7 idei de aperitive cu pește delicioase și aspectuoase pentru mesele de sărbătoare. Simplu și ușor, totul e gata în 30 de minute!
Se spune că e obligatoriu să avem pește pe masa de revelion, dacă vrem să ne meargă bine în anul următor. Cred că nici de Crăciun nu strică, mai ales pentru cei care nu mănâncă carne de porc.
Ne dorim mai mult decât oricând ca în 2021 să ne meargă, din nou, bine. Așadar, haideți să dăm startul meselor de sărbători cu un platou plin-plin cu bunătăți din pește!
Pentru că am avut cu toții un an greu care ne-a obosit și ne-a stors de toate puterile, mi-am propus să vă arăt cât de simplu și de rapid putem face un platou cu aperitive festive pe bază de pește.
Credeți-mă, deși arată spectaculos, totul e gata în 30 de minute și oricât de mofturoși și de diferiți ar fi membrii familiei voastre, fiecare va putea găsi pe platoul cu aperitive ceva care să îi placă.
Ca să reușim în demersul nostru, avem nevoie de puțină organizare și de ingrediente proaspete și de calitate pe care să le putem cumpăra rapid, dintr-un singur loc.
Iată cum m-am organizat eu. Mi-am făcut mai întâi o listă cu aperitivele pe care vreau să le pregătesc:
- Ouă umplute cu pastă de brânză și creveți
- Biscuiți sărați cu pate de somon sau de ton
- Creveți și pastă de avocado pe rondele de castraveți
- Zacuscă de pește pe tartine de pâine prăjită
- Canapele de pâine neagră cu somon afumat
- Bruschette cu cremă de brânză și fileuri de anșoa
- Tartine cu macrou marinat
Din lista de mai sus a rezultat o listă cu ingrediente de care am nevoie. Pe unele le aveam deja în casă. Am făcut o listă de cumpărături cu cele care îmi lipseau și le-am grupat pe categorii ca să mă descurc mai ușor în magazin.
Ingrediente pentru platoul festive cu preparate din pește
Vă las mai jos drept inspirație o listă cu ceea ce am folosit eu. O puteți tipări, dacă vă este de folos sau o puteți adapta la ceea ce aveți deja în casă.
Nu voi da cantități exacte pentru că acestea trebuie adaptate la numărul de persoane. Luați lucrurile mai mult ca pe niște idei care să vă ajute și nu ca pe o rețetă bătută în cuie.
Sub lista de ingrediente veți găsi și varianta video a platoului, dacă doriți să vedeți cum am pregătit fiecare preparat 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Aperitive cu pește - platou festiv gata în 30 de minute
Rețeta Video
Ingrediente
pește și fructe de mare
- somon afumat
- fileuri de anșoa
- pate de somon sau de ton
- zacuscă de pește cu ciuperci
- macrou marinat
- creveți
legume
- roșii cherry
- castraveți Fabio
- ardei gras colorat
- ceapă roșie eșalotă
- avocado
- lămâi
- măsline
pâine și biscuiți sărați
- cibatta sau baghetă
- pâine neagră
- biscuiți sărați
- crisp bread/Wasa (felii de pâine crocantă)
condimente
- paprika dulce
- fulgi de chilli
- usturoi
- sare
- piper
alte produse
- unt
- cremă de brânză (Almette, Philadelphia)
- ouă
- muștar
- vin alb sau rose
pentru decor
- pătrunjel
- germeni de mazăre
- germeni de ridiche
- cimbrișor lămâios
- susan alb și negru
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mod de preparare aperitive cu pește
Cu toate ingredientele pregătite la îndemână, dăm drumul cronometrului și ne apucăm de treabă 🙂
Avem nevoie de ouă fierte tari și cu acestea vom începe.
Cât timp fierb ouăle, rumenim creveții pentru 3-4 minute într-o tigaie cu unt, usturoi trecut prin presă, sare, piper, paprika și puțin vin alb sau rose.
În untul aromat rămas în tigaie după ce scoatem creveții, prăjim pe ambele părți câteva felii de cibatta sau baghetă.
Am terminat de gătit, ne mai rămâne doar să amestecăm, să montăm și să decorăm. Floare la ureche! Totul e gata cât ai zice "pește"! 🙂
- Ouă umplute cu pastă de brânză și creveți
Amestecăm gălbenușurile tari cu muștar și cremă de brânză. Condimentăm cu sare și piper după gust.
Umplem ouăle cu pasta obținută. Presărăm cu fulgi de chilli. Deasupra fiecărui ou așezăm câte un crevete și decorăm cu fâșii de ardei și germeni de mazăre.
2. Biscuiți sărați cu pate de somon sau de ton
Tuburile cu pate de somon sau de ton de la Rio Mare sunt deja prevăzute cu un capăt stelat, așa că nu ne rămâne decât să punem pateul pe câțiva biscuiți sărați și să decorăm cu rondele de ceapă eșalotă, frunzulițe de pătrunjel și germeni de mazăre.
Ca alternativă la pateul de somon cumpărat, dacă aveți timp, puteți face o pastă de pește. Găsiți aici rețeta de pastă de macrou afumat și aici o altă rețetă de pastă de pește care se poate face cu sardine sau ton din conservă.
3. Creveți și pastă de avocado pe rondele de castraveți
Pasăm avocado și îl amestecăm cu puțin usturoi trecut prin presă, pătrunjel tocat, sare, piper și suc de lămâie.
Punem câte o linguriță de pastă de avocado pe rondele de castraveți, iar deasupra creveți. Decorăm cu semințe de susan alb și germeni de mazăre.
4. Zacuscă de pește pe tartine de pâine prăjită
Știți feliile de cibatta sau baghetă rumenite în untul aromat rămas de la creveți? Ei bine, pe ele vom pune zacusca de pește și le vom decora cu germeni de ridiche.
Eu am găsit la Selgros o zacuscă de pește cu ciuperci absolut extraordinară. Dar pentru viitor, vă las aici o rețetă de zacuscă de pește, poate veți dori să o faceți în casă.
5. Canapele de pâine neagră cu somon afumat
Tăiați felii subțiri de pâine neagră, le ungeți cu unt și așezați pe ele fâșii de somon afumat. Decorați cu inele de ceapă roșie, frunze de pătrunjel și semințe de susan negru.
6. Bruschette cu cremă de brânză și fileuri de anșoa
Încă de când am văzut feliile lungi și înguste de crisp bread în magazin, mi-am imaginat cât de bine vor arăta pe platou.
Le ungem cu cremă de brânză și așezăm peste ele fileuri de anșoa, fâșii de ardei gras colorat, felii de roșii cherry și frunzulițe de cimbrișor lămâios.
7. Tartine cu macrou marinat
Aici e cel mai simplu: pur și simplu așezați rondele de macrou marinat pe felii de cibatta, baghetă sau pâine neagră. Decorați cu rondelele de morcov marinat din borcan și cu frunze de pătrunjel.
Tot pentru viitor, vă las aici o rețetă foarte bună de macrou marinat.
Aranjare și servire platou cu aperitive din pește
Alegeți un platou lung și așezați pe el toate aperitivele pregătite. Nu le aliniați soldățește! Efectul vizual este mult mai spectaculos dacă le amestecați. Va fi o explozie de culori și texturi care va încânta privirile tuturor.
Puneți pe platou câteva felii de lâmâie, măsline și jumătăți de roșii cherry. Felicitări, ați terminat! Nici n-au trecut 30 de minute, nu-i așa? 🙂
Sper ca postarea mea să vă fie de folos și să găsiți în ea inspirație pentru meniul de sărbători. Eu una, garantez pentru succes! 🙂
Lasă un comentariu