă recomand să folosiți o oală sub presiune pentru a scurta timpul. Limba este gata când intră ușor furculița în ea.
După fierbere, se strecoară apa în care a fiert limba și se pot adăuga zarzavaturi cu care să facem o supă gustoasă cu tăieței de casă sau cu găluște de griș.
Limba se curăță ușor cât e caldă. Trebuie să îndepărtăm membrana groasă care o îmbracă, apoi o tăiem felii groase cam de 1 cm.
Mod de preparare limbă cu măsline și multă ceapă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- aprox. 650 g limbă de porc (am avut 2 bucăți)
- 3-4 cepe mari
- 1 ardei gras
- 100 g măsline negre (de preferat fără sâmburi)
- 2 linguri de ulei
- 150 ml vin roșu
- 150 ml suc de roșii
- sare, piper boabe, piper măcinat, dafin, cimbru uscat - după gust
- pătrunjel proaspăt
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pentru rețeta de azi, după ce se fierbe și se curăță limba de porc, așa cum am explicat mai sus, se procedează în felul următor:
- Tăiați ceapa solzișori, iar ardeiul gras fâșii.
- Într-o tigaie încăpătoare puneți la călit în ulei ceapa și ardeiul, până când ceapa se înmoaie și devine translucidă.
- Adăugați vinul și lăsați să se gătească în continuare. Alcoolul se va evapora, iar în tigaie va rămâne doar aroma lui foarte plăcută.
- Adăugați sosul de roșii, sare, piper, dafin și cimbru după gustul vostru.
- Stingeți totul cu supa în care a fiert limba de porc. Adăugați puțin câte puțin pe măsură ce scade sosul. Eu am pus cam 170 ml.
- Adăugați în tigaie măslinele și feliile de limbă de porc și dați tigaia la cuptor, la 180 de grade pentru 30-40 de minute, până când scade sosul, iar mâncarea este ușor rumenită.
- Între timp, fierbeți câteva rondele de cartof în apă cu puțină sare și pregătiți o salată, de preferat cu ceapă verde și ridichi.
- Serviți limba de porc cu măsline și ceapă alături de rondele de cartof fiert peste care puneți un cub mic de unt, sare și piper măcinat proaspăt.
- Presărați totul cu pătrunjel verde tocat mărunt.
maria barbu
Ce nu inteleg eu la toti cei care aveti retete de mancaruri, este ca vorbiti foarte mult , mai ales la inceputtul prezentariii mancarii respective. Nu intereseaza pe nimeni ca : bunica facea si dregea, pe vremea dinainte de '89 se gasea , nu se gasea..., sotul meu iubeste , ...la..la ..la , mancarea aste este asa si pe dincolo ...dar eu prefer..la la la, eu fac u oala...si tot asa. E enervant. Imi paree rau sa fac aceste observatii dar am ajuns la exasperare in cautarea mea de prezentare a unei mancari. Nu e nevoie de introducere !!!!!
Iuliana
Special pentru doamnele exasperate de faptul că eu, pe blogul meu, scriu cum vreau eu, am pus la începutul fiecărei postări un buton roșu, mare cât toate zilele, care sare peste introducere și vă duce direct la ingrediente și mod de preparare.
Probabil că fiind atât de ocupată să vă revărsați nemulțumirile nu l-ați văzut. Folosiți-l cu încredere!
Numai bine și dumneavoastră!
Simona
Arată super, nu știu cum gusta, dar ma inspira. N-am luat limba ca nu știam cum sa o curat, prepar. Data viitoare când voi ajunge intr-o măcelărie S-o găsesc o sa ma aventurez. 🤗🥰
Iuliana
E puțin diferit modul de preparare, dar nu e greu.
Însă textura cărnii la final promit că merită toată aventura! 🙂
Luminița
Bună! Perfectă ideea cu butonul roșu!! Nu am mai văzut la nimeni această posibilitate, dar contează ptr. cei care nu au timp, sau pe care nu îi interesează să citească povestea de la început! Felicitări ptr. rețete!
Iuliana Sbîrnea
Bună Luminița! Și eu consider util butonul acela, mă bucur că îmi confirmi acest lucru.
Mulțumesc mult pentru comentariu. Numai bine!