O rețetă simplă și savuroasă de plăcintă cu varză murată și cârnați gătită la cuptor. Ideală pentru prânz sau cină sau chiar de luat la pachet.
Rețeta pe care v-o propun astăzi este ideală pentru zilele de sfârșit de iarnă, când se apropie postul Paștelui și începem să ne gândim că ar fi cazul să terminăm rezervele de varză murată din borcan și cârnații din congelator.
Cu această plăcintă cu varză dăm lovitura, e un fel de 2 în 1, pentru că folosim atât varza cât și cârnații. Ne alegem în schimb cu o mâncare tare gustoasă, excelentă pentru un prânz de familie, iar dacă mai rămâne va fi foarte bună și a doua zi, la pachetul pentru serviciu.
Aluat rapid pentru plăcinta cu varză și cârnați
Plăcinta are un aluat rapid, făcut fără dospire și fără frământare. Aluatul, pe bază de iaurt și bicarbonat va fi foarte bun, fraged și ușor crocant. Este de fapt aluatul de pâine irlandeză cu bicarbonat pe care l-am mai folosit la câteva rețete pe care le găsești pe blog:
Umplutură bogată și delicioasă de varză și cârnați de casă
Bun, acum că avem o bază rapidă, fragedă și crocantă pentru plăcintă, să vorbim puțin și despre umplutură.
Este de fapt un strat grosuț de varză călită cu ceapă, morcov ras și sos de roșii. Am condimentat-o după gustul nostru cu piper, cimbru și frunze de dafin, dar voi firește că puteți folosi și alte condimente care vă plac: semințe de chimen, paprika iute sau afumată, etc.
Pentru un plus de cremozitate am adăugat smântână și ouă.
Eu am folosit cârnați de casă subțiri, dar la fel de buni sunt și cârnații cumpărați, mai ales dacă sunt și ușor afumați.
Am tăiat mărunt doi cârnăciori și i-am amestecat în umplutura de varză, iar restul i-am păstrat pentru un decor apetisant.
Servire și păstrare plăcintă cu varză și cârnați de casă
Dragilor, plăcinta cu varză și cârnați se face ușor, rapid și este delicioasă. Vă recomand cu drag să o încercați!
Se poate servi atât caldă, cât și rece și credeți-mă, este la fel de bună în ambele variante! Dacă o serviți caldă, merge de minune cu un moț de smântână deasupra și cu un ardei iute lângă ea 😉
Dacă mai rămâne pentru a doua zi, o puteți păstra într-un loc răcoros sau la frigider.
Mod de preparare plăcintă cu varză și cârnați la cuptor
Vă las mai jos modul de preparare scris pas cu pas. Puteți tipări rețeta dacă vă este mai ușor să o urmăriți sau dacă doriți să o păstrați la colecția voastră. De asemenea, din caseta rețetei, puteți multiplica cantitățile dacă aveți o familie mai numeroasă și doriți să pregătiți mai multe porții.
Imediat sub rețeta scrisă veți găsi și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube unde puteți urmări pas cu pas cum am făcut eu aluatul și plăcinta.
Dacă vă ajută rețetele video, abonați-vă la canal pentru că în fiecare săptămână postez 2 rețete noi. Nu le ratați! Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcintă cu varză și cârnați la cuptor
Rețeta Video
Ingrediente
aluat
- 160 g făină tip 000
- 80 g iaurt 3.5% grăsime
- 1 ou
- 3 linguri ulei de floarea soarelui
- ½ linguriță sare
- ½ linguriță bicarbonat
umplutura
- 6 buc cârnați subțiri (150 g)
- 350 g varză murată tocată
- 1 ceapă mijlocie
- 1 morcov mic
- 4 linguri de ulei
- 120 ml suc de roșii
- 2 ouă
- 2-3 linguri smântână cu 20% grăsime
- sare, piper, cimbru, dafin - după gust
Instrucțiuni de preparare
aluatul
- Puneți toate ingredientele din listă într-un castron și frământați puțin, doar până când aveți un aluat moale, dar omogen.
- Ungeți cu unt o tavă de aprox. 20x20 cm care va merge la cuptor.
- Puneți aluatul în tavă și în întindeți cu palmele din aproape în aproape până când aveți un strat uniform de aluat.
- Dați tava la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 15 minute. Cuptorul trebuie să fie preîncins!
umplutura
- Rumeniți pentru 3-4 minute cârnații într-o tigaie cu ulei. Nu trebuie să îi gătim de tot, ci doar să îi rumenim și să își lase aroma în ulei.
- În uleiul rămas de la cârnati, căliți ceapa tocată mărunt și morcovul dat pe răzătoarea cu găuri mici.
- Puneți apoi varza murată și sucul de roșii, frunze de dafin, piper și cimbru după gust. Puteți pune și sare, dar aveți în vedere că varza este deja sărată.
- Lăsați varza să se călească până când se înmoaie, iar sosul din tigaie scade, apoi lăsați-o să se răcească.
asamblare și coacere
- Tăiați cubulețe sau rondele mici 2 cârnați din cei 6.
- Într-un castron puneți: varza călită, smântână, ouăle bătute, cubulețele de cârnați și mărarul. Amestecați.
- Scoateți tava cu aluat din cuptor. Puneți umplutura de varză peste aluatul copt pe jumătate, iar deasupra aranjați cârnații întregi.
- Dați plăcinta la cuptor pentru încă 20 de minute tot la 180 de grade.
- Înainte de servire presărați cu mărar proaspăt.
- Plăcinta cu varză murată și cârnați se poate servi și caldă, și rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu